De boekenverbrandingen zijn begonnen: geen Mark Twain meer. Baudet: ‘Een gruwel!’

Ze hebben er een paar weken over gedaan, maar dan heb je ook wat. De boekenverbrandingen zijn officieel begonnen. De twee eerste prominente slachtoffers? Harper Lee en Mark Twain. Thierry Baudet vindt het terecht afschuwelijk. “Een gruwel voor vrije geesten,” noemt hij het bannen van boeken. 

In de Amerikaanse staat Minnesota hebben ze besloten om boeken van auteurs Harper Lee en Mark Twain van school-leeslijsten te halen. De reden? Er worden ‘raciale termen’ in gebruikt die sommige mensen, mogelijkerwijs kunnen beledigen.

Het gaat dan dus om To Kill a Mockinbird en The Adventures of Huckleberry Finn (De avonturen van Huckleberry Finn) Twee boeken die al jaren en jaren deel uitmaken van de rijke Amerikaanse literaire geschiedenis — en zelfs van die van andere landen. Ik bedoel maar: welke Nederlander is niet opgegroeid met Tom Sawyer en Huckleberry Finn?

To Kill a Mockingbird (in het Nederlands: Spaar de Spotvogel) won een Pulitzer-prijs. Het onderwerp van het boek? Aantonen hoe verschrikkelijk rassendiscriminatie in het zuiden van Amerika was (het boek verscheen voor het eerst in 1961). Het is dus anti-discriminatie.

Maar dat is tegenwoordig niet meer goed genoeg. Oh nee. Boeken moeten niet alleen tegen discriminatie zijn, ze moeten ook nog eens vrij zijn van termen die mensen mogelijkerwijs als “beledigend” kunnen ervaren. Ja, ook als die termen a) gebruikt worden om aan te tonen hoe racisme werkt en b) in die tijden nou eenmaal veelvuldig gebruikt werden, wat lezers natuurlijk een beter beeld geeft van de tijd waarin het verhaal speelde.

Het bannen van boeken is werkelijk levensgevaarlijk. Deze BLM-gekken willen de Westerse geschiedenis werkelijk op alle mogelijke manieren uitwissen. Het is ronduit fascistisch. En doodeng.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet haalt op Twitter dan ook fel uit naar dit soort “anti-renaissancistisch puritanisme.” Het begint, stelt hij, “Savonaroleske trekken te vertonen.” Daarbij verwijst hij naar Dominicaan Girolamo Savonarola die in de 15e eeuw als heerser over de Florentijnse Republiek boekenverbrandingen hield en helemaal losging op alles en iedereen dat volgens hem niet streng genoeg in de leer was. “Een gruwel voor vrije geesten,” concludeert Baudet terecht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Maris Copoolse

  Boekverbranding lijkt me een nog wat overdreven term maar ze zijn op die school inderdaad de weg kwijt.

  1. Reinoud van Gelre

   Nu maar wachten tot het overslaat naar onze contreien. Veel sneuerikken hier kopieeren namelijk dit gedrag.
   Boeken hoor je niet te verbranden…

  2. Maris Copoolse

   Mar lette beter op dan ik en wijst erop dat het verhaal van Baudet en van der Galien gebaseerd is op een mistig krantenartikel uit 2018.

   Fakenieuws dus.

 2. Mar

  Even kijken naar datum van artikel, waar naar verwezen wordt.

  12 February 2018 • 5:59pm

  “Ze hebben er een paar weken over gedaan, maar dan heb je ook wat.”

  Oeps, dat is 2 jaar terug.

  Sorry Michael, als je de boel wil opwarmen, doe het dan wel goed en accuraat.

  1. Mar

   Excuses Michael.

   Ik zie dat Thierry Baudet zich heeft laten misleiden en jij hem volgt.

   Het is geen nep nieuws maar oud nieuws.

   1. Lugor

    Tactvolle posting.

   2. Lugor

    Ik zie dat Thierry Baudet zich heeft laten misleiden en jij hem volgt.

    Kent u het verhaal van de lemmingen?

  2. Maris Copoolse

   Pijnlijk.

 3. Kretoloog

  Savonaroleske. Tja, met zulk elitair taalgebruik kom je nooit boven de 2 zetels.

  Slimme jongen hoor, die Thierry Baudet. Net als Theo Hiddema, trouwens. Niks mis mee op zich. Maar voor het Forum zou de ‘gewone’ Annabel Nanninga een veel geschiktere partijleider zijn.

  1. Lugor

   Dit anti-renaissancistisch puritanisme begint Savonaroleske trekken te vertonen.

   Maar Kreet, dit is toch alledaagse spreektaal in Nederland.
   Uitstekend door Jan zonder toupet te snappen.

  2. Bolland

   @ Kretoloog volledig eens, en ze heeft minder incidenten, die Baudet wel achtervolgen

 4. Brenda Welsh

  Baudet is voor het theater, zijn lichaamstaal, taalgebruik. Een harlekijn, ijdel tot op het bot.

