Amerika door de ogen van in VS wonende Nederlandse hoogleraar: “De Grote Kloof is Amerika’s grootste probleem”

Recent heb ik aan een vriend die al 40 jaar in de Verenigde Staten woonachtig is, gevraagd wat zijn visie is op de ontwikkelingen aldaar. Hij is Nederlander van geboorte en emeritus hoogleraar. Ik parafraseer het antwoord dat hij mij geeft. Ik ken hem als iemand met een centrum linkse visie.
De Grote Kloof
Dit zijn belabberde dagen vanwege de pandemie en bovendien is het verschrikkelijk om de rellen op straat te zien. Ik begrijp heel goed dat CNN en FoxNews jou tegengestelde standpunten geven. Ik raad NPR aan als goede informatiebron, met name het dagelijkse “News Hour” op tv met Judy Woodruff. Zij heeft een centrum visie, zij het iets naar links. Op zichzelf maken deze verschillen niet veel uit, behalve dat de ene kant de mening van de andere ‘criminaliseert’. Rechts denkt dat links Amerika verraadt en een ‘socialistisch’ systeem met slappe knieën introduceert, terwijl links denkt dat rechts bestaat uit idioten, racisten en mensen die gek zijn op wapens. Naar mijn mening vergissen beide partijen zich, maar die Grote Kloof, die al ver voor president Donald Trump arriveerde, is absoluut Amerika’s grootste probleem.

Systematisch racisme
Maar meer specifiek op de vraag die je stelde: systematisch racisme bestaat in de VS, maar op veel gecompliceerdere manieren dan buitenstaanders begrijpen.
Neem de politie. Velen van hen worden geleid door zwarte politiechefs, maar over het algemeen zijn veel van de politie vooral witte politieagenten die bang zijn voor gekleurde mensen (hij schrijft ‘blacks’, FB) waarmee ze te maken hebben.

Elke politieman zal je vertellen – als hij je kent en erop vertrouwt dat je zijn mening niet bekendmaakt – dat zwarten zijn grootste probleem zijn. Feit is dat veel criminelen gekleurde mensen zijn. Ik heb zelf nooit geloofd dat discriminatie van zwarten verantwoordelijk is geweest voor dat onevenredige aantal. Evenmin laat politieke correctheid toe dat wordt onderzocht waarom dit zo is, tenzij je zou zeggen dat deze cijfers het gevolg zijn van racisme, politiegeweld enzovoort, maar dat is niet zo. Het wordt dus gewoon een taboe-onderwerp.

Iedereen is bang
Nogmaals: de politie is bang voor de gekleurden en de gekleurden zijn terecht bang voor de politie. Je hoort dit van mij, maar je zou het nooit echt horen of lezen in de literatuur, behalve misschien van een rechtse onderzoeker als Heather McDonald. Een paar dingen maken de vijandigheid heviger. Jonge donkere mannen zijn sterk en agressief en kunnen een arresterende politie agent ernstig verwonden. Dit wetende, zijn de politiemensen extra agressief, af en toe tot het punt van sadisme. En ongetwijfeld komt de vijandigheid tot uiting in de grotere incidenten met gekleurde mensen die in hun auto worden gestopt, het zogenaamde “Driving While Black”-delict.

Wat betreft de huidige rellen, ik twijfel er niet aan dat er naast de oprechte demonstranten, over het algemeen de Black Lives Matter-menigte, plunderaars zijn, de voornamelijk crimineel ingestelde jongeren, opportunisten, dieven, zijn, die nu een grote kans zien om wat buit te scoren. Ik heb keer op keer gehoord dat Antifa betrokken is als ‘Agent provocateurs’, of, aan de andere kant, dat blanke supremacisten de demonstraties infiltreren. Mijn voorspelling is dat het publiek zich zeer snel zal keren, maar niet zo publiekelijk.

