1 op de 10 Nederlanders is ervan overtuigd: ‘Er worden vieze spelletjes gespeeld rond corona’

Bij Trouw zijn ze helemaal van slag. Uit onderzoek van Kieskompas blijkt namelijk dat zo’n 10% van de Nederlanders gelooft dat er “vieze spelletjes gespeeld worden” rond het nieuwe Chinese coronavirus. 

Kieskompas stuurde een vragenlijst naar Nederlanders om te ontdekken: hoeveel Nederlanders geloven in “complottheorieën” met betrekking tot het nieuwe Chinese coronavirus. Of, beter gezegd: hoeveel Nederlanders zetten vraagtekens bij het (wan-) beleid van de overheid, en de ernst van het virus?

Nou, het resultaat is wat Kieskompas zélf en Trouw betreft schokkend: zo’n tien procent van de Nederlanders “gelooft dat er rond corona vieze spelletjes gespeeld worden.” Dit sentiment blijkt vooral te leven onder “de aanhang van rechtse partijen.”

Eén van de samenzweringstheorieën waar het over gaat is de mogelijkheid dat het ‘vaccin’ een chip bevat. “22 procent van de mensen die in 2017 PVV stemde, vindt deze hypothese geloofwaardig of heel geloofwaardig. De SGP-stemmers scoren nog hoger; 29 procent vindt de stelling (heel) geloofwaardig. Bij stemmers op Forum voor Democratie en SP (beiden 9 procent) leven deze gedachten ook,” maar dus in mindere mate.

Een andere “complottheorie” (in de woorden van Trouw en het Kieskompas) is dat het virus ontwikkeld is door farmaceutische bedrijven. 7,7 procent van de mensen vindt dat geloofwaardig, en 9,8 procent is daar neutraal over. Je hebt het dus over bijna 18 procent van de mensen die dat toch wel wat mogelijk achten.

En dan is er ook nog “de theorie” dat het virus ontwikkeld is door China als een wapen tegen het Westen. 8,5 procent vindt dat geloofwaardig, 11,9 procent is er neutraal over. Met andere woorden, 20 procent van de Nederlanders sluit niet uit dat dit het geval is.

Wat Trouw en André Krouwel van Kieskompas betreft is dat een énorm probleem. “Het is niet erg als 40 procent denkt dat de moord op de Amerikaanse president Kennedy een complot was. Maar bij een pandemie is dat anders. Dan is 10 procent een substantiële groep die de volksgezondheid kan ondermijnen,” aldus Krouwel. “Bij vaccinatie bijvoorbeeld moet een hoog percentage van de bevolking zich laten inenten, anders krijg je geen groepsbescherming. En bij Covid-19 zie je dat als te veel mensen zich niet aan de regels houden het aantal besmettingen oploopt.”

Met andere woorden: als mensen denken dat er “vieze spelletjes” gespeeld worden zijn ze een gevaar voor de rest van de samenleving. Dat is wat Krouwel zegt. Ja, zelfs als het maar over 10 procent van de samenleving gaat… Het is daarbij opvallend dat volgens experts de ‘herd immunity’ ongeveer 70 procent zal moeten bedragen. Zelfs als die 10 procent zich niet laat inenten zou er dus groepsimmuniteit moeten ontstaan. Of mis ik iets en is het bij dit nieuwe coronavirus noodzakelijk dat minstens 95% van de bevolking ingeënt wordt/immuun wordt gemaakt?

En wat wil meneer Krouwel dan dat daar aan gebeurt? Er wordt al behoorlijk wat censuur gepleegd. Moet dat op nog grotere schaal gebeuren? Of wil meneer misschien dat “verspreiders” van “complottheorieën” nog veel harder aangepakt worden, bijvoorbeeld door middel van hoge boetes of zelfs celstraffen?

Vragen, vragen, vragen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Gebande3

  Of, beter gezegd: hoeveel Nederlanders zetten vraagtekens bij het (wan-) beleid van de overheid, en de ernst van het virus?

  Vreemd, ik heb een heel ander artikel met een andere conclusie gelezen.

  1. Che

   Bij aanschaf van 20 mondkapjes 19,95 (goedkoopste) klasse B, krijg je gratis de speciale DDS bril.

   1. Oepsie

    Dat gratis spreekt jou aan natuurlijk. Jammer dat je die 19,95 niet op kan brengen.
    Iets te hoog gegrepen, voor een onrendabele!

   2. DubbelZout

    Een bril met een rechtse blik ?

