De waarheid over ons Verleden: wees gepast Trots

Gisteren was een speciale uitzending van het FVD Journaal. Presentator Thierry Baudet had twee gasten in de studio: Eva Vlaardingerbroek en Robert Lemm. Met hen sprak Baudet over de Nederlandse geschiedenis en probeerde hij de vraag te beantwoorden: Wat moeten we er nou eigenlijk mee doen? 

Het is een bijzonder interessante uitzending. Met Lemm en later ook met Vlaardingerbroek kwam Baudet — en de kijkers met hem — tot de conclusie dat we ervoor moeten waken om de geschiedenis en historische personages te beoordelen en te veroordelen vanuit ons moderne perspectief. Je moet naar ze kijken vanuit het perspectief van de tijd waarin zij leefden.

Kijken!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. AntiChrist

  FVD journaal, voor de gelijkgestemde.
  En dan zeggen dat het NPO journaal alleen maar links is, daar zie nog weleens een andere mening langs komen.

  1. Duidelijk

   ac sterft tweemaal

   1. combat le pelicule

    “ac sterft tweemaal”

    Klopt zonder dat ac het in de gaten heeft…

    1. Duidelijk

     ac’s zijn daarom ook betreurenswaardig te denken dat ze de Here der Here kunnen tarten.

  2. Tguard

   Het fvd journaal is er om de achterban te informeren over het hoe en waar de partij mee bezig is. Bovendien suggereert de naam volgens mij al genoeg dus verwacht nieuws vanuit dat perspectief. Wil je dat niet weten, kijk dan niet.

   1. Duidelijk

    En, ook niet geheel onbelangrijk, het overgrote deel van de FVD kijkt niet naar de linksfascistische staatmedia, die laten zich liever rechtstreeks informeren.

 2. Lugor

  Het is een bijzonder interessante uitzending. Met Lemm en later ook met Vlaardingerbroek kwam Baudet — en de kijkers met hem — tot de conclusie

  Was het een interactieve video conferentie waarbij kijkers hun mening kenbaar konden maken?
  Een voorbeeld van de positieve ontwikkelingen veroorzaakt door de corona crisis?

  1. combat le pelicule

   De coronacrisis!

   De corona crisis!!

   “’Grondrechten van burgers op het spel’
   Door Bas Filippini op zaterdag 28 juni 2020

   — Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First vreest voor onze vrijheid als de coronawet er doorkomt.

   De noodwet die het kabinet wil invoeren ondermijnt de grondwettelijke rechten van burgers en is daardoor volledig buitensporig. Het zogenoemde dashboard, aangestuurd door technocraten in plaats van democraten, zet de maatregelen om in permanente noodwetgeving. Waar ging de lockdown ook al weer over? Over capaciteitsvergroting in de gezondheidszorg. Over ’samen’. Niet over dwang en cöntröle.

   Over de uitgangspunten is geen brede maatschappelijke discussie geweest en de basis is nog steeds het nieuwe abnormaal: social distancing en de anderhalvemeter-samenleving. Tevens gaat de wet uit van gewenste of verplichte ’sociale gedragsregels’. Welke gedragsregels zijn dat? En van wie? Alsof alle zeventien miljoen Nederlanders hier consensus over hebben.

   Willekeur
   Door het ministerieel decreet is deze wet onderhevig aan totale willekeur, op elk moment. Als de ’gedragsregel’ morgen is dat wij in zwembroek naar ons werk moeten komen, dan moeten we morgen in zwembroek naar ons werk. Ook biedt het decreet aan de repressiekant een open einde voor machtsmisbruik.

   Naast het uitschakelen van het democratisch proces geeft deze wet tevens ruim baan aan het RIVM, dat weer de lijn van Wereldgezondheidsorganisatie WHO volgt. De WHO is veel legitimiteit kwijt vanwege agendakaping door roofkapitalisten en staatsregimes, het uittreden van de VS en het klakkeloos opvolgen van resultaten uit frauduleuze onderzoeken in de vakliteratuur. Er is nog maar een waarheid: die van het ongekozen WHO. Geen prettig vooruitzicht als dat de norm wordt, vastgelegd in wetgeving.

