Boris Johnson gaat Huawei weren. 5G-netwerken van China niet welkom

Naar verwachting zal Boris Johnson komende week bekend maken dat Huawei toch niet mag helpen om een 5G-netwerk op te bouwen in Engeland. Dit is een vrij grote draai voor Johnson, die in het verleden er niks op tegen had dat Huawei in Europa haar netwerken wilden aanbrengen. 

Het gerucht gaat dat de Britse inlichtingendienst GCHQ haar advies heeft veranderd wat betreft de invloed van Chinese tech-bedrijven. Het is niet voor het eerst dat in Europa inlichtingen- of veiligheidsdiensten waarschuwen voor de mogelijke risico’s van samenwerking met Chinese bedrijven.

Eerder dit jaar wist BoJo nog triomfantelijk te vertellen dat Huawei wel mocht meebouwen, maar dat ze bij sommige kerndelen van het netwerk niet mochten meedoen. Nu zal naar alle waarschijnlijkheid BoJo dit besluit herroepen.

De Britse inlichtingendienst zegt haar advies te hebben veranderd vanwege de Amerikaanse sancties. Door de sancties van Trump is Huawei genoodzaakt om ‘onbetrouwbare’ technologie te gebruiken voor de aanleg van het netwerk.

De grote vraag is natuurlijk of het besluit van de Britten gevolgen zal hebben voor de aanleg van het netwerk in Nederland.

Het kabinet zal op z’n minst de moeite nemen om de beweegredenen van BoJo te onderzoeken. Onze regering besloot al eerder om Huawei te weren van kritieke onderdelen van de aanleg van 5G-netwerken in Nederland. De vraag is of dit dezelfde onderdelen zijn als waar de Britten zich zorgen om maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Henk van Doorn

  Engeland is na de nog niet gerealiseerde Brexit een zwakke staat die verdwaald is tussen de V.S. en de EU. Om de relatie met de V.S. nog een beetje overeind te houden bezwijken ze nu onder de druk van Tromp.

  Tragisch.

  1. Vrijedenkert

   Ik denk dat het in dit geval helemaal niks te maken heeft met Trump maar gewoon de scherpte van Britse politiek en buitenlandbeleid zelf wat je ook zag met de moorden op voormalige Russische burgers op Brits grondgebied.
   De Britten zijn gewoon een stuk feller dan andere Europese landen!

   1. Charles Bingley

    Het artikel zegt wat anders: “De Britse inlichtingendienst zegt haar advies te hebben veranderd vanwege de Amerikaanse sancties. Door de sancties van Trump is Huawei genoodzaakt om ‘onbetrouwbare’ technologie te gebruiken voor de aanleg van het netwerk.”

  2. gedacht

   hahahaha , domme sukkel , de bedrijven staan in de rij om te vluchten naar de UK.

   Weg van het juk van de EU.

   De EU krijgt de eigen gesubsidieerde clubjes ervoor terug die enkel geld kosten betaalt uit de algemene middelen. Je moet wel vreselijk kortzichtig zijn om nu nog te ontkennen dat de bedrijven vluchten. Unilever , shell verkiezen de UK boven de EU.

   Tragisch als je de feiten blijft ontkennen

 2. Vrijedenkert

  Als de Britse inlichtingendienst nieuwe aanwijzingen heeft zal met dat zeker gedeeld hebben met de Nederlandse en andere inlichtingendiensten in Europa!

 3. Ritter

  Verstandig besluit.

  In de toekomst zullen waarschijnlijk de spanningen met China toenemen.

  Vooral China nu bezig is een nieuwe (anti-westerse) wereldorde te creëren waarin “mensenrechten” op een andere manier worden gedefinieerd.

  In de VN neemt China’s invloed sterk toe en zal China ook daar de zaken naar haar hand zetten.

  Neem als voorbeeld de situatie in Hong Kong. Het is China gelukt een meerderheid voor haar resolutie te krijgen. En dat is een teken aan de wand.

  Misschien heeft Boris Johnson’s beslissing te maken met wat zich in de VN mensenrechten raad heeft afgespeeld.
  ================

  Tijdens de VN-Mensenrechtenraad steunen 53 landen het draconische hardhandig optreden van China in Hongkong

  Drieënvijftig landen van de VN-Mensenrechtenraad, geleid door Cuba, kwamen deze week naar voren om de nationale veiligheidswet van China te steunen – een wet die de basis vormde van het laatste hardhandig optreden van het communistische regime tegen de bevolking van Hong Kong.

  Dueling-verklaringen zijn dinsdag in de Raad voorgelezen ter ondersteuning en tegen de nationale veiligheidswet. Volgens Axios las Cuba een verklaring voor ten gunste van de wet die door 52 andere landen werd gesteund, terwijl het VK een verklaring ertegen voorlas die zichzelf en 26 andere landen vertegenwoordigde.

  ht*ps://www.foxnews.com/politics/at-un-human-rights-council-53-back-chinas-hong-kong-crackdown

  1. Vrijedenkert

   China heeft niet alleen zitting in dat nieuwe veiligheidscomité maar uiteindelijk ook het laatste woord dus defacto een staatsgreep in Hongkong wat betreft openbare orde en veiligheid en handhaving daarop!

