Pieter Omtzigt enters the race! Meldt zich op de valreep om CDA-lijsttrekker te worden

De kogel is door de kerk: de meest markante CDA-politicus van de afgelopen jaren – Pieter Omtzigt – heeft zich ook op het nippertje gemeld in de strijd om CDA-lijsttrekker te worden bij de aankomende lijsttrekkerverkiezingen.

Wie dacht dat de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap wel zo’n beetje voorbij was, heeft vandaag een flinke verrassing gekregen: nadat behalve ‘favorieten’ Hugo de Jonge en Mona Keijzer ook de underdog Martijn van Helvert zich meldde om de opvolger van de reeds naar Leeuwarden verkaste Sybrand Buma te worden, is er nóg een deelnemer voor de interne wedstrijd van de christendemocraten: Pieter Omtzigt. Dat maakte hij vanavond bekend bij RTL Nieuws.

Voor wie hem niet kent: Pieter Omtzigt is een terriër. Een parlementariër die graaft, en graaft, en graaft totdat hij beet heeft en dan niet meer loslaat. Hij kaartte – samen met SP’er Renske Leijten – het hele fiasco met de kinderopvangtoeslagen aan, en wist daardoor bewindslieden ten val te brengen. Des te opmerkelijker, aangezien Omtzigt van het CDA is: behalve dat die club nu in de regering is, ook een redelijk vastgeroeste, kartelachtige systeempartij. Behalve dat heeft Omtzigt ook het onderzoek naar de op Malta vermoorde onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia nieuw leven ingeblazen – en hoge regeringsfunctionarissen aldaar het flink lastig gemaakt.

Ook herinneren we ons Omtzigt als een man die door de CDA-partijtop in 2012 eigenlijk al was afgeserveerd, en op een onverkiesbare 37e plek op de kieslijst geplaatst. Dankzij een daverende voorkeurscampagne kon hij een vroegtijdige politieke exit desondanks verkomen. Sindsdien heeft het CDA geaccepteerd dat ze met Omtzigt opgescheept zitten, maar ze blijven hem met argusogen volgen.

En dan voor Omtzigt de hamvraag: is hij kansrijk? Maakt hij kans op de overwinning? Dat weet natuurlijk nog niemand zeker, maar feit is wél dat hij een van de meest spraakmakende Kamerleden van de afgelopen jaren is geweest. Dat heeft hem zeker populariteit opgeleverd, maar de vraag is of dat ook bij de ‘juiste’ mensen voor deze verkiezing is. De in Den Haag geboren katholiek wordt door de achterbannen van anti-systeempartijen als SP, 50PLUS, PVV en Forum voor Democratie op handen gedragen. Thierry Baudet wilde in 2017 zelfs dat Omtzigt premier van Nederland ging worden. Maar needless to say: noch Baudet, en noch de aanhangers van andere partijen mogen stemmen in deze christendemocratische lijsttrekkersverkiezing.

Ook zijn er een hoop politiek ontheemden die in de afgelopen jaren in hem een integere ombudspoliticus zagen, en daarom bij Kamerverkiezingen voor hem gingen. Maar ook zij zijn geen lid van het CDA.

Hoeveel animo is er bij CDA-leden dan eigenlijk nog over voor Omtzigt? Hugo de Jonge geldt als goedlachse reus, Mona Keijzer voor het vleugje vernieuwing. En – in 2020 voor velen belangrijk – is een vrouw. Welke groep CDA-kiezers blijft er over voor Omtzigt, als die er überhaupt nog wel is? We zullen de eerste peilingen over de CDA-race moeten afwachten… Omtzigt verdient ons respect, maar of hij écht kans maakt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. 1000

  Deze vrindjes – verkiezingen – zijn altijd strak georganiseerd en het is toch echt de partijtop die een kandidaat kan maken en kan breken.

  Deze dingen worden op een andere plaats beslecht dan de partijbijeenkomst.

