Mona Keijzer over anti-Forumhouding De Jonge: ‘Ik snap niet zo goed van Hugo dat hij Forum uitsluit’

Vanavond gaan de stembussen open voor CDA-leden om te stemmen op hun mogelijke lijsttrekker. Vandaag kreeg Mona Keijzer nog een kans om uit te halen naar concurrent Hugo de Jonge. Ze snapt niet waarom hij nu al ‘nee’ zegt tegen een regering met Forum, terwijl hij wel heeft samengewerkt met Leefbaar Rotterdam op lokaal niveau. 

Er zijn zeker kansen voor Keijzer, ze is vrij populair binnen en buiten de gelederen van het CDA. Afgelopen verkiezingen wist ze een CDA-record te boeken qua aantal voorkeurstemmen.

,,Ik heb in 2017 laten zien dat ook niet-CDA’ers op mij stemmen. Veel voorkeursstemmen, 165.000. Dat is nooit vertoond in de geschiedenis van onze partij met alle hotshots die op twee hebben gestaan. Dat is de platte politieke afweging. Maar het is ook belangrijk, omdat ik vind dat er te veel wordt gepolariseerd op de flanken. Ik wil verbinden.”

Het meest opmerkelijk aan Keijzer is dat ze vooraf niet de deur al sluit voor Forum voor Democratie. Dit zou volgens haar ook een domme zet zijn, hiermee lever je jezelf uit aan linkse partijen. Iets wat het CDA absoluut niet moet willen volgens haar.

,,PVV hebben we geprobeerd in 2010. Daar hebben we eerder van gezegd: dat doen we niet meer. Forum is in die zin nieuw. Het is niet verstandig om ze van tevoren uit te sluiten. Ook Hugo heeft met Leefbaar samengewerkt, in Rotterdam. Dus dat snap ik niet zo goed van Hugo, dat hij nu Forum uitsluit. Dan zeg je tegen de linkse partijen: alsjeblieft, hier ben ik, waar moet ik gaan zitten? Dat vind ik niet slim.”

Toch laat ze door sluimeren dat haar voorkeur niet naar Forum uit gaat. Ze vindt de partij niet stabiel genoeg, en ook denkt ze graag aan de ‘internationale reputatie’.

,,Nou heeft u een relevant punt, u heeft een internationaal punt te pakken. Dat maakt dit ook zo moeilijk. We zijn voor onze welvaart afhankelijk van het buitenland: import, export, doorvoer. Dat is ook een aspect waarom regeringsdeelname van FvD moeilijk is. Zij pleiten voor een nexit. We moeten niet door de vorm van de regering internationaal in problemen komen. Dat is echt een punt van aandacht. Dat geeft ook maar weer eens aan hoe verschrikkelijk het is hoe Baudet zich geregeld positioneert. Dat staat mijlenver van me af.”

Het belooft een interessante strijd te worden tussen Omtzigt, Keijzer en De Jonge. Alle drie staan ze voor een ander geluid van het CDA. We zullen deze week zien welke kant de leden van het CDA graag aan het roer hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Original NL

  CDA = cordon sanitaire
  Stem ze NIET!!

 2. Braboworstenbroodje

  Pieter omtzigt sluit het fvd ook uit ,had ik niet verwacht.
  Zoals original zegt ,uiteindelijk is het CDA ook voor goed n sanitair ,heerlijk democratisch….dus niet.
  Het partijkartel gaat hier op den duur erg veel last van krijgen.
  You can fool some people sometimes ,but you can’t fool all the people all the time.

 3. J.C.

  Heibel in de augiasstal, die van God los is……….

 4. Ooggetuige

  Ik begrijp wat dat betreft wel dat Keijzer de onderhandelingspositie van het CDA bij het formeren van een nieuw kabinet wil versterken. Maar: dee kans op een midden / links kabinet zoals we nu ook hebben, is aanzienlijk groter dan welke variant met FvD ook. Het wordt namelijk heel moeilijk om met FvD en CDA te formeren. Een combi VVD-CDA-FvD komt volgens de huidige peilingen op ongeveer 65 zetels. CDA wil niet met PVV, ik zie FvD niet in coalitie met een van de linkse partijen. Gesnipper met SGP en CU levert heel misschien de benodigde zetels op, maar is ook niet waarschijnlijk door het ontbreken van chemie tussen CU en FvD.
  De kans op een nieuw kabinet met een samenstelling die lijkt op Rutte III is daarom aanzienlijk groter.

 5. Bullshit10

  Het fvd niet stabiel genoeg ze heeft wel lef fvd heeft bijna 50000 leden en uit de eu tuurlijk kan dat de handel kan gewoon door gaan .dit is weer bangmakerij van mona keijzer
  Ik zeg stem geen cda een stem op de cda is een stem op de vvd
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. AS210854

   Sinds Balkenende ons verkocht heeft aan de EU terwijl het referenda uitwees dat de nederlanders niet in de eu wilde nooit meer cda gestemd .

 6. Armilus

  Na de dramatisch verlopen verkiezingen in maart 2021 gaat het FVD overstag, verkiezing van partijleider zal nog in het lopende jaar plaats vinden…

 7. Lugor

  Ik hoop op een regering met een deelname van het FvD.
  Nooit iemand de kans ontnemen om zich te bewijzen / finaal door het ijs te zakken, in een werkbare situatie.

 8. Vanzelf

  Corona Keijzer, één pot nat en uitwisselbaar met Ollongren, de Jonge of Klaver.

 9. palko

  Als doorgaans CDA-stemmer ben ik van mening dat je als partij nooit en te nimmer een politieke partij op voorhand moet uitsluiten! Anders krijg je gegarandeerd een politieke situatie zoals in België waarin bepaalde politieke partijen al bij voorbaat een Cordon Sanitaire (CS) leggen rond Vlaams Belang. Een partij welke redelijk te vergelijken valt met FvD en/of PVV. En waar leidt zo’n Cordon Sanitaire vanzelfsprekend toe? Dat Vlaams Belang in de Vlaamse peilingen fier aan de leiding gaat. En dat partijen als Open VLD (Vlaamse Liberalen) en de CDV (Vlaamse Christen Democraten) vanwege hun CS-stellingname in de peilingen zwaar onderuit gaan. Laat dat a.u.b. een lesje zijn voor het Nederlandse CDA!!!!

 10. Vrijedenkert

  Partijen op voorhand uitsluiten is nooit verstandig, realistisch hierover zijn dat het waarschijnlijk nooit gaat werken wel…

  CDA:
  Op een aantal puntjes ietsiepietsie EU kritisch maar voor de rest op de meest cruciale punten gewoon pro-EU en zal nooit belangrijke besluitvorming binnen de EU gaan blokkeren!

  FvD:
  Anti-EU en wil met een referendum uit de EU en Eurozone treden, mocht er desondanks toch een meerderheid zijn om binnen de EU te blijven zal het FvD een zeer kritische houding aannemen richting EU en het verder hervormen richting een federatie/staatvorm willen blokkeren en binnen de EU proberen de Euro af te schaffen en de grenzen brpberen te sluiten en terug willen hervmen richting voormalige EEG en zal het bevoegdheden van de EU terug willen naar de lidstaten!

  Realistisch gezien komt er geen kabinet waar CDA en FvD beide aan gaan deelnemen alleen al om standpunten wat betreft EU…

 11. plakband

  Mona Keijzer over anti-Forumhouding De Jonge:
  ‘Ik snap niet zo goed van Hugo dat hij Forum uitsluit’

  Beste Mona: hij denkt dat daarmee stemmen worden gewonnen.
  Het heeft niets met politieke overtuiging te maken.
  HdJ heeft maar één overtuiging: ikke, ikke, ikke.

 12. Vraagtekentje

  Ik snap niet zo goed van Hugo dat hij zoveel miljoenen van ons belastinggeld weggeeft om ons verplicht liefst met zijn broer zijn vaccins in te laten spuiten. Ik snap heel veel niet van Hugo de Grote, dat komt omdat hij heel eng en duister is met grote COKEogen.

 13. Genoeg van linkse dictatuur

  Na de verkiezingen sluit de partijen van Baudet en Wilders het cdaluit. Een partij als het cda wat racisme, actifeerd, stimuleerd en steeds meer geweld in Nederland mede door het cda toestaat hoort niet thuis in een regering. Eigenijk moet je het cda opheffen,

 14. Kretoloog

  Het moet toch niet moeilijk zijn voor de CDA-leden om hun lijsttrekker te kiezen.

