Winkels open in christelijk Elburg ondanks koopzondag-verbod, om zo het hoofd boven water te kunnen houden. Lokale politiek absoluut niet blij

De afgelopen maanden waren zwaar voor veel ondernemers, eigenaars van winkels zagen hun omzet gigantisch dalen. Daarom besloten enkele winkeleigenaren in oer-christelijke Elburg alsnog de deuren te openen vandaag. Terwijl dit van de lokale politiek niet mocht, want ‘zondagsrust’. Winkeleigenaars stapten over naar burgerlijke ongehoorzaamheid om het hoofd boven water te houden. Bedrijven moeten het vooral nu hebben van de klandizie. 

Zo’n twintig winkels zijn vandaag open gegaan in Elburg. Terwijl dit niet mag van de gemeente, een meerderheid van de gemeenteraad van het zwaar christelijke dorp wilde de winkels dichthouden op Eerste Pinksterdag. Maar veel winkeliers vrezen dat ze eronder doorgaan als ze de koopzondag niet mee kunnen pakken.

Burgers en politici staan dus lijnrecht tegenover elkaar in deze kwestie. Want wat is belangrijker? Zondagsrust of de toekomst van je bedrijf? Voor sommige winkels was de keuze makkelijk gemaakt. Veel winkeleigenaars hadden aan de politiek om een uitzondering gemaakt, maar de raad moest hier niet aan denken. Toch zal er naar verwachting niet worden gehandhaafd vandaag.

“Ik ben ook christen”, zegt een winkelier. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien, ook al ben ik voorstander van keuzevrijheid. Maar dit jaar is bijzonder, en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen. Daarom is het nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.”

Vanuit het oogpunt van de winkeliers is het helemaal begrijpelijk dat ze open willen. De afgelopen maanden heeft al het faillissementen met zich meegebracht. Ieder beetje extra omzet kunnen dit soort bedrijfjes goed gebruiken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. AnnetKlaver

  De liefde voor de ‘schepper’ maakt meer kapot dan u denkt en als het aankomt op de beurs dan zegt het gotD’s gebod niets.
  Hypocriet tot op de boT.

  1. AnnetKlaver

   Mag hopen dat Bart dit reaguursel laat staan.

   1. Rinus Remstreep

    Tja insgelijks hufter , hetzelfde als jij dus . Jouw occulte fantasietjes en de uitvoering daarvan maken ook meer kapot dan het de mensen lief is .
    Het heeft al menig klein kind en gezin kapot gemaakt .

    1. AnnetKlaver

     Jij spoort dus echt niet.

     1. Pijnstiller

      Wie spoort er nu niet?🤧

     2. AnnetKlaver

      @pijnstiller heeft hetzelfde niveau als @Rinus, gestoord…

     3. Rinus Remstreep

      Och alfredje bloksnor Rost van Tonningen dient me inhoudelijk van repliek .
      Nou alfredje jij mag dat vinden . Ik heb trouwens liever dat jij het zegt als dat de dokter het zegt .

     4. AnnetKlaver

      @Rinus
      Je bent dus ook nog een blinde vink..

 2. ikweetwatikwil

  Als bidden niet helpt, moet je het heft zelf in de hand nemen. Dat is verstandiger dan je bedrijf naar de bliksem zien gaan. Ik denk niet dat God je dat kwalijk al nemen.

  1. Reinoud van Gelre

   Ik denk ook niet dat goD het iemand kwalijk zal nemen hoor, iwwiw.
   Dat figuur bestaat alleen in het hoofd van christelijke moslimjoden.
   Dus gooi die terrassen maar open, de kerken, moskeeën en synagoge dicht.

   1. B. Pascal

    Werk je dood!

 3. Sando

  Oke kerk maak je niet druk je vreet er zelf ook weer van meer inkomsten van je kudde ook meer betalen aan de kerk! Maar dan hoor je ze niet.

 4. Bes Tolen

  Mijn zegen hebben ze. Dat scheelt vast. Mooi stadje, dat Elburg. Komt zo nog een keer goed ook.

 5. EvertB

  Compleet van G O D los daar in Elburg.

 6. B. Pascal

  Een dag rust is goed voor een mens. Een dag per zeven dagen. Neem de Franse Republikeinse kalender een waar. Na 13 jaar hebben ze snel de boel herstelt. Dus men kan alles 24/7 laten draaien, maar na een 20 jaar is heel de samenleving overwerkt en ontregeld. Zelf de islam kent 7 dagen, 1 dag rust niet omdat de koran het eist, maar omdat het een natuurlijk gegeven is. Dus wie nu op zondag open gaat zal over een paar jaar op maandag en dinsdag sluiten. Alleen het collectief van rust op een dag is dan weg, waardoor niemand meer links van rechts onderscheiden kan. De ene dag gaat je niet redden, mensen kunnen maar 1x hun geld uitgeven. Wanneer we zondag allemaal rust nemen, is niemand meer in angst voor gemis van omzet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.