De zaak-wilders, over ‘minder Marokkanen’, is een politiek proces. Waarom? Waarom…?

Gisteren besprak ik in een interview met FVD-senator Paul Cliteur al de zaak-Wilders, die op 29 juni van dit jaar verder zal gaan. Ik acht het zinvol er zelf ook verder op in te zoomen. De zaak – die begon met de uitspraak “minder, minder, minder Marokkanen” – draait in essentie namelijk over laakbaar gedrag omtrent Marokkaanse jongeren.

NPO-presentator Ajouad El Miloudi ging vorige maand op zoek naar oplossingen voor de problematiek van Marokkaanse jongeren en vraagt het aan criminoloog en antropoloog, en specialist op dr. Hans Werdmölder. Werdmölder antwoordt dat het goed is te bedenken dat deze jongeren in een ‘schaamtecultuur’ zijn opgegroeid. Einde interview van maximaal 15 seconden. Blijkbaar vond El Miloudi het ongemakkelijk om de kern van de problematiek met hem te bespreken.

Werdmölder zegt in een radio-interview op 4 mei 2009 dat hier sprake is van een cultuurconflict. Marokko kent een hardere cultuur dan de Nederlandse tolerante cultuur. Marokko heeft een gezagshuishouding versus Nederland een onderhandelingscultuur. De Marokkaanse cultuur kent vertrouwen binnen de eigen groep en wantrouwen erbuiten versus de Nederlandse cultuur van een algemeen vertrouwen, tenzij blijkt dat wantrouwen op z’n plaats is.

Dat lijdt enerzijds tot conflicten en (mis)bruik van vertrouwen en anderzijds tot creativiteit in bijvoorbeeld cabaret en voetballerij. Werdmölder meent eindelijk eens een einde moet komen aan het wangedrag want de Nederlandse én de Marokkaanse gemeenschap hebben er al zo lang last van. De remedie is volgens hem om duidelijkheid te scheppen door middel van een lik op stuk beleid. Dat betekent de strafmaat ophogen via een boete (tref ze in de portemonnee), en eventueel gevangenisstraf als het niet anders kan. Het huidige Nederlandse rechtssysteem is daar niet op ingesteld, dus dat moet aangepast worden.

Preventief ingrijpen is ook belangrijk. Dat is ingrijpend, maar ook Marokkaanse ouders zitten met de handen in het haar en sturen ten einde raad hun kinderen soms naar Marokko. Thans is er een hele business ontstaan van ‘hulpverleners’ en dat is al zo lang gaande zonder resultaat.

Belangrijk is volgens Werdmölder dat de Marokkaanse gemeenschap de hand in eigen boezem steekt en de problemen erkent. Er moeten volgens hem aansprekende figuren opstaan die hier het voortouw nemen. De goedwillende Marokkanen lijden onder de kwaadwillenden. Marokkaanse ouders moet zich weer verantwoordelijk kunnen voelen voor hun kinderen. Het Manifest voor keuzevrijheid in nationaliteit – de oproep van Marokkaanse Nederlanders aan de overheid en Nederlandse gemeenschap hen te steunen in hun strijd tegen de verplichte Marokkaanse nationaliteit – steun ik.

Het bovengenoemde gesprek met Werdmölder vindt plaats in 2009 en sindsdien is er niets verbeterd, zie bijvoorbeeld de mocromaffia. Hoe komt het dat de Nederlandse maatschappij hier niet goed mee weet te ‘dealen’? De Marokkaanse gemeenschap wenst het nota bene zelf, zie bijvoorbeeld El Miloudi. Waarom geen hand in eigen boezem? Waarom is niet naar Werdmölder geluisterd? Waarom is niet naar Cliteur geluisterd? Waarom is er zelfs niet naar PvdA’ers Spekman, Oudkerk en Samsom geluisterd? Waarom wordt – zoals gewoonlijk – weggekeken en alles ontkend?

We doen een plas en alles bleef zoals het was.” Waarom zo laks? Waarom klassenjustitie? Waarom dan zo’n politiek proces tegen Geert Wilders? Waarom? Waarom…?

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Dirk Derksen

  Waarom? Waarom…?

  Verdrag van Straatsburg 1975, Globalisering, Soros.. enz enz enz.