De stille meerderheid
De voormalige president van mijn universiteit, de semanticus S.I. Hayakawa, bedacht de uitdrukking de ‘stille meerderheid’, de ‘silent majority’, de term die Ronald Reagan snel de zijne maakte. Deze stille meerderheid is krachtig als altijd. Tenslotte: ik ben geen bewonderaar van Joe Biden. Ik heb hem nooit indrukwekkend gevonden, maar als hij president wordt, zal hij zeker de toon van het Witte Huis verbeteren, die is helaas afgenomen onder Trump. Of ik hoopvol ben? Natuurlijk, Amerika heeft elke tien jaar of zo stuiptrekkingen, lacht dan de problemen weg en vergeet alles. Het is net als de luidruchtige familie in de straat – felle familieruzies, dan is alles in orde. De familie geeft een feest, geeft een hoop geld uit en zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft.

De Grote Kloof in Nederland
Auteur: Ik heb hem bedankt voor zijn antwoord en hoop voor de toekomst. Het is goed om deze informatie vanuit een andere hoek te bekijken. Het nieuws dat we hier krijgen is erg gekleurd. Voor ons is het helaas herkenbaar wat daar gebeurt. In ons land worden in bepaalde wijken agenten aangevallen en geprovoceerd door jongeren die het gezag van de politie niet aanvaarden. In zeer korte tijd hebben we 230 verschillende culturen geïntroduceerd en de problemen nemen daardoor navenant toe. Het combineren van verschillende culturen en rassen is zeker geen ‘plain sailing’. De Grote Kloof is ook ons grootste probleem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Ritter

  “Ik raad NPR aan als goede informatiebron, “
  ================

  NPR is ongeveer hetzelfde als de NOS alleen nog linkser.

  NPR is zeer anti-Trump met “journalisten” die zich gedragen als linkse activisten.

  Dus met dat advies van de ” weet ik al uit welke wind het commentaar komt van de “Nederlandse vriend”.

  1. Mar

   En waar woont Ritter? Nederland of Amerika?

   1. Ritter

    @Mar

    Ik woon in Nederland maar je kunt het nieuws volgen via internet en zowat alle nieuwszenders in de VS bezoeken. Net alsof het in je eigen land is.

    Het media landschap in de VS is mij dus bekend en ook waar NPR staat in het medialandschap in de VS.

    NPR krijgt belastinggeld. Zoals al gezegd is het een soort NOS.

    Als u wit weten waar NPR staat in het media landschap kunt u onderstaand artikel lezen met de kop: “It’s Time for Trump to Rein in Leftist Bias at NPR and PBS ”
    ===============

    “Het is tijd voor Trump om de linkse vooroordelen bij NPR en PBS in te perken.”

    ht*ps://www.nationalreview.com/2017/12/pbs-nprs-media-bias-trump-should-rein-it/

    1. Mar

     @Ritter

     Heeft u familie wonen in Amerika? Kent u Amerika van binnenuit?

     Wat mij het meeste intrigeert is waarom u het altijd voor Trump opneemt. Soms lijkt het wel of u een alarmknop heeft, die afgaat zodra hier de naam Trump valt.

     Wat zijn uw belangen met Donald Trump?

     1. josemoonen@70

      Mar . Mijn hele familie woont i de USA en ik heb er heel veel vrienden . Ik zelf ben 4 keer in the USA geweest , steeds voor 5 weken . Ik heb gezien dat de meerderheid van de Amerikanen vredelievende gelovige mensen zijn . Maar de grote steden ,vooral die worden geleid door Democraten staan aan de rand van de afgrond , een complete anarchy is niet ver weg . De Linkse Media CNN, NBC en MSNBC en de linkse kranten hebben President Trump so gebashed , al van voor hij gekozen werd to tot president . iemand hersenspoelen is op deze manier eenvoudig als je er aanvankelijk voor bent .
      Geloof me maar als die Corona crisis ten einde loopt en de Verkiezings Rallys van Trump weer beginnen zie je het resultaat van de smerige Main stream Media .Die ophitserij is haast niemand meer ontvankelijk voor . De Amerikanen hebben het allang door ,. En als de economy weer gaat stijgen zal Trump weer opnieuw gekozen worden . Probeer je haat voor Trump eens aan de kant te zetten, Mar.. en als verstandig mens ook eens aan nemen wat de mening van andere is .. Trump Bashen zijn we nu wel op uitgekeken ..

 2. Original NL

  Q…Elke politieman zal je vertellen – als hij je kent en erop vertrouwt dat je zijn mening niet bekendmaakt – dat zwarten zijn grootste probleem zijn….
  Zoals hier de marokkaantjes.