  1. evil knievel

   Wat ga jij huilen en ik lachen als bij de verkiezingen in 2021 de uitslag idem zal zijn als by de provinciale ll!
   Maak de borstjes (Nogmaals)maar nat steunbeer!😜

 5. Vogel

  Kijken of mevr de burgemeester Halsema.
  De Dam weer openstelt als haar rassen vrienden dit ook in Nederland gaan doen. Want demonstreren is een groot goed. Linkse ideeën, linkse regels. Wanneer staan de rechter flanken eens op,
  Dan maar oorlog maar dit kan niet meer

  1. Lugor

   Wanneer staan de rechter flanken eens op,
   .
   Als hun beeldscherm kapot gaat.

 6. Lampje7

  Briljant hoe mensen vol ontzag opkijken naar de grote leider als hij er blijk van geeft ook wel eens een boek te lezen, wat dure woorden gebruikt en met pseudo-intellectuele begrippen strooit. Iemand er ooit aan gedacht dat de kleren van de keizer ook in overdrachtelijk zin kunnen worden beschouwd? En dat deze man in geestelijk opzicht niet veel kleren om het lijf heeft?

 7. Fransde Groen

  dat doet mij denken aan de boekverbranding Kristallnacht in nazi Duitsland

  1. Brenda Welsh

   @Frans, De boekverbranding in 1933 en de Kristallnacht in 1938 staan elk op zichzelf.

 8. Rosasolis

  De boekjes van Mark Twain verbranden? Waarom? Misschien zijn ze nu wel ouderwets, omdat zij in de 19de eeuw geschreven werden, maar toen ik een kind was, groeiden we in Amerika en Canada op met deze grappig boeken over de streken van de ondeugend jongens, en hoe ze moest boeten voor hun daden. Heel grappige boekjes zijn het. Mark Twain was een briljant schrijver zonder enige kwaad. Hij was ook een bekende kattenliefhebber. Ooit vroeg iemand hem wat zou gebeuren als je een mens met een kat zou kruizen. Hij antwoordde:
  “de mens zou vooruit gaan, maar de kat zou achteruit gaan”!

 9. Steiner

  Boekverbranding???waar verwijst Baudet hierna???
  De tweet in het artikel,de “Savonaroleske trekken” in de tweet gaat over het vernielen van de beelden in de V.S.

  1. Mar

   Baudet verwijst in de tweet naar een Engels krantenartikel uit 2018, wat gaat over een schooldistrict in Duluth Minnesota, die 2 boeken van de leeslijst hebben gehaald.

   1. Steiner

    Dat zie ik,maar o.a jij en 24/7 zwakzinnige halen de tweet van Baudet geheel uit zijn context.
    “Ik zie dat Thierry Baudet zich heeft laten misleiden,Het is geen nep nieuws maar oud nieuws”
    Nee,hij tweet over “de beeldenstorm” in de V.S. en het krantenartikel is alleen maar een voorbeeld voor zijn beschrijving van de hedendaagse gebeurtenissen,”het begint Savonaroleske trekken te vertonen”.

    1. Mar

     @Steiner

     Dus Baudet schrijft over de beeldenstorm in de VS met de volgende zin “Dit anti-renaissancistisch puritanisme begint Savonaroleske trekken te vertonen. Een gruwel voor vrije geesten. #StopdeBeeldenstorm” aan de hand van een retweet met de tekst: Ah. We’ve reached the book banning phase van ene

     Omri Ceren – Natsec Advisor for @SenTedCruz. PhD from @USCAnnenberg,

     die over het hoofd heeft gezien dat het krantenartikel van februari 2018 is en totaal geen enkele verwijzing bevat naar het weghalen van beelden, maar gaat over “The Duluth school district said it was removing To Kill a Mockingbird and The Adventures of Huckleberry Finn from its curriculum because their content may make students feel “humiliated or marginalised”.

     Savonarola stond bekend om zijn antirenaissancistische boetepreken, boekverbrandingen en de vernietiging van kunstwerken, bekend als vreugdevuur van de ijdelheden.

     Ja, het is helemaal duidelijk.

     Zoals velen onder zijn tweet schrijven: praat Nederlands met mij

 10. Rosasolis

  Ben benieuwd wat gebeurt met de net uitgegeven boek: The Room Where it Happened, van John Bolton. Bolton was adviseur van Trump tot hij enkele maanden geleden ontslagen werd, naar aanleiding van de schandaal van de chantage affair van Trump met Oekraine. Hierin beschrijft Bolton precies wat gebeurde. En ook over andere zakken. Ongeacht het feit dat deze boek aan ieder krant in Amerika werd gestuurd, en ook naar een aantal buitenlandse kranten, probeert Trump nu via de hoge rechtbank Bolton’s boek te verbannen. Vele honderd-duizenden zijn nu onderweg naar alle boeken winkels in heel Amerika. Weer bewijs van het onbekwaamheid en paranoia van Trump. Als alle kranten verslaggevers The Room hebben gelezen en hierover hebben geschreven dan weet heel Amerika, dat de geest is uit de fles!

 11. Bolland

  Bizar totale gekte

 12. evil knievel

  N na de boekverbrandingen met z’n alle in n pot zwarte verf springen of wat,want wat men ook probeert,als je de juiste huidskleur niet hebt ben je Vogelvrij verklaard n loop je de kans gemolesteerd te worden of p.o. n mes in te lopen of dergelijks!?
  Wat n teloorgang,…on-ge-lo fe-loos!!😩

 13. ManusR

  Als de westerse wereld nu eerst eens start met het verbranden van de koran zijn we pas op de goede weg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.