Is voetbal straks alleen maar voor de allerrijksten?

Nu de voetbalwedstrijden wereldwijd hervat worden, kijken trainers, spelers en fans vol enthousiasme uit naar de rest van het jaar. Trainers die hun ploeg naar een volgende overwinning leiden, spelers die hun onwaarschijnlijk talent met iedereen delen en fans die hun favoriete team naar de eindzege schreeuwen. Toch kan het laatste in de toekomst eventueel verdwijnen.

Uit onderzoek van UBS en PwC  is namelijk gebleken dat voetbal steeds meer en meer een statussymbool wordt. Dit is omwille van de grote investeringen van miljardairs die clubs opkopen. Bij deze overnames wordt voetbal niet meer gezien als ontspanning maar als een grote bron van inkomsten. Dit is een trend die zich al jaren doorzet en waarvan de fans stilaan de gevolgen voelen. De vraag blijft dan ook: Is voetbal straks alleen maar voor de allerrijksten?

Engeland boven!

Uit onderzoek is gebleken dat de teller van ‘miljardairs met een voetbalclub in handen’ in 2017 op 109 stond, sindsdien is dit aantal vast en zeker gestegen. Zeker omdat de populariteit van het voetbal nog steeds in de lift zit, bij zowel de fans als bij de investeerders. Het zijn vooral de Britse ploegen die de zakenmannen nauw aan het hart liggen. 

Een van de eerste miljardairs die investeerden in het (Britse) voetbal was Roman Abramovitsj die een voorliefde had voor Chelsea. Abramovitsj, wiens vermogen geschat werd op 15 miljard euro, kocht de club voor ongeveer 150 miljoen euro in 2003. Hij zorgde er niet alleen voor dat de club haar schulden kon afbetalen, maar ook dat Chelsea kon rekenen op meerdere transfers. Abramovitsj zijn investering legde Chelsea geen windeieren want de ploeg haalde maar liefst vijf landstitels, vier FA-cups, drie League Cups en een Champions League-zege binnen.

Manchester City is niet alleen de geliefkoosde voetbalploeg van topspelers zoals Kevin De Bruyne, Danilo Luiz da Silva en Vincent Kompany, maar ook van miljardair Sheikh Mansour. Hij had in 2009 namelijk 370 miljoen euro over voor deze Engelse ploeg en werd dankzij deze aanzienlijke investering de volledige aandeelhouder van de club. Het resultaat? Vier eindoverwinning in de Premier League, twee FA-cups en vijf League Cups. De investeringen, uitbreidingen en overwinningen van Manchester City hadden niet alleen een enorme invloed op de marktwaarden van spelers, op de financiële steun van voormalig sponsor Nike maar ook op Mansour zelf. Hij kreeg in 2015 namelijk 377 miljoen euro aangeboden toen hij 13% van zijn aandelen in de club verkocht. Van een opmerkelijke ‘return on investment’ gesproken. 

Ook in Nederland

Toch zijn het niet alleen Engelse clubs die geliefkoosd zijn bij rijke businessmannen. Ook Nederlandse ploegen konden al genieten van grote investeringen van miljonairs en miljardairs. Zo was er bijvoorbeeld Nol Hendriks die vanaf 1981 voetbalclub Roda JC financieerde. Dankzij Hendriks groeide Roda JC vanaf 1989 uit tot een vaste subtopper in de Eredivisie. Roda JC bereikte tijdens het seizoen 1994/1995 zelfs een hoogtepunt uit de clubgeschiedenis namelijk de tweede plek in de eredivisie, net achter Ajax. Samen met Theo Pickée bouwde Hendriks ook een nieuw stadion en zo kon Roda JC in 2000 verhuizen van Kaalheide naar het Parkstad Limburg Stadion. Hoewel Hendriks de club verliet in 2009, bleef de liefde tussen hem en Roda JC altijd bestaan.

Een andere Nederlandse club die kon rekenen op megainvesteringen was AZ. Miljonair Dirk Scheringa en het geld van zijn bedrijf Frisia (later DSB) koos namelijk AZ te ondersteunen vanaf 1993. Scheringa werd toen voorzitter van deze profvoetbalclub en zal dit blijven tot 2009. In 2005 kreeg hij AZ zelf in handen en AZ begon aan de opmars richting de Eredivisie en naar de (sub)top. Dankzij de kampioenschapen van de Eerste divisie in 1996 en 1998, kon AZ sindsdien telkens deelnemen aan de Eredivisie. Ook tussen 2005 en 2009 kon AZ genieten van meerdere overwinningen en finales. Zo kreeg het een halve finaleplek in de UEFA Cup, een derde plaats in de Eredivisie in 2005 en een tweede plaats in 2006. Deze prestaties hadden niet alleen invloed op de fans en voetbal quoteringen, maar uiteraard ook op de financiële middelen. De ploeg haalde namelijk toptalent zoals Maarten Martens, Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembélé en Stijn Schaars naar de ploeg en sloot het een jaar later ook een deal met hoofdsponsor AFAS.