   Denk eens aan de gevolgen voor Europa:

   Jonhson heeft zijn voormalige onderdanen van de kroonkolonie allemaal een Brits paspoort aangeboden, als China verder gaat met het annexeren van Hongkong zullen vele Hongkongers eieren voor hun geld kiezen en Brits staatsburger worden, Hongkongers zijn allemaal zeer goed tot zeer hoog opgeleid en als die allemaal de Britse economie komen versterken betekent dat een enorme boost voor het land wat betreft concurrentiepositie, kennis en innovatie!

   Dat zal gevolgen voor het Europese vasteland…

  2. Henk van Doorn

   Door het onvoorstelbare zwakke optreden van Trump is de invloed van China in de wereld enorm toegenomen. Omdat Trump ook de relaties met Europa sterk heeft verzwakt dwingt hij de EU tot een heroriëntatie op China.

   Het rampzalige presidentschap van Trump zal hoogstwaarschijnlijk beperkt blijven tot één termijn maar de schade zal door Biden maar beperkt kunnen worden gerepareerd. De V.S. hebben de slag gemist en ontwikkelen zich tot een in zichzelf gekeerde staat in crisis.

   1. Heinz

    De zus van Kim (Kim jo yong) beziet dit alles met een oosterse glimlach.

    1. Ernest Stern

     Klopt, de V.S. zijn met Trump bezig met een proces van zelfvernietiging.

  3. Ernest Stern

   Ritter haalde de mosterd bij FoxNews.

   Het heeft iets ontroerends.

 4. Bullshit10

  Boris Johnson gebruikt zijn verstand en hij heeft ingezien dat hij een fout maakt als hij met de Chinezen vereder door gaat gelijk heeft i ik vertrouw die Chinezen ook niet het zijn allemaal spionnen ze lopen de hele dag te fotograferen
  Nee onze landverrader Rutte loopt liever zijn lul achternaam en luisterd liever naar Brussel dan naar de veiligheid diensten

  1. Vrijedenkert

   Men heeft onlangs nog heel duidelijk gewaarschuwd voor toenemende Chinese invloed op het hoger onderwijs en wetenschap in dit land!

   h**ps://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/03/chinese-belangen-teisteren-nederlands-onderzoek-a4004924

   Het gaat om zogenaamd (zelf)censuur maar ik denk dat die ongewenste Chinese invloed veel verder gaat dan alleen maar censuur.

  2. Charles Bingley

   “onze landverrader Rutte loopt liever zijn lul achternaam”

   Geestig.

 5. Brenda Welsh

  De onbezonnen Brexit volksraadpleging gaat GB opbreken. Met een Trump die in eigen land de grip op de bevolking en het vertrouwen verliest krijgt Boris het nog moeilijk. Zijn grote kameraad gooit de handdoek in de ring. Het eind van het jaar komt in zicht.

  1. gedacht

   HAHAHAHA , ze lachen zich slap om je onzin.

   Het ene na het andere bedrijf vertrekt uit de EU naar de UK

   1. Enz-etc

    Enzovoort.

   2. Vanduinen

    Wie zijn “ze” ? Noem er eens 10

    1. Ernest Stern

     Het slaat inderdaad nergens op, van Duinen. GB zal zich economisch alleen kunnen herstellen door de Brexit terug te draaien. Bedrijven zullen zich pas vestigen in het perfide Albion als dat gebeurt.

    2. gedacht

     je leest zeker geen kranten ? 🙂 🙂

     Ga je informeren alvorens anderen de maat te nemen

 6. Kleurloze Politiek

  Zijn we al westerse niet gewoon een beetje jaloers op die Chinese dat zij kwa ontwikkeling veel verder zijn dan wij ..
  China Japan en Zuid-Korea zijn heersers als het om hoge geavanceerde technologie gaat zoals Netwerken en Tele communicatie.

  Het westen is en zal wat dat betreft altijd een paar jaar achter de feiten lopen.

  Wij maken wel eens waar super geavanceerde machines die tchips maken maar een volmaakte eindproduct hebben we helaas niet .. Philips is nog de enige die ons nog op de kaart zet..
  Maar ook die is ook al in drie gedeeld.
  Dus tja dan maar in kennis investeren

 7. Xander XXL

  Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die nog denken dat als ze de Chinezen officieel de wacht aan zeggen ze ook definitief buiten blijven.
  Ga gewoon de samenwerking aan dan is er misschien nog een beetje sturing aan te geven, nu gaat alles ondergronds. De chinezen zitten al overal verweven in de hele westerse wereld dus te laat zijn we toch al.

  1. Fortiori

   Internet provider online punt nl maakt gebruik van huawei modems bij haar abonnees.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.