   “Zo’n noodwet is onderhevig aan totale willekeur”
   Het kabinet claimt dat de crisis alleen onder bedwang kan worden gehouden vanuit de toepassing van informatietechnologie en apps. Maar de corona-app kan uitmonden in een sociale deug-app, een toekomstig biometrisch paspoort dat bepaalt waar je wel en niet welkom bent. Het is de voorkant van een digitale cöntröle-infrastructuur. De minister werkt nu samen met Apple, Google en de Belastingdienst. Worden er automatische anderhalvemeter-boetes voorbereid op basis van locatiegegevens van de grootste privacyschenders van de afgelopen jaren? En dat met de vervalbepaling van liefst een jaar?

   Huisvrederecht
   In de praktijk betekent deze voorgestelde wet dat het huisvrederecht wordt opgeheven en de bevoegdheden van ambtenaren (lees boa’s) verder uitgebreid. Iedereen die niet de bewoner is, kan worden opgepakt, beboet of weggestuurd. Omstandigheden in het huis kunnen aanleiding zijn tot optreden.

   De wet gaat verder uit van diverse verboden op samenkomsten, bezoeken afleggen, reizen, verblijven tot en met het verbieden van handen schudden! Verder zijn er tal van mogelijke eisen aan beschermende middelen en hygiëne, mogelijk uit te breiden naar (verplichte) quarantaine, behandelingen en vaccinatie.

   Ondemocratisch
   De noodverordeningen zijn al veel te lang van kracht, in strijd met de Grondwet en ondemocratisch. Zowel de gemeenteraden als het parlement staan buitenspel. Dus: hef alle noodverordeningen per direct op, analyseer de tekortkomingen, maak er beleid op en democratiseer dat. En maak een eventuele nieuwe lockdown wettelijk alleen mogelijk als 75% van de Kamer ermee instemt.

   Uitstel moet afstel worden.

   Wie gaat slapen in een democratie, kan wakker worden in een dictatuur.

   Bas Filippini is voorzitter van stichting Privacy First

   h**ps://www.telegraaf.nl/watuzegt/20350 … p-het-spel

   1. Duidelijk

    Hear, hear!

    1. Brenda Welsh

     Is het u echt ‘duidelijk’ geworden of een beetje meejoelen?

     1. Duidelijk

      etc

 3. RPML

  ‘Vroeger’ werden kinderen op school ‘gewoon’ geslagen door hun leraar/lerares, tegenwoordig zouden diezelfden opgepakt worden. Ieder historisch gegeven moet in het juiste (tijds)perspectief geplaatst worden, je kunt er een mening over hebben, je kunt ervan leren, maar het kan nooit een excuus zijn om daaropvolgende generaties erop te veroordelen. Ze hebben er geen aandeel in gehad, ze hoeven er dus ook geen verantwoording over af te leggen.

  1. Lugor

   Maar………. Heeft het kindermeppen door leraren in het (recente)verleden uw goedkeuring?

   1. Gerda2

    Lugor
    Maar………. Heeft het kindermeppen door leraren in het (recente)verleden uw goedkeuring?

    Moeten we je nu alles uitleggen.
    Als je dit niet snapt is het zoiets als “parels voor de zwijnen gooien”.

  2. Maris Copoolse

   Als de bewustwording er maar is. Racisme is een keiharde realiteit. Niet iets wat alleen in het verleden voorkwam.

