Nieuwe beerput bij Belastingdienst! Jacht op fraudeurs inkomstenbelasting zorgde voor tienduizenden gedupeerden

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst is nog niet afgewikkeld of er duikt alweer een nieuwe affaire op, dit keer betreft het mogelijke fraudeurs bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Geen etnisch profileren dit keer, maar desondanks alsnog tienduizenden gedupeerden!
Bij de kinderopvangtoeslagaffaire werden potentiële fraudeurs eruit gepikt middels een algoritme. Ergens in het verhaal kwam de factor ‘etniciteit’ aan bod, want dit bleek toch een redelijk goede voorspeller te kunnen zijn. En daar ging het (vooral) mis. Want er was nog helemaal niets bewezen en toch werd men al als dader aangemerkt.

Dat lijkt hier bij deze nieuwe affaire ook te zijn gebeurd. En net zoals bij de kinderopvangtoeslag, moest men ook hier maar bewijzen dat men onschuldig is. En om het nog moeilijker te maken: aangeleverde documenten verdwenen, het bewijs was niet voldoende en er werd ook niet duidelijk gemaakt wat men dan wél moest aanleveren om weer als onschuldige burger te worden gezien. Het algoritme pikt de potentiële raddraaiers eruit en de medewerkers bij de Belastingdienst doen alsof dit het woord van God is.

De Kamer vreest nu dus een nieuwe episode bij de Belastingdienst en wéér gaat het om dat algoritme en de houding van de medewerkers tegenover de informatie die daar uitrolt. Ik weet niet of er nog meer afdelingen zijn die daar gebruik van maken, maar ik zou maar snel iedere afdeling (of misschien zelfs ministerie) eens héél goed doorlichten. Maar gelukkig zijn Omtzigt (CDA) en Leijten (SP) daar al druk mee bezig:

“Behalve ‘project 1043’ zijn er in de afgelopen jaren ook nog andere antifraudeprojecten binnen de Belastingdienst geweest. Deze kregen afkortingen mee als Gebo, KEF en CAF. Omdat het bij de toeslagenaffaire soms wel twee jaar duurde voordat de Kamer gevraagde stukken kreeg, willen Omtzigt en Leijten nu dat het kabinet alle informatie over alle al bekende en nog onbekende fraudeprojecten bij de Belastingdienst naar de Kamer stuurt.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. gedacht

  tja , iemand moet de prestige projecten van onze roverheid betalen.

  De belastingdienst kent een omgekeerde bewijslast. U moet dus aantonen dat wat de inspecteur beweert niet correct is. Vaak schier onmogelijk zodat uzelfs bij de rechter bakzeil haalt. korea aan de noordzee

  1. Charles Bingewatch

   Bereid je maar vast voor op Hongkongse toestanden.

   1. gedacht

    enz

    1. Vanzelf gedacht

     Enzovoort duidelijk uiteraard.

     1. combat le pelicule

      vanzelf? gedacht? brenda? quispel?

     2. Charles Bingewatch

      Fisi?jochem?maks?

     3. Vanzelf

      pantja sila

 2. Bolland

  Begrijp nu dat Wiebes trots was om bij de belasting te werken

  1. Dwight Tralee

   Aftrekposten vanwege giften aan goede doelen worden secuur bekeken aangezien de doelen zelf aangeven minder te ontvangen. Wekt dus argwaan.

   1. Vanzelf

    Nee

    1. combat le pelicule

     nee meneer!

     1. Vanzelf gedacht

      Etcetera.

     2. Charles Bingewatch

      Ja zuster

 3. Charles Bingewatch

  Tja, algoritmes inzetten om fraude op het spoor te komen.., het woord zegt al genoeg:
  al goritme.

  1. gedacht

   enz

    1. combat le pelicule

     charles ernst quispel ped*seksueeltje

     1. Charles Bingewatch

      Fisifisu

     2. combat le pelicule

      aytas watcher?

     3. Hanneke Schaap

      Waar gaat dit in hemelsnaam over?

 4. halo1

  Ik kan me niet voorstellen dat de belastingdienst 100 % fout zit. De verborgen agenda lijkt mij om allochtonen uit de wind te houden..en de (rijke) autochtonen ..te laten dokken voor het verlies. Logisch dat je ultra-kritisch bent bij mensen met 2 nationaliteiten.. de kans om de zaak te flessen is uitermate groot..

