Nederland blijft vooralsnog democratische rechtsstaat: kabinet stelt invoering coronaspoedwet uit

Nederland wordt per 1 juli toch geen proto-dictatoriaal regime. De ‘coronaspoedwet’, die daar in z’n eerste versie zo’n beetje alle deuren voor zou openen, is nog niet klaar. Hugo de Jonge lijkt ook in te hebben gezien dat ‘geef ons nou gewoon de macht en dan komt het wel goed, echt waar’ niet zo’n in de smaak valt bij de bevolking.

Het kabinet zit met hun handen in het haar. Het zijn vrijwel allemaal managers-in-vredestijd. Hartstikke prima voor als het goed gaat met het land en als ervoor moet worden gezorgd dat het goed blijft gaan. Niet zo goed als het gaat om ad hoc beslissingen bij een (natuur-)ramp zoals het coronavirus. Minister Bruins was de eerste die liet zien dat hij de druk niet aankon (die ook enorm is, laten we wel wezen) en bezweek. En hoewel de rest de rug wel overeind houdt, heeft niemand nog echt laten zien dat er op eigen initiatief bepaalde maatregelen zijn voorgesteld of genomen, die daadwerkelijk bij hebben gedragen aan het bestrijden van de coronacrisis.

Alles moet op basis van onderzoek, nog een keer gecheckt worden, gespind worden en in hapklare brokjes verpakt en geserveerd worden voor de Nederlandse bevolking. Het straalt wat dat betreft één en al onzekerheid uit. Niet omdat er al die tijd ook nog veel onzekerheid was (en is) over het coronavirus. Maar omdat men maatregelen, die zonder moeite makkelijk bij zouden dragen aan de bestrijding van het virus, niet durfde in te voeren.

En dat is waar het draait om een crisis. Herkennen (en erkennen) dat er voor deze situatie geen tot weinig regels en procedures zijn, noch een handboek. Daarom zijn er noodwetten en -maatregelen die een regering de ruimte geven, omdat er voor een crisis geen vaste wetten te maken vallen. Iedere crisis is namelijk uniek en dat betekent: ‘all bets are off‘. Een noodwet voorziet daarin en zegt eigenlijk: ‘Er is een crisis, dus hier heb je de macht. Doe wat je moet doen en zorg dat je het oplost. Geef daarna de macht weer terug’. Bij die laatste stap gaat het, historisch gezien, nogal eens fout. Maar dat doet geen afbreuk aan de noodzaak voor zo’n noodwet.

Maar wat het kabinet hier aan het doen is, is héél anders. De crisis is bijna voorbij en omdat ze verwachten dat er een nieuwe golf aan kan komen, willen ze zich juridisch kunnen indekken. Maar zoals ik net als zei bij noodwetten en -toestanden: dat gaat nogal eens fout. En ik vraag me af of de nieuwe versie van de spoedwet zoveel beter gaat zijn. Die eerste was namelijk broddelwerk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Kretoloog

  Hugo de Jonge is slim genoeg om te beseffen dat hij met deze Coronawet zijn eigen glazen voor het lijsttrekkerschap zou ingooien. Daarom zou uitstel wel eens kunnen leiden tot afstel. En dat is uiteindelijk wel het beste. Zeker met de wetenschap dat nu het virus zwaar op zijn retour is.

 2. Maris Copoolse

  “ Nederland wordt per 1 juli toch geen proto-dictatoriaal regime. “

  De mensen die dachten dat dit zou gebeuren zijn ook niet goed snik.

  1. Jack Flash

   De eerste poging spoedwet is mislukt. Daar zou Hugo zich niet populair mee maken bij het electoraat.
   Al die mensen die dit niet zagen zitten zijn niet goed snik volgens de huispsychopaat hier.

  2. Maurits Dekker

   “ Nederland wordt per 1 juli toch geen proto-dictatoriaal regime. “

   De mensen die dachten dat dit zou gebeuren zijn ook niet goed snik.

   De mensen die dachten dat dit niet zou gebeuren zijn niet goed snik.