 2. Heinrich

  Bij het niét bestaan van een Corona complot, zijn de `gelovers’ een gevaar voor de samenleving, is de stelling van de heer krouwel!
  Indien er daadwerkelijk een complot zou bestaan, zijn de `gelovers’ alsook een gevaar, maar nu voor de bedenkers ervan!!!!
  Dus complotdenkers zijn áltijd het haasje!

  1. perry

   heinrich\
   Een scherpzinnige parallel schets je hier!
   Een minderheid verliest inderdaad bijna altijd, mbt negatieve dan wel positieve denkbeelden!

   1. fuckit

    perry]
    Linkse mafkezen zijn nog steeds in de meerderheid, dát is het actuele probleem mbt waarheidsvinding en pragmatisch handelen in het algemeen!

 3. Morgan4321

  Ik zie momenteel vooral mediacomplotten om het verplicht muilkorven van de bevolking er door te drukken.

  Gelukkig dat er al een vaccin is en er zeer binnenkort waarschijnlijk meerdere komen.

  1. Rood

   “verplicht muilkorven”

   Daarvan heeft de geachte regering al erkent dat het gaat om een experiment met als belangrijkste doel ons gedrag te beïnvloeden.

   En over wel vaccin heb jij het @Morgan?

 4. Rood

  1:10 vind ik nog redelijk mager hoor… Misschien ligt het aan de mensen waar je mee omgaat en wellicht speelt het niveau een rol, maar als je een beetje zelf nadenkt, zelf gaat zoeken, combineren en natrekken, dan ben je er binnen een uur achter dat we massaal worden besodemieterd tegen een gigantische prijs die wij bovendien zelf moeten betalen.

 5. Meriadoc Brandebok

  “Eén van de samenzweringstheorieën waar het over gaat is de mogelijkheid dat het ‘vaccin’ een chip bevat. “22 procent van de mensen die in 2017 PVV stemde, vindt deze hypothese geloofwaardig of heel geloofwaardig. De SGP-stemmers scoren nog hoger; 29 procent vindt de stelling (heel) geloofwaardig. Bij stemmers op Forum voor Democratie en SP (beiden 9 procent) leven deze gedachten ook,” maar dus in mindere mate.”

  Zulke mensen zouden collectief voor therapie moeten worden opgenomen door de crisisdienst van de psychiatrische kliniek.

  De bezuinigingen op de GGZ hebben ongetwijfeld vele gekken losgelaten.

  1. Oepsie

   Waarvan akte! Guusje! Blijf wel je medicijnen innemen, anders vinden de ouderlingetjes je niet lief meer.

   1. Rood

    ” (…) anders vinden de ouderlingetjes je niet lief meer.”

    Was het maar iedere dag zondag.

  2. ervi

   M.B,
   de bezuinigingen op de GGZ zorgen er juist voor dat psychotici als jij niet worden opgenomen in een geschikte accomodatie.
   Gelukkig zorgt de nieuwe WvGGZ er wel voor dat figuren als jij thuis verplichte psychiatrische zorg kunnen ontvangen. Er is dus enige hoop voor je.
   Moet je wel je tweewekelijkse Haldol-depotinjectie blijven nemen.Maar ook dat kan anders wel onder dwang.

 6. JochemX

  Ik denk dat sommige complottheorieën erg onwaarschijnlijk zijn, maar dat neemt niet weg dat er best onafhankelijk onderzoek naar gedaan kan worden. Vieze spelletjes zijn sowieso een realiteit, want die hele corona-vaccinatie is mosterd na de maaltijd. En wat Kennedy betreft gelooft bijna niemand dat dat het werk van één man was. Dus toch een complot.

 7. Rood

  Het ontwikkelen van enig veilig vaccin duurt gemiddeld meer dan 10 jaar. Daarnaast bestaat er geen werkend vaccin tegen RNA-virussen, covid is namelijk een RNA-virus.

  Dit feit en gegeven staat nog los van de inhoud van het vaccin en of daar wel/geen chips of nanodeeltjes in verwerkt zijn, overigens heb ik van dat laatste al gelezen dat dit wel het geval is.