   1. RPML

    Ja Copoolse, het is verschrikkelijk

    h++ps://niccolumndotcom.wordpress.com/2016/06/01/ik-ben-een-witte-kuttekop-die-stinkt-naar-kaas/?fbclid=IwAR2Ng-Uhm9Xjlvz0FPoa5T4PSSdZ2w5TEOJYybdkznLdqjwgzA60mZu0mGc

    Ik woon al 25 jaar in 0032 en ik word regelmatig uitgemaakt voor domme Hollander, kaaskop en gierigaard. Ben ik daardoor beledigd? Nee hoor. Voel ik mij gediscrimineerd? Ook niet, want alle Belgen zijn dom, hebben een puntzak en roepen de hele dag: “Allez madammeke, wilt ge poepen?” Het is 10 meter lang en stinkt naar kaas? Een bus vol Hollanders. Boeien! Mijn tenen zijn gelukkig niet zo lang, schoenmaatje 36, dus lach me dood.

    Toen ik als klein meisje van 020 naar 035 verhuisde was ik het dochtertje van ouders die van crimineel geld een boerderijtje hadden gekocht, want uit Amsterdam, dus crimineel en kapsones. Voelde ik mij daardoor beledigd? Nee hoor, want echt iedereen die uit 020 komt is crimineel en heeft connectie’s met de onderwereld. Wij schreeuwden ook voortdurend: “Krijg toch allemaal de kolere en val van mijn part allemaal dood!” Lachen joh. Toen ik van 035 naar 040 verhuisde was ik ineens een import Brabo. Vond ik de grappen over Hollanders die grote neusgaten hebben omdat lucht gratis is beledigend? Nee hoor, kon er keileuk mee lachen want alle Brabanders zijn uit de klei getrokken boeren die zuipen en de hele dag blèren: “Gij kunt de groeten uit Brabant krijgen kut.” Toen ik van Brabant naar Limburg verhuisde werd ik uitgemaakt voor stomme Kuthollander en kwam ik ineens van onder de rivieren. Voor zover ik weet kwam ik uit mijn moeders schoot, net als ‘hullie’. Voelde ik mij beledigd? Gediscrimineerd? Nee hoor, want alle Limbo’s hebben een minderwaardigheidscomplex, stinken naar asperge-zeik, spreken niet fatsoenlijk Nederlands en roepen de hele dag: “Ouw kut gek.” Toen ik van Nederland naar Italië verhuisde was ik een Olandese die de hele dag lag te blowen, het met Jan-en-alleman deed en ouderen de pijp uit lieten gaan door euthanasie. Was ik daardoor beledigd? Nee hoor, ik wist dat het niet zo was want alle Italianen zijn vreemdgaande macho’s, spaghettivreters, scheuren als gekken in hun Alfa sport en roepen de hele dag: “Figlio di una putana.” Lag in een deuk. Toen ik in Spanje woonde was ik zomaar ineens een belastingontduiker, witwasser en een voortvluchtige. Was ik beledigd? Nee joh, ik wist wel beter. Spanjaarden komen uit een mañana mañana cultuur, stinken als de pest naar chorizo , hebben tortilla in hun snor hangen, zijn lui en schreeuwen de hele dag: “Puta madre!” Humor joh.

    Dus even voor de duidelijkheid: Alle moslims zijn terroristen , Turken die hun snor laten staan willen op hun moeder lijken, de meest voorkomende Marokkaanse namen staan op een opsporingsbevel, zwarte mannen hebben een grote klopboor en het verschil tussen een zwarte vrouw en een nijlpaard is een bloemetjesjurk en 50 kg, Duitsers rijden met hun dikke bierpens nog steeds op onze fietsen , Chinezen hebben een micro penis en willen overal sambal bij! Ik lig inmiddels op de grond van het lachen. Maar dat is allemaal anders dan bij ‘hullie’, je weet wel, ‘zij’ van het kamp ‘hullie en gullie’. Die lachen nergens mee. Die zeggen nu dat ik een racistische slavenhandelaar ben en een islamophoob. Ik was al een criminele Amsterdamse kaasstengel, voortvluchtige gierigaard, Nederlandse belastingontduiker, koloniale wiet dealer, domme kut Hollander en een onderdrukkende import Brabo. Nu dus ook een misbruiker van white privilege, want ja mensen, ik heb namelijk alle zwarte slaven persoonlijk de katoenplantage’s ingejaagd en een racistisch Sinterklaasfeest gevierd als kind.