  1. AntiChrist

   ”Deze dingen worden op een andere plaats beslecht dan de partijbijeenkomst.”

   Het is geen FvD waar de leden alleen goed zijn voor de financiën en de partijtop beslist wie het partijbestuur wordt.

   1. Maurits Dekker

    Het gaat niet over het FvD maar over het CDA.
    Maar dat schijnt u niet te kunnen begrijpen.

    1. Duidelijk

     @Maurits: ac zit hier alleen maar om te zuigen.

     1. Original NL

      Ac..enz nr zoveel…gaap.

     2. Original NL

      Ac..enz enz.nul.

  2. Oepsie

   Juist!

 2. Xander XXL

  Maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt, het blijft een partij zonder ruggengraat. Altijd in de midden plaats nemen zonder controversiële en duidelijke standpunten dan kunnen ze later bij iedereen aanschuiven om maar op het pluche te zitten.

  1. AntiChrist

   @X
   PVV en het FvD worden dan wel keurig uitgesloten.
   Toch een pluspunt…

   1. Dirk Derksen

    Het vooraf uitsluiten van politieke partijen is de ondergang van de democratie. Dat moeten we niet willen. En het bejubelen van een CDAer door een antichristen lijkt mij eveneens onverstandig.

   2. Maurits Dekker

    Toch een pluspunt…

    Tegenstanders van de democratie vinden dit een pluspunt.

   3. Genoeg van linkse dictatuur

    Heb veel respect voor Omtzigt. Hoe hij opkomt vd mensen die zogenaamd gefraudeerd hebben. Als je op voorhand andere partijen buitensluiten wat zijn collega’s doen, en zelf als cda eerder een kabinet heb laten vallen, en ook zeker gezien het huidige beleid, ben ik geen voorstander van het cda. Gezien zijn sociale instelling zou Omtzigt beter passen bij de partijen van Baudet en Wilders om van Nederland weer een veilig en sociaal land te maken. Snap toch niet hoe je als cda stemmer trots kunt zijn om zoin afbraak partij.

    1. Shadow1100

     Ik heb gekeken op de website van het CDA om (tijdelijk) lid te worden om op hem te stemmen. Helaas je kunt pas na 8 weken(!) mee doen aan stemmingen. Jammer. Pieter Omtzigt is een van de weinige politici die te vertrouwen is.

  2. AntiChrist

   @X
   Regeringsgeil zijn ze wel en ze weten dat ze meestal nodig zijn voor een meerderheid, blijven wel echte mannenbroeders 🙂 🙂 🙂

  3. Meriadoc Brandebok

   Het CDA is een middenpartij, waar zowel een rechtse als linkse flank haar toevlucht zoekt. Zo’n partij moet zichzelf bijeenhouden door het midden te zoeken. Wellicht is dat een tragiek van het CDA. Het komische is dat een samenwerking met de PvdA bij de rechtse flank controversieel ligt, en eem samenwerking met FvD bij de linkse flank op weinig steun kan rekenen. Zo schommelt die partij heen en weer.

   Maar het CDA wordt al jaren aangevoerd door de overwegend rechts-conservatieve flank. Balkenende, Verhagen, Buma. De Jonge zou een breuk zijn in de rechtse ketting partijbonzen.

   1. Xander XXL

    Een midden partij? Betekent dat ze daarom nooit echt principes hebben. Waarschijnlijk wel anders kunnen ze niet overal aanschuiven om maar mee te kunnen regeren. Dat is het enige waar ze goed in zijn zich gedragen als een veerpont.. heen en terug, heen en terug. Als je op het CDA stemt weet je nooit wie je erbij krijgt. Kan uiterst rechts en links zijn.

    1. EvertB

     Daarom ben ik voorstander om bij verkiezingen óók op gewenste en ongewenste coalities te stemmen. Dus als extraatjes naast het kiezen van een partij.
     Zo kun je als kiezer aangeven welke coalitie je wél ziet zitten en welke (absoluut) niet.

