Strijd binnen CDA: Mona Keijzer (vrouw!) wil partijleider worden

Binnen het CDA is de strijd losgebarsten tussen Hugo de Jonge en Mona Keijzer om het leiderschap van de partij. En de verschillen zijn vrij makkelijk te herkennen. En da’s leuk, want dan valt er écht wat te kiezen!
Mona Keijzer zet volledig in op het feit dat ze een vrouw is. Altijd een sterk begin voor wie graag op inhoud, competentie, prestaties en ervaring wil worden beoordeeld. Een ‘solide’ opening move laten we maar zeggen…

Volgens Keijzer moeten vrouwen kunnen zien dat vrouwen succesvol kunnen zijn, anders gooit die helft van het geslacht er maar met de pet naar en worden ze allemaal huismoeder. Moeten we niet willen natuurlijk! Dus Keijzer, zonder goed voorbeeld, doet een poging om het broodnodige goede voorbeeld te gaan geven. Geheel op eigen initiatief! Het kan dus wél.

Maar goed, ze is een vrouw en dat is De Jonge niet, zijn er dan nog meer verschillen? Jazeker! Wat Mona zo anders maakt als Hugo, is dat zij namelijk jarenlange ervaring in de Tweede Kamer heeft. Woordvoerder voor zus, staatssecretaris voor zo, heeft zich ingezet voor ouderen en kinderen en heeft jarenlange ervaring op alle bestuurlijke niveaus van de overheid. Hugo heeft kennelijk al die tijd maar in z’n neus zitten vreten. Oh en Mona is “benaderbaar”.

Het échte verschil zit hem in het feit dat Mona Keijzer geen enkele partij uitsluit. PVV en FVD zijn beide fair game. Ze legt het hier vrij helder uit:

“Als ik zie wat Baudet wel eens zegt, zou ik hetzelfde tegen hem willen zeggen als ik wel eens tegen mijn kinderen zeg: joh, ga je mond eens spoelen. Zo praat je niet. Dat vind ik gewoon ongepast. En wat hij zegt over de Europese Unie en de NATO, daar schaadt hij gewoon Nederlandse belangen. Tegelijk zeg ik ook: partijen uitsluiten moet je ook niet doen. dat geldt ook voor de PVV. Dat gaat mij veel te ver. Want dat betekent dat je jezelf uitlevert aan linkse partijen om mee samen te werken. Zoals de PvdA. Ik ben veel meer geïnteresseerd in waarom mensen op Baudet zouden willen stemmen. Ik heb zelf namelijk in Volendam gezien dat als er een alternatief is met het CDA, dat mensen daarvoor gaan. Daar wil ik op inzetten.”

Keijzer komt hiermee in een ietwat paradoxale positie terecht naar mijn idee. Ze straalt vernieuwing uit door niet langer partijen uit te willen sluiten, maar ook door in te spelen op het feit dat ze een vrouw is. Maar mensen die dat wat uitmaakt zijn doorgaans progressief (of willen in ieder geval zo lijken). Het zijn meestal ook de mensen die nog steeds blijven mekkeren over ‘vrouwonvriendelijke uitspraken’ van Thierry Baudet. En nou krijgen ze dus in feite de keuze voor een zoet-zure combi-deal: deugen + deuren open naar PVV/FVD, of weer een ‘witte man’ als leider kiezen en het cordon sanitaire in stand houden (en uitbreiden). Of het slim is weet ik niet, maar het kon nog wel eens leuk gaan worden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Maris Copoolse

  “Als ik zie wat Baudet wel eens zegt, zou ik hetzelfde tegen hem willen zeggen als ik wel eens tegen mijn kinderen zeg: joh, ga je mond eens spoelen. Zo praat je niet. Dat vind ik gewoon ongepast. En wat hij zegt over de Europese Unie en de NATO, daar schaadt hij gewoon Nederlandse belangen.”

  Verstandige taal van Mona, maar ik betwijfel of ze het gaat redden.

  1. Maurits Dekker

   Verstandige taal Dom gezwets van Mona, maar ik betwijfel of ze het gaat redden en ze gaat het niet redden.

  2. combat le pelicule

   “daar schaadt hij gewoon Nederlandse belangen.”

   Daar behartigd hij juist de belangen van Nederland…en haar burgers…

 2. Original NL

  Doet u mij maar een Hollandse Nieuwe met ui zonder zuur..hier opeten graag.

  1. Meriadoc Brandebok

   Dat is dan twee negenennegentig.

 3. Original NL

  Oja..en een pondje ijsselmeer aal.

  1. Oepsie

   Nee dank u! Liever een speklapje.

 4. Oepsie

  ccccc

 5. B. Pascal

  Wat veel mensen niet hebben dat heeft Mona, slim en is niet opzichtig hoogmoedig. Ze gaat het wel redden. Het beste alternatief wat het CDA heeft. De Jong speelt de hele achterban uit, dat gaat zij juist bij elkaar houden. Ze begrijpt dat de normatieve stem bij rechts te vinden is, daar ligt dus je eerste belang. Wordt het toch de Jong, dan betekend dat veel stemmen op FvD.