    Jammer dat deze mensen het verschil niet kennen tussen vooroordelen, discriminatie en racisme. Een vooroordeel is een oordeel dat niet gebaseerd is op kennis maar op een veronderstelling. Gewoon om lachen dus. Discriminatie gaat over wat mensen doen, iemand ongelijk behandelen. Zover ik weet mogen Chinezen in Nederland gewoon met de bus reizen, mogen zwarte mensen ook gewoon naar de dierentuin, mogen Turken als ze ziek zijn naar een dokter, mogen Joden naar de synagoge en moslims naar de moskee. Mogen ‘nieuwe Nederlanders’ een eigen politieke beweging beginnen en aangifte doen van racisme, seksisme en discriminatie tegen 1000 nepprofielen op een Uitzwaaidag-pagina op FB(LOL). Mag allemaal joh, ik lach er nog steeds mee. Discriminatie op basis van kenmerken als gebied van herkomst en huidskleur heet racisme. Mensen die racistisch zijn, vinden dat het ras waartoe ze zelf behoren beter is dan andere rassen. Racisme leidt vaak tot geweld en onderdrukking. Ik zal wel gek zijn maar ik zie in Nederland geen geweld en onderdrukking. Integendeel, ik zie wel mensen die dankbaar misbruik maken van hun huidskleur en afkomst en jou en mij en ‘gullie’ steeds voor racist uitschelden. Volgens mij bestaat er maar één ras, het menselijk ras. Bedenk me net dat ik ‘hullie’ zoiets nooit hoor zeggen, alleen maar wijzen met hun vingertje naar ‘gullie’. En maar blijven doordrammen over rassen, ipv mensen.

    Denk dat juist ‘zij’ de racisten zijn die discrimineren, maar dat zal wel weer een vooroordeel zijn van mij. Ik ga even aangifte doen, gewoon omdat het kan. Je blijft toch lachen hier?

    1. Lugor

     U vindt het hopelijk niet erg dat ik uw verhaal niet geloof.
     Wel de essentie, niet de persoonlijke gebeurtenissen.

     1. RPML

      Ik plaats de link erbij om de indruk weg te nemen dat het een persoonlijk verhaal zou zijn (ik ben ook geen vrouw voor de duidelijkheid). Ik heb het niet nodig alhier de indruk te wekken dat ik ooit een Lotus Esprit gereden zou hebben, alleen al uit historisch oogpunt viel u door de mand met deze lachwekkende ‘ontboezeming’.

     2. Lugor

      @RPML
      Jammer dat u nog niet zover bent om de essentie van een verhaal te ontdekken bij anderen.
      Maar ik blijf optimistisch gestemd.

     3. Duidelijk

      @RPML: Neemt het de bejaarde kok maar niet kwalijk, hij kwijlt alleen nog wat.

     4. Hardline

      Zal wel weer te hoog gegrepen zijn voor Lugor

    2. Rammstein

     Ja RPLM, Nicole is een fantastische en sterke vrouw die door alle humbug heen prikt en feilloos de vinger op de zere plek legt. Blondemevrouw is er nog zo eentje. En vroeger natuurlijk Pamela Hemelrijk. Ayaan Hirsi Ali en Annabel Nanninga niet te vergeten.

     Vrouwen die sterk in het leven staan, intelligent zijn en zich niet van de wijs laten brengen. Daarvan kun je er niet genoeg hebben.

    3. Jack Flash

     Rpml@+++++.
     Deugmensen begrijpen hier niets van.Whoehaha!