Waarom investeren in voetbal?

Er zijn twee grote redenen waarom miljardairs willen investeren in voetbal: een groeiend kapitaal en een stijgende bekendheid. Dat voetbal nog altijd een statussymbool is, blijkt uit de recente investeringen zoals die van Guo Guangchang (Wolverhampton Wanderers) in 2017, Vichai Srivaddhanaprabha (Leicester City) in 2016 en de familie Glazer (Manchester United) in 2016. Zij zien meestal alleen maar de geldsom die aan de overname verbonden is. Het plezier dat de fans uit het voetbal halen, wordt steeds meer naar achteren geschoven. Hoewel voetbal al decennia lang één van de best betaalden sporten ter wereld is, bleef het toch nog altijd toegankelijk voor de fans. Een enorme loonsverhoging van de spelers resulteerde niet in verhoging van de ticketprijzen. Toch veranderde dit de voorbije jaren wegens die grote investeringen, dit tot ontevredenheid van de fans. Het is de miljardairs ook vooral te doen om financiële samenwerkingen. Niet alleen met de club, maar ook met potentiële sponsoren en televisiebedrijven. Een van de grootste voorbeelden daaromtrent is ongetwijfeld het WK voetbal in Qatar, in 2022. Vele sponsoren en televisiestations staan te popelen om verslag uit te brengen over dit sensationele evenement en hebben daar onwaarschijnlijk hoge bedragen voor over. Zullen investeringen van de bekende WK voetbal sponsoren zoals Hyundai, Budweiser en Qatar Airways, de strijd om televisie rechten en de statistieken omtrent de wedstrijden de ticketprijs voor het WK voetbal nog meer doen stijgen? Naar alle waarschijnlijkheid wel.

Hoewel het vooral de financiële redenen zijn waarom er geinvesteerd wordt in het voetbal, kan het de voetbaleigenaren ook te doen zijn om de naamsbekendheid en het worden van een ‘held’ in hun land. Sommige miljardairs kiezen er namelijk voor om een sportclub te kopen zodat zij als rijke zakenman een band kunnen opbouwen met de lokale gemeenschap. Als je er namelijk voor zorgt dat de club zijn schulden kan afbetalen en meerdere overwinningen boekt dankzij een fantastische transfer, dan word jij aanzien als degene die de club gered heeft. Dit is een trend die zich vooral voordoet in Amerika en Europa.

Wat brengt de toekomst voor investeringen in het voetbal?

Dat er meer miljardairs in het voetbal zullen investeren de komende jaren, staat al vast. Het is nog afwachten welke invloed dit gaat hebben op het kapitaal van de allerrijksten, de ticketprijzen voor de fans en het voetballandschap in het algemeen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Cycle25

  Veeg er me reet mee af, zit Perseverance lancering te kijken…100 x interessanter

 2. JochemX

  De vraag boven het artikel wordt niet beantwoord.

 3. Bullshit10

  Je kan 2 dingen doen lidmaatschap opzeggen en geen kaarten meer kopen
  Dan houd het van zelf op

  Kijk ook nog maar even naar virus waanzin
  23 juni 2020 dijkhof rutte de jonge ze weten niet wasr ze het over hebben het zijn oplichters niks meer niks minder

  1. Forlan

   Ik vind dat er een groot verschil zit tussen de overname door een lokale zakenman zoals in Nederland meestal het geval is(scheringa, Hendriks en hopelijk nog een keer Boekhoorn bij NEC) die affiniteit met de omgeving en de club hebben en de megaspeeltjes van de Oligarchen en Sjeiks. Die Mansour is er geloof ik 2 keer geweest sinds de overname, net als die jurk van PSG, die de technisch directeur een blanco cheque geven en sjoemelen als rioolratten om de FFP maar te omzeilen. Dat maakt het voetbal kapot, niet de overname door lokale zakenmannen.

   1. Forlan

    Ik vergeet (misschien wel bewust) Viestesse, ook wel bekend als Chelsea C

 4. M. Brandenburg

  Er zijn twee dingen die je kan doen, of klagen over geld, iets dat in het verleden ook geen probleem was immers toen had het buitenland ook een veelvoud van wat we in Nederland hadden/hebben, of je gaat de oorzaak van dit probleem aanpakken en de beslissingen terugdraaien die ooit zijn genomen in naam van de linkse EUSSR ideologie. Immers dit probleem was er niet echt totdat we de drie buitenlander regel afschaften op gezag van de EUSSR, de bedrijfstak moest kapot want eerljker of zo… Met de drie buitenlander regel mocht elke club maximaal drie buitenlanders op het veld hebben staan, en maximaal vijf in de selectie hebben. Gevolg was dat clubs vaak niet meer dan vier dure buitenlanders op de loonlijst hadden je haalt namelijk niet wat niet kan spelen en je gaat niet ergens voetballen als je weet misschien niet eens op de bank te zitten.

