Ghanees historicus: ‘Wij Afrikanen namen andere Afrikanen gevangen en verkochten ze als slaven aan de blanken’

Er is iets aparts aan de hand met betrekking tot de publieke opvatting over de slavernij van Afrikanen. We doen net alsof blanke Europeanen even lekker het Afrikaanse binnenland introkken en daar op grote schaal zwarte Afrikanen gevangen namen, om ze vervolgens naar Zuid- en Noord-Amerika te verschepen. 

Dat klinkt zelfhatende Europeanen en antiracistische communisten als Jerry Airfryer maar het heeft niets van doen met de geschiedenis zoals die daadwerkelijk gebeurde. En nee, dat zeg ik niet, maar een Afrikaans historicus, die helemaal klaar is met de 1984-achtige propaganda van lieden die de geschiedenis willen herschrijven.

“Er is een opzettelijk geheugenverlies over de rol die wij [Afrikanen] speelden in de slavenhandel,” aldus Nat Amarteifio, een historicus uit Ghana die ook oud-burgemeester is van Accra, de hoofdstad van het land. In de 15e eeuw kwamen Portugezen naar wat nu Ghana is. Zij hadden vuurwapens bij zich. “Primitieve vuurwapens, maar vuurwapens. Met vuurwapens hadden ze een effectieve vorm van intimidatie in handen. Het maakte een enorm verschil.”

Toen ze arriveerden gaven ze de regio de naam “de Goudkust.” En, wat zagen de Portugezen? Er bestond een levendige Afrikaanse slavenhandel, hoewel slavernij toen niet betekende wat Europeanen en Amerikanen er later van maakten. Maar toch. “Het systeem bestond al,” aldus de historicus. “De Europeanen zagen het en dachten: ‘Ah, we kunnen deze mensen mooi verschepen naar de Nieuwe Wereld’.”

Maar, zegt Amarteifo, de Europeanen gingen niet zelf op pad om Afrikanen gevangen te nemen. Dat kónden ze helemaal niet. Als ze het Afrikaanse binnenland introkken werden ze meteen ziek van malaria en andere ziektes. Maar er was een ‘oplossing’ voor ze: lokale stammen sloten maar wat graag akkoorden met de Europeanen. Zij gingen op pad, vochten tegen andere stammen, namen vervolgens zoveel mogelijk gevangenen met zich mee, en verkochten die als slaven aan de Europeanen. De historicus zegt dat die Afrikaanse stammen heel bewust en georganiseerd te werk gingen, en wisten wat ze deden.

“Om succesvol te zijn in de slavenhanden moet je heel georganiseerd te werk gaan. Je hebt mensen nodig die op pad gaan — mensen die uitzoeken waar de slachtoffers zich bevinden; iemand moet er een leger naartoe leiden; iemand moet de mensen gevangen nemen en vervolgens vervoeren naar de centra waar ze verkocht worden; in de tussentijd moeten ze in de gaten gehouden worden zodat ze niet rebelleren en ontsnappen; en dan moeten ze verkocht worden,” aldus Amarteifo.

Uiteindelijk werden de Portugezen vervangen door Nederlanders en Britten. “Toen de slavernij afgeschaft werd moest er niet alleen lang onderhandeld worden met slaveneigenaren in Europa, maar ook hier in Afrika. De grootste slavenhoudende landen eisten betaald te worden.”

Na afschaffing van de slavernij patrouilleerden de Britten vervolgens rond de kust van Afrika om ervoor te zorgen dat Afrikaanse schepen niet stiekem de overtocht maakten met een nieuwe voorraad slaven. Ja, zo erg was het.

Maar: de Britten begrepen onmiddellijk dat ze die kans konden gebruiken om Afrika te koloniseren. Dat deden ze dus. En dat is het moment waarop Afrikanen besloten om het collectieve geheugen over de slavenhandel te wissen. “De stamhoofden en stammen besloten: ‘Oké, we gaan het er gewoon niet meer over hebben’. Ze creëerden een mythologie dat wij onschuldige omstanders waren terwijl de Europeanen ons land verkrachtten.”