  3. combat le pelicule

   maris is het type die een grote bek heeft over democratisch maar het prima had gevonden als deze wet er zou zijn gekomen, zo’n rat is maris namelijk…

 3. CLoVis

  Toch wel opvallend.

  Dat in de tijd van de Corona-crisis
  de regering er alle ‘noodwetten’ doorheen willen drukken;

  die niet alleen een privacy-schending inhouden
  maar ook nog eens
  zonder parlementaire inspraak en goedkeuring.

  Wie waren er ook al weer tegen het gebruik van de crisis
  als middel tot politiek gewin?

  1. CLoVis

   ‘zonder parlementaire inspraak en goedkeuring
   en zonder aanvechtbare limiet.’

 4. Heras

  Het is verkiezingstijd, dus als rechtgeaard leugenachtige politicus wacht je even tot na de verkiezingen.
  En de weerstand wordt steeds groter, hij weet dat. Dus, nu maar even laten rusten.
  Komt wel, eerst zieltjes winnen.

 5. Duckday

  Democratische rechtsstaat zijn we al niet meer.Het rammeld aan alle kanten. Dit land is volledig tot nu toe onbestuurbaar eigenbelang staat voorop. Berichten dat er gesoemeld door de politiek neemt steeds meer de overhand.Kijk maar naar het proces Hr.Wilders.18-06-2010 was er een programma over wethouder.Kijk eens wat er in Den Haag is gebeurd Men past over al het wegstrepen toe wat we niet mogen weten.Handje klap over zo genaamde asiel zoekers .Nu weer over zogenaamde kinderen En ga zo maar door men meet met diverse maten We moeten snel uit de EU en EURO.
  Breek het kartel en stem PVV of FvD dat zijn de Twee partijen die op komen voor de belangen van Nederland. Geef ze te ruimte en de kans .

  PVV of FvD daarna NL EXIT uit dit monsterverbond.

 6. Start

  Uitstel is nog lang geen afstel!

  1. combat le pelicule

   Er zal natuurlijk een velletje aan te pas komen, schandelijk natuurlijk, verder wordt het recht op demonstratie met voeten getreden…

   1. Maris Copoolse

    Nee hoor, je mag naar hartelust demonstreren in Nederland als je je maar aan de 1,5 maatregel houdt.

    1. combat le pelicule

     Nee hoor, dat lieg jij, je mag omwille van die 1.5meter dus niet demonstreren, dus het democratische recht om te demonstreren wordt verboden en met voeten getreden….

 7. Maris Copoolse

  Dit verhaal is te mooi om jullie te onthouden; de totale anti-Coronabeleid waanzin op grote hoogte:

  “Door Hans Vogel

  Mark Rutte heeft gezegd dat Nederland zich in oorlog bevindt. Het is alleen geen oorlog tegen een buitenlandse vijand, zoals de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er niet gevochten met bommen en vuurwapens. Althans nog niet. Anders dan Mark Rutte beweert, is het ook geen oorlog tegen het “coronavirus.” Dat virus is namelijk absoluut niet gevaarlijk en al helemaal niet dodelijk, maar het wordt gebruikt als smoes om het Nederlandse volk uit te dunnen. Dankzij de “lockdown” zijn er inmiddels al tussen de tienduizend en twintigduizend doden gevallen: van oudjes die in verpleeghuizen zijn omgebracht, tot patiënten die met een foute diagnose (“COVID-19”) aan een beademingsmachine zijn gelegd. (Vandaar dat de ziekenhuizen zo leeg mogelijk moesten zijn, namelijk om pottekijkers te weren). Er is dus een oorlog gaande tegen het Nederlandse volk, maar dat was u inmiddels waarschijnlijk ook al duidelijk geworden.

  Tot nu toe kon het Nederlandse volk nog in bedwang worden gehouden met de valse praatjes van Rutte, leugens van Marcel Gelauff, BOA’s met wapenstokjes, en politiemensen te paard en met de lange lat. Om de weerstand tegen ziektes van de Nederlanders verder te verzwakken wordt te pas en te onpas het dragen van een mondmasker verplicht en mogen de mensen elkaar niet aanraken. Zelfs Hitler en Stalin waren niet op dat idee gekomen. Inmiddels begint de grote leugen van Rutte en zijn junta steeds meer en steeds grotere gaten te vertonen. Eigenlijk valt de leugen niet langer meer overeind te houden.