  1. Original NL

   Veel zwartjes hebben alleen de sportschool als basis opleiding…als je als corpulente blanke agent zo’n doorgesnoven bodybuilder moet aanhouden …..hij liever als ik.
   Het grijpen naar een vuurwapen is in dit licht volkomen begrijpelijk.

  2. Politiek Profeet

   De puinhopen in zowel amerika als hier in nederigland, veroorzaakt door links tuig is ontstaan door deugkneuzen en naievelingen.
   Blind ,doof en vooral deugen.
   De puinhopen van vandaag zijn niet meer op een normale wijze te herstellen, de verdeeldheid is te groot.
   Helaas zal er met de botte bijl naar een hernieuwd nederland en een vrije(!) samenleving gezocht moeten worden.
   Verkiezingen en de uitslagen zijn zo extreem versplinterd, daar kan geen enkele regering normaal mee uit de voeten.
   Tijd dus voor een revolutie…

 3. Ritter

  Joe Biden zit al 40 in de politiek en heeft weinig gedaan voor de Afro-Amerikanen.

  Trump is geen beroepspoliticus en heeft zijn eigen stijl; die is vaak recht door zee zonder gladde praatjes. En dat bevalt veel politici en media niet.

  Trump heeft meer gedaan voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap in 3 jaar dan Obama heeft gedaan in 8 jaar en Biden in 40 jaar.

  Trump’s ondertekening van het wetsvoorstel voor de gevangenis hervorming (First Step Act); zijn beleid dat de laagste werkloosheid voor zwarte Amerikanen in de geschiedenis heeft gecreëerd, ; ondersteuning van zwart onderwijs; enzovoorts.

  Ook heeft Trump niets te maken met het Floyd incident Na het incident met Floyd gaf Trump het ministerie van Justitie onmiddellijk opdracht om de staat en de lokale rechtshandhaving te helpen bij het onderzoeken en vervolgen van de moord op George Floyd. Ook heeft het gebeld met de ouders van Floyd.

  Joe Biden is mentaal niet meer gezond (heeft beginnende Alzheimer )en maakt iedere dag gaffes en vergissingen. De media , die graag Biden als President hebben, maken van die gaffes weinig ophef maar ze zijn wel te vinden op internet.

  Mocht Joe Biden worden gekozen dan zal hij worden geregeerd door anderen en zal op een gegeven moment de vice-President het overnemen.

  1. Cycle25

   Biden heeft nog meer linkse hobby’s, iets met kinderen..

 4. Ritter

  Men hoeft zich alleen aan de feiten te houden. Maar feiten tellen kennelijk niet meer.
  BLM is een cult waar een mythe word gepromoot.

  Iedereen kan de feiten lezen in onderstaand artikel:
  ============

  Deze beschuldiging van systemische vooringenomenheid van de politie was onjuist tijdens de Obama-jaren en is dat nog steeds. Hoe ziekelijk de video van de arrestatie van Floyd ook is, het is niet representatief voor de 375 miljoen jaarlijkse contacten die politieagenten hebben met burgers. Een solide hoeveelheid bewijsmateriaal vindt geen structurele vooringenomenheid in het strafrechtsysteem met betrekking tot arrestaties, vervolging of veroordelingen. Misdaad en verdacht gedrag, niet ras, bepalen de meeste politieacties.

  In 2019 schoten politieagenten 1004 mensen dodelijk neer, van wie de meesten gewapend of anderszins gevaarlijk waren. Afro-Amerikanen waren ongeveer een kwart van de mensen die vorig jaar door de politie werden vermoord (235), een verhouding die sinds 2015 stabiel is gebleven. Dat aandeel zwarte slachtoffers is minder dan wat de zwarte misdaadcijfers zouden voorspellen, aangezien schietpartijen door de politie een functie zijn van hoe vaak agenten gewapende en gewelddadige verdachten tegenkomen. In 2018, het laatste jaar waarvoor dergelijke gegevens zijn gepubliceerd, vormden Afro-Amerikanen 53% van de bekende daders van moordzaken in de Verenigde Staten en plegen ongeveer 60% van de overvallen, hoewel ze 13% van de bevolking zijn.

  statistieken en wetenschappelijke studies van het ministerie van Justitie tonen aan dat er geen bewijs is van “systemische vooroordelen” tegen zwarten in het rechtssysteem. Oproer en plundering zijn verkeerd. Rellen en plunderen over een illusie – vanwege iets dat niet eens waar is – is een tragedie.

