Hugo de Jonge blaast het CDA op: ‘Landbouwexport is niet het allerhoogste goed’

Zo, daar hebben we het dan. Als het CDA inderdaad wordt overgenomen door Hugo de Jonge — en dat zal wel — dan kunnen we eindelijk concluderen dat het de partij zich definitief heeft gekeerd tégen de eigen achterban.

Het CDA stelt in steden al heel lang niets meer voor. Misschien is dat niet eens zo gek. Het overgrote deel van de natuurlijke achterban van de partij zit immers in de dorpen, op het platteland. Dat is altijd zo geweest, hoewel het CDA in het verleden in de steden niet zo’n non-entiteit is als nu.

De christendemocraten doen er daarom verstandig aan om het platteland te vriend te houden. Maar wat blijkt? Hugo de Jonge, op dit moment minister en vice-president maar volgend jaar zonder twijfel lijsttrekker van het CDA bij de verkiezingen, maakt duidelijk dat dorpen en boeren hem de rug op kunnen.

Deze man is sowieso al een clown — met zijn belachelijke schoenen en zijn zeer publieke obsessie met zijn kapsel — maar nu maakt hij het wel heel bont. Hij is werkelijk van plan om zijn eigen partij naar het hiernamaals te helpen om… Tja, om wat eigenlijk? Om de agenda van de Europese Unie te realiseren? Want dat Brussel qua landbouw de voorkeur geeft aan ‘reuzen’ als Frankrijk weten we al langer.

Natuurlijk past het ook prima bij de agenda van de klimaatsekte. Weg met de agricultuur, alles onder het mom van stikstofbestrijding. Ja, misschien dat dat het is. Hugo de Jonge als sloopkogel voor de klimaatcultus.

Het is natuurlijk een grof schandaal. Boeren hébben het al ongelooflijk zwaar te verduren en nu levert zelfs het CDA ze uit aan de narcistische, megalomane, hypocriete hogepriesters van het klimaatgeloof.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Friesetrots

  Goh, heeft Mike het artikel gelezen of neemt hij klakkeloos een Twitter bericht over van ene — Cees Vogelaar windfarmer, chairman SRP and Mesdagfonds,co-owner @MaverickStables
  , believe in doing the right things right

 2. Original NL

  Het zal lastig worden voor meneer pastoor om de agrariërs nog op het cda te laten stemmen…..
  Ik zou maar eieren voor mijn geld kiezen..en voor Forum of Wilders gaan anders is het bye bye boeren.
  Het gaat goed..het midden en kleinbedrijf wordt door de vvd verraden ..de boeren door het cda..en de burgers door cda, vvd, d66 en gr links.
  De grefo’s ( CU..segers) willen af van het huidige kapitalistische systeem van bedrijven en aandeelhouders…willen dus blijkbaar communisme..
  Nederland begint op een krankzinnigengesticht te lijken.
  Stem ze weg..

 3. Maris Copoolse

  De Jonge ziet kennelijk in dat de agrarische sector niet in deze omvang kan blijven voortbestaan. Electoraal is het niet zo bijzonder moedig: met de boeren kun je hoogstens twee Kamerzetels scoren, en dat loopt met de dag terug.

  1. Original NL

   Bla bla gelul.

  2. combat le pelicule

   maris is van het zwaarste type ondankbare hond

  3. Jack Flash

   Simpele ziel, eigenlijk weet ie niets, lult maar wat.

   1. Maris Copoolse

    Goed beargumenteerd weer, Jack.

    1. Blitzkrieg

     Maris Copoolse :
     Quote : “Goed beargumenteerd weer, Jack.”
     Uitstekende argumentatie van Jack Flash, werkelijk de spijker op z’n kop. Wellicht heb je een onderdeel van z’n reactie niet goed begrepen, in dat geval wil ik best het één en ander nog even verduidelijken.

    2. Start

     Etc?

     @Blitz: Jij geeft het water dus blijft het leven.

  4. Cycle25

   Grapjurk, jij denkt dat tienduizenden boeren nog op de Jong gaan stemmen onder ’t mom : flikker mij van m’n grond af.

 4. Heras

  We dpen er goed aan, pvv , fvd of sgp te stemmen. Misschien valt er dan nog wat te redden van nederland

  1. Jack Flash

   Heras@ Laatste kans denk ik. Anders wordt het emigreren.