  1. Rosasolis

   B. Pascal, Marija, Plakband, en anderen:
   We gaan allemaal DUIMEN VOOR MONA!!!

 6. Vrijedenkert

  Als ik moet kiezen: de Jonge of Keijzer dan wordt het Keijzer!

  Het liefst kies ik iets anders dan het CDA farizeeër-genootschap.

 7. plakband

  Ik zal duimen voor Mona.
  Als deze vrouw niet wint, wordt het CDA dan beticht van racisme, anti-feminisme, te exclusief of vriendjespolitiek ? Of worden dat soort argumenten alleen misbruikt door schreeuwende ‘minderheden’ ?
  Ik ben benieuwd.

 8. Racerfirst

  Mooi! Ik zie liever Mona dan de lamlul met ze “mooie” schoentjes!
  Laat ze nou ook gezegd hebben WEL met Fvd of Pvv aan de tafel te willen!
  Joh, ik heb zelfs liever Mona als premier in een kabinet met pvv en fvd dan die idioot van een rutte!!!

  1. Marija

   We gaan voor Mona, helemaal mee eens.
   Aub geen Hugo de jonge als MP.

 9. RvdBe

  Ze zou wel eens willen weten waarom mensen op Baudet stemmen….
  Hoop dat ze nog lang onder haar steen blijft verpozen.

  1. Original NL

   Waarom stemmen mensen op Baudet vraagt ze zich af…in wat voor een bubbel leeft dit mens??.Noemen ze dat nou de volendamse ziekte..inteelt..ze houden er altijd wel iets aan over.

   1. halo1

    Baudet is glashelder: geen EU, immigratie en klimaathysterie. Duidelijker kan het niet..maar hij gaat het niet redden…rechtse politiek is onmogelijk geworden.. hooguit nog rechts(ig)e correcties op verder links(ig)e politiek

 10. 1000

  Dat domme mens weet niet eens waar ze woont.

  Deze tante woont niet in Volendam maar in Edam !!

  Kennelijk geen aardrijkskunde gehad op school of gewoon zitten slapen

  1. Original NL

   Ze is toch Volendamse…woonachtig in Edam?

  2. Bullshit16

   Lul niet zo dom sukkel

 11. Michael M

  Mona Keijzer, je uitspraken baren me al zorgen. Je bent voor mij totaal ongeschikt. Zoek een baan als kleuterleidster meid, daar pas je beter in !!!!!!

 12. combat le pelicule

  Haar uitgangspunt? “omdat ik vrouw ben”

  1. Rosasolis

   Combat de p. Haar uitgangspunten zijn veel meer dan “omdat zij vrouw is”.

 13. Rosasolis

  Als het gaat om ervaring en intelligentie wordt Mona Keijzer als nieuwe leider van de CDA gekozen. Vorige keer heeft werd zij tweede, na Buma. Maar het was een geringe meerderheid voor Buma. Nu is zij eindelijk aan de beurt. Er is een groot verschil tussen Keijzer en de Jonge. Na jarenlang ervaring kent zij het politiek door en door. Haar werkzaamheden hebben altijd een gunstig beeld van vooruitgang in het economie geleverd. Waar nodig, kan zij altijd wijzen waar er fouten of problemen zijn. Zij houdt van overleggen, en problemen met anderen bespreken. Als christen is zij helemaal bewust met sociale problemen, met alle bevolking’s groepen. Haar achtergrond in
  het rechten zal een rol spelen in het geval van een politieke conflict. Zij is bewust van onze modern man-vrouw maatschappij met gelijke werkzaamheden, plichten en kansen
  voor mannen en vrouwen. Steeds meer vrouwen zijn hoog-opgeleid en behoren de kans te krijgen om hun bijdrage aan ons maatschappij te leveren.
  Hugo de Jonge, is grotendeels onervaren behalve als docent in het hoge onderwijs.
  Met daarna enkele jaren in het regering, als minister van volksgezondheid, en samen met Carola Schouten een gedeelde positie als vice-premier. Als minister van gezondheid vertegenwoordigt de Jonge het corona beleid van premier Rutte als die van de RIVM. Dat doet hij prima. Maar…verder heeft hij geen uitstraling die een leider behoort te hebben. Laat Hugo blijven waar hij nu is. CDA heeft een echte leider nodig,
  en dat is Mona wel!

 14. EvertB

  Na een nachtje slecht slapen is Mona op haar gedachten teruggekomen. Zij ziet samenwerking met wegloper Wilders echt niet zitten. Haar herinneringen wezen nadrukkelijk op de ondoenlijke samenwerking met de PVV in Rutte I.
  Dat is de partij ‘buitengewoon slecht bevallen’, realiseert zich ook Mona nu.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.