CDA-mastodont Donner: ‘Afwijzen Forum is gemakzuchtig’. Wil dat CDA regeren met FVD of PVV niet uitsluit

Waar Mona Keijzer vandaag toch terug krabbelde van eerdere uitspraken blijkt Piet Hein Donner uit ander hout gesneden. In 2010 was hij al voorstander van de gedoog-constructie met de PVV en ook nu zegt hij dat het CDA zowel Forum als de PVV niet direct moet uitsluiten. Het CDA doet er goed aan om te luisteren naar de kiezers die op deze populistische partijen stemmen. 

Donner is van mening dat er een ‘ordentelijk debat’ moet plaatsvinden over het mogelijk regeren met de rechtse populisten in Nederland. Het is namelijk zo dat de kiezers van deze partijen al dan niet hun redenen hebben om op deze partijen te stemmen. Het is aan het CDA om ook aan deze kiezers te denken – en ze daar waar mogelijk natuurlijk aan de partij zelf te binden.

Donner ziet dit scherp, het is niet verstandig om bepaalde kiezersgroepen in een verdomhoekje te plaatsen. Donner zegt terecht dat ook het CDA moet kijken waarom deze mensen op een ‘populistische’ partij stemmen, en hier dan een inhoudelijke oplossing voor bieden.

,,Als we het verleden overdoen; als we weer mokkend uit elkaar gaan, ieder overtuigd van het eigen gelijk, wordt het ongetwijfeld een herhaling”

Het is interessant om te zien dat het binnen de gelederen onrustig van het CDA. We krijgen waarschijnlijk een strijd tussen de linker- en rechtervleugel van de partij. En Donner heeft als prominent lid direct zijn mening laten horen.

,,De vraag is hoe we effectief kunnen omgaan met het populisme van Baudet en anderen, dat inspeelt op angsten, zorgen en onvrede, en dat het niet zo nauw neemt met waarden van tolerantie, rechtsstaat en een open samenleving. Die vraag gaat voorlopig niet weg, want een groeiend deel van het electoraat herkent zich daar kennelijk in en wordt niet afgeschrikt door dubieuze uitspraken en methoden”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. HD

  Als een CDA’er dit zegt, en zeker Donner moet je altijd op je hoede zijn.

  1. Bullshit16

   B. Tholen?

 2. AntiChrist

  ”De vraag is hoe we effectief kunnen omgaan met het populisme van Baudet en anderen, dat inspeelt op angsten, zorgen en onvrede, en dat het niet zo nauw neemt met waarden van tolerantie, rechtsstaat en een open samenleving”

  Gewoon kijken bij coalitie gesprekken hoever de PVV en FvD wil gaan.
  De PVV zal snel afhaken want doet niet aan kiezersbedrog.
  Geven en nemen staat niet in het program 🙂 🙂 🙂

  FvD zal zich wel willen aansluiten bij het kartel, de hypotheek van deze gladjanussen moet wel betaald worden.

 3. EvertB

  De uitspraken van Donner kunnen we bezien als een poging tot begrip en verzoening.

  Niettemin geeft hij duidelijke kwalificaties:
  “…het niet zo nauw neemt met waarden van tolerantie, rechtsstaat en een open samenleving…” en
  “…door dubieuze uitspraken en methoden…”.

  In de diepere tale Kanaäns die Donner spreekt ligt hierin een subtiele afwijzing van politiek van de flanken.

 4. Lugor

  Mastodonten, dat zijn toch,volgens de DDS reaganten, oude knarren die hun kop moeten dicht houden?

  1. Bullshit16

   Zo kan die wel weer hummeldink

   1. Bullshit17

    Stempt pvc en dvd uit de eu!

 5. ikweetwatikwil

  ,,De vraag is hoe we effectief kunnen omgaan met het populisme van Baudet en anderen, dat inspeelt op angsten, zorgen en onvrede, en dat het niet zo nauw neemt met waarden van tolerantie, rechtsstaat en een open samenleving. Aldus Donner.

  En nu moet je oppassen. Het gaat Donner er om, om de weggelopen Rechtse CDAers terug te winnen.
  Hij kan dat natuurlijk proberen en zal hem dat lukken, dan blijven de grenzen voor massa immigratie en de islam open. Brussel de baas en wij kunnen dag met ons handje zeggen Gelukkig maar dat de PVV en de FVD er zijn om daar steeds op te wijzen.

 6. andergeluid

  het gaat om de inhoud en niet om de poppetjes
  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten

  1. Maris Copoolse

   De val van dat kwam wel door de PVV maar de stekker werd er uitgetrokken door het CDA.

   1. Maris Copoolse

    Bedoeld is: ‘de val van dat Kabinet’

   2. Rammstein

    Je liegt.

    1. Bullshit16

     Ja en jij bent Moeder Teresa zeker

     1. Bullshit17

      Stemt pvv en fvd uit de eu wand rutte is een vieze homo en van dissel is een masamoordenaar altijt al gezegt

   3. Beukman

    CDA trok de stekker eruit omdat Geert zich al een tijd onmogelijk maakte.
    En dat kwam weer omdat deze gedoogconstructie ongezond was door de disbalans tussen partijen met en zonder regeerverantwoordelijkheid: het Kabinet kon niet volgens afspraak aan de PVV leveren wat het beloofd had.