  De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015. De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van zwarte moord. Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van schietpartijen van de politie 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood. Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om te worden gedood door een zwarte man dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

  […]

  De laatste in een reeks onderzoeken die de claim van systemische vooringenomenheid van de politie ondermijnen, werd in augustus 2019 gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers ontdekten dat hoe vaker agenten gewelddadige verdachten van een bepaalde raciale groep tegenkomen, hoe groter de kans dat een lid van die groep dodelijk wordt neergeschoten door een politieagent. Er is “geen significant bewijs voor een ongelijkmatige antiblack-ongelijkheid in de kans op dodelijk schot door de politie”, concludeerden ze.

  Een analyse van het Ministerie van Justitie van 2015 van de politie van Philadelphia wees uit dat blanke politieagenten minder vaak dan zwarte of Latijns-Amerikaanse agenten neerschoten op ongewapende zwarte verdachten. Onderzoek door Harvard-econoom Roland G. Fryer Jr. vond ook geen bewijs van rassendiscriminatie bij schietpartijen. Bij tegenbewijs wordt geen rekening gehouden met misdaadcijfers en civiel gedrag vóór en tijdens contacten met de politie.

  ht*ps://www.wsj.com/articles/the-myth-of-systemic-police-racism-11591119883

  1. Mar

   @Ritter

   Leuk die link. Heeft u op veel Amerikaanse kranten een abonnement? Betaalt u die zelf of wordt dat voor u gedaan?

   1. Sleipnir

    Sodemieter toch eens op met je stompzinnige gezeik joh trut.

    1. Mar

     NEE!

    2. Mart

     IK krijg iedere dag veel nieuws uit de USA ,Ik heb jaren voor Americaanse reders gevaren,en heb nog contacten daar waaronder zwarte mensen..Ik waardeer het beleid van Mr Trump,daar ik begrip heb voor de situatie aldaar.MAR,je bent een van de VELEN die alsmaar critiek blijven leveren op Trump en zijn regering,zonder te weten hoe het daar werkelijk aan toe gaat.Jij huilt gewoon mee met de wolven in het bos.

  2. Beukman

   @Ritter
   Het artikel waarnaar je verwijst, kan je allang lezen als je ervoor dokt.
   Dok jij ervoor, @Ritter? Heb je het zelf gelezen?

   Hier een artikel (geheel zichtbaar en leesbaar) waarin de auteur tot de conclusie komt dat de schrijver van jouw artikel zich heeft schuldig gemaakt aan “intellectual laziness”:

   medium.com/@bean1dt/heather-mac-donald-and-the-danger-of-academic-laziness-in-a-time-of-national-mourning-4718ec77735f  

   The first is a paper by David J. Johnson (et al): 𝘖𝘧𝘧𝘪𝘤𝘦𝘳 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘢𝘤𝘵𝘦𝘳𝘪𝘴𝘵𝘪𝘤𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘢𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘥𝘪𝘴𝘱𝘢𝘳𝘪𝘵𝘪𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘧𝘢𝘵𝘢𝘭 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘦𝘳-𝘪𝘯𝘷𝘰𝘭𝘷𝘦𝘥 𝘴𝘩𝘰𝘰𝘵𝘪𝘯𝘨𝘴. Mac Donald quotes the synopsis of the paper as saying there is “no significant evidence of antiblack disparity in the likelihood of being fatally shot by police.” The paper does indeed say this, but if she had read through the complete text of the paper, she would have had a greater understanding of the actual statistics. Johnson actually writes in the same study “Examination of National Violent Death Reporting System data shows racial differences across types of fatal shootings. Black civilians fatally shot by police (relative to White civilians) are more likely to be unarmed and less likely to pose an immediate threat to officers. In contrast, White civilians (relative to Black civilians) are nearly three times more likely to be fatally shot by police when the incident is related to mental-health concerns and are seven times more likely to commit “suicide by cop.” These are incidents where a civilian threatens a police officer for the purpose of ending their life and reflect higher rates of suicide overall among Whites relative to Black and Hispanic civilians.”

