Ongelofelijk! OMT blijft moeilijk doen over bewijs voor nut van mondkapje

Het Outbreak Management Team (OMT) stelde gisteren opnieuw dat er geen wetenschappelijk bewijs is om een brede mondkapjesplicht te onderbouwen. Maar de studie waar ze naar verwezen heeft allang tot nieuwe inzichten geleid, die een mondkapjesplicht juist ondersteunen.
Het onderzoek is gedaan in Noorwegen en dus ook alleen toepasbaar op dat land of in een land met vergelijkbare omstandigheden. Één van die factoren waarmee Nederland verschilt van Noorwegen, is de bevolkingsdichtheid. In Nederland leeft men veel dichter op elkaar. Dus de conclusie waar het OMT en het RIVM naar verwijzen, over dat voor iedere 114.000 inwoners die een week lang een mondkapje dragen, er slechts één besmetting zal worden voorkomen, kan niet één-op-één op Nederland worden toegepast.

Het dragen van mondkapjes zou er namelijk toe leiden dat men meer afstand van elkaar gaat nemen. Maar ook werd in het onderzoek het aantal besmette mensen zonder symptomen fors onderschat. Dat betekent dus dat mondkapjes in een dichtbevolkte omgeving wellicht meer mensen zouden kunnen beschermen, vooral als mensen zonder symptomen óók mondkapjes gaan dragen. Die kunnen namelijk, ook dan al, anderen besmetten.

Het is werkelijk niet te geloven dat het OMT en het RIVM hier zo aan vast blijven houden. Als kleine druppels minder en vooral binnenshuis gevaarlijk zijn, en grote druppels voor de bulk van het aantal besmettingen zorgen, dan is een mondkapje toch beter dan helemaal niets? Die houdt in ieder geval de grote druppels van het hoesten en het niezen tegen. Statistisch gezien zou je dan, helemaal in een drukke omgeving als Nederland, veel meer besmettingen kunnen voorkomen. Vooral wanneer er geen of weinig afstand kan worden gehouden.

We zullen de vinger maar aan de pols moeten houden in Amsterdam en Rotterdam, kijken hoe het zich daar voltrekt. En in de tussentijd maar hopen dat het straks niet al te laat is.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Morgan4321

  Ja Wout, we weten nu wel dat je een deel van de buit krijgt die stil.nl dankzij DDS binnenharkt.

 2. NO8DO

  Kopen, kopen, kopen, die voordelige hoaxkapjes van DDS.
  Voor uw gezondheid en DDS zijn bankrekening.

 3. combat le pelicule

  Het nut van een mondkapje is nihil….

  1. Chalres Bingley

   @combat ik ben het vaak met je eens ,maar nu deels.
   Mondkapjes werken zeer effectief mits goed gesloten gedragen ffp2 of hoger maskers.
   Maar aangezien slechts een zeer klein deel ( alleen mensen uit de medische wereld) weet hoe je een mondkapje moet afzetten ,en vervolgens NIET meer gebruiken werkt dit niet goed.
   De mens denkt aan zijn portemonnee en ffp2 kapjes zijn behoorlijk duur ,zeker als je er een paar per dag nodig hebt.

   1. Bloemkust

    Aldus sprak de naamparasiet.

   2. combat le pelicule

    “Mondkapjes werken zeer effectief mits goed gesloten gedragen ffp2 of hoger maskers.”

    Tja gasmaskers en duikmaskers met luchtflessen werken ook prima

 4. Blondie

  Kijk zo’n mondkapje kost geen drol, maar wat die onnozelen clubs als het OMT en het RIVM hebben ingevoerd en hebben ondersteund, heeft de economie van Nederland kapot gemaakt en de burgers van Nederland in een angst hype gebracht.

  Rutte ga weg knul, ga naar een ver land en ga daar je leugens verkopen.

  1. combat le pelicule

   Ik merk dat hier een paar echte nuchtere mensen tussen zitten die zich niet gek laten maken.
   Je hebt gelijk oprotten met leugenclown Rutte..

   1. Che

    Echte nuchtere mensen geloven niet in de bijbel, je bent af @Combat.

    1. combat le pelicule

     Aldus blasfemist che, onze zeer warme pleitbezorger van het bewust vermoorden van weerloze, recht op leven hebbende, ongeboren baby’s.

    2. M. Brandenburg

     Nuchtere mensen geloven niet in de bijbel, maar de bijbel bestaat!! Je bedoelt misschien dat nuchtere mensen niet in een geloof geloven, dat is iets anders, wat niet weg neemt, puur omdat het niet bewezen is, betekent niet dat het niet bestaat.

