Wordt het leven na corona permanent duurder? ‘Blijvende prijsstijging verwacht na corona’

Een groot onderzoek van Radar laat zien dat de meeste mensen verwachten dat het leven duurder gaat worden wanneer de crisis afgelopen is. Veel mensen menen dat het leven na corona permanent duurder zal worden. Andere menen dat sommige sectoren qua prijs gigantisch zullen stijgen, terwijl andere sectoren juist goedkoper zullen worden. 

Er is veel onzeker over de toekomst, want hoe hard gaat de aankomende crisis worden? De overheid heeft gigantisch veel geld uitgegeven om bedrijven te helpen en te redden. We zullen een gigantisch begrotingstekort hebben dit jaar, wat gevolgen zal hebben voor de belastingen. Men moet er dus rekening mee houden dat we volgend jaar flink meer belasting kunnen gaan betalen.

Uit het onderzoek van Radar blijkt dat veel respondenten niet de logica snappen achter alle prijsstijgingen, van sommige diensten kan men het begrijpen. Dat de kapper, of de lokaal horecaondernemer meer geld vraagt vindt men logisch. Dat de energieprijzen of de huur omhoog is gegaan, dat snapt men dan weer niet. Veel respondenten menen juist dat de prijzen hiervan naar beneden zouden moeten gaan.

Ergens is dit een logische gedachte, niemand wil meer betalen, zeker niet aan huur – wat in de Randstand soms als gigantisch hoog is. Aan de andere kant moet men wel rekening houden met de algemene euro-inflatie van dit jaar. Hierdoor is een groot deel van de huurprijsstijging vaak wel door te verklaren.

Het is begrijpelijk dat men het niet leuk vindt dat het leven duurder gaat worden. Toch is dit allemaal goed te verklaren, en nee het komt niet door de ‘hebzucht’ van de grootverdieners.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Fe

  Uiteraard blijven vele maatregelen intact na corona zo ook prijsstijgingen. De prijzen gaan pas terug als de burger de diensten of waren niet meer afneeemt

 2. fusilier

  Eerst zijn de zuidelijke landen aan de beurt,en wat er overblijft is voor de hardwerkende mensen,die alles maar voor lief nemen.

 3. NoDoubt

  Met de Lockdown en een onnodige uitgave van 92 miljard en nog eens 10 miljard. Daarnaast de klimaathysterie 300 miljarden en opvang vluchtelingen meer dan 500 miljard. Kaag omdat Trump Palestijnen niet steunt (ambassade Jeruzalem) en WHO, 13 miljard en 130 miljard, zal de btw omhoog gaan, overheidsbelastingen. Prijzen ondernemers. Toch verbaasd dat de schurken van de EU ermee wegkomen. Pinokkio volgens ´peilingen´44 zetels. De landverraders want Rutte weet nooit wat van zijn ministers en zegt op te komen voor NL maar in de EU zijn partij altijd voor stemt. Straks zitten we met no-go zones. In Keulen volgens officiële cijfers 18 no-go´s , weg democratie. Weg pensioenen, weg welvaart. Gesloopt en uitgemolken door EU. Ziektekosten tot 2060 elk jaar 1,5% omhoog. Ondernemers kapot, hoge werkloosheid. Dat alles voor een handvol doden, die minder is dan een griep.

  1. combat le pelicule

   Als de leugen maar vaak genoeg word herhaald gaan mensen het geloven..

   Ik belicht graag, net als jij, even de andere kant..

   Afgelopen week waren er 9 opnames per dag.
   Per ziekenhuis zijn het er minder dan 1 per week, waar hebben we het over?!
   5 doden per dag op 17.000.000 mensen is paniekzaaierij, en de paniekzaaiertjes verdedigen dit beleid..

   1. SilverFox

    Die vijf mensen waren waarschijnlijk toch binnen afzienbare tijd gestorven. Corona heeft slechts een handje “geholpen”, hoe macaber dat ook klinkt. Ze hadden net zo goed kunnen sterven aan de gevolgen van een bijensteek of een regulier griepje.

 4. lotje

  Zolang deze landverraders in den haag daar zitten dan wordt zeker alles duurder.

 5. Blitzkrieg

  Uit het artikel :
  Er is veel onzeker over de toekomst, want hoe hard gaat de aankomende crisis worden?

  Compendium Pandemonium #1: De economische zelfmoord van Europa (met Arno Wellens)
  h**ps://youtu.be/zsMoekwE0IE

  1. SilverFox

   Eerst mag Nederland als grootste netto betaler van de EU nog eens diep in de buidel tasten om zuidelijke lidstaten te spekken zonder dat deze bereid zijn te hervormen. Dat krijg je met socialisten aan de macht.

   Maar liefst 750 miljard waarvan ⅓ wordt geschonken. Wat een gekkenwerk … Je schenkt geen geld aan landen die niet met geld kunnen omgaan. Je leent geld onder strenge voorwaarden of doneert voor mijn part goederen.

   In het zuiden verrekken ze te hervormen omdat het rijke noorden toch de portemonnee trekt zodra het bij hun financieel slecht gaat. En maar klagen dat de rijke landen niet solidair zijn zodra er voorwaarden worden gesteld.

   Geld lenen zonder voorwaarden .. Dat moest ik eens bij een hypotheekverstrekker proberen … En dan ben ik nota bene kredietwaardig …

 6. SilverFox

  Het leven wordt sowieso duurder. Enkel hebben ze er nu weer een (slap) excuus voor.

  Er werd al geopperd om de zorgpremie te verhogen om zo de zorgmedewerkers meer te kunnen betalen. Nou nee; haal het geld maar bij de graaiende managers weg en bespaar op onnodige bureaucratie.

 7. J.Rademaker

  Groot onderzoek van Radar, de vraagstelling bepaalde de uitslag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.