Schokkend! Onderzoek: 12% van de mensen met corona-klachten laat zich testen

Maandenlang zat iedereen – terecht – te klagen over de gebrekkige testcapaciteit, nu is Nederland eindelijk in staat om massaal te testen maar laat men zich niet testen. Typisch iets Nederlands? Uit onderzoek van het RIVM en de GGD blijkt dat 12% van de mensen die corona-klachten ervaart zich maar laat testen. Toch wel een bedroevend laag percentage. 

Dit is toch wel opmerkelijk te noemen. Maandenlang werd er vanuit de samenleving en de politiek geroepen dat de overheid alles moest doen om de testcapaciteit op te schroeven. Nu is dat eindelijk gelukt, maar blijkt dat tal van Nederlanders zich alsnog niet laten testen als zij ziek zijn.

In een onderzoek van het RIVM en de GGD gaf de meerderheid van 50.000 ondervraagden aan dat ze het beleid van de overheid steunen rondom het testen. Dit beleid houdt in dat men zich zou moeten laten testen bij corona-klachten, maar in de praktijk laat men zich slechts in kleine getallen nog testen.

80% van de mensen die klachten ervaren gaan alsnog boodschappen doen. Nu weten we inmiddels meer over het virus en over hoe het zich verspreidt. Maar dit soort laksheid – iets anders kan ik het niet noemen – is toch wel zorgelijk.

“Het is cruciaal voor de bestrijding van de uitbraak dat mensen met klachten thuisblijven.”

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom Nederlanders zich niet laten testen of enerzijds de schijn proberen hoog te houden dat ze het beleid ondersteunen, maar ondertussen het aan de laars lappen.

Beetje zonde is het wel, de overheid heeft flink geïnvesteerd in de verbeterde testcapaciteit, maar het gebruik valt enorm tegen. Beetje verspilling van belastinggeld dan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. gedacht

  Ach , corona klachten is een ruim begrip. Mensen met allergie niezen en hoesten. Mensen die sporten hebben spiertuin . Mensen die op de fiets naar het werk gaan hebben eenhogere temperatuur.

  Volgens de idioterie van de corona hazen zouden allen getest moeten worden maar moet je getest worden als je het eigen lichaam kent ??

  1. combat le pelicule

   Precies Gedacht, snotterneus, niezen, hoesten, noem het maar op en het wordt onder onder de noemer “corona” de wereld in geslingerd en moet je laten testen.
   Ik denk dat men echt niet dom is natuurlijk, sterker nog, mensen die niet nadenken gooien te pas en te onpas hun medisch geheim op straat, zonder reden..

   Er heerst een angst onder de mensen en die angst moet echt gebonden worden in Jezus naam..

 2. Xander XXL

  Helemaal niet zo vreemd de reden lijkt mij tweeërlei.
  Ten eerste blijkt dat die testen voor geen meter werken, ze zijn zo onbetrouwbaar als Rutte en het RIVM zelf.
  Ten tweede gaan er steeds meer mensen beseffen dat heel die hysterie helemaal niet nodig is.

  1. Cor Grijpstra

   Was u niet diegene die corona een hoax noemde en afdeed als een griepje?

   1. gedacht

    Weer zo een dombo , het influenza virus verzorgt de griep. Het corona virus is een verkoudheidsvirus.

    Als je niet weet waar je over spreekt hoe je snater dan

   2. Xander XXL

    Nou deze bewoordingen heb ik nooit gebruikt. Maar dat ik deze hele heisa niet zo serieus neemt dat klopt wel.
    In ieder geval die misleidende regeltjes en voorschriften van die leugenaars in den Haag niet.

 3. Mar

  Tja, zoals al aangegeven, wanneer moet je je echt laten testen. De opgegeven klachten zijn best wel algemeen.

  Zelfs als je een ingreep in het ziekenhuis hebt, wordt er niet getest op corona.

 4. Mar

  Brutale vraag:

  Heeft Bart zich al laten testen?

 5. A-BBa

  Ik heb het vermoeden dat de mensen het vertrouwen in de organisaties van RIVM t/m GGD allang verloren hebben. Je hoort zelfs nu nog dat het testen bij de GGD vaak niet lukt, te lang duurt etc. Maandenlang vinden de regering en het RIVM het testen maar onzin (omdat ze zowiezo de testcapacieit niet hadden cq. niet wilden benutten) en nu is het ineens ontzéttend belangrijk je te laten testen. ALs ikzelf nu coronaverschijnselen krijg heb ik meer vertrouwen in een zelfgekochte test dan in dat gedoe met de GGD.

 6. M. Brandenburg

  Toen het van belang was de verspreidng van het virus in kaart te brengen werd er niet getest, sterker nog mensen werd verteld zich er niets van aan te trekken en gewoon thuis blijven niets aan de hand, enkel wanneer je bijna op sterven ligt mag je je melden bij een ziekenhuis, zelfs dokters mochten hun werk niet meer doen, vervolgens hebben we na een lockdown die 8 weken na de eerste besmettingen werd ingevoerd de piek in het aantal slachtoffers gezien, maar nu gaan we klagen dat mensen zich niet laten testen… Schizofreen.. iemand??

  1. Charles Bentley

   Vind je het gek?, dat was in de beginfase toen niemand nog precies wist hoe de vork in de steel zat.

   1. Hardline

    Er is in de wetenschappelijke wereld het adagium ” meten is weten ”

    Dus gelijk in het begin dient er te worden begonnen met meten (testen).

    Dan is de rol van het RIVM kwalijk te noemen door dit niet te doen.
    Blijft de vraag over, deden ze dit bewust of is het incompetentie.

    Ik hoop op incompetentie……..

  2. mw

   inderdaad

 7. toetssteen

  Zoon. vrouw en kind zijn direct een maand in zelf quarantaine gegaan toen de kleine met blaf en snotter thuiskwam. Kleintje was een dagje snies en snotter, vrouw idem, zoon longenblaf.
  Mijn vrouw zetten drie keer per week een kratje boodschappen voor de deur, zwaaide bij het eind van het pad en zo hielp ze hen verder.
  Testen???? Tot welk nu als je morgen een snies van willekeurig iemand in het gelaat kunt krijgen?

 8. SubTec

  Waarom zou ik me laten testen voor een ongevaarlijk virus?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.