Regering twijfelt over globalisering nu economische crisis dreigt: ‘misschien toch maar staatssteun voor Hema’

De overheid overweegt staatssteun te verlenen aan de Hema. Het door schulden overladen winkelbedrijf levert toch bijna tienduizend banen op in Nederland. Maar door de verwachte economische crisis wordt de keerzijde van globalisering ook ineens pijnlijk duidelijk. Zoveel banen kwijtraken is namelijk nogal een risico!
Bronnen bevestigen tegenover het Financieel Dagblad dat men in Den Haag de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten houdt. Hema levert Nederland namelijk bijna tienduizend banen op, verspreid over 550 filialen. En da’s een dilemma!

Het Nederlandse winkelbedrijf werd overgenomen door investeringsmaatschappij Lion Capital. Die zijn vooral gericht op korte termijn winst, en gingen daarmee lijnrecht in tegen de bedrijfscultuur die bij Hema heerst. Hema leek te worden ‘uitgeknepen’ door: bezuinigingen, targets stellen voor personeel, minder flexibele roosters met langere diensten en minder kans op loonsverhoging. Daardoor liep het spaak bij Hema en kostte het Lion Capital uiteindelijk (waarschijnlijk) veel meer geld, terwijl ze verwachtten dikke winst te kunnen maken.

Hema moest dus met verlies worden afgestoten en belande weer in Nederlandse handen. Er waren wel ontzettend hoge schulden gecreëerd, waardoor schuldeisers eigenaar wilden worden van de winkelgigant, in ruil voor het wegstrepen van zo’n 300 miljoen euro aan schulden. Het merendeel van die schuldeisers bestaat uit professionele beleggers.

De Nederlandse overheid zit dus een beetje met de handen in het haar. Die schuldeisers willen hun geld investering natuurlijk terugverdienen en hebben een flinke inhaalslag te maken. Dat kan nooit goed zijn voor de Hema, althans niet in het dure Nederland. Mocht dat dus doorgaan, dan kan het zomaar zijn dat men de Hema hier opdoekt en elders neerzet (of doorverkoopt).

Aan de ene kant is dat kapitalistische vrijhandel en de drijvende kracht achter globalisering. Aan de andere kant betekent dat het mogelijke verlies van zo’n tienduizend banen. En op een moment dat iedere Nederlandse burger met werk een welkome aanwinst is, en iedere werkloze (in economische termen) een extra last.

Ik snap de optie voor staatssteun wel, maar daarmee breekt men wel de ‘spelregels’ van globaliserende vrijhandel, waar men normaliter in het kabinet altijd zo’n voorstander van is. Maar ja, duur wordt het sowieso, met of zonder staatssteun.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. CLoVis

  A’dam, het centrum van alle steuntrekkers
  en andersoortige profiteurs.

  @lamlul gaat zo uitleggen waarom dit ‘terecht’ is:

 2. Original NL

  Staatssteun voor een investeringsmaatschappij ..das nieuw.

  1. CLoVis

   Als tegenprestatie heeft de Hema belooft
   om de ‘H’ is hun naam
   voorstaan in het zwart te vermelden.

   1. CLoVis

    voortaan

    1. Politiek Profeet

     Zwarte piet en kerst is al taboe bij dit allochtonenconcern,opdoeken die zooi.

     1. Original NL

      Precies!

     2. AnnetKlaver

      LoL islamfobie mag wat banen kosten….

     3. Mar

      Weet u nog? Vroeger werden eerst de winkelcentra en winkels in Sinterklaassfeer gebracht, om op 6 december de boel om te bouwen naar Kerstsfeer.
      Nu loop je in november door winkelcentra in Kerstsfeer, met hier en daar een verdwaalde Sinterklaas en Zwarte Piet en op de hoek een oliebollenkraam.
      Tuincentra zijn nog erger. Op 1 oktober gaan de kerstshows open en sta je eerst een uurtje in de file om binnen door de mensenmassa rond gedragen te worden.

      Ondernemers doen dat niet als het publiek echt eerst Sinterklaas wil, daarna Kerst en daarna de oliebollen.