     1. Xander XXL

      Dat is een goed idee alleen je weet hoe het met politici gaat, morgen is het links en overmorgen rechts. Voor de verkiezingen beloven ze van alles en erna blijken het allemaal leugens te zijn. Dan moet het wel bindend zijn.

    2. Meriadoc Brandebok

     @Xander XXL

     Maar heen-en-terug is dus nodig als je zowel een linkse als een rechtse vleugel hebt. Je kunt nooit helemaal op heen zitten, want dan loopt terug weg. En als je altijd bij terug blijft, vervreemdt men de heense kiezer van zich.

 3. Rammstein

  Omtzigt maakt geen kans, en dat is verrekte jammer.

  1. Trude Herr

   Er blijven toch wel wat kanjers over? Er zijn partijen die het minder moeten doen omdat niemand zich kandidaat wil stellen of omdat de partij structuur dit verhindert.

   1. Duidelijk

    etc?

 4. Maris Copoolse

  Omtzigt is een onevenwichtig ongericht projectiel en is in staat de lijsttrekkersverkiezing in het CDA behoorlijk te verzieken.

  Wat mij betreft gaat hij zijn goddelijke gang. Het CDA is een partij van de vorige eeuw.

  1. Willem Bever

   irrelevant dus want je wordt er idd doodziek van

  2. Maurits Dekker

   Omtzigt is een onevenwichtig ongericht projectiel en is in staat de lijsttrekkersverkiezing in het CDA behoorlijk te verzieken.

   Wat mij betreft gaat hij zijn goddelijke gang. Het CDA is een partij van de vorige eeuw.

   STUPIDE VERBALE DIARREE

  3. combat le pelicule

   “Wat mij betreft”

   Je bent niet relevant!

   1. Duidelijk

    En psychopathisch.

   2. Original NL

    Jij maakt hem relevant..snap je dat nog steeds niet????

    1. EvertB

     Het is hem nog niet duidelijk 🎉🍻

  4. Original NL

   Bla bla bla..hoor ik daar gelul?? Idd!!

 5. Meriadoc Brandebok

  Vond deze titel wel een BAM, hatsjiekidee of KLABAM waard.

  1. Rammstein

   Als stripfiguur weet Brandebok waar hij het over heeft.

    1. Rammstein

     Sukkeltje: BAM, hatsjiekidee of KLABAM wordt niet alleen door DDS gebruikt, maar zijn kreten die oorspronkelijk stammen uit de wereld van de stripboeken.

     Zelfs dat weet je niet. Ben je wel ooit jong geweest? Of werd je gelijk een betaalde overheidstro*l?

   1. combat le pelicule

    occult fantasietje

 6. Fatsoen74

  Ondanks dat ik niet CDA minded ben heb ik diep respect voor hem.

  Een doorzetter die alles durft te benoemen, daar hebben wij er in dit land veel te weinig van.

  Hij steekt zijn nek altijd uit.

  Succes wens ik hem zeker.

  Slappe was brengt ons niets namelijk

  1. Maris Copoolse

   De goede man is nooit gevraagd voor een functie minister of staatssecretaris en zelfs niet burgemeester terwijl hij al heel lang meeloopt.
   De reden is dat de man de kwaliteiten en de psychische stabiliteit voor dit soort functies mist. Het is een fanatiek kereltje maar bestuurlijk en politiek een lichtgewicht. Hij kan echter wel rare sprongen maken dus ze zullen binnen het CDA behoorlijk verlegen zijn met zijn kandidaatstelling.

   1. Duidelijk

    etc?

