Column Jan Roos: Van ‘sluipmoordenaar’ tot ‘blank’, de onvrije woordeninquistitie wil alles afschaffen of verbieden!

Tegenwoordig is er in Nederland een tendens om ‘kwetsende’ woorden te mijden. Van ‘sluipmoordenaar’ tot ‘poot’, en van ‘laf’ tot grollen van Johan Derksen. Columnist Jan Roos vindt het kwalijk dat “de humortaliban en de woordeninquistitie” tegenwoordig “alle woorden op een weegschaaltje leggen.”

Ik weet nog goed dat ik opeens een homofoob was. Nog nooit heb ik me druk gemaakt over homoseksualiteit, want waarom zou ik? Het kan me werkelijk geen moer uitmaken wat andere volwassen mensen met elkaar in de slaapkamer doen. Toch was ik van de ene op de andere dag een homohater. Dat kwam omdat Eva Jinek en Jeroen Pauw mij zo frameden, aangezien ik Tofik Dibi vier jaar eerder op Twitter een ‘wachtgeldpoot’ had genoemd. En als de deugneuzen van de NPO je zo noemen, dan ben je het. Zo simpel is het. Dibi zat al dik een jaar aan het wachtgeldinfuus en was de grootste kastnicht van het Binnenhof geweest.

De term poot is overigens heel gebruikelijk in de gay scene. Er is geen flikker die zich daar druk om maakt, zeg maar. Toch was het voor de programmamakers genoeg reden om mij als homofoob neer te zetten. Wat gretig door andere media werd overgenomen en uiteindelijk door de islamistische partij DENK – nota bene! – als excuus gebruikt om niet met mij in debat te hoeven. We zijn nu bijna vier jaar verder en nog steeds heb ik het stempel dat ik homo’s verafschuw. Niets is minder waard. Ik ben bevriend met vele poten en potten.

Deze anekdote toont aan wat een woord, in dit geval verwerkt in een grap, kan doen. Het wordt totaal uit de context gehaald. Er wordt een fobie of haat aan gekoppeld, en klaar ben je. Op die manier worden mensen kaltgestellt. Door de steeds verdergaande introductie van het Amerikaanse identiteitspolitieke denken worden steeds meer woorden in de ban gedaan. Er is immers altijd wel ergens iemand beledigd over. En beledigd zijn is tegenwoordig iets dat per definitie voorkomen moet worden. Tenminste, bij de juiste slachtoffergroep.

Alleen heeft niemand het recht om niet beledigd te worden, en zeker niet in een vrije samenleving. Maar die vrijheid begint steeds verder af te nemen. Zo roepen allemaal deug-BN’ers adverteerders op om te stoppen met reclame in en om het programma Veronica Inside. Johan Derksen maakte weer eens een fout grapje. En dat mag niet meer. Ik heb altijd geleerd dat humor soms leuk is, maar soms ook niet leuk.

Als je iemand niet grappig vindt je vooral niet met diegene moet omgaan. Of naar kijken op de treurbuis. Die enge BN’ers kijken dan ook niet, maar vinden wel dat het weg moet. Want in hun inclusieve en diverse denken is immers alleen maar ruimte voor wat hen aanstaat. In mijn ogen moet humor kunnen schuren en kwetsen. Het is juist de kunst om mensen met woorden in de maling te nemen of pijn te doen. Dat het voor veel sneeuwvlokjes ondragelijk is om onderwerp te zijn van spot betekent nog niet dat het dient te verdwijnen.

Ook onschuldige woorden zijn opeens heel erg eng of grof. Laat ik het maar niet hebben over blank, want dat begint zelfs mij de keel uit te hangen. Maar je ziet het nu ook in de Tweede Kamer. Thierry Baudet gebruikte de metafoor ‘sluipmoordenaar’. De hele Kamer, inclusief voorzitter Khadija Arib, reageerde hysterisch. Baudet moest het terugnemen, maar weigerde dat heel begrijpelijk.

Ook Annabel Nanninga kreeg het in de Amsterdamse open inrichting, ook bekend als de gemeenteraad, met de burgemeester en alle deugneuzen aan de stok om het woord ‘laf’. Wat is er in hemelsnaam mis met de term laf voor iemand die je laf gedrag verwijt?

De vrije samenleving was al een heel stuk minder vrij, maar nu de humortaliban en woordeninquistitie serieus worden genomen moeten wij allen op muizenvoetjes met elkaar praten. Elk woord dient op een weegschaaltje gelegd te worden. Er is immers altijd wel iemand die zich huilend op de grond werpt na het horen van iets dat hem/haar/het beledigt. Humor lijkt me überhaupt iets van het verleden. Te gevaarlijk. En zo zie je maar, telkens als de zogenaamde tolerante meute het voor het zeggen krijgt in een maatschappelijk debat wordt er iets afgeschaft, verboden of opgeheven.