     4. Fe

      klavertje nul toch , ondernemers duyrven niets meer aan het sinterklaas feest te doen omdat bij een uiterlijke vertoning die niet wel gevalt bij het fascistische tuig van kozp de winkel grondig verbouwt word.

      ondernemers zouden graag iets aan het sinterklaas willen doen enkel krijgen dat door de bedreigingen aan hun adres niet meer voor elkaar. Wel het hele verhaal vertellen muts

     5. combat le pelicule

      “islamfobie mag wat banen kosten”

      Aldus onze nedermoslima, die staatssteun met islamofobie vergelijkt

     6. combat le pelicule

      “Nu loop je in november door winkelcentra in Kerstsfeer, met hier en daar een verdwaalde Sinterklaas en Zwarte Piet en op de hoek een oliebollenkraam.”

      Nee hoor, in het gezonde en normale deel van Nederland niet

 3. Bolland

  Hema wordt al opgesplitst momenteel Bakkerijen staan te koop 17 stadswinkels aan Jumbo en Distributiecentrum aan Hines vastgoed investeerder verkocht.

  Zou beetje oppassen met staatssteun aan dit soort partijen, tenzij er aandelen cq invloed tov staan ander spek je miljardair Boekhoorn

 4. lotje

  Wel weer een beetje laat. Ik weet het al jaren. Zulke idioten regeert ons land. Weet niets, kunnen helemaal niets en doen niets behalve Nederland naar de kloten helpen.

  1. Politiek Profeet

   Boekiehoorn kan weer wat panda,s uit wuhan aanschaffen, beetje de gezondheidzorg hier op gang houden met zijn virusbeesten.
   Volgevreten miljardair die niets bijdraagt aan de samenleving, net als die zetelrover otten, gewoon puur om de poen…poen en nog meer poen.
   Hema is een oubollige en niet meer te redden concern, staatssteun geven betekend contacten tussen de geldverstrekker en dit louche figuur…..

 5. Cootje

  De grachten gordel lacht zich de pleuris plus een uitbater van een dierentuin , de rekening komt na de verkiezingen , gelukkig houden de Engelsen hun poot stijf er komt een harde brexit die het Europese zooitje echt pijn doen , Rutte gaat na 10 jaar regeren een failliet land achter laten

 6. fusilier

  Duitsland keert een bonus uit voor kinderen 300 euro, btw voor een half jaar terug naar 16 en 5 procent. Dus lekker boodschapjes doen bij de buren. En gas geven op de autobahn.

  1. SilverFox

   Verkeersboetes gaan flink duurder worden in Duitsland, dus let goed op 🙂

 7. Blitzkrieg

  Kijk hier de echte reden van de corona hype. Het midden,- en kleinbedrijf mogen naar de donder en we pompen uw belastingsgeld zo door naar investeringsmaatschappijen zoals Lion Capital. De rijken nog rijker en de armen nog armer, dit gaan we de komende tijd nog veel meer zien.

 8. SilverFox

  Niks staatssteun. Opbokken met die ouderwetse en zouteloze pauperwinkel voor maatschappelijk teleurgestelden.

 9. Sando

  Ik kom al 2jaar niet! Meer bij de hema.De prijzen dat is geen hema meer .IK bestelde geregeld gebak en dan via een filiaal haalde ik datdaar op.Nou je kan hetgebak ook via hun filiaal bestellen werd mij geregeld aanbevolen en niet via internet rot op dat maak ikzelf toch uit vriendelijke mevrouw van de hema.Ik kom eral2 jaar niet meer. En die moet staats steun schandalig!

 10. combat le pelicule

  Daar denkt leugenclown Rutte heel anders over.

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=738 (wereldorde)

  Wees op je hoede, want leugenclown Rutte de charlatan heeft een dubbele agenda..

 11. Ploppert

  NEE, GEEN staatssteun voor de HEMA.
  Wat is dat nu weer voor flauwekul.
  Gaat hier gewoon om slecht ondernemerschap.
  Staat er een (oud) politicus op het punt om van baan te veranderen?
  Moet er weer iets gecreerd worden?
  Moet Femke iets anders te doen krijgen?
  Is de HEMA nu een werkplaats van de overheid aan het worden, nu de sociale werkplekken overal in het land zijn wegbezuinigd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.