Politie onderschept miljoenen berichten, tientallen liquidaties voorkomen. “Een aardschok voor de georganiseerde misdaad”

Franse en Nederlandse opsporingsdiensten komen met groot nieuws. Ze hebben miljoenen berichten onderschept, en honderd verdachten opgepakt in Nederland. Criminelen stuurden elkaar meer dan 20 miljoen berichten maar de politie kon geruime tijd meekijken waardoor tal van liquidaties zijn voorkomen. De ontdekking komt als een klap in het gezicht van de georganiseerde misdaad. 

De politie kon infiltreren binnen het netwerk van EncroChat, dat zo’n 12.000 gebruikers heeft in Nederland. Doordat de politie live mee kon lezen bij tal van gesprekken konden ze hele netwerken van criminele organisaties oprollen.

De politie geeft aan tientallen liquidaties voor te zijn geweest, ontvoeringen en schietpartijen zijn voorkomen en dat drugstransporten zijn onderschept.

De politie geeft aan dat ze beter zicht hebben gekregen in de netwerken rondom drugstransporten, witwasserij, moord en corruptie. Voor de georganiseerde misdaad komt dit als een klap aan. Maandenlang kon de politie hun berichten ontcijferen nog voordat zij de boodschap vertaald aan elkaar hadden doorgegeven.

Recherchef Andy Kraag zegt er het volgende over:

,,Dit is echt een gamechanger voor de opsporing in Nederland. Criminelen vertrouwden blindelings op deze cryptotechniek. We keken wekenlang realtime mee over de schouders van criminelen. Normaal is het zo dat we in een zaak op zoek zijn naar bewijs. Dat hebben we nu helemaal omgedraaid. Al ons bewijs zoekt nu naar een zaak. Ik ben er van overtuigd dat er nog vele aanhoudingen zullen volgen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. 1010

  QUOTE tientallen liquidaties voorkomen. END

  Wat een onzin, oude berichten zijn onderschept en de zaak wordt erbij gezocht.
  Alles is dus al gebeurd

 2. Kretoloog

  “De politie heeft tientallen liquidaties voorkomen”.

  Nou, fijn hoor. Wees er maar trots op.

  De samenleving was er meer bij gebaat als die criminelen elkaar hadden afgemaakt. Nu kunnen wij weer hun jarenlange verblijf in Rijkshotels Scheveningen of Vught betalen.

  1. M. Brandenburg

   Hoeven we niet bang voor te zijn, er is namelijkniemand gearresteerd, en zoveel zaken voorkomen dan weet de criminele wereld al dat justitie perfect op de hoogte is en zijn ze dus allang hun sporen aan het wissen en zorgen dat degene die gevaar lopen uit de buurt zijn tot de storm gaat liggen. Dus wees niet bang niemand die een verblijf in onze luxueuse drie sterren hotels krijgt.

 3. Morgan4321

  Wanneer leren ze het ook: als je speciale diensten met dedicated servers gebruikt val je juist op en moet je maar afwachten hoe goed die server beheerders bestand zijn tegen hacks en andere druk van politiediensten. Als je iets generieks gebruikt, zoals Signal, ga je tegenwoordig onder in de massa en ben je veel veiliger.

  Hoewel sommige criminelen het blijven proberen: ik heb een publiek bekende Signal fork en hoor van anderen die daar ook mee hobbyen dat ze wel eens aanbiedingen van criminelen krijgen om een dedicated netwerk met een eigen server en aangepaste Signal client op te zetten. Dat heeft totaal geen meerwaarde voor zo’n gebruik, het zorgt alleen voor meer risico’s.

 4. Bullshit10

  Even iets anders.
  Zo word je belazerd kijk COMMONSENSE tv lege doodskisten kan je zien

  1. Bolland

   @ Bullshit Bizar verhaal over Zuid Afrika, MMS is rot tot op het bot

   1. Bolland

    MSM

 5. Xander XXL

  Waarom bekend maken? Had dat lekker binnenskamers gehouden. Nu gaan ze weer wat anders doen en kunnen ze weer proberen om er achter te komen wat. Beetje borstklopperij lijkt mij.

  1. Morgan4321

   De berichtendienst had het zelf al bekend gemaakt dus het had weinig zin voor de politie om het onder de pet te houden.

 6. Original NL

  Ja, en vooral alles aan de grote klok hangen liefst nog met de gevolgde strategie.

 7. LifeBuddy

  ”tientallen liquidaties voorkomen”. De maffia is de politie altijd 10 stappen voor geweest. Ik ben erg bang dat de [veilige]schijn ervan het Volk bedriegt.

 8. M. Brandenburg

  Tientallen liquidaties voorkomen, en we denken werkelijk dat er nergens een lampje ging branden?? Verder zijn er geen arrestaties verricht dan kan je op je vingers natellen dat men uiteindleijk doorhad dat justitie meekeek en vervolgens al maatregelen hebben genomen, al die zaken voorkomen en niemand gearresteerd…. Dan heb je dus gefaald.

 9. SubTec

  In deze tijd van Linkse dictatuur zou het me niet verbazen dat deze “criminelen” gewoon nette burgers zijn die zich tegen de huidige Linkse dictatuur verzetten.
  De Politie doet eigenlijk al jaren niets meer tegen de echte criminaliteit, dus waarom zouden ze dit nu ineens gaan doen?

 10. evil knievel

  Dat worden veel FOEIgesprekken!!😬

 11. Adriaen van Bergen

  Ze zouden een juist een hitsquad moeten samenstellen om die rotzooi uit de weg te ruimen en zo de burgers beter te beschermen in plaats van roepen hoe knap ze wel niet zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.