Uiteindelijk krijgen we een samenleving die in een totalitair regime niet zou misstaan. En dan gaan ze daar weer over huilebalken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Start

  Baudet heeft gelijk en heeft zijn woorden niet teruggenomen, leugenaar Rutte zou dat wel moeten doen.

  1. B. Pascal

   We gaan richting een oorlog mensen!
   Wanneer we komen op een moment dat er elkaar niet wil verstaan, dan horen we: war, war, war!

  2. Mar

   Uit het verslag:

   “De heer Baudet (FvD):
   Daarvan neem ik kennis, maar ik neem dat niet terug. Ik doe wel een voorstel voor een alternatieve eerste zin. Die heb ik net al uitgesproken, maar ik kan hem nog een keer uitspreken als u dat beter vindt. Er wordt een sluipmoord uitgevoerd op onze agrarische sector, en de mensen die dat beleid uitvoeren zijn daarvoor verantwoordelijk.”

   Hij neemt het woord niet terug, maar doet wel een voorstel? voor een alternatieve eerste zin. Verwachtte hij dat daarover gestemd zou gaan worden of zo?

   Hij blijft een verwend kind. Zijn verloofde zal nog het nodige met hem te stellen krijgen. Wees net zo wijs als Wilders en zijn vrouw, geen kinderen op de wereld willen zetten.

   1. JochemX

    Beste Mar, hij heeft een mening over onze bedreigde agrarische sector, die ik overigens deel. Dat heeft toch niets van doen met al dan niet “verwend” zijn?

   2. Beukman

    @Mar
    Dit heeft Thierry onlangs gezegd:
    Ik zou me liever terugtrekken op mijn erf en bouillon trekken.

    Hij wil wel degelijk (op korte termijn) kinderen krijgen – wat altijd goed nieuws is vind ik – en dan verdwijnen uit de politiek, om zich te wijden aan zijn twee specialiteiten: boeken schrijven en bouillon trekken.

  3. Vraagtekentje

   Tja Jan, een goede naam daar ben je zo van af, maar een slechte naam raak je nooit meer kwijt. Zo gaat dat in deugend Nederland.

 2. Original NL

  Tis idd droevig gesteld met het eens zo progressieve nederland.
  Jan heeft ook nu weer volkomen gelijk!

 3. Forlan

  Hoewel ik zelf redelijk uit mijn woorden kan komen is er voor mij niemand die het beter kan verwoorden dan Jan Roos. Chapeau

 4. Maris Copoolse

  “aangezien ik Tofik Dibi vier jaar eerder op Twitter een ‘wachtgeldpoot’ had genoemd”

  Door die platte en zieke term te gebruiken werd door malle Jan de homoseksualiteit van Dibi als een kennelijk relevant en als diskwalificerend feit opgevoerd.
  In plaats van zich te verdedigen zou de vlerk excuses moeten aanbieden, maar Jan weet waarschijnlijk niet wat excuses zijn.

  1. Start

   Etc?

  2. Braboworstenbroodje

   @mc De huistr@l deugtr@l en clown hahahaha

   1. Original NL

    En natuurlijk zweefteef, naïeve dromer en deugkneus.

  3. Original NL

   Gelul!

 5. Yoyo

  Spot on, Jan!
  Het wordt echt steeds enger in Nederland met al die deugmensjes.

  1. Jack Flash

   Heerlijke Hollandse Nuchterheid.
   Ga lekker door Jan.

   1. Pauline Kummer

    Nuchterheid = onnozelheid

 6. Michael M

  Jan, je hebt inderdaad een aantal punten welke ik zelf ook heel goed kan begrijpen. Het lijkt wel of het met de jaren steeds erger wordt en dat je op je teentjes moet gaan lopen. Owee als je al een scheet laat ben je een rasist. Ik ben zelf ook homo en ik vindt dat grappen best mogen als het maar niet te kwetsend is. Het lijkt erop dat we een samenleving creëren waarin je niet meer vrijelijk kan spreken. Dat alles je aangerekend wordt. Blanke Vla, Bokkepoot, Jodenkoek, Michiel de Ruyter, Zwarte koffie, Gele kerriesoep. Straks kunnen we niet meer praten. Die samenleving moeten we niet creëren. Maar waar wel steeds meer ruimte aan wordt gegeven zijn binnen religien waar homoseksualiteit zwaar wordt bestraft en vrouwen minderwaardig zijn en wordt gesproken en haat wordt gepredikt. Op straat worden ze dan belaagd. Hoe zou dat toch komen. Vervolgens staan dezelfde DENK personen op de daken te roepen dat ze zo gediscrimineerd worden. Het lijkt hier in Nederland wel meten met 2 maten, dat 1 groep wel mag discrimineren zie religieuzen en hebben een vrijwaring maar vervolgens wel zelf slachtoffer spelen. Haat verkondigen en vervolgens gaan ze in de slachtofferrol. En daar heb ik een grove hekel aan. Dat klopt niet in deze samenleving. Maar wanneer het onderwerp wordt aangesneden over toenemend geweld jegens homo’s en vrouwen tijdens een bijeenkomst met Halsema en Jetten, dan vegen ze het weg onder het tapijt. Gewoon ontkennen en dat is wat links doet, haat podium geven en vervolgens hebben ze de pik op de FVD. Hoe krom en scheef kun je in de maatschappij staan. Als we zo doorgaan met het gedrag om op elke uitspraak een korreltje zout te leggen, dan komen we wereldwijd miljarden ton zout tekort door LINKS. Stem op een verfrissende partij, FVD bijvoorbeeld!

