Verkiezingstijd! Ook D66 wil af van leenstelsel en wil ‘nieuwe studiebeurs’

Jarenlang was D66 voorstander van het huidige leenstelsel voor studenten. Maar nu zijn er verkiezingen op komst en ja, dan kan het vorige standpunt zó weer het raam uit. Kennelijk zorgt het leenstelsel ervoor dat studenten met een fikse studieschuld worden opgescheept! Na een grondige evaluatie zag ook D66 in dat dit misschien toch niet zo’n goed idee was. ‘Oepsie!’
Het is bij D66 doorgedrongen dat het leenstelsel ervoor zorgt dat studenten sneller met fikse schulden blijven zitten. Dat voelde iedereen natuurlijk al wel aankomen, maar D66 gelooft dat pas als er concreet bewijs voor kan worden gevonden dat iets mis is gegaan. Met andere woorden: ‘dat zien we dan wel weer’.

En dat is precies wat D66 nu dus heeft gezien. Daarom moet hun idee, wat ze jarenlang hebben zitten verdedigen, nu “flink op de schop”.

En om maar snel te vergeten dat zij het waren die deze bende hebben helpen veroorzaken, komen ze nu met één of ander hip, nieuw alternatief. Een studiebeurs voor studenten met ouders die minder dan 70.000 euro verdienen en 300 euro per maand, in plaats van de huidige zorg- en huurtoeslag.

Een soort studentenbasisinkomen zeg maar. Dan kunnen ze dat later uitroepen tot een succes en als basis gebruiken om het voor heel Nederland ook zo te gaan doen. ‘Want ‘basisinkomen’ scoort goed bij de kiezer die D66 weer terug wil winnen.’ Zoiets moet er haast wel uit de evaluatie zijn gekomen, die waarschijnlijk is opgezet met hulp van marketingbureaus.

En ze vrezen denk ik ook de negatieve publiciteit die het gaat krijgen, mocht de rente op de studielening onverhoopt tóch omhoog gekrikt moeten worden. Dat valt als D66 niet goed te praten natuurlijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. CLoVis

   
  Zolang de verkiezingstijd duurt.

  1. CLoVis

    

   En als je die twee zelfvoldane rotkoppen bij elkaar ziet
   is de aandrang om te kotsen niet meer te weerstaan.

   1. Henk van Doorn

    Je bent waarschijnlijk aanhanger van D66. Het geldt kennelijk niet voor iedereen. Sinds Kaag zich kandidaat stelde als lijsttrekker stijgt D66 flink in de peilingen.

    1. Duidelijk

     etc

   2. Enz-etc

    Uiteraard Klootviool enzovoort.

 2. RPML

  En als de zorg- en huurtoeslag komen te vervallen, wat is dan netto nog over van die 300,-? Lijkt op een sigaar uit eigen doos, de studiebeurs blijft…

 3. Charles Bingley

  D66 komt in het volgende Kabinet, dus dit gaat wel door.

  1. Hardline

   Maris Coppoolse ?

   1. RPML

    Eerst Copoolse, toen Coppolse, laatste activiteit 1 juli 13:28

    H+tten komt nu terug in 3 gedaantes:

    Charles Bingley sinds 2 juli 23:59
    Ernest Stern sinds 2 juli 17:55
    Ernest Spiegel sinds 2 juli 22:35

    Klopt precies want hij heeft 3 accounts bij 3 verschillende providers

    1. RPML

     En alledrie exact dezelfde schrijfstijl; typisch maar inherent aan de stoornis

    2. Ernest Spiegel

     Wat loop je nou weer dom te lullen gast Dat ben ik helemaal niet

     1. Duidelijk

      etc?

     2. Duidelijk

      bloemist

  2. Ernest Stern

   PvdA, CDA en GL hebben ook al aangegeven dat ze af willen van het leenstelsel. Die heeft dus zijn langste tijd gehad.

 4. Xander XXL

  We hebben tenslotte miljarden te vergeven en die arme studentjes hebben het toch al zo zwaar door dat ze allemaal moeten streven naar het hoogst haalbare. Doordat we juist zoveel geld over hebben zijn zij dan juist de groep die het het hartste nodig heeft, toch? Hoeven ze minder te werken waardoor ze meer tijd over houden om te feesten op kosten van de gemeenschap.
  En dan is het gemakkelijk bestemmen trekken, voor de rest interesseert het die gasten toch niet. Plus een vrouwelijke lijsttrekker en nog een pot wat willen ze nog meer.

 5. gedacht

  ach na de verkiezingen blazen ze wederom op een compleet andere roeptoeter

 6. Augustus

  Vraag mij toch af waar die honderden miljoenen naar toe zijn gegaan die zijn ‘geïnvesteerd in onderwijs’. Ik merk er anders niets van, op de faculteit zie je niet opeens meer PhD plekken open of betere voorzieningen bijvoorbeeld. Wie gaat zich verantwoorden?

 7. WWW

  Referendum afgeschaft, komen ze over 20 jaar ook weer op terug.
  Flexwerkers (veelal jongeren die door crisis nu thuiszitten) is misschien ook niet zo’n goed idee over 15 jaar.
  Mensen tot hun 70 (sommige al dement of aan het zuurstof) laten doorwerken over 10 jaar misschien ook niet zo’n goed idee.
  Allemaal uit de koker van D66. En nog veel meer shit van de aller aller aller slechtste partij van Nederland.

 8. Bolkestein

  D’66 zit toch nu in de regering? Waarom maken ze zich als regeringspartij daar niet hard voor? Of is D’66 nu bij beleid voor en (slechts) in verkiezingstijd tegen? Zo was D’66 bij de vorige verkiezingen ineens voor meer vaste banen, maar stemde als gedoger van Rutte II gewoon in met allerlei versoepelingen van het ontslagrecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.