cda

Wat een klucht! CDA-lijsttrekkersverkiezing moet overnieuw na ´fraude met stemmen´

Geen categoriejul 08 2020, 17:45
Stemcrisis binnen het CDA! De hele verkiezing voor de nieuwe CDA-vlagvoerder moet opnieuw. Volgens de partij konden kwaadwillenden geautomatiseerd valse stemmen uitbrengen op een van de drie kandidaten voor het leiderschap: Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.
De NOS sprak met Jordy San Jose Sanchez van de TU Delft. Volgens Sanchez was het super easy om de stemcodes te kraken waardoor het mogelijk werd om op grote schaal een valse stem uit te brengen op een van de drie CDA-kandidaten. Alle eerder geplaatste stemmen zijn inmiddels nietig verklaard.
Vanaf morgen 09.00 uur moeten alle CDA-leden die willen stemmen opnieuw hun stem uitbrengen op hun persoonlijke CDA-droomkandidaat (De Jonge, Keijzer of Omtzigt).
De ethische hacker Sanchez had de partij gewezen op een gigantisch lek in het CDA-stemsysteem. Daarop heeft de partij direct besloten om het gehele stemproces overnieuw te doen.
De christendemocraten zeggen in een korte reactie:

¨Hoewel er geen aanleiding is om te denken dat er naast dit gemelde incident nog andere onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, heeft het CDA het zekere voor het onzekere genomen. Voor de nieuwe stemming zijn extra veiligheids- en monitormaatregelen genomen.¨

Volgens het CDA moeten de leden in de nieuwe stemming ook de cijfers van hun postcode invoeren en wordt dit nadien gecontroleerd door een notaris.
De CDA-leden kunnen tot zaterdagochtend 09.00 uur opnieuw kiezen uit de drie kandidaten: vicepremier en ´golden boy´ Hugo de Jonge, de conservatievere staatssecretaris Mona Keijzer en Tweede Kamerlid maar bovenal vrijbuiter en straatvechter Pieter Omtzigt. De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing zal op zaterdag bekend worden gemaakt rond de klok van 17.00 uur.
Wanneer een eventuele tweede stemronde nodig zou blijken, wordt er tussen zaterdagavond en dinsdagochtend gestemd, met bekendmaking van de uitslag op woensdagmiddag 12.00 uur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten