Je zou het bijna zijn vergeten: Oekraïne maakt zich op voor afgesproken staakt-het-vuren

De oorlog in Oekraïne is nog steeds aan de gang en zowel de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger willen nu een staakt-het-vuren afkondigen, die ze eerder deze week na druk overleg zijn overeengekomen, met hulp van Frankrijk en Duitsland.

Rebellenleiders en Oekraïense eenheden hebben beide aangegeven dat ze hun eenheden hebben geïnformeerd over de plannen en ze de instructies hebben gegeven om na middernacht de wapens niet meer te gebruiken.

Het naleven van het staakt-het-vuren is een voorwaarde voor het verder uitvoeren van de akkoorden van Minsk uit 2015. Die akkoorden moeten verdere de-escalatie aanmoedigen, maar kent ook meer zelfbeschikking en decentralisatie toe aan de regio’s Donetsk en Loegansk, waar al die jaren zo heftig om is gevochten.

Volgens mij stuurt het verdrag aan op een mogelijke breuk van Oekraïne tussen een westers deel en een Russisch deel. Dat zouden de lokale burgers uiteindelijk zelf moeten kunnen bepalen. De vraag is alleen wie de uitslag van zo’n referendum gaat erkennen als het niet uitpakt zoals die partij had gehoopt.

Als die regio’s zich bij Rusland aan willen sluiten, dan gelooft geen enkele westerse regering dat volgens mij. Maar als die regio’s bij Oekraïne willen blijven en dus meer richting de EU willen bewegen, dan spreekt Rusland natuurlijk van doorgestoken kaart. Loegansk en Donetsk zullen in ieder geval niet lang autonoom en neutraal blijven, als het ze al lukt om dat eerst te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Xander XXL

  Als het niet goed uitpakt sturen we die machtswellusteling Timmermans toch weer de barricades op. Of nou de ene democratisch gekozen regering omvergegooid moet worden of de andere het maakt dat heerschap helemaal niks uit als ze maar pro EU stemmen. Dat is z’n grootste doel.

 2. rexm

  Timmermans heeft nog een troef, ene zekere Guy uit Belgie en Van Balen.

  1. Xander XXL

   Dat klopt ja dat zijn z’n handlangers. Maar als het er op aankomt zijn zij ook niet veilig voor deze crimineel. Het is net een Draculamier die voet zich ook met haar eigen larven. Daar acht ik hem ook toe in staat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.