  Wordt het Hugo de Jonge, dan haakt het rechtse deel af. En mensen van buiten trekt Hugo zeker niet. Kortom, met de Jonge valt het CDA terug naar 15 zetels.

  Wordt het Mona Keijzer, dan haakt het linkse deel af. Maar dat wordt gecompenseerd doordat Mona wel wat vrouwenstemmen van buiten het CDA kan binnen halen. Kortom, met Keijzer blijft het CDA hangen rond 20 zetels.

  Wordt het Pieter Omtzigt, dan zullen de meest linkse CDA-stemmers afhaken. Maar dat wordt meer dan royaal gecompenseerd door de stemmen van buiten (met name van VVD, PVV en D66). Kortom, met Omtzigt kan het CDA doorgroeien naar 25 of meer zetels.

  Was ik CDA-er, dan zou ik het wel weten: Geen Go, geen Mo, maar PO!

  1. palko

   @Kretoloog, goede en heldere analyse. Valt weinig tegen in te brengen. Hopelijk lezen de CDA-leden deze analyse ook voordat ze de komende dagen hun stem gaan uitbrengen op de lijsttrekker van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

  2. Willem Alexander

   Jesus die blijven 15 zetels halen… welk mongole gedeelte stemt dan nog op deze onverlaten..?

 15. gedacht

  de ghristelijke meuk hoort niet in de politiek net zo min als denk.

  Politiek bedrijf je voor elk individu en niet op geloof. De geloofs partijen discrimineren ongelovigen

 16. Lex

  Ach ach ach ach die CDAers.

  Raar volk.

  Bang dat ze stemmers kwijt raken aan FVD.

  Het CDA dat de Boeren nu laat stikken in de Stikstof maatregelen, in plaats voor de boeren op te komen.

  En dat gaat het CDA merken bij de verkiezingen volgend jaar. Dan laten de boeren het CDA stikken.

  Het CDA verkoopt zijn ziel aan de duivel.

 17. Willem Alexander

  CDA is voor noodwet en tegen demokratie.
  CDA is voor EU en dus tegen demokratie.
  CDA is tegen het referendum en tegen demokratie.
  CDA is voor de religie van de vrede en tegen christenen, geen demokratie.
  CDA is voor biomassa centrales en tegen de natuur,
  CDA is tegen de boeren
  CDA is niks… jammer , een keuze voor lafbekken en domoren

  en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan..

 18. andergeluid

  Het moet maar links blijven het CDA blijft maar liegen en bedriegen vertel nu eens eerlijk aan iedereen waarom de PVV toen de stekker er uit trok.
  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten.
  Dit is de waarheid die nooit op de NPO vertelt is en door het CDA niet vertelt word.
  om de PVV klein te maken omdat ze er goed voor stonden.
  en zo doen ze dat nu met de FvD.
  Ze hebben de hele media tot hun beschikking kijk eens wie er waar zit zoals bij WNL de NPO allemaal links het hele kartel zit daar regelmatig aan tafel het zijn onderhand vaste tafel gasten geworden.
  WNL en Powned mogen gewoon verder ondanks ze ver onder de 50.000 leden zitten On moest nog een jaar wachten ondanks ze voor eind december 2019 al meer dan 50.000 leden hadden.
  Dit word maar bepaalt door meneer Arie Slob omdat ze bang zijn om een eerlijk en ander geluid aan te moeten horen. wij betalen allemaal kijk en luistergeld dus hebben de mensen met een andere mening toch ook het recht om hun mening te kunnen ventileren via de Media. dus On zo snel mogelijk op TV toe laten en geen trucjes meer verzinnen omdat weer onmogelijk te maken.

 19. andergeluid

  Koning Mona Keijzer Admiraal liegen doen ze allemaal
  de bezem door dit Kabinet
  FvD en PVV doe daar je voordeel mee
  Uit de EU en wel nu
  pak Agenda 2030 /21 aan en de Schaduw regering Cabal
  ontmantelen en vervolgen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.