 2. Meriadoc Brandebok

  “De zaak – die begon met de uitspraak “minder, minder, minder Marokkanen” – draait in essentie namelijk over laakbaar gedrag omtrent Marokkaanse jongeren.”

  Bosch’ artikelen worden met de dag warriger. En het lezen van z’n gesprek met Cliteur heb ik halverwege opgegeven.

 3. lotje

  Rutte en zijn regering zijn gevaarlijker met hun asielzoekers dan Wilders.

 4. Maris Coppoolse

  Als het Openbaar Ministerie, met grote tegenzin, juridisch geen andere mogelijkheid heeft dan te vervolgen, kun je het geen politiek proces noemen. Het volgt noodzakelijk uit de wet en de ontstane jurisprudentie.

  Wilders heeft dit proces bewust geforceerd. Dat zou je wel een politieke actie kunnen noemen.

  1. Dirk Derksen

   “Als het Openbaar Ministerie, met grote tegenzin, juridisch geen andere mogelijkheid heeft dan te vervolgen”

   Maris bedoelt, als het OM selectief de wet naar eigen inzicht tbv politieke belangen interpreteert. Juist.

   1. Dirk Derksen

    Rectificatie

    Maris bedoelt, als het OM selectief de wet naar eigen inzicht tbv politieke belangen interpreteert. Kun je het een politiek proces noemen. Juist.

   2. Maris Coppoolse

    Nee, het Openbaar Ministerie had liever niet vervolgd (dit soort processen leveren alleen maar verliezers op) maar had juridisch geen andere optie. Als je het dossier zou kennen had je dat kunnen weten.

    1. Blitzkrieg

     Maris Coppoolse :
     Quote : “Nee, het Openbaar Ministerie had liever niet vervolgd (dit soort processen leveren alleen maar verliezers op) maar had juridisch geen andere optie. Als je het dossier zou kennen had je dat kunnen weten.”
     Allicht had het openbaar ministerie liever niet vervolg dat kwam pas na de druk en inmening van de politiek; daarom ligt de trias polica en onze rechtsstaat op dit moment ook op z’n gat; goed gezien Maris.

    2. Dirk Derksen

     Klopt,
     maarde selectieve verontwaardiging van de aanklagers (6400) die er niet was bij de uitspraken van Spekman of Samson, is tekenend voor de politieke belangen, die maar al te graag worden behartigd door het OM. En kom niet aan met de onafhankelijkheid van het OM.

  2. Bolland

   @Maris Grote tegenzin?serieus? Wilders heeft t geforceerd?

   U kennende weet ik dat u mede door uw droeve leefomstandigheden wel eens overzicht ontbeert en ook dat u zich wel eens te buiten gaat aan wat teveel alcohol cq softdru kkes als de uitkering weer binnen is

   Maar dit is zelfs voor u heel dom

  3. Fe

   quote Wilders heeft dit proces bewust geforceerd. Dat zou je wel een politieke actie kunnen noemen. end

   slechts de gedachte van een hufter pur sang

 5. Vera Camlet

  Wilders, de vermetele, werd door zijn publiek uitgedaagd waarop hij zijn gewraakte uitspraak deed. Overmoedig als altijd kende hij geen remmen, zoals onlangs weer eens bleek mbt tot mevr. Halsema. De Marokkanen trekken zich er geen zier van aan.

 6. Angelus pacis

  Marokko voor de Marokkanen. problemen opgelost.

 7. LifeBuddy

  Waarom wordt hier het beestje Niet bij naam genoemd. De marokanen horen hier niet thuis. Het zijn allemaal antisemitisten. Ga maar een keer in gesprek met jongeren van 15 jaar en ze roepen allemaal dat israel van de kaart geveegd moet worden. Waar hebben die jongeren dat vandaan. Niet uit de Bijbel! Ze hebben hier de eigen kalifaat en daardoor zal er Nooit grip op komen. De ultra sLinkse kijken ook al tientallen jaren weg en dat zal nooit veranderen

  1. Maris Coppoolse

   “De marokanen horen hier niet thuis.”

   Als je niet begrijpt dat Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond hier met net zoveel recht wonen als andere Nederlanders moet de vraag gesteld worden of jij hier wel thuishoort.