  1. Piet51

   @Rood
   Zo, zo, jij bent goed op de hoogte. Zijn er nano-deeltjes in vaccins verwerkt? Hoe durven ze, hè? Ik zal je uit de droom helpen. Je hebt helemaal gelijk, maar dat is geen schokkend nieuws hoor. Nano-deeltjes worden namelijk op allerlei terreinen al jarenlang gebruikt.
   Wikipedia schrijft erover: “Veelgebruikte toepassingen van nanotechnologie zijn de emulsie van kleine deeltjes (‘nanodeeltjes’) titaniumoxide in verf- en vernissoorten, deeltjes in zonnebrandcreme, cosmetica, koolstof in geckotape (sterk plakband, principe bewezen, in ontwikkeling), zilver in voedselverpakking, kleding, verband, desinfectiemiddelen en huishoudapparatuur en cerium als katalysator bij verbranding. ”

   Er wordt ook al jaren onderzoek gedaan, o.m. in Leiden, naar het gebruik van nano-deeltjes bij vaccinaties. De effecten ervan zijn veelbelovend, o.m. om pijn bij vaccinaties te voorkomen.

   Nano-deeltjes klinken wel heel dreigend, maar het zijn niets meer dan extreem kleine deeltjes. In ieder geval niets om bang voor te zijn. Ik hoop, dat dit je geruststelt.

   1. Rood

    Bedankt voor de aanvulling Piet.

    Blijft het niet werkende onveilige RNA-vaccin over, maar daar zul je het vast niet over willen hebben.

    1. Piet51

     @Rood
     Van nano-deeltjes weet ik heel wat. Maar over vaccins, wel of niet RNA, wil ik het inderdaad niet hebben. Ik ben geen viroloog, noch epidemioloog. Tussen al die specialisten hier op DDS en elders val ik meteen heel pijnlijk door de mand. Maar het is nog erger. Zelfs de meest bekende virologen, zoals Jaap Goudsnit in Zomergasten, zeggen, dat ze nog maar heel weinig weten. Alleen topviroloog/-epidemioloog/-statisticus/-sociaal geograaf Maurice de Hond schijnt alles te weten, werkelijk alles. Vraag hem maar. 😉

    2. Piet51

     @Rood
     Over vaccins, RNA of niet, kan ik het inderdaad niet hebben. Ik ben, in tegenstelling tot velen hier en elders, geen virologisch of epidemiologisch ontwikkelde specialist en hou me verre van commentaar ter zake. Ik vertrouw op mensen die het lef hebben te zeggen, dat ze ook nog lang niet alles weten, maar het doen met de informatie en inzicht die wel beschikbaar is.

   2. NEXIT.

    enz , malle pietje onze politiek correcte narcist

 8. Ernest Stern

  1 op de 10 Nederlanders is kansarm, laagopgeleid en ongelukkig en stemt op PVV of FvD.

  Dat is toch algemeen bekend?

  1. ervi

   Stern, jij stemt in Maart dus op Geert of Thierry. Da’s goed nieuws man!

   1. Ernest Stern

    Welnee joh, ik ben een dankbaar en tevreden mens.

    1. ervi

     Daar wijst jouw continue getr*l niet op, Wimpie.

  2. Hardline

   Dus waar stemt Multatuli op ? PVV of FvD….

   Of te geestesonbekwaam om te mogen stemmen

 9. Kretoloog

  André Krouwel, dat is een PvdA-er in hart en nieren, heeft zelfs meegeschreven aan het Verkiezingsprogramma van de PvdA.

  Trouw werkt altijd met Krouwel samen. Dat zegt alles over de politieke voorkeuren van dit krantje (waar is mevr. Rosasolis trouwens gebleven?).

  En ja, ik geloof ook dat wij als burgers niet het volledige verhaal over de zgn. Corona-pandemie te horen krijgen. Dat is hier op DDS al vele malen langs gekomen, dus ik ga dat nu niet allemaal weer oprakelen.

  1. Marija

   En Bulshit? Waar is hij? Las hem wel graag.

   1. Piet51

    … en Peter Oudshoorn, Rammstein? Vakantietijd misschien?

    1. Grasmaaier

     Peter Oudshoorn en Rammstein hebben hun krachten gebundeld in een nieuwe grasmaaier.

     1. Piet51

      Dank voor de duidelijkheid; ik durfde het niet te denken.

     2. Grasmaaier

      Door het onvoorstelbare aan te durven, groei je. Dat moet jij als organisatie-psycholoog toch weten.

      Komaan – je kunt het!! (gebald vuistje)

     3. Piet51

      @Grasmaaier
      “Door het onvoorstelbare aan te durven, groei je.” Honderd procent mee eens en ook fraai geformuleerd. Als je er geen bezwaar tegen hebt, ga ik dit gebruiken in mijn workshops en trainingen. Als je er wel bezwaar tegen misschien ook wel.
      Ik kan helaas geen bron vermelden, tenzij je je bekend maakt, ik Grasmaaier gebruik of een vermoedelijke achternaam. Ik zou via je broer, die ik mogelijk oppervlakkig ken (niet 100% zeker) en onlangs een paar maal in reclameblokken hoorde, kunnen informeren. Maak je geen zorgen, ik verklap niets.