  Vandaar de spoedwet die Hugo de Jonge, die baviaan met witte puntschoenen, nu door het parlement probeert te jassen. Een van de bepalingen in die wet geeft de politie en “handhavers” het recht om in woningen binnen te dringen en de aanwezigen te bekeuren wegens niet naleven van de anderhalve-metergrens. Feitelijk betekent dat het einde van het beetje dat er nog over was van de Nederlandse rechtsstaat. De politie en BOA’s krijgen straks precies dezelfde mogelijkheden als de SS, de Gestapo en de Grüne Polizei tijdens de bezetting. Waar destijds alleen Joden en verzetsstrijders uit hun huizen werden gesleept om te worden geëxecuteerd of naar vernietigingskampen werden gebracht, kan straks elke Nederlander een soortgelijk lot ondergaan.

  Stelt u zich voor hoe dat gaat: u zit gezellig bij elkaar met vrienden en familie en daar wordt op de deur gebonkt: politie met helmen en blaffende herdershonden. U doet maar gauw open en wordt tegen de muur gedrukt door de moderne Gestapo (die anderhalve meter geldt natuurlijk niet voor deze nieuwe SS’ers). Met grof geweld worden uw ouders naar buiten gesleurd en daar worden ze getest op “corona:” natuurlijk is de uitslag positief, hoewel ze helemaal geen symptomen hebben en verder kerngezond zijn. Meteen worden ze afgevoerd naar de IC in het streekziekenhuis, waar u ze niet mag bezoeken. Na twee weken wordt u medegedeeld dat ze, helaas, zijn overleden.

  Dat is straks allemaal mogelijk met de nieuwe Anne Frank-wet van Hugo de Baviaan.

  Gelukkig is er wel één voordeel: straks kunt u uw ouders tenminste zelf begraven en later hun graf bezoeken. Dat konden de familieleden van Anne Frank niet.”

  https://revolutionaironline.com/de-anne-frank-wet-van-hugo-de-jonge-daar-wordt-op-de-deur-geklopt/

 8. Maris Copoolse

  Dat het verzet tegen het Coronabeleid van onze regering sommigen complotwappies mensen het schuim op de lippen jaagt was bekend, maar dit staaltje totale waanzin wil ik jullie niet onthouden.

  “Door Hans Vogel

  Mark Rutte heeft gezegd dat Nederland zich in oorlog bevindt. Het is alleen geen oorlog tegen een buitenlandse vijand, zoals de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er niet gevochten met bommen en vuurwapens. Althans nog niet. Anders dan Mark Rutte beweert, is het ook geen oorlog tegen het “coronavirus.” Dat virus is namelijk absoluut niet gevaarlijk en al helemaal niet dodelijk, maar het wordt gebruikt als smoes om het Nederlandse volk uit te dunnen. Dankzij de “lockdown” zijn er inmiddels al tussen de tienduizend en twintigduizend doden gevallen: van oudjes die in verpleeghuizen zijn omgebracht, tot patiënten die met een foute diagnose (“COVID-19”) aan een beademingsmachine zijn gelegd. (Vandaar dat de ziekenhuizen zo leeg mogelijk moesten zijn, namelijk om pottekijkers te weren). Er is dus een oorlog gaande tegen het Nederlandse volk, maar dat was u inmiddels waarschijnlijk ook al duidelijk geworden.

  Tot nu toe kon het Nederlandse volk nog in bedwang worden gehouden met de valse praatjes van Rutte, leugens van Marcel Gelauff, BOA’s met wapenstokjes, en politiemensen te paard en met de lange lat. Om de weerstand tegen ziektes van de Nederlanders verder te verzwakken wordt te pas en te onpas het dragen van een mondmasker verplicht en mogen de mensen elkaar niet aanraken. Zelfs Hitler en Stalin waren niet op dat idee gekomen. Inmiddels begint de grote leugen van Rutte en zijn junta steeds meer en steeds grotere gaten te vertonen. Eigenlijk valt de leugen niet langer meer overeind te houden.