   There can only be two conclusions made: she either did not read the studies, assuming they would side with her position, and simply read titles and abstracts, or she purposefully misinformed her readers. Either way, my plea remains the same: if you are reading an article in an opinion piece, or a blog, or anything of the sort, and the author is making claims about a study — regardless of the authors credentials — please take the time to track down the papers and actually read them. Otherwise, like Mac Donald, you are not going to reach the correct conclusion.

   Hier een aantal onderzoeken die aantonen dat er wel degelijk een probleem is met racisme en politie:

   washingtonpost.com/news/opinions/wp/2018/09/18/theres-overwhelming-evidence-that-the-criminal-justice-system-is-racist-heres-the-proof/ 

 5. Lugor

  Ritter heeft het maar druk met het ontkennen van een genuanceerd verhaal.

  1. Rosasolis

   Lugor. Het probleem met lui zoals Ritter is dat hun enig kennis over Amerika beperkt is tot het dagelijks urenlang lezen van sensatie berichten op allerlei Extreem-Rechts internet sites. Ik kan me voorstellen dat als je urenlang op je laptop hangt, dat je hersenspoeld
   wordt door al die honderden Extreem-rechts boodschappen. Jaren geleden toen ik voor het eerst een laptop kreeg, zocht ik, als vroeger Canadese, contact met enkele Canadese en Amerikaanse internet nieuwssites. Toen waren er gewoon interessante berichten.
   Totdat ik abonnee werd op een Amerikaanse site dat Frontpage Magazine heeft, onder
   leiding van eigenaar D. Horowitz. Eerst was ik geinteresserd in hun Amerikaanse NIEUWS berichten. Maar toen werd er met deze site steeds meer een nieuwe geluid: extreem-rechts met opmerkingen van vele duidelijke racisten, die Trump ging ophemelen, geen enkele tolerantie dulden van niet-Trump aanbieders. Afkeer toonden
   tegen Europa, (terwijl ze allemaal afkomstig waren uit Europese ouderen of groot-ouders). Het allerergste vond ik toen het belachelijk maken van Angela Merkel.
   Wekenlang was er een opgemaakte foto van Merkel in een burka. En ook op deze site veel kritiek tegen iedereen die niet blank is, en geboren werd in de VS.
   Als student in Canada, kenden wij de Amerikaanse WASPS, (white, anglo-saxon protestants). (Wespen in het Nederlands). Maar toen al die domme kritiek tegen A. Merkel en de EU loskwam van al die domme ALT-RIGHT Amerikanen, wist ik, meer dan ooit van tevoren dan Amerika een zeer verdeelde, geisoleerde land is geworden, nu vooral wegens het beleid van Trump. Voor degene die urenlang aan je laptop gekluisterd wil zitten met heel veel Amerikaanse Alt-Right sites, vergeet niet je Wolters Nederlands-Engels wordenboek bij te halen, als je een bericht wil steuren. Want ALT-RECHTS houd niet van immigranten en ook niet van European die durven iets
   over vordering in Europa te schrijven. Dit vind ik momenteel behalve het binnenlandse racisme
   het ergste van die Amerikaanse Alt-rechts mensen. Om steeds meer tegen de EU op te treden, terwijl ze niet weten van hoe het moet gaan met de samenwerken in eigen land. Deze Alt-rechts wezens weten helemaal niets van Europa.
   Ach, zijn ze toch jaloers dat onze EU helemaal NIET geisoleerd in de wereld is?
   Onze EU gaat door in de handel van onze lid staten, en ook met vele andere landen.
   Europa is niet geisoleerd in de wereld handel. Hoewel dat er moeilijk vordering kan komen binnen deze coronacrisis. Maar ik denk dat het nu in deze coronacrisis beter in Europa gaat dan in Amerika!

 6. Mar

  De Amerikaanse samenleving is meer dan alleen blanken en zwarten.

  De verdeeldheid is alleen maar groter geworden door Trump.

  1. Rene van der Grijp

   Nee, door SJW’s, anti-blank racisme, de democrats en vooral door de linkse media.

   1. Mar

    O ja?