    Normaal gesproken overleggen partijen over hoe om te gaan met de weerbarstige werkelijkheid; men zoekt naar een compromis of in ieder geval naar het meest haalbare.
    Geert hield vanuit zijn comfortabele gedoogpositie echter koppig stand zonder een duimbreed toe te geven. Wat kon hij ook anders zonder zelf een heleboel aanhang kwijt te raken?
    Het gevolg: een trauma bij met name het CDA, dat nu nog doorspeelt.

    Ik snap Mona’s beslissing om de PVV nu al uit te sluiten markttechnisch wel, maar het is jammer dat de achterban nu feitelijk niets meer te kiezen heeft.

    1. Maris Copoolse

     We mogen het CDA wel dankbaar zijn dat ze tijdig inzag dat de samenwerking met de PVV zou uitdraaien op een ramp voor Nederland, de stekker er uit trok en ruimte maakte voor Rutte II een succesvol Kabinet dat Nederland door de crisis loodste.

     1. Beukman

      Van Agt kwetterde al: “We buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts.”
      De afgelopen halve eeuw heeft het CDA echter niets anders gedaan dan buigen uit regeergeilheid, waardoor de principes van de partij vloeibaar bleken.
      Het ware beter geweest dat CDA er nooit aan was begonnen.

     2. Maris Copoolse

      Dat is ook waar, dat het CDA koos voor samenwerking met de PVV was een blunder waar ze flink trauma van het opgelopen. Het CDA werd in die tijd geleid door de Roomsche gluiper Maxime Verhagen en de doortrapte grefo Henk Bleker. Gelukkig zijn die schurken nadien snel verdwenen.

     3. Beukman

      Die richten inmiddels in de private sector schade aan.

     4. Arbeider65

      Onzin. Zelfs economen hebben, na de crises, gezegt dat deze bezuinigingen te hard waren, oa. Barbara Barendse ING. Dat de PvdA zich voor dat karretje spande, hebben ze electoraal geweten. En al vergeten hoeveel werklozen er bij zijn bij gekomen in die tijd? Mensen naar de voedselbank? Werknemers zijn ontslaan door minder opdrachten? ZPP’ers onder de kostprijs moesten concurreren met buitenlandse werknemers in de bouw?

     5. leukeditter

      je bedoelt IN de crisis loodste!!…lompe lummel

 7. andergeluid

  dus Mona keijzer niet zeuren dat je niet met de PVV samen wil het moet gaan om de inhoud en niet omdat je een hekel aan wilders hebt .
  en het verzonnen verhaal van Buma wil geloven want die liegt net zo hard als Rutte
  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten
  die weet echt hoe het zit maar de linkse npo of de Nos nodigen deze man natuurlijk niet uit om hem te laten vertellen hoe het nu echt zat.
  dus blijf vooral in leugen geloven dat zal je niet verder helpen.

 8. plakband

  CDA-mastodont Donner: ‘Afwijzen Forum is gemakzuchtig’.
  Wil dat CDA regeren met FVD of PVV niet uitsluit

  Met het CDA kun je alle kanten uit.
  De Jonge, FvD absoluut niet.
  Donner, FvD best mogelijk
  Keijzer, FvD, eerst wel, daarna niet.

  Het CDA kiezen is je stem verliezen.

 9. Heinz

  Op werkbezoek bij een wiet plantage ?

 10. palko

  Ik kan me niet voorstellen dat Geert Wilders ooit nog eens dezelfde blunder begaat die hij in 2012 maakte door de gedoogsteun aan het kabinet Rutte als een donderslag bij heldere hemel in te trekken. Welke blijkbaar veroorzaakt was door interne strubbelingen binnen de PVV. We zijn nu acht jaar verder, en Geert Wilders is ook acht jaar wijzer geworden. Ik vind het persoonlijk een uitstekende zaak dat CDA-prominent Piet Hein Donner van mening is dat je rechts van het midden- partijen als PVV en FvD bij de vorming van een volgend kabinet niet op voorhand moet uitsluiten. Ik walg van politieke partijen die misbruik blijven maken van een soort ‘cordon sanitaire’!

 11. Racerfirst

  Wat een gelul dat : oei, dat is link met pvv of fvd regeren!
  En ik wordt schijtziek van het woord ” populistich”!!
  Dat populistisch van jullie is niks meer dan de oude normen van circa 10 jaar geleden!
  Die oude normen die jullie partijen en met name Vvd, Cda, Cu met ferfe in het vaandel hadden!
  Nu rutte 4 jaar geleden hardop zei dat ie alles ging doen (om maar te blijven regerend

 12. Henk Albarda

  Interessant! Als lid FvD op basis van het programma, begroet ik deze observatie van Donner. Hugo de Jonghe probeert de linkse achterban van het CDA rustig te houden door te zeggen dat hij samenwerking met FvD niet ziet gebeuren, sluit dus FvD NIET uit.
  Mona Keijzer heeft enige angst voor de linkse achterban van het CDA en geeft dus heel vroegtijdig (dit zijn CDA kiezers bij volgende verkiezingen allang vergeten) aan dat ze niet met PVV wil samenwerken (maar de kiezer zou dat best eens kunnen verlangen na de volgende TK).
  Donner zet de deur op een kier open. Hij kalmeert de linkse achterban van het CDA door zijn gekozen bewoordingen, FvD negatief.
  Zal linker vleugel nep-jurist Hirsch Ballin nog reageren?

 13. Duidelijk

  Kan geen kwaad om het middelmatige venijn (de Jonge c.s.) buiten de macht te houden.

  Laat ze maar kijken naar FVD en SP, PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.