  Vandaar de spoedwet die Hugo de Jonge, die baviaan met witte puntschoenen, nu door het parlement probeert te jassen. Een van de bepalingen in die wet geeft de politie en “handhavers” het recht om in woningen binnen te dringen en de aanwezigen te bekeuren wegens niet naleven van de anderhalve-metergrens. Feitelijk betekent dat het einde van het beetje dat er nog over was van de Nederlandse rechtsstaat. De politie en BOA’s krijgen straks precies dezelfde mogelijkheden als de SS, de Gestapo en de Grüne Polizei tijdens de bezetting. Waar destijds alleen Joden en verzetsstrijders uit hun huizen werden gesleept om te worden geëxecuteerd of naar vernietigingskampen werden gebracht, kan straks elke Nederlander een soortgelijk lot ondergaan.

  Stelt u zich voor hoe dat gaat: u zit gezellig bij elkaar met vrienden en familie en daar wordt op de deur gebonkt: politie met helmen en blaffende herdershonden. U doet maar gauw open en wordt tegen de muur gedrukt door de moderne Gestapo (die anderhalve meter geldt natuurlijk niet voor deze nieuwe SS’ers). Met grof geweld worden uw ouders naar buiten gesleurd en daar worden ze getest op “corona:” natuurlijk is de uitslag positief, hoewel ze helemaal geen symptomen hebben en verder kerngezond zijn. Meteen worden ze afgevoerd naar de IC in het streekziekenhuis, waar u ze niet mag bezoeken. Na twee weken wordt u medegedeeld dat ze, helaas, zijn overleden.

  Dat is straks allemaal mogelijk met de nieuwe Anne Frank-wet van Hugo de Baviaan.

  Gelukkig is er wel één voordeel: straks kunt u uw ouders tenminste zelf begraven en later hun graf bezoeken. Dat konden de familieleden van Anne Frank niet.”

  ht*ps://revolutionaironline.com/de-anne-frank-wet-van-hugo-de-jonge-daar-wordt-op-de-deur-geklopt/

 9. ManusR

  @Maris, als ik een goede roman wil lezen pak ik wel een boek maar niet jouw copy &paste verhaal die je zelfs twee keer plaatst, moeite met tellen?

 10. Ricky Tjin

  Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn is Nederland is geen democratische rechtsstaat meer en is Nederland steeds meer gaan lijken op een politiestaat gaan. De coronamaatregelen stellen immers onze grondrechten en vrijheid voor een groot deel buiten werking. Het protesteren voor de vrijheid en het opheffen van de 1,5 meter-samenleving is verboden, waardoor Nederland meer op een politiestaat lijkt dan op een democratische rechtsstaat. De huidige coalitie wil de aanstaande verkiezingen uitstellen, om zo langer aan de macht te blijven, maar dat is ook niet democratisch.
  Voor zover Nederland nog een democratische rechtsstaat is, lijkt het meer op schijndemocratie en wordt er met 2 maten gemeten; de ene demonstratie niet mag en de andere wel. Demonstraties voor de vrijheid mogen niet en andere (polariserende) demonstraties zoals Black Lives Matter (BLM) waarbij bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet mogen wel. Het ziet ernaar uit dat men erop uit is om chaos en verdeeldheid te wekken, zodat het stellen en het doorvoeren van ingrijpende maatregelen kan worden gerechtvaardigd.

 11. JFU

  Niet te vroeg juichen. Zodra er een vaccin is worden we hoe dan ook verplicht hieraan mee te werken, onder het mom van maattschappelijk belang voor de gezondheid. Dat kan alleen maar als die z.g.n.noodwet wordt ingevoerd. De democratie wordt dan buitenspel gezet. Wil je niet meewerken, dan volger er strenge straffen met maatschappelijke uitsluiting. Weinig keus dan. Je wordt dan niet meer ziek van de corona, maar wel van het vaccin wat overhaast is in elkaar gesleuteld met alle gevolgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.