 5. Meriadoc Brandebok

  Tot zo ver de bewering “de ambtenarij is muoticulti knuffelend links”. Bij de Belastingdienst heerst duidelijk een racistische tendens, waarbij allochtonen bij voorbaat als verdacht worden bestempeld.

  1. combat le pelicule

   Allochtonen, Polen, Roemenen, iedereen die onze belastingdienst maar een beetje begrijpt en kwade bedoelingen heeft maakt daar misbruik van, de belastingdienst is namelijk een instantie die je snel om de tuin kan leiden, blijkbaar ontkent occultje dit

   1. gedacht

    ze zijn al meermaals op schandalige opgelicht door onze oost europese partners uit de EU.

   2. Oepsie

    Guusje, is altijd al een beetje tegendraads. Hij praat graag lieden na, die ook niet zo begaafd zijn. En daar zijn er hier op het forum, best wel een paar van.

  2. halo1

   Inderdaad.. het is fout om “”allochtonen bij voorbaat als verdacht te bestempelen”‘, maar het tegendeel : zomaar uit te gaan van “‘het goede “” in de mens(heid) lijkt me totaal (NL)-naief. Mensen zijn meestal zowel goed (als iedereen het ziet).. als kwaad. Maar het is natuurlijk gemakkelijker je ogen daarvoor te sluiten..

 6. Wim Vreeswijk

  Beetje dom, zou Maxima zeggen, om ‘verdachte’, belastingplichtigen bij voorbaat gelijk te diskwalificeren als fraudeurs. Als een van de 20.000 ambtelijke aanslagregelaars een aangifte traceert met volgens hem/haar te hoge getalletjes dient men de belastingplichtige gewoon een vragenbrief toe te sturen met een uiterste reactiedatum. Wordt hieraan niet voldaan, volgt een 2e (sommatie) brief met een uiterste datum, mag de ambtelijke aanslagregelaar gaan corrigeren en volgt er een ambtelijke voorlopige aanslagberekening. Uiteraard gaat hier wat extra ambtelijk werk in zitten. Maar zó ging het vroeger altijd !De belastingplichtige kan daarna weer bezwaar maken tegen deze aanslagberekening en dan volgt een herbeoordeling door een andere, mogelijk meer bevoegde/geschoolde ambtenaar. Om mensen jarenlang en bij voorbaat te criminaliseren, wat nu gebeurt, kan natuurlijk helemaal niet. Daar hebben de kamerleden Omtzigt en Leijten groot gelijk in. Over 7 maanden hebben we 2e Kamerverkiezingen dus deze ambtelijke gang van zaken is natuurlijk flink olie gooien op het campagnevuur van zowel CDA als SP.

 7. Bes Tolen

  gedacht. Die omgekeerde bewijslast bestaat inderdaad maar is alleen toepasbaar als daar alle reden toe is en dat moet de aanslagregelaar wel aantonen. Als een belastingambtenaar niet voor zijn/haar taak is berekend kan dat problemen geven voor een belastingplichtige. Dat is dan vervelend want het komt voor. Het probleem is dat er bij de Belastingdienst vaak mensen op plekken terecht komen waarvoor ze niet deugen (moreel bijvoorbeeld) of onbekwaam zijn. Dat onbekwaam zijn, kan ook inhouden dat ze nooit tot leidinggevende hadden moeten worden benoemd. Het grootste probleem lijkt me dat de Belastingdienst niet in staat is haar personeel optimaal te laten werken. De top heeft het blijkbaar nooit gekund. Daar zal nooit aan zijn gewerkt.

 8. M. Brandenburg

  Wat een geweldig afdvies, men wil dat WC_Eend WC_Eend gaat doorlichten, het blijft altijd lachwekkend om te zien dat er nog steeds mensen zij denken dat wanneer je politici of ambtenaren overheids danwel gemeentelijke instanties laat doorlichten dat er dan iets verandert. Nee je zal onafhankelijk moeten inhuren en hun advies vooraf bindend verklaren met oneervol ontslag voor ambtenaren enpolitici die niet meerwerken of tegenwerken. Vervolgens maak je grondig van bovenaf naar beneden schoonschip waarbij bewezen incompetentie dan corruptie ontslaat en vervolgd waar nodig. Om vervolgens het onmogelijk te maken voor deze lieden ooit nog een baan te krijgen die draait op belastinggeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.