   1. LifeBuddy

    maris ,ga naar je eigen antisimitisme kalifaat, dat recht heb je.byby

   2. NoDoubt

    Het is een enorme cultuurverrijking om deze groep binnen te laten, het zijn kansenpareltjes. U heeft er niets van begrepen en u heeft geen onderzoek gedaan. De meesten zijn islamitisch en dus behoort u te weten inmiddels dat Mo het verboden heeft te integreren met niet-moslims, de shariawet in te voeren en de democratie af te schaffen. En hoofdregel is dat het verboden is de Koran, Allah en Mo te bekritisiren. Inmiddels blijkt uit onderzoek ook dat volgens de Franse wetgeving de islam een sekte is en geen geloof. Keep on dreaming. U weet nu wat uw toekomst wordt. Neem een stad als Keulen, inmiddels 18 no-go-zones, dat is uw toekomst.

   3. LifeBuddy

    maris, ”Marokkaanse jongeren zien andermans mooie spullen en eigenen zich dat met steeds brutere middelen toe’” geschreven door frits bosch. Dit hebben wij niet meer nodig in dit verkankerd land!

   4. Genoeg van linkse dictatuur

    Je zou niet Wilders op basis van de uitspraken moeten vervolgen, hij was de vraag steller, en de toeschouwers andwoorden. Aangezien de nsb ers in de regering (coalitie) bang zijn voor Wilders en Baudet heeft de regering druk gezet. Op basis vd huidige info moet je de regering vervolgen.

 8. Kleurloze Politiek

  Wilders heeft willens en wetens de grenzen opgezocht met uitspraken waar de honden geen worst van lusten..
  Het verschil in uitspraken zoals Wilders riep. Willen jullie minder Marokkanen en of
  Willen jullie minder criminele is nog al beduidend groot dus hier is geen speld tussen te krijgen..

  Dan moet hij zich nu net zo groot houden als op de verkiezingsavond toen hij die walgelijke uitspraken scandeerden en nu niet als de gebeten slachtoffer gaan gedragen.

  Want een hele volk in hen gezicht bespugen en dan vervolgens ontkennen en in de slachtoffer rol gaan is Diep en Diep triest en vooral Laf..

  1. Shadow1100

   Altijd nog MENEER Wilders voor jou. Meneer Wilders vroeg alleen aan de zaal:”Willen jullie meer of minder marokkanen”. Waarop de zaal riep:”MINDER, Minder, minder!” Dus meneer Wilders scandeerde niet. En als je praat over “in het gezicht spugen” dan weten de Marocs daar ALLES van. Walgelijk. En dan nog… als er mensen zijn die in de slachtofferrol schieten zijn het de NAFfers wel (NoordAfrikanen)…….

  2. Fe

   Ik wil gewoon minder marokkanen, veel minder marokkanen , dus minder , minder minder.
   Ik wil gewoon minder turken, veel minder turken , dus minder , minder minder.
   Ik wil gewoon minder islam, veel minder islam, dus minder , minder minder.
   Ik wil gewoon minder ideologie, veel minder ideologie , dus minder , minder minder.

   Das een mening , leer er maar mee te leven

 9. Adriaen van Bergen

  De meeste figuren in de 2e kamer hebben een mooi baantje en zijn bang om het risico te lopen als ze moeten optreden.

  1. NoDoubt

   We moeten politici naast een moskee laten wonen en elke dag dat arabisch getoeter laten horen. Eens kijken hoe lang ze nog positief blijven.

 10. macsjang

  Zolang die halfgare D66 rechters hier het laatste woord hebben, zal het met strenger straffen niet zo’n vaart lopen. Eerder worden de slachtoffers door die “neutrale kneuzen” nog dieper in hun slachtofferrol gedrukt. Maar eens zal het tij keren.

 11. Jopie

  Wilders vroeg de zaal “willen jullie meer of minder marokkanen”.
  Als de zaal nu gescandeerd had “meer; meer; meer” was er dan ook zoveel ophef van gemaakt?

 12. ManusR

  Niet zo moeilijk met een weg lachende premier aan het roer, ik kan zijn grijns niet meer aanzien, wat een Jan met de korte achternaam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.