Een mythologie. Een leugen. Eentje waar bijna iedereen in gelooft, maar daarom niet wáár. Het tegendeel is zelfs het geval: het is een pertinente leugen.

Afrikanen waren actief betrokken bij de slavenhandel. Ze waren partners.

Het zal Airfryer en Aquarium verrassen, maar de geschiedenis is niet zwart/wit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Duidelijk

  Volgens mij is slavernij afgeschaft, o wacht… in islamitische landen bestaat het nog wel.

  O ja, slavernij werd door alle kleurtjes (lees mensen) gebezigd dus wat gaan we daar nu aan doen? Afrika afsteken en naar de Zuidpool laten drijven?

 2. Ritter

  Het is een bekend verhaal en historisch juist……………alleen zul je de media er niet over horen. Want de media verspreid vooral mantra’s die hun agenda promoten.

  Net zoals het z.g. ” anti-zwart politiegeweld” in de VS. De feiten geven een ander beeld dan de media je wil doen geloven.
  ====================

  Is er echt een ‘epidemie’ van racistische schietpartijen door de politie? Verschillende studies zeggen nee.

  In 2019 schoten politieagenten 1004 mensen dodelijk neer, van wie de meesten gewapend of anderszins gevaarlijk waren. Afro-Amerikanen waren ongeveer een kwart van de mensen die vorig jaar door de politie werden gedood (235), een verhouding die sinds 2015 stabiel is gebleven. Dat aandeel zwarte slachtoffers is minder dan wat de zwarte misdaadcijfers zouden voorspellen, aangezien schietpartijen door de politie een functie zijn van hoe vaak agenten gewapende en gewelddadige verdachten tegenkomen.

  In 2018, het laatste jaar waarvoor dergelijke gegevens zijn gepubliceerd, vormden Afro-Amerikanen 53% van de bekende daders van moordzaken in de Verenigde Staten en plegen ongeveer 60% van de overvallen, hoewel ze 13% van de bevolking zijn.

  De politie doodde in 2019 negen ongewapende zwarten en 19 ongewapende blanken, volgens een database van de Washington Post, tegen respectievelijk 38 en 32 in 2015. De post definieert ‘ongewapend’ breed met inbegrip van zaken als verdachte in Newark, NJ , die tijdens een politiejacht een geladen pistool in zijn auto had. In 2018 waren er 7.407 slachtoffers van zwarte moord. Uitgaande van een vergelijkbaar aantal slachtoffers vorig jaar, vertegenwoordigen die negen ongewapende zwarte slachtoffers van schietpartijen van de politie 0,1% van alle Afro-Amerikanen die in 2019 zijn gedood.

  Een politieagent daarentegen heeft 18½ keer meer kans om door een zwarte man te worden gedood dan door een ongewapende zwarte man wordt gedood door een politieagent.

  ht*ps://pjmedia.com/news-and-politics/matt-margolis/2020/06/07/is-there-really-an-epidemic-of-racist-police-shootings-several-studies-say-no-n484099

  1. AntiChrist

   @Ritter, mag ik het zeggen, zoek hulp.

   1. Michael M

    Maris Copoolse, ….wat een nicknaam maar goed, je beweert dat jij geen slaafjes heeft? Echt wel. Of je bent top of…..

 3. AntiChrist

  ”de geschiedenis is niet zwart/wit.”

  Kom op, wel zwart/wit.

 4. Ritter

  In het overgrote deel van de menselijke geschiedenis is slavernij gewone zaak geweest. Iedere cultuur en werelddeel heeft aan slavernij gedaan omdat het algemeen als normale zaak was geaccepteerd.

  Slavernij bestaat minstens zo lang als de geschiedschrijving.
  ht*ps://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

  1. Maris Copoolse

   Ritter bedoelt dat we er ons als blanken helemaal niet voor hoeven te schamen?