   2. henkie

    50 jaar Institutionele Racisme ;
    – Veelvuldig als ik op straat liep werd ik gepasseerd door een jongeling die mij onvriendelijk aankijkt en eenmaal voorbij worden verwensingen gepreveld en gespogen.
    – Opgeschoten jongelingen komen 3 rij dik op je af, kijken dreigend, willen dat je er op gepaste afstand omheen loopt
    – Lopend op het voetpad komt een scooter met een tweetal van die jongelui. Bij mij aangekomen wijken ze uit en proberen mij in de bosjes te drukken.
    – In de tram moest je onfatsoenlijk en/of intimiderend gedrag tolereren van deze jongelui
    – In een bomvol tram, het gaat te ver, zit er zo een (jonge)man op de leuning van de zitting, met voeten op de zitting waartussen hij op de zitting spuugt. Ik spreek hem erop aan, waarna ik na uitstappen word achtervolgd trap op tot over het peron van achter mij hoor ik zijn bedreigingen dat ik een mes in me rug ga krijgen.
    – Erg druk in de trein, veel mensen stappen uit, met zijn allen snel snel de trap van het peron af. Ik was schijnbaar niet snel genoeg, continue in de rug geduwd en gestompt. Ik duwde terug, vervolgens leek ik in de boksring te staan en moest ik allerlei boksstoten pareren. Gelukkig een derde persoon deed deze figuur stoppen.
    – bij de bakker kwam ik op voor mijn beurt; “mevrouw neem me niet kwalijk, ik ben aan de beurt”. Haar antwoord; “Wacht maar tot wij hier in de meerderheid zijn”.
    – Op straat heerste subtiele discrimminatie en intimidatie, je werd tenauwernood getolereerd.
    Ik kon nergens terecht met mijn ervaren en ondervinden van discriminatie en rascisme, sterker nog mijn gemeente en overheid deden/doen aan institutionele. systematische en systemisch discriminatie, en ik heb mijn bek te houden.
    Dit waren de jaren 80-90 in Amsterdam Osdorp.
    Ik ben weggevlucht, vluchteling in mijn vaderland.

    50 jaar institutionele rascisme, censuur, list leugen en bedrog om de authochtone patriot de mond te snoeren en te onderdrukken opdat de lange termijn visie van het partijkartel kan worden gerealiseerd realiseren; opheffen van Nederland.

    Maris, gebruik je verstand en stem PVV, FvD of SP

    1. Brenda Welsh

     @henkie?…ga je nu steeds weer dit artikeltje herplaatsen ? Het zet geen extra kracht bij, zeker niet om om op de door u genoemde partijen FvD en PVV te stemmen. U bent trouwens SGP vergeten.

    2. Maris Copoolse

     Henkie heeft het kennelijk moeilijk met de drukke samenleving.

     Na een bepaalde leeftijd zie je dat probleem soms ontstaan.

   3. Original NL

    Gelul hoog 10.

   4. combat le pelicule

    “bewustwording?”

    Mensen zijn volgevreten en hebben geen idee meer wat ze met hun kostbare tijd moeten doen…

    1. Michaël Bloemkost

     Ja en dat geldt dan weer net niet voor u zeker, Pascal?

     1. Duidelijk

      Svetlana…

  3. combat le pelicule

   @RPML tegenwoordig worden volwassen leraren ontslagen als ze de kinderen, ondanks dat die de leraren worden geslagen, bespugen, stoelen naar ze wordt toegegooid etc, etc, hard aanpakken…het is de omgekeerde wereld..en gasten als lugoortjes vinden dit heerlijk

 4. Ooggetuige

  Maar hoe dan? Hoe kan ik naar Caesar, naar Columbus of naar Colijn kijken vanuit het perspectief van de tijd waarin zij leefden? Hoe schud ik mijn 21ste eeuwse kijk af?