    Mag ik u de filmpjes toesturen waarin Amerikanen met blanke huid en Europese voorouders tekeer gaan tegen Amerikanen met Zuid-Amerikaanse voorouders dat ze geen Spaans mogen spreken onderling in hun land, tekeer gaan tegen Amerikanen met Aziatische voorouder dat ze moeten oprotten naar China, het land dat corona heeft verspreid in hun land, Amerikanen met voorouders uit het Midden-Oosten dat ze moeten oprotten uit het pretpark met hun afwijkende kleding in hun land, Afro-Amerikanen die te horen krijgen dat ze niks te zoeken hebben in hun land.

    Deze mensen voelen zich gesteund door hun president Trump. Hij heeft ze het gevoel gegeven dat ze dit nu allemaal mogen doen. Ze zijn geweldige mensen. Trump is er voor hen.

    1. Dirk Derksen

     Mar,

     Appels en peren, dat zijn excessen.
     Kan ik u filmpjes opsturen van uitspraken van leden van de NVU? Die verdeeldheid is ook in Nederland, maar blijkbaar komt dit dan nu door Rutte.

     1. Mar

      Het zijn geen excessen meer in Amerika. Dankzij Trump is het normaal geworden. Hij uit zich op twitter toch net zo extreem.

      Colin Powell, a real stiff who was very responsible for getting us into the disastrous Middle East Wars, just announced he will be voting for another stiff, Sleepy Joe Biden. Didn’t Powell say that Iraq had “weapons of mass destruction?” They didn’t, but off we went to WAR!

    2. Rene van der Grijp

     @ Mar: mag ik u dit filmpje tonen?

     ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/video-zwarte-influencer-walgt-van-blm-demonstraties-ik-zag-blanken-knielen-voor-zwarte-amerikanen-smeken-om-vergiffenis-afschuwelijk/

     1. Mar

      @Rene

      Heb ik gezien.

    3. Canta

     Mar
     Je vergat nog iets.
     Die blanke Amerikanen die tekeer gaan tegen Amerikanen met een andere kleur, vergeten één ding. Ook zij horen daar niet. Amerika is het land van de Indianen en de Inka’s en GEEN BLANK continent.

   2. Beukman

    De hele wereld ziet hoe Trump de VS nog verder splijt dan het land al was. Alleen René ziet het niet – en uiteraard Donalds aanhangers.

    Teken aan de wand is dat de alom gewaardeerde Republikein en hardliner generaal BD Mattis het ziet:

    Donald Trump is the first president in my lifetime who does not try to unite the American people—does not even pretend to try. Instead, he tries to divide us.

    Het is sowieso een interessant stuk.
    Ga zelf maar eens zoeken wat Trump voor lovends over Mattis zei voordat deze kritische woorden over zijn baas had gesproken.

    theatlantic.com/politics/archive/2020/06/james-mattis-denounces-trump-protests-militarization/612640/

    1. Maris Coppoolse

     Trump is inderdaad de grootste ramp die de V.S. kon treffen in een tijd van Corona en deze verscheurende rassencrisis. De man mist elk vermogen om hierin te verbinden en richting te geven.

     Er is veel te zeggen over de afnemende macht en de betekenis van de V.S. in de wereld maar nu is er sprake van een rampzalige versnelling richting een ‘failed state ‘.

     De hoop is nu gevestigd op de kiezer om deze hopeloze situatie te doorbreken. Alleen het vertrek van Trump biedt uitzicht op een oplossing.

     1. Beukman

      Met Donald weet je het nooit zeker. Al een tijdje terug heeft hij een complottheorie gelanceerd als zouden de Democraten een grootscheepse stembusfraude aan het voorbereiden zijn.

      Stel dat Trump straks de verkiezingen wint, dan zal je zien dat hij weer met die theorie op de proppen komt, en het gaatje in de wet gaat aangrijpen om aan de macht te blijven. Je zou het een staatsgreep kunnen noemen. Wie ziet hem hiertoe niet in staat?

     2. Maris Coppoolse

      “Stel dat Trump straks de verkiezingen wint”

      Je kunt niets uitsluiten maar het zou wel een totale amp voor de V.S. en de wereld zijn, met name ook omdat er dan geen enkele rem meer staat op zijn regressie. Een staatsgreep zou daarin, gek genoeg, nog niet eens de ergste ontwikkeling zijn, de total morele ontmanteling van de V.S. en de onvoorstelbare geopolitieke verschuivingen die dat gaat opleveren zullen ook Europa zwaar gaan treffen.

