D66 wil toeslagenstelsel afschaffen, maar de rekening á la €5 miljard bij ouderen dumpen

Als het aan D66 ligt, gaan ouderen de afschaffing van het gehate toeslagenstelsel bij de Belastingdienst betalen. Jaarlijks krijgen ze gezamenlijk een lastenverhoging van €5 miljard voor de kiezen. Ook huiseigenaren en grootverdieners worden hard geraakt door de plannen van de sociaal-liberale regeringspartij.

Vandaag maakte D66-Kamerlid Steven van Weyenberg bekend hoe zijn partij hoopt dat Nederland van het toeslagenstelsel afkomt. De zorgtoeslagen, kinderopvangtoeslagen en alle andere vormen van zakjes geld van de overheid die de burger zouden moeten helpen het einde van de maand te halen, zorgen keer op keer voor problemen en duperen tienduizenden Nederlanders.

Dus wil de hele Tweede Kamer ze op termijn afschaffen. Maar of het D66-actieplan geschikt is om als leidraad te gebruiken? Ouderen zullen er in ieder geval een hard hoofd in hebben, want de plannen van Van Weyenberg en z’n partijgenoten gaan ze veel geld kosten. In de toekomst zouden we namelijk moeten gaan werken met een “verzilverbare heffingskorting”, en dat is een duur instrument: €40 miljard. Kosten die voor een groot deel op de oudere generatie wordt afgewenteld, als het aan de partij van Rob Jetten ligt. Het NRC rekent voor:

“Die verzilverbare heffingskorting kost veel geld: bijna 40 miljard euro. Terwijl het afschaffen van de toeslagen maar 17 miljard euro oplevert. Daarom wil D66 de tarieven van de inkomstenbelasting verhogen (met ruim 9 miljard euro), de hypotheekrenteaftrek afschaffen (bijna 9 miljard euro) en gepensioneerden meer belasting laten betalen (ruim 5 miljard euro).”

Kortom: toeslagen moeten verdwijnen, maar kennelijk ook de koopkracht van ouderen, huiseigenaren en de hogere inkomens. Zo heb je de toeslagen de nek omgedraaid, maar help je bepaalde bevolkingsgroepen van de regen in de drup. Nou D66: daar hebben we veel aan, zeg!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Cootje

  We kunnen hem toch altijd nog verkopen als slaaf , maar deze club gaat terug naar 5/6 zetels

 2. palko

  Hoewel ik, zonder overdrijving, totaal niets met D’66 heb zitten er best een paar goede punten in de voorstellen van D’66. Zoals b.v. de stopzetting van het toeslagen oerwoud en de afschaffing van de hypotheekrente aftrek.

  1. Shadow1100

   Ja leuke D666-voorstellen zoals project voltooid leven, organen verwijderen uit nog levende mensen, en om het volk stil te houden heeft (anti-)democraat Ollengren het referendum afgeschaft.
   (H)eerlijke partij. Nu krijgen we Kaag. Dat wordt nog wat als mensen op die partij gaan stemmen!

   1. palko

    @Shadow1100, maak je geen zorgen. Ik zal nooit van mijn hopelijk lange leven op één van de foutste partijen van Nederland stemmen. Net zo min ik dat zal doen op minstens even verwerpelijke partijen als Groen Links, Partij voor de Dieren, Denk en CU. Maar sommige van de D’66 ideeën voor aanpassing van de Nederlandse financiële huishouding, lijken me niet verkeerd. Maar die hadden uiteraard ook door een beschaafde en fatsoenlijke politieke partij kunnen zijn ingediend.

    1. Bullshit45

     Je ken lullen wat je wil maar CU is nog een partij zonder egotrippers daar kan jouw godsdienst haat niks aan afdoen

 3. Duidelijk

  Niet voor niets dat D66 bij de volgende verkiezingen nog hooguit 5 zetels zal hebben, al hoop ik dat ze volledig verdwijnen, stelletje lijkenpikkers.

 4. Maris Copoolse

  Je vraagt je af bij wie het FvD de onbetaalde rekeningen wil neerleggen.

  1. Duidelijk

   etc

   1. 1010

    enz

  2. combat le pelicule

   Aldus imbecieltje met z’n tenalady maris die FvD erbij haalt terwijl het over de d666 gaat, imbecieltje en dom jongetje maris doet dit natuurlijk bewust om de aandacht te verleggen van zijn vriendje Jetten

  3. Augustus

   We betalen in Nederland 45%+ inkomstenbelasting, 21% btw en vele andere toeslagen. De echte vraag is, waarom hebben wij onbetaalde rekeningen terwijl wij tot 3 á 4 keer zo veel belasting betalen als landen met een beter functionerende overheid.

   1. combat le pelicule

    De belasting druk is inderdaad gestegen van 39% naar 45% en daar immers de nieuwkomers toch van betaald worden..