  En: de discussie waar het nu over gaat, heeft een dubbele ‘tijd waarin zij leefden’. Het gaat namelijk niet alleen over de tijd van JP Coen, maar ook over de tijd waarin we overal beelden van Grote Vaderlanders gingen neerzetten, straten gingen vernoemen etc.

  Kortom: a-historisch gebazel, nota bene van iemand die als bachelor in de geschiedwetenschap beter zou moeten weten. En een ´oplossing’ waarin er om de hete brij heen gedraaid wordt. De echte vraag is namelijk niet hoe wij oordelen over het verleden, maar hoe wij oordelen over de consequenties van het verleden voor de 21ste eeuw.

  1. combat le pelicule

   TOEN waren mensen trots op Nederland, TOEN was er geen import, TOEN waren we sterk, nu kotsen de geïmporteerde die zelf naar Nederland zijn gekomen op Nederland, nu is het een slappe hap, en het ergste, Den-Haag laat het gewoon gebeuren…

 5. werkloze generaal

  Ik lees hier alleen maar domme reacties. Iedereen die de slavernij verwerpt , moet ook maar afstand doen van al zijn persoonlijke bezittingen. Want Nederland werd rijk door de slavenhandel. De kans is dus zeer groot dat de huidige bezittingen voortvloeiden / betaald zijn door de opbrengst van de levendige mensenhandel indertijd.

  Maar nee : kom de mensen niet aan de persoonlijke bezittingen ! Dan haken ze ineens af.Zijn ze ineens niet meer zo tegen het slavernijverleden. Hebben ze geen wijze lesjes meer over racisme of slavernij. Kotsvolkje.

  1. Marija

   Wie lacht niet die de mens beziet, ook u.

  2. Stanly2000

   U bent niet voor niets werkeloos!

  3. Ad Fundum

   De grachtenpanden zijn de pakhuizen van koloniale waren ooit, die na een verbouwing geschikt werden gemaakt voor bewoning door de nazaten van hen die het meest geprofiteerd hebben van de koloniale periode.

 6. combat le pelicule

  Ja ape-trots komt weer zo racistisch over natuurlijk

 7. Rosasolis

  Het gaat heel erg snel met de FvD. Kan iemand voor mij, en ook voor vele anderen verklaren wat: FvD Journaal is, en wat Ongehoord Nederland is?
  Wie heeft de tijd, en de zin, om urenlang te hangen om op zulke politieke sites te hangen?

  1. Bullshit10

   Ros
   Ga zelf maar kijken dan hoor je nog een keer nieuws wat waarheid is
   Maar goed dat doe jij toch niet wan ik weet waarheid komt hard aan en daar kunnen jullie linkse niet tegen wand dan gaan jullie gelijk huilen Huilbaby
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Rosasolis

    B. Shit. Geen huilbaby! Velen zullen niet op FvD of PVV gaan stemmen,
    en Nederland blijft in de EU.

 8. C.A.Barstow

  Modern perspectief, ofwel verachtelijk en smerig links.

  Ons land en volk is niet ver van het punt dat ons land door verachtelijk links tot in het merg volledig is verwoest, verrot en verziekt.
  Links is bezig om als een walgelijk smerige schimmel het hele volk te overwoekeren en te verzieken.
  En rechts wat doen zij ertegen? te weinig en te soft, het moet harder en radicaler.

  Pak dat linkse tuig snoeihard aan, om mee te beginnen toon aan wat zij in de loop van de geschiedenis allemaal verwoest hebben (bewijzen te over) hoeveel landen en volken er met deze vervloekte ideologie ten gronde zijn gegaan, hoeveel economieën er door deze ideologie ten gronde zijn gebracht, wat voor een onvoorstelbaar lijden zij onder vele volkeren hebben gebracht.
  Bind de echte strijd aan, weg met dat softe geneuzel, het wordt tijd dat politiek links volledig verdwijnt.

  Stem Rechts, red ons land van de linkse stinkzwam

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.