      Ik ga er overigens niet van uit. Ik heb nog steeds vertrouwen in de de ‘checks and balances’ van de Amerikaanse rechtsstaat en, in mindere mate, in het gezonde verstand van de Amerikaanse kiezer. Deze dagen tonen naar mij beoordeling de weerbaarheid van die morele cultuur, een cultuur die met de inzet van de Founding Fathers een product is van Westerse Verlichting. Daarvan weten we dat die zich niet gemakkelijk laat uitwissen.

  2. LifeBuddy

   Mar das nie waar, Er zijn nog nooit zoveel banen geweest als onder Trump. Als je de economen nu hoort , dan gaat iedereen weer Trump stemmen ,omdat de amerikanen bang zijn om onder de democraten in een diep zwart gat te vallen. Dus ,ultra sLinkse , maak je borst maar nat ,want Trump doet GEEN zaken met sLinkse rutte!

   1. Lefty

    Hou er wel rekening dat zelfs W Bush afstand heeft genomen van Trump. Nu hebben ze samen nauwelijks een iq van 120, maar het zegt toch wel iets.

    1. Lefty

     rekening mee

     1. Fortiori

      @Sleipnir, de actie komt van Trump zelf. Hij gaat een einde maken aan zijn werkzaamheden. Dat is het eleganste, hij gaat zijn lier aan de wilgen hangen. For sure.

    2. Maris Coppoolse

     Las zojuist dat de Republikein Collins ook afstand neemt van Trump.

     1. Sleipnir

      Hoe loopt het eigenlijk met het maanden geleden door jou voorspelde aftreden/impeachment van de heer Trump Maris Mongoolse, gaat dat nog wat worden of zat je er zoals gewoonlijk weer naast?

     2. Maris Coppoolse

      Ik voorzag, tot mijn spijt, geen aftreden van Trump, beste Sleip. Ik ben inmiddels echter wel zover te voorspellen dat hij niet herverkozen zal worden, maar, zoals je weet, voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat.

     3. Fe

      quote maar, zoals je weet, voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat. end

      de historie voorspellen is doodsimpel simpelmans

   2. Fe

    Trump is 1 van de beste zaken die Amerika sinds lange tijd is overkomen. Zo een nuchter persoon die schijt heeft aan de etiquette van de politiek links correcte elite en geheel onafhankelijk is doet natuurlijk erg veel pijn bij de linkse kerk.

  3. Rosasolis

   Mar. Ben ik helemaal met je eens. De Amerikaanse samenleving was nooit zo verdeeld als nu in deze tijd. Deze land die nu zo hopeloos verdeeld is, en doorgaat met haat tegen kleurlingen wil doorgaan, gaat het binnenkort heel snel achteruit.

 7. ikweetwatikwil

  Mar en Lugor hebben geen antwoord op Ritter en dan verkopen ze onzin

  1. Mar

   Ritter verkoopt onzin.

   Hij krijgt een probleem als zijn harde schijven de geest geven. Moet hij alles weer opzoeken en weg zetten voor direct gebruik.

 8. harte385

  De grootte kloof is dat 90% van de getinte criminelen zijn. En dat ook zij de racisten zijn.

 9. Bes Tolen

  Een belangrijk aspect is, dat de ontwikkeling van het valse nieuws onder taboes valt.
  Over de makers, de bronnen van het hedendaagse valse nieuws en hun verdere praktijken zullen we de waarheid niet horen. Dat durft niemand aan. Zo is dit probleem onoplosbaar maar wel een heel machtig wapen in handen van de groepen politiek geïnteresseerde leugenaars, bedriegers en lasteraars. Dat blijft. Dus: de toekomst levert veel onheil tot oorlogen toe. Wordt onvermijdelijk.
  De westerse mens redt het zo niet. De haat, die is en wordt gekweekt, is tegen de westerse mensen. Wat er ook anders wordt beweerd. Onverstandige regeringen bevorderen de immigratie en de tegenstellingen daarmee. Linkse activisten, veel zijn westerlingen, gesubsidieerd nota bene, zijn al lang bezig haat te kweken. Uit eigen ervaring weet ik dat dat al in de tachtiger jaren het geval was in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.