Column Jan Roos: Alle ‘tijdelijke’ EU-coronamaatregelen worden permanent, en dan zijn wij weer de sjaak

Jan Roos ziet alle ‘tijdelijke’ crisismaatregelen die de EU-regeringsleiders deze week overeenkwamen op een speciale top, en ziet het somber in: die worden allemaal permanent. Bovenal de Europese belastingen die al vanaf 2021 rechtstreeks vanuit Brussel geheven kunnen worden. Jan: “En daarmee zijn we als netto grootste betaler van de EU wederom de Sjaak. Maar dat is, net als alle tijdelijke crisiswetgeving, ook permanent.”

In 1991 werd het bekende Kwartje van Kok ingevoerd om de tekorten op de Rijksbegroting – ontstaan door economische stagnatie – terug te dringen. De naamgever was op het moment minister van financiën en had in al zijn wijsheid besloten om tijdelijk 25 guldencent extra accijns op brandstof te heffen. Mede daardoor hebben wij hier nu de duurste benzine van het continent. Want we zijn wel negenentwintig jaar verder, maar het kwartje is nooit teruggeschroefd.

Tijdens de kredietcrisis van 2010 kwam de overheid met de Crisis- en herstelwet. De wet bevat een groot aantal wetswijzigingen, waarmee procedures worden ingekort en het aantal benodigde vergunningen wordt teruggedrongen, waardoor er versneld aan infrastructurele projecten gebouwd kon worden. Het was een tijdelijke maatregel om “door de crisis te komen”, in 2011 werd het voor onbepaalde tijd verlengd en in 2013 werd het permanente wetgeving.

Ook terreurdreiging heeft een aantal wetten opgeleverd die we anders niet zouden hebben gehad. Neem bijvoorbeeld de sleepwet (waarover Nederland via een referendum tevergeefs liet weten daar tegen te zijn) dat onder de noemer van terroristenbestrijding enorme inperking van onze privacy betekent. Iedere keer is er een crisis nodig om begrijpelijk tijdelijke maatregelen in te voeren, maar die vrijwel allemaal onbegrijpelijk, dus tussen neus en lippen door, permanent worden.

Never waste a good crisis, weten politici maar al te goed. Ze tonen empathie met het volk tijdens een probleem. Handelen daar zogenaamd naar en als het probleem is verdwenen komt het volk erachter dat ze ergens zijn ingerommeld. Kijk maar eens naar de Europese top over corona-crisishulp waar Mark Rutte weer eens door de knieën ging, na heel opzichtig zijn “best voor ons land” te hebben gedaan.

Het gaat nu even niet over het strooien van die €750 miljard, waar heel opzichtig landen worden gepaaid met geld uit Noordwest-Europa. Ik focus me nu op Europese belastingen. Huh? Europese belastingen? Die zouden er toch nooit komen, we hebben immers helemaal geen Fiscale Unie? Rutte zou daar nooit mee akkoord gaan, zei hij. Niemand heeft het er ooit over gehad en ons is nooit iets gevraagd. Nou jongens, tijdens al het gekrakeel over de subsidies en leningen zijn we weer een nieuwe unie ingerommeld. Want om die €750 miljard te kunnen betalen komen er een drietal Europese belastingen. Een ‘Plastic Tax’, een ‘Digital Tax’ en een ‘CO2 Tax’ op geïmporteerde goederen. De plastic belasting gaat al op 21 januari 2021 in en gaat om 0,80 cent per kilo. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie een directe belasting invoert. Ook de andere belastingen zullen snel worden ingevoerd. Maar daar blijft het niet bij. De EU wil ook aan multinationals een omzetbelasting van 0,1% gaan heffen.

We kunnen dus stellen dat na een Economische en een Politieke Unie nu ook een Fiscale Unie hebben. Dat laatste allemaal om het EU-herstelfonds van de coronacrisis te spekken. Maar het is nu al duidelijke dat ook dit niet tijdelijk zal zijn. Rutte heeft dus niet alleen gefaald in zijn verzet tegen de verregaande transferunie, hij heeft toegegeven dat er nu ook uit Brussel blauwe brieven verstuurd kunnen worden. En daarmee zijn we als netto grootste betaler van de EU wederom de sjaak. Maar dat is, net als alle tijdelijke crisiswetgeving, ook permanent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Original NL

  Rutte..de quisling van nl.