   2. combat le pelicule

    wat etc vindt is niet relevant enz ook niet

   3. Maurits Dekker

    De goede man is nooit gevraagd voor een functie minister of staatssecretaris en zelfs niet burgemeester terwijl hij al heel lang meeloopt.
    De reden is dat de man de kwaliteiten en de psychische stabiliteit voor dit soort functies mist. Het is een fanatiek kereltje maar bestuurlijk en politiek een lichtgewicht. Hij kan echter wel rare sprongen maken dus ze zullen binnen het CDA behoorlijk verlegen zijn met zijn kandidaatstelling.

    STUPIDE BULLSHIT

  2. Maris Copoolse

   “Hij steekt zijn nek altijd uit.”

   Zeker, en meestal op het verkeerde moment.

   1. Duidelijk

    etc?

 7. plakband

  Als de meest bekwame en betrokken CDA-er (Omtzigt) deze verkiezing niet wint is het hoog tijd voor hem om het CDA te verlaten. Jammer dat hij zich al die jaren ook als stemvee heeft laten misbruiken.
  Deze misplaatste solidariteit maakt het onwaarschijnlijk dat hij een betere politieke koers gaat varen.
  Het CDA heeft stemvee genoeg. Of ze stemmen genoeg krijgen is afwachten.

  1. AntiChrist

   Een redenering die kant nog wal raakt.
   Maar proef iets van, kom bij ons , het FVD heeft u nodig.

   1. Maurits Dekker

    Uw redenering raakt niet alleen kant noch wal maar is uitermate stupide.

   2. combat le pelicule

    Uiteraard zou FvD een prima alternatief zijn…

 8. Maurits Dekker

  Pieter Omtzigt is de enige CDA’er die te vertrouwen is. Dus zal hij het wel niet worden.
  De CDA’ers stemmen ongetwijfeld op de clown met de schoentjes.

 9. combat le pelicule

  Wat we zien is dat Omtzigt de belastingdienst keihard aanpakt, de blm sekte zeurt erover dat met name bij de belastingdienst etnisch wordt geprofileerd…dus blm dient haar excuses aan te bieden, per direct natuurlijk…

  1. EvertB

   Indirect steunt Omtzigt zijn geestverwanten van Black Lives Matter.

 10. LifeBuddy

  Deze sLinkse komediant is nog erger dan pinokkio rutte. Gaat ie de spits opdrijven met de toeslagen en dan gaat ie boos worden en dan ook nog krokedillentranen huilen. Nou pieter, als slinkse Huigelaar ben je Ongeschikt. Het was wel heel erg doorzichtig.hahaha

 11. gustav

  Omtzigt heeft mijn voorkeur, hij neigt sterk naar rechts!
  Deze man zal eerder een coalitie aangaan met FvD dan met GL of D66!

  1. wolfgang

   gustav@
   Door het verbeten doorlichten van de belastingdienst, komen de fraudegevoelige mogelijkheden beter in beeld!
   Immers de fraude wordt betaald door de “eerlijke” belastingbetalende bevolking!
   Omtzigt is een verademing!

 12. AS210854

  Jammer dat hij dit feeft gedaan. Cda is een farizeeërs partij waar hij niet aan mee moet doen.
  Als je op hem stemd krijg je de farizeeërs er gratis bij. Jammer omdat hijzelf een zeer integer politicus is.

 13. Bolland

  Mooi goeie integere kerel

 14. Rosasolis

  Merkwaardig is het dat P. Omtzicht pas gisteren bekent maakte dat hij ook kandidaat wil zijn voor leider van de CDA…Waarom heeft het zo lang geduurd? Een dag voor dat het CDA bestuur hun keuze maakt. Nogal zwak van Omtzicht, om zich tot het laatste moment te wachten.
  Van ochtend was er een korte interview met een hoog-geleerde van de Universiteit van Groningen, die een bekende bij de CDA is. Hij denkt dat het bestuur alle 4 kandidaten zullen kiezen. Maar zijn voorspelling is dat op de ledenvergadering volgende maand, het tussen Mona Keijzer en Hugo de Jonge zal gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.