 7. Ben-NIET-Groen-L

  Maar dit is niet het enige…..
  Huiseigenaren en iedereen met enige vorm van vermogen worden komende jaren zwaar beroofd.
  Dan daalt de nacht neer over werkend en ondernemend Nederland, en binnenkort zullen ook alle lantaarns één voor één worden gedoofd.
  Als toetje…word de vrijheid, gelijkheid en broederschap door de overheidsinstituten volledig verwoest – Afijn, alles wordt ons afgepakt, en daarna is het bittere armoede en de dood, beginnende bij onze oudjes.

 8. NoDoubt

  Het is typerend dat als een ander dan Baudet of Wilders woorden gebruiken in de tweede kamer als minder minder of sluipmoordenaar dan wordt er niets van gezegd. De teneur is veel betekenend. Als zelfs de voorzitter van de 2e kamer al met 2 maten meet, wordt de toekomst voor NL treurig. Arib moet haar excuses aanbieden dat ze niet iedereen gelijk behandelt. De strijd in NL en EU zal alleen maar grimmiger worden. Emeritus hoogleraar Cees Hamelink geeft het al aan. Alleen met praten komen we tot elkaar. Echter als je voor je land opkomt , word je als Nazi of erger bestempeld. Met dank aan MSM. Mond vol van BLM maar in het team van DWDD waren voor kort alleen maar blanken. Halsema haalde haar kinderen van de gekleurde school en plaatste deze op een witte school.

  1. Mar

   Arib pakt de heren van Denk net zo goed aan. Ze pakt iedereen aan als het nodig is.

   “Arib moet haar excuses aanbieden dat ze niet iedereen gelijk behandelt.”

   Lol, dan kan ze achter in de rij van tig man aansluiten.

 9. henkie

  De massa is gehersenspoeld en laat zich gijzelen door politieke correctheid waarbij elk vorm van kritiek racisme is of in ieder geval onfatsoenlijk ofwel dom. Deze hersenspoeling en heropvoeding duurt nu al 50 jaar.

  Vroeger hadden Nederlanders een sterke binding met Nederland, een gevoel van Nederland is mijn vaderland.

  Met de import van westerse en niet westerse allochtonen heeft inmiddels meer dan 25% van de Nederlandse bevolking geen roots meer in Nederland.

  Tesamen met de elitaire “wereldburgers” zoals Sigrid Kaag of Kajsa Ollongren, het koningshuis, Jeanine Hennes en vele anderen worden deze allochtone Nederlanders gemobiliseerd voor een politieke agenda om Nederland op te heffen.

  Nu zichtbaar en bewezen via Veronica Inside boycot;
  Mensen met een “foute” mening worden in Nederland gedemoniseerd, onderdrukt, gediscrimineerd en actief kapotgemaakt.

  Maak een eind aan het volksverraad.
  Stem PVV, Fvd of SP voor het te laat is.

 10. Any How

  De collumns van Jan zijn van onschatbare waarde. Zijn bijdrage getuigt niet alleen van zijn grote kennis en eruditie; het plaatst het in het juiste perspectief !

 11. Kwetsnat

  Uitstekend verwoord Jan, het oprukkende linkse fascisme is een blauwdruk van de gang van zaken in Duitsland gedurende de jaren 30 van de vorige eeuw.. Het is doodeng. Wij Hollanders zullen moeten knokken voor ons bestaan, desnoods in een nieuwe eigen staat elders.

 12. macsjang

  Vrijheid van meningsuiting alleen nog maar voor niet-blanken? Moet niet gekker worden, huilbaby’s en links gedeugteisem.

 13. Lampje7

  Zolang dit soort slappe teksten nog moeiteloos kunnen worden gepubliceerd, is er met het vrije woord niet veel mis. En ik vind het juist mega lachen om kleine lelijke mannetjes weg te zetten als homohaters. Hilarisch! Ik heb toch ook recht om te lachen?! Niet dan?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.