 5. Bes Tolen

  Een deel van de landbouwexport heeft geen zin omdat Nederland daar niets aan verdient.
  Bijvoorbeeld zo stel ik mij voor, voor een groot deel van de export sierbloemen. Immers de subsidie is schrikbarend hoog, 600 miljoen euro per jaar, en het is de vraag of het milieu er niet of wel sterk onder lijdt. Met allerlei ”troep”, die wordt toegevoegd om het product te laten groeien. Dat is wat om degelijk te onderzoeken. Maar dit onderwerp of de productie wel zinnig is, geldt niet alleen voor de landbouw maar voor alle productie voor binnen- en buitenland bestemd. Zou De Jonge het zo bedoeld hebben?

 6. Kretoloog

  Hugo de Jonge is als minister verantwoordelijk voor de zorg. De afgelopen 3 maanden hebben aangetoond dat hij zijn zaakjes niet op orde heeft: te weinig beschermingsmateriaal voor de zorgverleners, te weinig testen, veronachtzamen van ouderenzorg in verpleeghuizen enz. Ook het debacle met de Corona-app, de overambitieuze coronawet en het geleuter over het Dashboard doen zijn reputatie geen goed. Bovendien betoont hij zich een megalomane narcist.

  Hugo de Jonge ligt goed bij de gereformeerde achterban, zeg maar het vroegere ARP. Maar de katholieke CDA-ers (vooral te vinden in Limburg, Noord-Brabant, Overijssel) moeten weinig van hem hebben. Die kiezen voor Mona Keizer. Zeker na deze doldwaze uitspraken van hem over de landbouw.

  Nee, het lijsttrekkerschap is zeker nog geen gelopen race voor Hugo. Tenzij….Mona ervan afziet zich kandidaat te stellen. Woensdag a.s. weten we dat op zijn laatst.

  1. Arbeider65

   #Kretoloog,

   Vandaag in NRC een stuk gelezen over Covid-19. Ze hadden een tijdlijn gemaakt. Schokkend en huivering wekkend artikel. Die de Jong is veel te dom en het enigste wat hij kan is goed praten wat krom is. Niet mijn type.

 7. Rosasolis

  Wie zegt nou dat Hugo de Jonge automatisch de leider van CDA gaat worden? De wonderen zijn de wereld niet uit. Het zou Mona Keijzer kunnen worden. Er is een grote
  verschil in de personaliteiten van De Jonge en Keijzer. Hij heeft ongetwijfeld ervaring in zijn beroep als hoge-school docent gehad, en nu binnen het corona beleid. (Carola Schouten is ook vice-premier, in deze gedeelde functie, binnen de coalitie regering).
  Maar Mona Keijzer heeft veel ervaring in haar beroep in het rechten, en jarenlang in het gemeente bestuur en landelijk bestuur van de CDA. Zij is recht door zee, en nooit terughoudend in haar opinies. Keijzer zou nu de beste keuze voor de CDA zijn;
  zij behoord deze kans te krijgen.

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis :
   Quote : “Wie zegt nou dat Hugo de Jonge automatisch de leider van CDA gaat worden?”
   Het is lijer met een lange ‘ij’.

  2. Hardline

   Het zal Mw. Keijzer niet helpen dat Grapperhaus, Knops haar niet steunen

   1. Rosasolis

    Hardline. HOE weet u dat Grapperhaus M. Keijzer niet gaat steunen?
    Gaarne uw bewijs!

  3. Marija

   Mee eens ++++++

 8. Beukman

  Heel goed voor De Jonge. Een groot deel van Nederland dreigt naar de gallemiezen te gaan als gevolg van de intensieve landbouw, diversiteit en variëteit verdwijnen rap, nog maar 13 procent van Nederland is natuurgebied. Nederlanders hebben niks aan al die landbouw: er wordt vnl geproduceerd voor niet-Nederlandse magen.

  Ik heb begrepen dat de T. Baudet, een keurig gekapte jongen van de grachtengordelelite, inmiddels regelmatig op het platteland wordt betrapt met een harinkje in de mond. Hij werpt zich op als de redder der boeren. Hij zal echter vroeg of laat gaan beseffen dat zijn hang naar de 19e eeuw niet samengaat met een traditioneel Nederlands landschap dat volkomen de vernieling in is geholpen.

