Coronavirus gaat nog veel meer levens eisen: komende jaren ruim 500 extra borstkankersterfgevallen door impact virus

Door het coronavirus moest het zorgsysteem in het begin van de uitbraak grotendeels plat worden gelegd. Iedere patiënt die kon wachten, moest wachten. Alles om de coronapatiënten maar op te kunnen blijven vangen. Hartstikke logisch natuurlijk, maar we beginnen daar nu de lange termijn effecten van door te krijgen. En dat is geen fraai toekomstbeeld!
Vrouwen worden vanaf hun vijftigste levensjaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, om te controleren op borstkanker. Dat werd een dag na de lockdown natuurlijk stilgelegd, want alles was gericht op het opvangen van de klap van het coronavirus.

Volgende week wordt de screening echter wel weer hervat, alleen roept het RIVM slechts 50 procent van de vrouwen op die op de planning staan. En dat kan men niet zomaar even op gaan schroeven naar 100 procent, weten artsen ons te vertellen. De regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Flevoland kampten vóór het coronavirus al met achterstanden.

Een vlotte berekening laat zien dat er de komende jaren waarschijnlijk zo’n 500 vrouwen meer aan borstkanker zullen overlijden, puur omdat artsen er nu dus niet meer op tijd achter kunnen komen. Vroege herkenning van borstkanker vergroot de kans op genezing natuurlijk aanzienlijk.

En borstkanker zal niet de enige aandoening zijn waar men nu te laat mee is om er nog wat aan te kunnen doen. En dat geldt voor zo’n beetje iedere ziekte of aandoening waar artsen op tijd bij hadden moeten zijn. Komende jaren gaan we dus waarschijnlijk veel hogere sterftecijfers zien dan gemiddeld.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Fe

  de volgende bangmaak cyclus gaat van start. Als het bevolkingsonderzoek zeg is 5 maanden wordt opgeschort zou dat betekenen dat het bevolkingsonderzoek gemiddeld 100 kanker gevallen per maand zou opsporen.

  Lijkt me wat uit het verband getrokken verhaaltje

  Tevens wil dat niet zeggen dat ontdekte borstkanker 5 maanden later dodelijk is. Das een fabel

  1. lotje

   Dat komt door de moordenaars van RIVM en Rutte die overal veel te laat was met actie te ondernemen. En andere mensen heeft buiten gesloten voor het ziekenhuis.

 2. lotje

  Ik zit te wachten dat deze virus de RIVM en deze regering uitroeit. Zodat we weer normaal kunnen doen.

 3. Kretoloog

  Goed zo, lekker paniek zaaien. We hebben er een paar dagen op moeten wachten, maar Wout is back.

 4. Gerda2

  Wout W
  Coronavirus gaat nog veel meer levens eisen: komende jaren ruim 500 extra ..

  Dit is juist een “positief” bericht voor degenen die hun bedenkingen hebben bij het kabinetsbeleid tijdens de Corona crisis.
  Ik heb het in ieder geval.
  Helemaal geen paniekzaaierij, of het zou bij Rutte en zijn mensen moeten zijn.

  Door de tunnelvisie van het kabinet en RIVM, die alleen maar oog hadden voor het corona virus, zijn er vele honderden doden gevallen bij bijvoorbeeld kankerpatiënten, hartpatiënten, nierpatiënten, mensen met psychische problemen, ouderen die wegkwijnden enz.
  Door het gevoerde beleid zullen er in de komende tijd alsnog veel extra mensen sterven vanwege het beleid tijdens de crisis en een heel aantal mensen zullen niet zo oud worden als redeljkerwijze mocht worden aangenomen voor de crisis, omdat ze niet de juiste zorg ontvingen.
  Hier zijn al enkele artikelen over verschenen in de kranten.
  Er wordt zelfs beweerd dat het getal in de vele duizenden gaat lopen, misschien wel hoger dan het aantal corona doden.
  In de komende tijd zullen we hier steeds meer over horen.
  Dus ik vind deze berichtgeving wat dat betreft heel goed.

 5. JochemX

  Het is allemaal nogal speculatief, wat niet speculatief is dat mensen nu eenmaal doodgaan, dat is zeker.

  1. Gerda2

   JochemX
   Het is allemaal nogal speculatief, wat niet speculatief is dat mensen nu eenmaal doodgaan, dat is zeker.

   Voor een deel is het misschien speculatief, maar er wordt al het één en ander over gepubliceerd.
   Voordat er betrouwbare getallen komen, zijn we al weer een poos verder.
   Afwachten maar.

   1. JochemX

    @Gerda2, betrouwbare getallen? Dat wordt nogal lang afwachten.

 6. Steven Opti

  Wout is precies als alle linkse klote activisten. Ze kunnen altijd de toekomst voorspellen met slecht nieuws. Maar het leuke is dat het nooit uitkomt. Wout, donder op naar de NPO of volkskrant want ik word kotsziek van dit soort flut berichten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.