Weg-met-ons-historici deleten vadertje Drees uit de nationale geschiedeniscanon: niet ‘divers’ genoeg

Eén van de meest markante Nederlandse politici uit de twintigste eeuw is zojuist uit de Canon van Nederland gekieperd, een beknopt historisch overzicht van Nederland door de eeuwen heen. De oprichter van de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen wordt geschrapt, omdat de canon ‘diverser’ moet.

PvdA-leider Willem Drees was één van de langstregerende minister-president van Nederland: van 1948 tot 1958 hervormde hij Nederland naar het model van de Europese verzorgingsstaat – wat voor die tijd een behoorlijk vernieuwend concept was. Hij kreeg de bijnaam ‘vadertje Drees’ vanwege zijn alomgeprezen wijsheid, en stierf in 1988 als één van de meest gelauwerde vaderlandse politici ooit.

Maar dat is allemaal niet genoeg voor de historici die de vernieuwde Canon van Nederland hebben vormgegeven. Daarin wordt de staatsman zonder pardon van z’n sokkel gekieperd. Vermoedelijke reden? Hij is nu eenmaal – om in de taal van de activisten te blijven die de academische wereld aan het overnemen zijn – een witte man. En als er één ding anno 2020 een garantie op de delete-knop is, dan is dat het wel. Uit De Telegraaf:

“Drees wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici. In de vorige canon kreeg de sociaaldemocraat een prominente plek, maar die verliest hij aan politica Marga Klompé. Aan de hand van haar politieke carrière zal het verhaal over de verzorgingsstaat aan kinderen worden onderwezen.

De commissie liet bij de presentatie weten dat ze hebben ingezet op een diversere canon, waarbij meer aandacht is voor vrouwen en de etnische diversiteit van onze historie.”

Terecht dan ook dat politici uit het gehele Nederlandse spectrum hun afkeur laten merken. Drees’ verre opvolger Lodewijk Asscher: “Grondlegger verzorgingsstaat moet je niet schrappen. Bron van trots in Nederlandse geschiedenis: Bestaanszekerheid voor iedereen.” Maar ook FVD-senator Annabel Nanninga: “Ongelofelijk. Hoe slordig en oneervol wij omspringen met de groten uit onze geschiedenis, ten faveure van wegmetons en diversiteitsdram.”

En als PvdA en FVD het eens zijn, dan weet je: vermoedelijk is hier een ontzettend grote fout gemaakt, die snel hersteld dient te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Maurits Dekker

  Ik denk dat er binnenkort nog een mutatie in de canon komt:
  Wim Kok moet het veld ruimen ten faveure van Tara Singh Varma.

  Zucht. Nederland is de prooi van uiterst zwakzinnige idioten.

  1. AS210854

   MD, HELEMAAL MET JE EENS.

   1. Original NL

    Idem!

   2. Original NL

    Zag net op het journaal hoe een figuur die de nederlandse taal nauwelijks machtig was..onze geschiedenis even rangschikken.
    Drees..de man die waarschijnlijk wel de grootste impact op het hedendaagse leven heeft gehad…wordt vervangen door klompè..omdat zij toen als eerste zonder penis is de kamer zat….wauw das een prestatie..
    In wat een kutland is- in èèn generatie tijd-nederland veranderd.

   3. Original NL

    Volgend jaar zal er weer een ander historisch figuur aan moeten geloven.
    Met stip nieuw binnen in de top 50.. rob jetten…wegens de gewaagde stap van bril naar contactlenzen…onze linkse held en bovendien lid van de lgbsuvgti gemeenschap..wat een prè is.

  2. Original NL

   Q…Zucht. Nederland is de prooi van uiterst zwakzinnige idioten……
   Zwakzinnigen van het soort maris,fantasietje, beukman en nog een paar patienten die hun linkse diarree over DDS reaguurders spuiten.

  3. Cycle25

   Gevalletje millennials, vanaf 2000 zijn scholen de jeugd aan het “herschrijven”.

   Het onderwijs hedendaags is een soort Taliban opleiding.

 2. Cycle25

  Het zou goed zijn voor de verwende poupers dat een 3e wereldoorlog uitbreekt, de vrijheid is zo ver doorgeslagen dat hun bestaansrecht de oorzaak is van de hedendaagse ellende.

 3. J.Pz. Coen

  Deze man stond nog voor socialisme zoals het ooit bedoeld was. Voor het volk. Dat links inmiddels zo is afgezakt naar het huidige rioolniveau is puur te danken aan de uiterst linkse media en de compleet van het padje geraakte haagse politiek, die volledig is verziekt door geestelijk onvolwaardige personen over vrijwel de gehele linie, de VVD voorop. Een partij als deze zou al die linkse idioten moeten negeren ibnplaats van Geert Wilders. Als dit nog een paar jaar door mag gaan word je in een gesticht opgenomen als je 100% normaal bent inplaats van gek zoals figuren die hier achter staan.

 4. Yoyo

  Ik denk dat links en rechts het toch wel over eens is.
  Drees hoort bij meest belangrijke politici van Nederland.
  Staat buiten kijf.

 5. 56RdK

  Een zoveelste miskleun van de zwakzinnige elite. En inderdaad zoals @MD hier ook aangeeft, dit land is ten prooi gevallen aan zwakzinnige idioten, die vooral willen deugen. En de reden dat WD wordt verwijderd in opdracht van die zwakzinnigen?