  4. LifeBuddy

   maris heeft nog niet door dat de FvD de Eerste kamer gaat opheffen. Dan kan er 5 miljard per jaar naar het Volk toe.lomperd

  5. Red52

   Maris, wel eens van de EU en het ambtenarenbestel gehoord.
   De pool aan topambtenaren kan direct geruimd worden. In de WW voor het max. dagloon dan verdien je als staat zoveel, dat er nog weinig zorgen zijn.

 5. Bullshit10

  Als iedereen nu is naar fvd journaal ging kijken dan hebben wij geen dictator66 en al die andere landverraders partijen niet nodig
  Dan bouwt fvd en PVV ons land weer op

 6. 1010

  Toeslagen kennen heel makkelijk verdwijnen.

  1 Schrap de toeslagen uit de wet
  2 bereken de kosten van het ambtenarrenapparaat en de diverse regelingen.
  3 stort deze regelingen terug in de inkomstenbelasting
  4 zeg de huur van de te dure ambtenarren paleizen op
  5 maak de belasting vrije som 4 x zo groot

  probleem opgelost , toeslagen afgeschaft echter zullen de ambtenarren wel in het geweer komen. Het overheidsorgaan wordt immers als arbeidsbureua gezien door nutteloze ambtenarren

 7. NoDoubt

  Dat had hij en zijn partij eerder moeten bedenken voordat hij zoveel zgn asielzoekers naar binnen haalde. Als hij met zijn partij en mensen die op die partij hebben gestemd nu eens 90% van hun inkomen afstaan aan de staat en als al die mensen nu eens een gelukszoeker in huis nemen, heeft ie een win-win situatie. Het beste is als ze naar het land van herkomst terug gaan. Bespaart het ons 500 miljard, huizen, water en overbevolking in NL. Geen last dat ze geen grappen begrijpen, geen last van een zwarte piet.

 8. Lugor

  Het NRC rekent voor:

  NRC, onbetrouwbaar en extreem links.
  Ik wacht wel op de uitermate betrouwbare en objectieve huiseconoom Fritz Bosch.

 9. combat le pelicule

  Huurtoeslag eruit en huren naar beneden, net als met zorgtoeslag

 10. Lex

  Is hij nu niet bang dat ze hem eens beet pakken en hem aan een boom hangen met een dikke tak in zijn reed.

  Als hij er niet meer is blijft er meer geld over voor die oudjes.

  Wat hebben we aan zoon oelewapper in Denhaag.

 11. Duckday

  Zorg eerst eens dat de politiek hun toeslagen reiskosten en salaris gaat inleveren Wat te denken aan al die wachtgelden. Dat zal een besparing van miljarden opleveren, en ga zo maar door .
  Maar laten we gewoon stemmen op de PVV of FvD daarna direct uit de EU en EURO Dat monster verbond heeft nog niks bij gedragen voor de normale man vrouw in Nederland Ook heeft zij nog niet gezorgt voor vrede in de wereld .In Nederland is het nog nooit zo onveilig geweest we zijn dank zei de EU een afvalbak geworden
  Breek het kartel en daarna uit de EU en EURO

 12. Response

  De laatste tijd kun je de voorstellen van deze club toch echt niet meer serieus nemen. Dit soort kamerleden kun je beter kwijt dan rijk zijn.

 13. AS210854

  Schaf het hele subsidiesysteem af, daarbij de kinderbijslag vanaf 2 kinderen af dan kan de AOW ook een keertje geïndexeerd worden.

 14. RPML

  Het afschaffen levert 17 miljard op en kost 40 miljard?
  Of kost het afschaffen 40 miljard en levert het 17 miljard op?
  Of bezuinig ik 17 miljard en krijg daardoor een extra tekort van 23 miljard?

  De D66 oplossing voor dit rekenkundig probleem:
  Ik bezuinig 17 miljard, dat kost 40 miljard en dan haal ik nog 9 miljard op bij de mensen die werken en nog 9 miljard bij de huizenbezitters en nog 5 miljard bij de gepensioneerden

  1. 1010

   quote Ik bezuinig 17 miljard, dat kost 40 miljard en dan haal ik nog 9 miljard op bij de mensen die werken en nog 9 miljard bij de huizenbezitters en nog 5 miljard bij de gepensioneerden end

   mensen die werken of gepensioneerd zijn bezitten een huis. Feitelijk halen ze het geld op bij nu al teveel betalende belastingbetaler

 15. LifeBuddy

  Al die duizenden moslim WAO-AOW-Pensioen en WW trekkers, die zijn Overleden en die gewoon al tientallen jaren Nog steeds die uitkering hebben en naar de familie gaat, daar kunnen ze heel snel miljarden op gaan korten.

  1. 1010

   buitenom dat , als je nooit meebetaald hebt en nooit deel uitgemaakt hebt van het omslagstelsel is onbeperkt mee eten wel erg onbeschoft tegen over de anderen

 16. Ploppert

  Dementie bij de groep demoncraten 666 slaat vroeg toe.

 17. josemoonen@70

  Wat een schorem !!!!!!!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.