   1. Ritter

    Maris Copoolse

    Maar waarvoor zou ik mij schamen? Ik heb geen slaven en heb nooit slaven gehad.

    Daarbij ,zoals al geschreven, is slavernij wereldwijd toegepast door zowat iedere cultuur.

    Dus volgens u redenering zou dus iedereen zich op deze aardbol moeten schamen. Inclusief Afrikanen die ook meegedaan hebben aan de slavenhandel zoals in het artikel staat beschreven.

   2. Maurits Dekker

    Ritter bedoelt dat we er ons als blanken helemaal niet voor hoeven te schamen?

    Ik schaam me er niet voor dat ik geen slaven gehouden heb.
    U kennelijk wel.
    Alleen psychisch gestoorden kunnen zich schamen voor misdaden welke zij niet gepleegd hebben.

   3. Rammstein

    “Ritter bedoelt dat we er ons als blanken helemaal niet voor hoeven te schamen?”

    Dat is juist.

    1. evil knievel

     IK SCHAAM ME VANAF NU HELEMAAL NERGUS MEER VOOR,…VERREKTE KUT!😁

   4. Blitzkrieg

    Maris Copoolse :
    Quote : “Ritter bedoelt dat we er ons als blanken helemaal niet voor hoeven te schamen?”
    Would you be my caterpillar? #Humor

  2. AntiChrist

   @Ritter als het aan je vrienden de Republikeinen had gelegen, was de slavernij nooit afgeschaft.

   1. Ritter

    @AntiChrist

    Een geschiedenis lesje.

    De Republikeinse Partij was de partij die tegen de slavernij was. Er is een hele burgeroorlog voor gevochten. De partij van Lincoln.

    1. Dirk Derksen

     Ritter,

     Je bent me net voor,

     De Republikein Abraham Lincoln schafte de slavernij af en gaf het Noorden in de Burgeroorlog de overwinning. Het waren Democraten die daarna in het Zuiden een systeem van racistische segregatie installeerden. Lange tijd stemde het Zuiden, voor zover het mocht stemmen, zonder na te denken Democratisch. Men had het over ‘the solid South’ en beschreef de kiezers daar als Yellow Dog Democrats: ze zouden nog eerder op een gele hond stemmen dan op een Republikein.

     1. Duidelijk

      Misschien is de tweemaal gestorvene wel aan het fukken?

     2. evil knievel

      N ook dit beeld van Lincoln willen die hersenloze van zn sokkel trekken!?
      Hoe,maar ook werkelijk HOE 8erlijk kun je zijn!?!?🤯

   2. Maurits Dekker

    AntiChrist, u bent een onbenul zonder enig historisch besef.

   3. Mart

    He Anti…..willens en wetens de zaak omdraaien.Geen wonder dat cristenen je verstoten .Lees de geschiedenisboeken eerst…nee niet de socialistishe.

   4. M. Brandenburg

    Niet alleen werd de Partijopgericht om slavernij te beeindigen, het was ook de eerste partij in welke de zwarte bevolking actief en prominent in aanwezig was, tentijde van het beeindige van de slavernij was er zelfs een heel chapter door een voor de zwarte Amerikaan. De Democraten aan de andere hand richtte de KKK op, bedoeld om de zwarten te onderdrukken en via bedreiging duidelijk te maken dat wanneer men zou stemmen dit wel op de democraten was, want anders.. Tot op de dag van vandaag zijn de banden van de kopstukken van de KKK sterk verwoven met de kopstukken van de Democraten.

  3. Dirk Derksen

   @Ritter,

   De Romeinen hebben hele volksstammen afgeslacht en vrouwen en kinderen tot slaaf gebombardeerd, terwijl wij in onze geschiedenisboeken de Romeinen bijna vereren. Er zijn diverse musea te vinden door heel Europa heen, en in Nederland is er een pretpark aan geweid.
   In plaats van te leren van de geschiedenis en de opgedane gedeelde kennis en welvaart te gebruiken, willen de nazaten! van de slaven geld en boetedoening zien van de landen die medeverantwoordelijk waren. De aangesproken negers zouden ook terug kunnen gaan naar Afrika om daar hun eigen utopie te bouwen met de westerse kennis, die ze onderhand toch zouden moeten bezitten??

