Provincies willen ov-bedrijf Keolis afstoten vanwege fraude

Ov-bedrijf Keolis verliest het recht op het verzorgen van busvervoer in delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland, als het aan die provincies ligt. Dat betekent ook dat er een concessie, met een waarde van 900 miljoen, zal worden ingetrokken. Aanleiding is natuurlijk de fraude waarmee de Chinezen zich in de Europese transportsector probeerden te wurmen.
Keolis en Chinese bedrijven zouden een deal buiten het aanbestedingscontract tussen Keolis en de provincies hebben gesloten, waardoor Keolis aan de voorwaarden voor het contract zou lijken te kunnen voldoen, maar dat in werkelijkheid dus niet deed. Er zouden geen boetes of rechtszaken komen voor de Chinezen als zij hun leveringsgaranties niet na zouden komen. Zij zouden namelijk de elektrische bussen leveren aan Keolis, waardoor het ov-bedrijf dan ‘zero-emissie-vervoer’ zou gaan kunnen leveren.

De fraude werd ontdekt, de verantwoordelijke topmannen bij Keolis werden direct op non-actief gesteld en Keolis leek zoveel mogelijk mee te willen werken aan het oplossen van dit probleem. Maar helaas, de reputatie is al naar de kloten en het vertrouwen is weg. De provincies kunnen niet achter de beslissing blijven staan, want dat valt simpelweg niet te verantwoorden.

En het vervelende voor Keolis is dat de fout, hoe goed ze die ook probeerden te herstellen, bij hun ligt. De Chinezen zoeken naar iedere mogelijkheid om de Europese markt te infiltreren, maar dat is ze alleen maar bijna gelukt met hulp van Keolis-werknemers.

Dat is de werkelijke tragiek hier, dat een Nederlands bedrijf hierdoor flink onderuit gaat en de kans er dik inzit dat dit nog veel vaker zal gaan gebeuren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. gedacht

  QUOTE ‘zero-emissie-vervoer’ zou gaan kunnen leveren. END

  Als dat het uitgangspunt is geloof je nog in sprookjes en sprookjes bestaan niet in de gewone grote boze mensen wereld

 2. ReJa

  @Wout Willemsen. De ‘gewone’ Keolis-werknemer is niet verantwoordelijk en kan het niet helpen of veranderen dat het management louche zaken met chinezen doet.

 3. Vrijedenkert

  Eigen bedrijven eerst!

  1. Che

   Als die bedrijven er niet zijn of te duur.

   1. palko

    @Che, die bedrijven zijn er gelukkig wel. Mij schieten gelijk de namen van VDL en Ebusco te binnen. Zeer hoogwaardige autobussen voor een concurrerende prijs.

 4. Che

  Denkend aan CloVis komt de gedachte aan L%gar enz. enz

  1. gedacht

   enz

 5. vrijgezel42

  Keolis (voorheen Syntus) is een Frans bedrijf!

 6. A-BBa

  Het zal wel weer een financiële regeling worden. Er wordt minder betaald, de overtredingen worden dan onder het tapijt geveegd en iedereen is blij. Behalve de bedrijven die wél eerlijk waren bij de aanbesteding en dus naast de opdracht grepen die nu naar oplichters is gegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.