     Choroquine werkt niet volgens de cultleden van het WHO, artsen in de frontlinie komen elke keer weer naar buiten dat zij fantastische resultaten hebben geboekt met het middel, maar we onderzoeken niet de data en de resultaten van de behandelend artsen nee we moeten ons richten op de ene studie van het WHO dat zegt nee hoor werkt niet. Landen waar ze veel van het middel gebruiken tegen malaria hebben zo goed als geen doden in vergelijking tot landen die het middel niet hoeven gebruiken. Maar dat verzwijgen we. Nee we halen ÉÉN land aan zoals Thailand waar ze mondkapjes gebruiken en dat zou moeten onderbouwen dat het helpt, echter in Thailand gebruiken ze ook enorme hoeveelheden van het medicijn tegen Malaria, maar dat is toeval, dat de andere landen met bijna geen doden geen mondkapje gebruiken, negeren we en wanneer we er mee geconfronteerd worden zeggen we gewoon dat het toeval is. Elke positieve indicatie is blijkbaar toeval, maar dan moet je wel de duizenden behandleend artsen negeren die erbij zweren en wijzen naar huin resultaten in de behandeling van patienten met het CCP virus.

     1. Charles Bingley

      De viroloog Brandenburg verdient een vaste plek in het OMT.

      🤓

     2. Gerdien

      Het is wel grappig dat hier iedereen meent het beter te weten dan de deskundigen van het OMT.

     3. combat le pelicule

      “maar de bijbel bestaat!!”

      Inderdaad en is nog steeds actueel voor wie gelooft…

     4. combat le pelicule

      “Het is wel grappig dat hier iedereen meent het beter te weten dan de deskundigen van het OMT.”

      Het is wel grappig dat als mensen hun kop in het zand steken ze alles geloven wat het omt zegt, ipv zelf na te denken…

 5. Bullshit10

  Zi ist op rotten rutte neem wout bart en tim ook mee ik ben hellemaal klaar met deze muilkorf onzin ik kap er mee de groeten

  1. Gebande3

   ik kap er mee de groeten

   Afgesproken en een man als u houdt zich aan zijn uitspraken.

   1. Che

    Een nieuwe creatie van de fam L.ugar staat op stapel.
    We zijn benieuwd.

    1. combat le pelicule

     Aldus blasfemist che, onze zeer warme pleitbezorger van het bewust vermoorden van weerloze, recht op leven hebbende, ongeboren baby’s.

     1. Henk van Doorn

      Ik zie dat hier ook nog anti-abortusactivisten actief zijn.

      Wel leuk, ik dacht die nauwelijks nog bestonden.

    2. Koolvis

     Het gaat gebeuren, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

 6. Happytissue

  Het mondkapje zal hoe dan ook fout gebruikt worden, iedereen doet deze op indien nodig, klaar, in de zak of tas. Winkel in, winkel uit, dag in dag uit, maskers worden dagenlang of indien mogelijk wekenlang gebruik, het nut is na ongeveer veen uurtje wel over, dus ik denk niet dat het helpt.

  Er is echter een kleine groep die echt bang is, die draagt ze nu al overal (prima) een andere groep wil niet voor paal lopen jaar is toch bang, die wil de plicht graag omdat ze een excuus hebben om er eindelijk mee in openbaar te lopen. De laatste groep wil het graag als een davidster dragen om het slachtoffer te spelen in de grote pandemie van 2020, omdat in het heden iedereen zielig moet zijn en teer.

 7. M. Brandenburg

  “Één van die factoren waarmee Nederland verschilt van Noorwegen, is de bevolkingsdichtheid. In Nederland leeft men veel dichter op elkaar. Dus de conclusie waar het OMT en het RIVM naar verwijzen, over dat voor iedere 114.000 inwoners die een week lang een mondkapje dragen, er slechts één besmetting zal worden voorkomen, kan niet één-op-één op Nederland worden toegepast.”

  Ik word een beetje moe van mensen die zaken niet willen begrijepen, nee bevolkingsdichtheid zegt niets, immers het overgrote deel van de mensen in de diverse landen leven in de steden en niet meer op het platteland, de bevolkingsdichtheid zegt geen donder, het gaat erom hoeveel mensen wonen er in de stad per mtr2, en dan zien we dat zaken ineens heel erg goed zijn te vergelijken. In Oslo wonen bijvoorbeeld 1,53 mensen per vierkante meter en in Rotterdam 1,81 per vierkante meter, en dan zien we dat we ineens heel erg in de buurt komen, met de aantekening dat er in Oslo meer gebieden met groen zijn. Uiteindelijk kom je in Oslo ongeveer op hetzelfde uit als in Rotterdam, en dat geldt ook voor de andere steden. Je kan proberen de boel te misleiden door te roepen maar er wonen meer mensen per vierkante meter n Nederland dan in Noorwegen, maar dan negeer je bewust en volledig het feit dat de mensen niet verspreid wonen over het land maar samen zij geklontert in de steden! Je zou denken dat iemand met een beetje opleiding niet in die valkuil zou stappen.