  1. combat le pelicule

   “Een groot deel van Nederland dreigt naar de gallemiezen te gaan als gevolg van de intensieve landbouw”

   Dat is natuurlijk niet waar, boeren laten zich massaal uitkopen dus hoezo, daarnaast is het zo dat dé natuur zelf bepaald en niet de boeren, alles is een golvende beweging namelijk heeft niets met boeren te maken..

   Jullie kwiebussen snappen niets van natuur of klimaat, logisch ook..

  2. Maris Copoolse

   “ Hij zal echter vroeg of laat gaan beseffen dat zijn hang naar de 19e eeuw niet samengaat met een traditioneel Nederlands landschap dat volkomen de vernieling in is geholpen.”

   Ik vermoed dat hij dit allang beseft maar vanwege politiek opportunisme dit domweg ontkent. We hebben hier met een populistische oplichter te maken.

   1. Original NL

    Bla bla bla..gelul.

   2. Bolland

    99 % van de politici zijn opportunistische, leugenachtige, machtsgeile oplichters

  3. Rammstein

   Beukman beukt: “Nederlanders hebben niks aan al die landbouw: er wordt vnl geproduceerd voor niet-Nederlandse magen.”

   Dus al die buitenlandse magen mogen van Beuk nu verder de hongerdood sterven. Nederland behoort namelijk op veel voedselgebieden tot de wereld-top-drie en die plaats en dat aanbod zal niet snel door een ander overgenomen kunnen worden.

   Wonderlijk voor een socialist die de hele dag de Internationale loopt te neurien.

   1. Maris Copoolse

    “Dus al die buitenlandse magen mogen van Beuk nu verder de hongerdood sterven.”

    Een meer logische conclusie lijkt me dat we die productie vanuit het dichtbevolkte Nederland verleggen naar landen met meer ruimte en minder milieubelasting.

    1. Rammstein

     Andere landen met ons probleem opzadelen: dat we daar niet eerder op gekomen zijn!

     1. Start

      Wat je niet voert gaat vanzelf dood.

     2. Maris Copoolse

      Ons probleem (een te hoge stikstofuitstoot per hectare) is in landen als Duitsland, Polen of Spanje helemaal geen probleem, Ramsteen.

      Heb je de kern van de stikstofproblematiek wel opgepikt?

     3. combat le pelicule

      maris is verschrikkelijk dom, er is geen stikstofprobleem namelijk, en maris weet ook niet hoe natuur werkt…

     4. Rammstein

      De fantast Mariska Coppoolse liegt alles weer aan elkaar. De hoge stikstofuitstoot is in Nederland een absoluut nonprobleem en Duitsland hanteert een heel andere stikstofnorm.

      Weet je eigenlijk wel waar je het over hebt, Mariska?

     5. Maris Copoolse

      de heer Ramsteen meent dat we in Nederland geen stikstofprobleem hebben. Ik betwijfel of de boeren en de bouwers die nu worden beperkt in hun productie dat ook vinden.
      Mogelijk bedoelt hij dat de Overheid, en in dit geval met name ook de EU, dit ten onrechte als een probleem ziet, zoals hij mogelijk ook de opwarming van de aarde niet als een probleem onderkent.

      Die oogkleppen zijn zijn goed recht, maar feit is dat de Overheid en de meerderheid van de Nederlandse bevolking dit niet zo ziet en besloot tot maatregelen die de bouw en de agrarische sector behoorlijk aan banden leggen.

      Mogelijk vindt hij ook dat het onzin is de maximumsnelheid op onze snelwegen te beperken. Als hij ze waagt te overschrijden krijgt hij nochtans een stevige boete.

     6. combat le pelicule

      “de heer Ramsteen meent dat we in Nederland geen stikstofprobleem hebben.”

      Klopt die is er ook niet, het probleem is echter dat het de boeren en bouwers wordt opgedrongen op straffe van dikke boetes en hiermee is de stikstofcrisis bevestigd maar niet omdat er een stikstofcrisis is maar omdat deze regering haar achterlijkheid ten toon spreid…

    2. combat le pelicule

     “Een meer logische conclusie lijkt me dat we die productie vanuit het dichtbevolkte Nederland verleggen naar landen met meer ruimte en minder milieubelasting.”

     maris bedoeld eigenlijk te zeggen dat we dat met al die illegale bootmigranten moeten doen, opvangen in eigen regio, hebben we er in Nederland geen last meer van, daar is meer ruimte, geen last meer van criminaliteit enz…

   2. Beukman

    Wonderlijk voor een socialist die de hele dag de Internationale loopt te neurien.