     4. Grasmaaier

      Hiermee verklaar ik de uitdrukking “Door het onvoorstelbare aan te durven, groei je” vrij van copyright en door iedere idioot te gebruiken/misbruiken zonder bronvermelding of financiele vergoeding.

      Vriendelijke groet,
      Grasmaaier.

     5. Piet51

      @Grasmaaier
      Je bent ongelooflijk gul vandaag. Dank, dank, dank. Helaas zijn workshops en trainingen nog ver buiten mijn bereik vanwege corona. Maar ooit, … en ik zal daarbij aan je denken.
      Ik begin nu ook je nickname te begrijpen en te waarderen. Leuk gevonden.

 10. Piet51

  Uit het Trouw-artikel zijn nog andere boeiende conclusies te trekken. De aanhangers van complottheorieën zijn vooral te vinden onder kiezers op PVV, FvD, SP en SGP. Zij zien in die theorieën een bedreiging van hun doelgroep door de “boze” buitenwereld, door sommigen wel de elite genoemd. Zoiets wordt ook wel populisme genoemd.
  “Extremisten op links en rechts geloven meer in samenzweringen”, zegt André Krouwel, politicoloog en initiatiefnemer van Kieskompas. “Bij extreem-rechts meer dan bij -links. Extreem-rechtse mensen wantrouwen alle overheden, terwijl links gelooft in een zekere maakbaarheid van de samenleving. Links vertrouwt de wetenschap ook meer.”

  En: “Aanhangers van complottheorieën vind je het minst bij PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. Dat zijn de systeemgelovigen. Het meest wantrouwen tegen het systeem is te vinden bij aanhangers van 50Plus, PVV, Forum en de Partij voor de Dieren.”

  Helemaal erg wordt het natuurlijk, ook buiten de landsgrenzen, als een overheid zelf een complottheorie verspreidt. Dat zie je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar nota bene door populistische autoriteiten is gezegd dat het virus een linkse (lees: Democratische of communistische, maar dat is voor Trump identiek) samenzwering is. Ook China kreeg ervan langs als de veroorzaker van de catastrofe. Dat was allemaal nodig om uit te leggen, dat Amerika geen schuld had, en Trump natuurlijk al helemaal niet, en dat er in de samenleving ook weinig te doen viel.

  1. Kretoloog

   Piet51, ook zo’n ware Trouw-gelovige. Op DDS is hij het tweelingbroertje van Guus Brandebok.

   Ga je nog wel voor het zingen de kerk uit, Piet? Want door Corona is dat wel voorschrift in de kerken. Vanwege de 1,5 meter-maatregel is de coïtus niet meer toegestaan.

   1. Piet51

    @Kretoloog
    Leuke reactie echt. Daar hou ik wel van. Maar kun je ook op mijn bijdrage ingaan? Dat is voor anderen interessanter dan deze onderonsjes.

    1. Kretoloog

     Het enige wat jij doet Piet, is teksten uit Trouw over schrijven. Dat noem jij ‘mijn bijdrage’. Zinloos om daar op in te gaan.

     1. Grasmaaier

      Piet51 gebruikt graag andermans teksten. We hebben hem zelden kunnen betrappen op een eigen, originele gedachte.

     2. Piet51

      @Kretoloog
      Inderdaad, beter iets goeds gekopieerd, dan iets slechts zelf bedacht. Ik geef in zulke gevallen in ieder geval altijd mijn bronnen. Anderen verspreiden gewoon in het wilde weg wat onsamenhangend gebral. Ik hoop, dat ze dat niet allemaal zelf bedacht hebben. Soms ia dat na te gaan door (complot-)theorieën tot de bron te volgen, meestal niet zo moeilijk.

 11. ikweetwatikwil

  Je hoeft alleen maar de reactie van Piet 51 1uur geleden te lezen en je geloofd in ZIJN complottheorie .Tenminste als je,je verstand niet gebruikt

  1. Piet51

   @ikweetwatikwil
   Ik verkondigde geen theorie. Ik noemde alleen wat feiten die iedereen zelf kan nagaan. Als er iets niet klopt hoor ik dat graag.

 12. SubTec

  1 op de 10 maar?
  Dan zijn wij officieel een dom volk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.