Peiling: Nederlander overschat fors verbruik duurzame energie, is in werkelijkheid maar 8,6 procent!

De Nederlandse consument schat het verbruik van de hoeveelheid duurzame energie véél te hoog in. Marketingsafdelingen van energieleveranciers zullen wel blij zijn, maar men onderschat daardoor wel hoeveel er nog nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen. Het beïnvloedt simpelweg de publieke opinie.
Zo wordt geschat dat 17 procent van de energie van de zon komt, maar dat is slechts 1 procent. Voor windenergie is de schatting 16 in plaats van 2 procent. Ook biomassa wordt overschat: 12 procent tegenover de werkelijke 5 procent.

In totaal is slechts 8,6 procent van de totale Nederlandse energievoorziening ‘duurzaam’! En die 8,6 procent is waarschijnlijk niet eens volledig in Nederland opgewekt, maar wordt vanuit het buitenland ingekocht en meegeteld bij onze ‘duurzame’ energiecapaciteit.

Er zijn al tientallen miljarden over de balk gevlogen en men denkt daar dus voor zo’n 17 procent aan duurzame energie door te verbruiken. We hebben echter, grofweg, nóg een keer dat complete bedrag nodig om het niveau te bereiken waarvan de meeste Nederlanders dachten dat we het allang hadden bereikt. Da’s toch de definitie van ‘geen waar voor je geld krijgen’, of niet dan?

Doordat men denkt dat we er zo goed voorstaan, zal men ook eerder geneigd zijn om achter het beleid te blijven staan en voor meer miljardensubsidies blijven stemmen, want ‘we zijn al goed op weg’. De realiteit valt echter gewoon heel vies tegen. En er moeten zeker tot 2050 nog vele miljarden over de balk gesmeten worden, om maar aan die klimaatdoelstellingen te voldoen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Charles Bingley

  Wout gelooft niet in al die klimaatonzin, laat staan dat we er noch iets aan zouden kunnen doen.
  Dit is de genoegzame levenshouding van de FvD-Jugend die hoopt dat na hen de zondvloed komt.
  Dat laatste klopt.

  1. gedacht

   Kotsmisselijk wordt je van die zelfingenomen figuren die iets bepleiten en als blijkt dat hun natte droom niets brengt misselijk op de man gaan spelen.

   Windmolens en zonnepanelen zijn CO2 vreters en brengen NOOIT de energie terug die ze geconsumeerd hebben. Dat is een simpel natuurkundig bepaalde wet. Echter linkse adepten hebben in samenwerking met de media de burger zo bespeelt dat mensen denken dat zonnen energie en windmolens een oplossing zijn voor een niet bestaand co2 sprookje.

   Het is een absolute schande dat we doorgaan op een fabeltje van groen links omtrent bio-massa en zonne en wind energie . Aardgas is de enige energie leverancier die voldoende capaciteit heeft voor verwarming van de woningen. Heel de wereld zit er vol mee zodat we niet hoeven te boren in Groningen.

   meneer h u tt e n komt niet verder dan de twaalfde viool spelen in een orkest dat in razend tempo veranderd.

   stem sociaal , stem PVV en laat de linkse gutmensch doodvallen met zijn leugens

  2. Hardline

   Opnieuw een trieste manier om het gebrek aan kennis te verbloemen.

   Probeer het eens op inhoud.

   Wiki is je grootste vriend, daar staat ergens wel een mening

   Ocd

 2. Bullshit10

  Als deze kartel partijen aan de macht blijven dan hou je maar vast ons hele land zal vogezet worden met die horizon vervuilende windmolens en zonnepanelen kijk naar het plaatje hierboven zo zal ons uitzicht worden
  Het is maar wat je mooi vind
  Denk ook maar eens aan hoeveel ijzererts er gewonnen moet worden hoeveel gas er nodig is om een zo’n buis te maken dat word door deze Mongoolen niet aan gedacht en niet uitgerekend

  1. Gerda2

   8.6% van de energie wordt door groene stroom geleverd (waarvan nog niet eens zeker zou zijn dat het in NL is opgewekt). Handen vol geld reeds verspild en in verkeerde handen terecht gekomen.
   Er is ook nog lang geen zicht op een mogelijkheid de opgewekte stroom op te slaan en dat zal altijd het grote probleem blijven.
   De energievoorziening zou heel goed kunnen worden geregeld d.m.v. bijvoorbeeld kerncentrales.

   1. Gerda2

    En voorlopig gewoon doorgaan met gas.

 3. Waldorf_en_Statler

  De Nederlandse consument schat
  maar men onderschat daardoor
  Zo wordt geschat
  Ook biomassa wordt overschat:
  men denkt daar dus voor zo’n 17 procent
  Doordat men denkt

  Gelukkig vertelt Wout niet uit welk onderzoek hij zijn wijsheid gehaald heeft.
  Niets te verifiëren.

  1. gedacht

   domme cock , kan je nu echt niet zelf vinden hoeveel % er dit jaar aan nep duurzame energie is bijgekomen ?

   Je volgt kennelijk niets maar afzeiken gaat je goed af. Neem een slokje frituurvet baklap.

   1. Original NL

    Nee hoor..cockje gelooft in de dialoog..
    …pfff…net als deugrukker charles.

 4. Original NL

  Grappig is.. dat als je overstapt van energie leverancier elke aanbieder zegt dat je 100 % groene stroom krijgt..wie krijgt er dan onze nuke en grijze stroom??

  1. gedacht

   gaat allemaal door de subsidie spuitcabine !

   1. Original NL

    Ah..daar spuiten ze alles groen..duidelijk..ik dacht al waar blijft de grijze stroom….
    Thanks!

 5. Original NL

  Oja..en dan staat er ook nog..nederlandse groene stroom…lol.

  1. gedacht

   uit de franse grijze kerncentrale , even door de cabine trekken en je krijgt ? …………………………..

 6. Karel Broere

  Buiten het feit dat de bouw, onderhoud en transport van energie op zee zeker niet duurzaam zijn, is de belangrijkste factor dat de massa van lucht dicht bij nul zit en de massa in de formule zit die aangeeft hoeveel energie je er uit kan halen. En dat zal dan ook altijd heel weinig zijn. Thorium reactors zal in de toekomst de goede oplossing zijn voor de energie die we nodig hebben (inherent veilig en ruim beschikbaar), maar zolang onze regering bestaat uit mensen die alleen gestudeerd hebben met vakken als culturele antropologie of 15 jaar geschiedenis zal er weinig veranderen.

  1. Gerda2

   Karel@maar zolang onze regering bestaat uit mensen die alleen gestudeerd hebben met vakken als culturele antropologie of 15 jaar geschiedenis zal er weinig veranderen.

   Hetzelfde probleem met het klimaattafels, bijna geen beta wetenschappers, maar wel veel direct/indirect belanghebbenden voor de ontwikkeling en fabricage van de groene “oplossingen”.

 7. omgekvanteworden

  Mogelijk vergis je jezelf Wout? volgens mij is die 17% de bijdrage in ons elektriciteitsgebruik en niet van alle energie (gas, kolen, olie, zon wind, biobrandstof) die we gebruiken. Zo creëer je mogelijk een totaal verkeerd beeld.
  Natuurlijk moet straks van die 17% bijdrage aan ons elektriciteitsgebruik, de biobrandstof afgetrokken worden en dan blijft nog niet de helft over!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.