    Ik heb je betere stropoppen in mekaar zien frutselen, @Rammstein.

    Jij klaagde eerder vandaag nog dat Nederland én te weinig natuur heeft en een slechte luchtkwaliteit heeft én gebukt gaat onder gigantische bodemverontreiniging.

    Komt De Jonge aan met een oplossing, en wéér is het niet goed: meneer is nu als de dood dat ze in het buitenland honger zullen krijgen als wij minder gaan produceren.

    Je bent een maffe oikofoob, @Rammstein, die vanuit jouw buitenland liever bevestigd wordt wat een k*tland Nederland is dan dat wij met oplossingen komen om ons land beter te maken.

    1. Rammstein

     Beukman is zo onnozel om te denken dat Hugo de Jonge met oplossingen komt en gelooft dat als de boeren weg zijn de al decennia oude bodemverontreiniging plotsklaps verdwenen zal zijn en half Nederland wordt beplant met nieuwe natuur.

     De werkelijkheid is natuurlijk dat de bodemverontreiniging (ook veelal met industriele historie) evenzovele decennia zal kosten voor die is opgelost en dat de vrijgekomen agrarische ruimte wordt volgebouwd met nieuwe woningen en wijken waardoor de verstedelijking hand over hand toeneemt.

     Over de luchtkwaliteit kunnen we kort zijn: zolang Schiphol 1400 landingen en stijgingen per dag telt en er 3 miljoen auto’s in de randstad onderweg zijn, kleurt de luchtverontreinigingsmeter dieprood.

     1. Beukman

      Keulen en Aken zijn niet in één dag gebouwd, @Rammstein. Wat een ingewikkelde manier heb je gevonden om dit te zeggen.
      Sommige dingen gaan langzaam, andere dingen gaan snel. Biodiversiteit kan je vrij snel weer terugkrijgen. Wat de rest betreft: we zijn ook meer dan dertig jaar bezig geweest met de Deltawerken. Niemand die toen riep: dit gaat nooit lukken, dit duurt veels te lang.

      De Jonge is ook niet alles; je kan hem vergelijken met het eerste sneeuwklokje dat zijn kopje boven de sneeuw uitsteekt. Dat is een beeld van hoop.

     2. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Biodiversiteit kan je vrij snel weer terugkrijgen.”
      Verzin een andere leugen, #NEXT IT.

  4. Blitzkrieg

   Beukman :
   Quote : “Heel goed voor De Jonge. Een groot deel van Nederland dreigt naar de gallemiezen te gaan als gevolg van de intensieve landbouw, diversiteit en variëteit verdwijnen rap, nog maar 13 procent van Nederland is natuurgebied.”
   Een land vol windmolens en zonneweide is fantastisch voor de biodiversiteit, hond toch op met je onzin.

 9. Lugor

  Deze man is sowieso al een clown — met zijn belachelijke schoenen en zijn zeer publieke obsessie met zijn kapsel

  Ik vermoed dat Michael liever een naakte volksvertegenwoordiger op de rand van een zwembad ziet, bijvoorbeeld Mona Keijzer of zo.

  1. AS210854

   Je vergeet zijn zonnebankje nog.

  2. Original NL

   Wij zijn niet geïnteresseerd in uw vermoedens.

   1. Any How

    Spreek voor uzelve.

    1. Start

     Etc?

 10. Toverkol

  Typisch en dom het CDA was altijd dé partij voor de boeren. Maar goed…. wat nog gekker is is dat de boeren verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het nationaal product. En om dit de das om te doen is zeker in deze tijd iets wat niet logisch is. Maar misschien willen ze daar in Den Haag nog meer parasiterend volk naar binnen halen en huisvesten in een land wat overvol is, zo komt het land van de boeren goed van pas. Goh wat hebben we toch een gaaf land… Met politici die echt aan het volk denken !! Uhm…

  1. combat le pelicule

   Nationaal product moet in de toekomst EU product worden daarom dit beleid….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.