 2. Original NL

  Het is werkelijk ongelofelijk dat de nederlandse bevolking dit allemaal laat gebeuren, als makke lammeren naar de slachtbank.
  En als je dan die sophie van ’t veld hoort…200 miljoen europeanen hebben haar een mandaat gegeven….daar zakt je broek toch van af.
  Nexit
  Nexit
  Nexit

  1. Bullshit10

   Je moet hellemaal niet meer op die kartel partijen stemmen wand dan weet je zeker dat deze wanbeleid doorgaat
   Wat jan roos zegt dat had ik al voorspeld Rutte tekent bij het kruisje
   Rutte heeft Nederland al lang verkocht
   Stem fvd of PVV …..uit de eu

 3. Original NL

  Mede mogelijk gemaakt door de propaganda van de npo…ook al op uw kosten.

 4. NEXIT.

  de bevolking laat zich graag gewillig slachten, zie de historie

 5. JFU

  De meeste kiezers kijken niet verder dan de NPO onze extreem linkse propaganda omroepen..daarom veranderd er niets…

 6. C.A.Barstow

  Zolang je op die verachtelijke lafaard en smerig landverrader Rutte blijft stemmen
  heb je natuurlijk niet anders verdient, je vraagt er tenslotte zelf om.

  Stem FvD/PVV.

 7. Xander XXL

  Verenigde staten van Europa. Op communistische grondslag.

 8. Kretoloog

  Tot 1990 was Nederland netto-ontvanger van Europese gelden, vooral in de vorm van landbouwsubsidies. Toen kwam Ruud Lubbers (CDA), regeringsleider tussen 1982-1994. Die wilde zo graag voorzitter van de EU worden, dat hij in 1991 (toen Nederland het halfjaarlijkse voorzitterschap van de EU bekleedde) de Nederlandse bijdrage fors verhoogde. In de (ijdele) hoop dat hij daarmee de Europese regeringsleiders zou kunnen paaien om voor hem te kiezen.

  Deze op persoonlijk belang gebaseerde ingreep van Lubbers had tot gevolg dat Nederland vanaf 1991 netto-betaler is geworden. En niet zo’n klein beetje ook, per hoofd van de bevolking betaalt Nederland al bijna 30 jaar het allermeest aan de EU. En dat zal tot in lengte van jaren zo blijven.

  Ooit lukte het minister Gerrit Zalm (VVD) om de Nederlandse bijdrage met 1 miljard euro te verlagen. De Italianen waren niets voor niets bang van Zalm, gaven hem de bijnaam Il Duro (De Harde). Na hem kwamen echter de softies Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA) als ministers van Financien. Nederland is zijn korting dus weer kwijt.

  O ja, Lubbers werd geen voorzitter van de EU, want hij maakte ruzie met de Duitse bondskanselier (Helmut Kohl). En dan ben je gezien. Want Duitsland is de baas van de EU. Dus als straks weer de belastingen worden verhoogd (die 21 miljard euro die NL aan de Europese coronacrisis betaalt, moet tenslotte ergens vandaan komen) denk dan nog eens aan Ruud Lubbers, Der Macher (al zou De Prutser een betere bijnaam zijn).

  1. Original NL

   Ik denk niet aan lubbers…..rutte is de aktuele rat die met alle beschikbare middelen bestreden dient te worden.
   Als de vvd straks weer met 40 zetels in de peilingen staat wordt het hoog tijd deze kiesmongolen op hun geestelijke gezondheid te laten testen en eens te onderzoeken waar deze ziekelijke masochistische trekken door veroorzaakt worden.

   1. Kretoloog

    Dat je geen VVD moet stemmen, is natuurlijk zonneklaar. Ik heb met een historische terugblik willen aantonen dat je evenmin CDA (m.u.v. Pieter Omtzigt) of PvdA moet stemmen, als je vuist wil maken tegen de alsmaar uitdijende Europese Unie (‘Rupsje Nooitgenoeg‘). Om over de eurofielen van ChristenUnie, D66 en GroenLinks maar helemaal te zwijgen.

    De Dieren- en Erdogangekkies kunnen we direct overslaan. Blijven over SP (Tomatengooiers), SGP (religekkies), FvD (Baudet-adepten), PVV (Wilders-idolaten) of 50+ (Benidorm-bastards).

    Kortom, de keuzemogelijkheden stemmen niet vrolijk. Eigenlijk is er maar 1 serieuze tegenstem, PO dus).

    1. Bullshit10

     Kreet
     Stem fvd of pvv dan maken we een kans

 9. Logica

  Jan Roos heeft weer eend helemaal gelijk. De mensen die hem niet mogen zullen ongetwijfeld weer niet verder komen dan wat hatelijke opmerkingen over hem.

 10. Robin Hoed

  Macht corrumpeert.
  Absolute macht corrumpeert absoluut.
  Zo zitten mensen gewoon in elkaar.
  Daarom is het verkeerd om één persoon te laten beslissen voor miljoenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.