  Voer gewoon die regel in en zaken zullen weer normaliseren, zelf zou ik nog een stapje verder gaan, opgeleid in land van herkomst geldt wanneer het betreffende talent sinds zijn 14 uitkomt voor die club, daarnaast mag je dan nog steeds pas een contract aanbieden bij de leeftijd van 16. Overtredingen van deze regel met construcuties als baantjes voor de ouders zouden moeten worden bestraft met een opleidingsvergoeding van 2 a 3 miljoen voor de club waar de knul vandaan komt in combinatie met het aftrekken van 3 punten van het eerste. Je weet vervolgens dat het aantrekken van talenten uit het buitenland per direct stopt.

  Daarnaast stel je dat bij dubbele paspoorten dat het land waarvoor men uit wenst te komen geldt als de voetbalnationaliteit, een Nederland met Japans Passpoort die voor Japan wenst uit te komen geld dus als een Voetbal-Japanner en zal dus als een van de maximaal vijf buitenlanders in de selectie worden gezien. Keuzes met consequenties zeg maar.

  Met een overgangsperiode van vijf jaar zal je zien dat het voetbal weer normaliseert, de kleinere competities in kracht toennemen en dat het internationale voetbal weer verrassender zal worden, met niet telkens dezelfde 6 Europese topclubs in de finales.

  Vervolgens kunnen we dan constanteren dat het voetbal gewoon van iedereen blijft, en het enige dat hoeft te worden teruggedraaid zijn de bemoeizuchtig van ideologische politici die geen donder geven om het eigen en het beschermen van de kleintjes en de sport in het geheel. Iedereen kan nog steeds voetballen, je kan nog steeds in het buitenland spelen, je kan nog steeds gaan en staan waar je wilt, maar je keuzes gaan weer consequenties hebben en de negatieve gevolgen zijn nu ook weer voor de spelers en niet enkel voor hen die de boel met hun ondernemingen(voetbalclubs) draaiende moeten houden.

 5. Adriaen van Bergen

  Football form men, Rugby for Gentlemen.

 6. Pauline Kummer

  Zitting in een talkshow levert voor de voetballers ook een bestaan op. Meerdere talkshows, bijdehand praten, heibel maken. En je wordt er niet moe van.

 7. dosjenpeceta

  Zo wie zo is voetbal geen reet meer aan, de sfeer is kapot, damesvoetbal is helemaal een farce, daar weer naast heb ik het Nederlands elftal afgeschreven na het statement van een paar gasten…

 8. Rene van der Grijp

  Het is voor clubs uit kleine voetballanden altijd al moeilijk geweest om de Europese top te halen en vrijwel onmogelijk om daar structureel te blijven, maar de kloof is steeds groter geworden. Nu is hoogstens incidenteel succes haalbaar.

  Het Bosman-arrest was in dat opzicht een grote klap (met “dank” aan de EU). Dat spelers met grote waarde gratis de deur uit kunnen lopen na afloop van hun contract was en is voor veel clubs uit de kleine landen een nachtmerrie.

  Er valt niets aan te doen, het is een economische wetmatigheid. En een politieke, want het terugdraaien van het Bosman-arrest zit er niet in. Als dat wel zou gebeuren zou dat wel enig verschil maken.

  Ajax heeft het ondanks al die tegenwind heel goed gedaan de laatste jaren en dat is een fenomenale prestatie. Ik vrees echter dat een evenaring van het behalen van de halve finale CL er voorlopig niet in zit.

 9. C.A.Barstow

  Zolang landverrader Rutte aan het bewind blijft zal niet het voetbal alleen nog voor de rijken zijn.
  Deze misleidende dief zuigt het klootjes volk zo leeg dat zij blij
  mogen zijn één keer paar jaar met vakantie te kunnen gaan.
  De tientallen miljarden die deze verrader weg sluist naar dat fascistoïde machtsbeluste linkse ratten nest in Brussel moeten immers ergens vandaan geroofd worden,
  en daar komt dus het klootjes volk om de hoek kijken.

  Stem land en volksverrader Rutte weg,
  Stem FvD/PVV.

 10. Opa73

  Van mij mogen die rijken het krijgen, ik heb er totaal niets meer mee, al hoewel ik vroeger graag naar voetballen keek en naar mijn club, tegenwoordig spelen er in die club 95% gasten met onuitspreekbare namen en dito capsones en lange tenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.