   1. Vrijedenkert

    Geachte Derksen,

    Gisterenavond nog een tv programma gezien waarin werd verteld dat er naar schatting 500.000 slaven, gladiatoren, tegenstanders, vijanden en criminelen en buiten dat aantal ook grote aantallen dieren zijn afgeslacht alleen al in het colosseum!

    Ook hier wordt aandacht aan besteed, ook in het verleden!
    Verering ja, maar ook heel duidelijk afschuw…

    Hoeveel aandacht wordt er op tv, media, onderwijs en in het algemeen besteed aan andere beschavingen en volkeren buiten Europa en blanke beschavingen om die er slavenhandel, veroveringsoorlogen en massamoorden op nahielden?

    Dat is bar weinig!

 5. Vrijedenkert

  Helemaal correct dit artikel, alleen niet interessant voor naief-links, radicaal anarchistische groeperingen of huidige politiek-correcte deugmedia want de geschiedenis boeit hun totaal niet!
  Zij zijn alleen maar geïnteresseerd in het beschadigen van blanke bevolkingen en het omverwerpen van moderne westerse democratieën die voornamelijk door blanke Europeanen zijn opgebouwd.
  Blanken/Europeanen hebben in het verleden wereldwijd heel wat verschrikkingen uitgespookt maar hebben ook de slavernij als eerste afgeschaft en staan aan de basis van het huidige vrije democratische westen en vrije democratieën in de wereld in het algemeen.

  1. Duidelijk

   Ja en als het je in het vrije blanke westen niet bevalt, dan donder je toch gewoon op naar Afrika e.o.

   1. Heinz

    Gewoon zeg je toch? Hoe gewoon is reizen in deze tijd…en dan helemaal naar Afrika. Dat is mij niet duidelijk.

 6. AS210854

  De zwarte activisten weten heel goed dat er bij de zwarte in Afrika niks te halen valt, dus moeten ze wel de blanke aanvallen met hun racistische bedoelinge

 7. Rosasolis

  Helaas is er wel veel waarheid over de slavernij die tot deze dag onbekend is. In Afrika waren er voor eeuwen vele bevolking’s groepen in oorlog met elkaar. En als de ene groep geld en/of wapens kon krijgen, in ruil voor het in gevangen nemen van bewoners van andere groepen, ging dat voor eeuwen door! Vrouwen en Mannen uit de meeste Afrikaanse (niet moslim) landen werden slachtoffers van het slavernij…lang voordat het in de zuidelijke Amerikaanse staten werd “doorgezet”. Zelfs Mozart schreef een komisch opera over de slavernij in Turkije: Die Entfurung aus dem Serail ( de ontvoering uit de Harem). Helaas nog steeds is er wel vormen van slavernij in
  sommige moslim landen. Jonge christelijke meisjes uit arme gezinnen uit de Filippijnen
  worden nog steeds gestuurd als huishoud werkster (slavin) in rijke moslim families in Saudi-Arabie, Iran, en andere landen…met alle volgens van dien. Die meisjes worden
  door een “contract” met een prachtige salaris gelokt…dat zij nooit krijgen…omdat velen worden zwanger gemaakt (verkracht), of ernstig ziek worden. Zo gaat het nu met de
  moderne slavernij, volgens een recent rapport van Open Doors.

  1. Maurits Dekker

   Rosasolis,
   Uw verhaal is 100% waar.
   Nog maar kort geleden waren wij enkele weken te gast in een bevriend Canadees gezin in Oman.
   Hun Indiase hulp werd goed behandeld. Dit in tegenstelling tot de nanny van de Nederlandse buren, zij behandelden haar echt als een slavin. Wij waren niet heel erg verrast dat deze buren ons in een gesprek bekenden op GL en D66 te stemmen.
   Echte Gutmenschen dus.

