Kabinet stemt in met aangepaste, maar vooral sterk afgezwakte coronawet

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een aangepaste versie van de originele en haast dictatoriale coronawet. Zo krijgt de politie in het nieuwe voorstel niet langer de mogelijkheid om de huiskamer in te banjeren om te kijken of iedereen zich wel aan de wet houdt. Ook de corona-app is niet langer onderdeel van het nieuwe wetsvoorstel. En dat is maar goed ook!
De coronawet moet de noodverordeningen die nu al van kracht zijn, gieten in wetgeving zodat ze ook voor langere tijd van kracht kunnen zijn. Tevens geeft het de maatregelen een juridische basis.

Althans, dat was het oorspronkelijke doel. De eerste versie van het wetsvoorstel was een regelrecht dictatoriale wet, passend bij zo’n beetje iedere politiestaat die we kennen of ooit hebben gekend. Één van de grootste problemen was het feit dat agenten de mogelijkheid zouden krijgen om ‘achter de voordeur’ te kunnen komen, om te checken of mensen zich wel aan de anderhalve meter-regels zouden houden. Te zot voor woorden natuurlijk.

En het hele onderwerp ‘corona-app’ is ook geschrapt. Hartstikke mooi, want dat zou telecombedrijven en toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens anders verplichten om gebruikersgegevens te moeten opslaan. Moet je niet willen natuurlijk!

Dat zijn twee belangrijke stappen, maar er is nog geen woord gerept over de kritiek op de coronawet vanuit hoogleraar staatsrecht Wim Voermans, die zegt dat de wet de minister van Volksgezondheid te veel macht geeft. Die zou namelijk naar behoeven de coronaregels kunnen aanscherpen of versoepelen.

“De minister kan een jaar lang bij decreet besturen en maakt dat de Kamer niet kan meepraten over het coronabeleid”, aldus Voermans.

Als dat niet is aangepast is de kans behoorlijk klein dat het de beide Kamers gaat overleven. Dat is toch absurd?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Xander XXL

  Noord Korea 2.0.

  1. Bert Bammbirge

   Hong Kong.

   1. hans-e-pans

    Deze “sterk afgezwakte coronawet” is er op zijn Merkels doorheen gedrukt.

    Op zijn Merkels betekend lang en afmattende vergaderingen tot de vroege uurtjes, totdat de andere onderhandelaars denken laten we maar instemmen anders komt er nooit een eind aan.

    Bij deze “sterk afgezwakte coronawet” is lang overlegd en zo vlak voor het zomerreces hebben de fracties ermee ingestemd, want je mag de kiesgerchtigden wel in hun vrijheden beperken, als je maar niet aan de vrije tijd van de kamerleden komt.

    Dat stomme stemvee stemt bij de volgende verkiezingen toch weer op hun eigen partijen.

 2. Paardenmiddel

  Die man is uit op macht. Ik hoop zo dat het Omtzigt wordt. Dan heeft het cda nog een kans. Met hem als lijsttrekker is het helemaal gedaan. Dag cda. Daaaaaaggg

 3. Bolland

  Macht is Hugo naar z n hoofd gestegen, hoop echt dat Omtzigt voor de 2e keer gaat winnen

 4. Duckday

  We worden weer belazerd. Hoogmoed waanzin en belust op macht. Straks staat je gezicht niet aan pakken ze je op. De ** staat straks voor je deur.

  1. Bert Bammbirge

   SS in het kwadraat.

   1. Vanzelf

    bloemkist

    1. Bert Bammbirge

     Fisifisi

 5. Bullshit10

  Leuk dat die app geschrapt is leuk dat de politie niet kan binnen vallen ja ja geloven jullie dat er is een tip lijn als er te veel mensen zijn die een feestje houden dan komt de politie heus wel maak je geen zorgen
  Verder die 1.5 meter dan die blijft zeker dat geeft die honden de macht om de verkiezingen uit te stellen
  Ik begrijp niet dat de 2e kaner er mee rn stemt fvd en pvv moet veel harder optreden tegen deze dictatuur en de bevolking ook we moeten op staan tegen DEZE dictatuur
  Triest diep triest
  Stem fvd of PVV….. uit de eu

 6. combat le pelicule

  Het kabinet drukt net zolang door tot ieders privacy verkr*cht is en niemand zich meer kan bekommeren over zijn/haar privacy, nou is het ook zo dat het enorm domme volk dat zegt: “ik heb niets te verbergen” zich graag laat beroven van haar privacy…

 7. SubTec

  Een milde griep heeft geen eigen wet nodig.
  Weg met die hele “Corona wet”

  1. Gerda2

   Wet moet van tafel.

 8. rexm

  De EU is onder Merkel verkapte ex DDR geworden, ook in Nederland is men bezig.
  De op macht beluste figuren die hun eigen Moeder nog zouden verkopen voor arrogante macht.

 9. Willem Alexander

  Het feit dat er mensen in een Nederlandse regering zitten die uberhaupt menen dat dit fatsoenlijke wetgeving is laat al wel zien wat voor een griezels dit zijn.
  Je bent niet normaal alleen al om dit voor te stellen.
  Zelfs bij het nazi, mao en stalin regime zat meer fatsoen en respekt voor mensenrechten.
  Hugo de Jonge doodt.

  Lekker slapen Nederland…

 10. Willem Alexander

  “Als dat niet is aangepast is de kans behoorlijk klein dat het de beide Kamers gaat overleven. Dat is toch absurd?”
  Interpreteer ik dat juist dat Wout het absurd vindt dat beide kamers het nieuwe voorstel zouden afwijzen?????
  Zo ja dan is hij voor de nieuwe wet, dat zou echt absurd zijn !!!!!

 11. harte385

  Nederland nazi staat

 12. ReneR

  Dit hele kabinet, vuile NSB ers, landverraders die ons land en de mensen heeft verkocht aan de EU en Bill Gates! Honden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.