 8. P.Sisterons

  Er is helemaal geen sprake geweest van een pandemie. Is gewoon een reset van de overhitte economie. En de meute doet weer braaf wat er hen opgedargen wordt.
  Hopelijk stemmen ze volgend jaar niet meer op super NSB’er Rutte, maar ik heb zo mijn twijfels.

  1. combat le pelicule

   Fraude?

   1. Combats le pelicule

    Oplichters zijn ze, en kindermoordenaars.

 9. NEXIT.

  Willen alle sukkels die mondkapjes aanbevelen nu eens uitleggen waarom de fabrikant op de verpakking schrijft dat de maskers geen bescherming bieden tegen covid-19 ?

 10. Henk van Doorn

  Wetenschappers kunnen eenvoudig weinig hard bewijs vinden voor het nut van mondkapjes.

  Ik begrijp dat men hier vindt dat ze die mondkapjes tegen beter wetenschappelijk weten in toch moeten adviseren.

 11. NEXIT.

  Als de fabrikant nu aangeeft dat de kapjes geen bescherming bieden tegen covid-19 waar hebben de voorstanders van een draagplicht het dan over ?

  Dom geouweho-er over iets dat niet doet wat de voorstanders zeggen dat het moet doen. Er is geen enkel onderzoek nodig om de woorden van de fabrikant van het product te wegen die duidelijk stelt “de mond kapjes bieden GEEN bescherming tegen covid-19.”

  Waarom zijn er dan zoveel idioten voor een draagplicht ?

  1. combat le pelicule

   “Waarom zijn er dan zoveel idioten voor een draagplicht ?”

   Omdat ze het zelf ook niet weten, daarnaast willen ze een hele bevolkingsgroep blijven bestoken met onzin waar de kop in het zand stekers dan weer slaaf achteraan hobbelen.

   Vanavond ook weer zo’n kwiebus op het programma op1 die wat lult over vooravond van een 2de golf dat zijn gevaarlijke gasten die een podium krijgen…

   1. Combats le pelicule

    Corona is minder gevaarlijk dan een gewoon wintergriepje.

    Ik blijf het zeggen hoor.

    1. Koolvis

     Niet te lichtvaardig opnemen. Je kunt je smaak en reuk verliezen en aangezien het een virus is loop je een groter risico op gordelroos. Gordelroos is weer een risico op gezichtsproblemen en is weer gerelateerd aan waterpokken.

    2. CloVis.

     Waarom blijft DDS dan een foto van Baudet publiceren? Een foto waarop Baudet een demonstratie geeft over het gebruik van een mondkapje ?
     Nou ?

   2. knabbel-001

    Men weet het gewoon niet en dat is ook geen wonder want als je ziet wie er zich allemaal mee bezighouden en een eigen mening hebben komt het nooit goed;
    hieronder een willekeurig lijstje van “belanghebbenden”…

    Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
    Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing (ICCb)
    Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb)
    Outbreak Management Team (OMT), de experts onder leiding van het RIVM
    talloze epidemiologen, virologen en microbiologen
    De Nederlandse GGD
    wereldgezondheidsorganisatie WHO
    Bestuurlijk afstemmingsoverleg infectieziektebestrijding (BAO)
    Landelijk Netwerk Acute Zorg
    Taskforce Serologie van de Landelijke Coördinatie Testcapaciteit
    Europese geneesmiddelenbureau (EMA) afdeling biologische bedreigingen van de gezondheid

    Wat er nog mist is De Commissie Snelle Besluitvorming.

    Enz.

 12. Robert75

  Natuurlijk werkt een mondkapje niet. Een mondkapje beschermd je tegen corona net zoveel als dat een mondkapje je zou beschermen tegen griep. 0.0 % dus. Er is niemand die zou zeggen doe maar een mondkapje op om griep te voorkomen. Dat krijg je of je krijgt het niet. Als je een zwakker immuunsysteem hebt of iets anders waardoor je daar kwetsbaar voor bent dan krijg je het toch wel hoor. Alsof een mondkapje je zou beschermen tegen microscopisch kleine bacteriën. Dat nestelt zich er gewoon doorheen hoor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.