 8. Lugor

  Michael misbruikt de Afrikaanse slaven NSBers om zich achter te verschuilen.
  Beetje zwak.
  Zo zouden de Duitsers de NSBers hier de schuld geven van razzia en treinreizen.

  1. Vrijedenkert

   😴

  2. evil knievel

   Michael misbruikt de Afrikaanse slaven NSBers om zich achter te verschuilen.

   Waarom wordt daar de boel dan niet geplunderd,gemolesteerd & in de hens gestoken!?🤨
   Raar!?😏

 9. Mar

  Rechts weet van gekkigheid niet wat ze er allemaal bij moeten halen om hun straatje schoon te vegen.

  Nee, je hoeft je niet te schamen voor het gegeven dat onze voorouders zich bezig hielden met slavenhandel.
  Is het dan niet net zo eerlijk om niet meer naar de Democraten van vandaag de dag te wijzen over slavernij?

  1. Rammstein

   Mar, twee gitzwarte minkukels (nazaten van slavenhandelaren) in Nederland beschuldigen de bevolking van slavenhandel.

   Vind je dat normaal?

   1. Duidelijk

    Enkeltje thuisland!

   2. Mar

    Net zo normaal als Democraten in Amerika beschuldigen van slavernij en slavenhandel?

    1. Rammstein

     Ik beschuldig de Democraten niet. Maar vraag je gewoon wat jij vindt van twee zwarte nazaten van slavenjagers en -handelaars die witte nazaten van slavenhandelaars beschuldigen van slavernij? Vind je dat geen gotspe?

     1. evil knievel

      No reply!?🙈😁👍🏼

  2. evil knievel

   Kut he,Maf Achterlijke Randdebiel,de feiten n de waarheid!?😁

 10. evil knievel

  R wordt nu gewoon misbruik van generaties,verre van toen gemaakt om heden n slagje uit te slaan!
  N de huidige slinkse bende van deugdoeners zagen dat t goed was!
  HELP!😩
  Stem rechts aub n verlos ons van t kwade!🙏🏼

 11. Marija

  Het zal mij benieuwen wat hun antwoord daarop is.
  In feite moeten ze met de staart tussen de benen afdruipen.
  Nu komt toch wel snel het moment dichterbij, dat wij hen eens om de oren gaan slaan met al die flauwekul.
  WIJ MOETEN ONS DOOR NIEMAND en zeker niet door een stel leugenaars, in de stront laten duwen.
  WEG MET DIE LUI.

  1. evil knievel

   Bent u n vrouw marija!?
   Indien wel,n vrouw naar mijn ❤️!😜

 12. 56RdK

  Oh, maar die Van Engelshoven zal dit ware aspect gauw laten verduisteren want past niet in de geschiedenis die onze kinderen moeten leren. Zij past niet voor niets het Canon der Nederlanden aan.
  En Rutte is net begonnen net de tafelgesprekken met de nazaten, die kan toch ook niet met deze feiten aankomen, hij wilde net over herstelbetalingen gaan beginnen.

 13. Lucky Luke

  Het intrappen van een open deur, eenieder die fatsoenlijk, niet rood gekleurd onderwijs heeft gevoltgd wist dit al, alleen de Negers hebben geen historisch besef en geen scholing, dus die beginnen meteen te schreeuwen. ’t Blijft cultuurloos dom volk, een enkeling uitgezonderd. Kijk eens op RTL 7 naar hardcore pawn, dan kun je iets leren over het gedrag van Negers.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Ook gelukkig dat criminele randdebielen in Nederland niet de dienst uitmaken !
   En iedere rechtgeaarde Jood schaamt zich kapot voor het tuig van Hardcore Pawn…

 14. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het heeft even geduurd maar het kwartje is gevallen.
  Neemt niet weg dat ook mijn voorouders wel is waar geen slavenjagers waren maar wel slavenhouders. Ben IK daaraan schuldig ? NEE !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.