  WD wilde geen immigratie van buitenlanders (gastarbeiders) zoals die dwaas van een Den Uyl voor ogen had! WD voorzag de ellende waar wij nu al decennia in verkeren, maar er werd niet naar WD geluisterd, nee, Den Uyl zette zijn plan door en WD trok zijn lidmaatschap van de PvdA in! Een groot staatsman die niet de last van het zwakzinnig deug zoals die Den Uyl en Pronk c.s. op zijn bordje wilde hebben.

 6. 56RdK

  Maar ja, d a t gegeven past niet in deze tijd van de overheersende zwakzinnigheid!
  Waar alles draait om zogenaamd rascisme, inclusie en diversiteit. Waar door debiele deugpolitiek een heel land ten onder kan gaan!

  1. Original NL

   En de voor 70% zwakbegaafde kiezers..klagen…en gaan niet stemmen of vinden het allemaal wel best zo…de .brood en spelen generatie…( heineken en voetbal)

   1. Weerwoord

    Ha! Dus de 30% die op jouw partij stemmen zijn hoogbegaafd en de rest allemaal zwakbegaafd?!? Einstein zou jaloers zijn geworden op jouw logica

    1. Original NL

     Q..Einstein zou jaloers zijn geworden op jouw logica….
     En volkomen terecht!!

 7. Meriadoc Brandebok

  Drees heeft qua de verzorgingsstaat bekendere zaken voor elkaar gebracht dan Klompé.

  1. Sleipnir

   Drees heeft duizenden dienstplichtige militairen in 1948 de Politionele Acties in voormalig Nederlands Indië ingestuurd en nadien laten vallen als een baksteen uit politieke opportunistische redenen, politici zijn nu eenmaal zelf te laf om een oorlog te voeren, dat laten zij maar wat graag aan anderen over, lees het boek maar eens van Bauke Geersing ‘Kapitein R***** W********* en de Zuid-Celebes-affaire (1946-1947).

   1. Weerwoord

    En Wilders heeft ooit geprobeerd met Le pen samen te werken. Wat wil je nou precies??

   2. Maris Copoolse

    Sleipnir zal dan ook wel moeite hebben met het standbeeld van Coen.

    1. Sleipnir

     Ik heb met niet èèn standbeeld moeite paardenlul, wat mij betreft krijgt ieder historisch figuur een standbeeld, mij een biet.

     1. Maris Copoolse

      Staan er bij het Balatonmeer ook standbeelden van de fascist Orbán?

     2. Sleipnir

      Goed idee, ik laat er èèn in mijn tuin plaatsen, uiteindelijk zorgt die man ervoor dat men in Hongarije gevrijwaard is van zwartjes en moslims en dat vind ik een groot goed waar dat land slechts beter van wordt.

      Lang leve Orban…..

  2. Original NL

   Je mèènt het…jammer hè dat je Drees niet onderuit kan schoffelen..maar wanhoop niet..maris zal wel weer iets vinden om Drees een trap na te geven.

  3. Original NL

   Slijpsteen was maris voor…

 8. Rieks

  EEn politiek correcte canon, wat kunnen we anders verwachten in deze weg-met-ons tijd? Op de radio hoorde ik Kennedy zelfs nog proberen uit te leggen dat Klompé toch echt meer als grondlegger van ons sociale stelsel gezien moet worden dan Drees. Domheid of lafheid? Hij had dus niet de moed om te zeggen dat Drees ingeruild moest worden voor een vrouw.

 9. 1000

  1 van de belangrijkste naoorlogse politici uit de Nederlandse geschiedenis verdient geen plaats in de geschiedenis boekjes omdat een gekleurde idioot uit medelij deze plaats verdient.

  We zujn volledig krankzinnig geworden in de huidige wereld

 10. Michael M

  Dit soort idiote dingen dat plaatsvindt lijkt het er steeds meer op dat linkse blanke idioten een soort zelfhaat hebben en creëren. Neem dan een kaasschaaf en schaaf dan je eigen witte linkse huid van je donder ipv opruiing, vandalisme, mensen tegen elkaar op te zetten. Ga wat nuttigs doen. Ga werken, leren, het leger in, normen en waarden cursus. Of laat je behandelen bij een psychiater !!!!

 11. Vit

  Kom godverdomme (sorry) niet aan vadertje Drees, aan deze man hebben we onder andere te danken dat we van onze oude dag kunnen genieten zolang het nog duurt.

  Welke halve tamme heeft dit nu weer verzonnen?

  Tiefus

 12. Adriaen

  Al voor de Tweede Wereldoorlog bepleitte de NSB van Mussert een pensioenvoorziening
  voor ouderen.
  Voordat dat feit in de Canon wordt opgenomen zijn we minstens 100 jaar verder.

 13. FJ

  Vadertje Drees heeft Nederland zijn AOW gegeven en daar zijn duidelijk in Den Haag niet blij mee.
  Vooral Nieuw Liberaal (D66) heeft er moeite om solidariteit te tonen en heeft nu de bakens verzet (67 jaar) en een idiote pensioen rekenrente geintroduceerd.
  Iedereen dat niet meer bijdraagt aan het onderhoud van de Elite moet zo snel mogelijk afgevoerd worden richting begraafplaats of crematorium en plaats maken voor jonge immigranten, die als slaven voor de rijkdom van de Elite mogen werken.

  Kick out de Elite instead of Kick out Zwarte Piet

 14. Vrijedenkert

  Als die Canon nou iedere 10 jaar weer opnieuw moet worden aangepast omdat iets niet welgevallig of niet politiek-correct is kunnen we beter de geschiedenis helemaal gaan afschaffen!
  Maar dan ook inclusief koloniaal verleden en slavernij, maar ik denk dat anarchistisch-links en progressief dit niet zien zitten…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.