Hè hè, dat werd tijd! Regering zet soort van muizenstapjes op weg naar afschaffing zwendelenergie biomassa

We gaan eindelijk toe naar een biomassavrij Nederland. Nadat een bonte politieke coalitie – van Forum voor Democratie tot GroenLinks – zich al afzette van het verbranden van bomen als zogenaamde “duurzame energiebron”, is nu eindelijk ook het kabinet zo ver. Coalitie-Kamerleden dienden gisteren een motie om de energievorm af te bouwen.

Vrijwel iedereen is klaar met biomassa, behalve het kabinet,” kopte RTL Nieuws nog anderhalve week geleden. Biomassa is het verwerken van hout tot kleine pellets, en die dan opstoken om energie op te wekken: hele Baltische oerbossen verdwenen er al in de onverbiddelijke ovens van het kabinet. Maar hoera: het gaat eindelijk een soort van afgebouwd worden, zo kunnen we opmaken uit een motie van VVD, CDA, D66, en ChristenUnie in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Matthijs Sienot nam het initiatief tot een aantal maatregelen om biomassa uit te faseren:

“We stoppen zo snel mogelijk met subsidie op nieuwe biomassacentrales. Want biomassa verbranden is niet de toekomst. We investeren wel in schone energie.

 • Stoppen met subsidie biomassa
 • Dit kabinet komt met een snel afbouwpad
 • Per direct moratorium op kleine biomassacentrales”

Maar op korte termijn blijft het dus wel nodig, vindt het kwartet coalitie-Kamerleden en ook minister Wiebes, die het verbranden van bomen een “tussenoplossing” vindt.

De verder brandschone energiebron kernenergie komt er in ieder geval niet in. Motie-indiener Sienot wijst het resoluut van de hand. Kerncentrales? “Nee inderdaad, niet nodig. Duurt te lang en is te duur. We vragen er in elke expert sessie naar, steevast krijgen we dat antwoord.”

En door die ideologische standvastigheid van de D66’er en zijn politieke maatjes zitten we voorlopig dus nog wel vast aan die “tussenoplossing” biomassa. Fijn zeg…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Maris Copoolse

  Zwendel is het niet maar op termijn geen belangrijke duurzame energiebron.

  1. Gerda2

   MC

   Natuurlijk is het zwendel = bedriegerij, bedrog, nep enz. volgens het woordenboek.
   Een proces dat gebaseerd is op een truc en leugens noem ik zwendel.
   Het gaat Wiebes alleen maar om zijn boekhouding in orde te krijgen (truc), terwijl iedereen nu wel weet dat er niets van klopt.
   CO2 uitstoot biomassacentrales hoeft niet meegerekend te worden in de CO2 emissie boekhouding om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
   Op papier zou het goed zijn voor het klimaat, in praktijk is zolangzamerhand wel gebleken dat hier niets van klopt (leugens).
   En nog maar te zwijgen over al het over de balk gegooide geld en subsidies.

   Subsidies die weer verkeerd terecht komen/kwamen, net als bij de elektrische auto’s.

  2. combat le pelicule

   Jawel het is wel zwendel, jouw morele kompas is volledig achterlijk en zwakzinnig te noemen

  3. Original NL

   Gelul??…weer gelul!

  4. RvdBe

   Het is wel zwendel, omdat het kabinet zich verplicht heeft fossiele brandstoffen af te schaffen omwille van de CO2 uitstoot hebben ze bedacht om bomen om te zagen en te verbranden, dit veroorzaakt een hogere CO2 uitstoot maar een boom is niet fossiel en valt dus buiten hun “belofte”.
   Veel dommer en hypocrieter kun je niet verzinnen.

 2. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Politiek is per definitie zwendel en bedrog. Of het nu om bio massa gaat, slavenverleden of straks het bekend maken van het MH17 schandaal ( Dat wordt een klapper… ) het blijven oplichters die samen met de media de kluit belazeren zo lang als het kan…

 3. Heras

  Gauw die linkse bagger wegstemmen.
  Dan de balans van 10 jaar zwendel openbaren.

  1. Blitzkrieg

   Heras :
   Quote : “Dan de balans van 10 jaar zwendel openbaren.”
   De eerste suggestie aan Baudet of Wilders is dan ook “kijk onder het tapijt”!

 4. NoDoubt

  En het heeft de burger onnodig weer miljarden gekost. De zoon van Frans Smurf heeft zijn zakken weer gevuld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.