Ach gut, de helft van alle werknemers denkt te zijn gediscrimineerd (dus is het zo!)

Een nieuw onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt trekt de aandacht. Maar waar de NOS tenminste nog aangeeft dat het om de ervaring van de werknemers gaat, doet het AD liever alsof die ervaring ook een feit is. En voor je het weet ontstaat er het beeld dat half Nederland er maar vrolijk op los discrimineert. Belachelijk!
Beide nieuwsmedia hebben het over dit onderzoek van Motivaction, Intermediair en de Nationale Vacaturebank. De NOS bericht trouwens ook nog over dit rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), waar het ook over ervaringen gaat.

Wat allebei de onderzoeken dus eigenlijk aantonen is dat respondenten vermoeden dat ze zijn gediscrimineerd en/of dat zo hebben ervaren. Het AD zegt echter dit: “Meer dan de helft van de Nederlanders is ooit gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces, verklaren zij in nieuw onderzoek.”

Ze doen net alsof een werkgever een sollicitant even opbelt of terug mailt met de boodschap: ‘Haha, we nemen toch geen oude of gekleurde mensen aan, maar leuk geprobeerd!’ En als je alleen de eerste paar alinea’s leest van het artikeltje op intermediair.nl, dan lijkt dat inderdaad het geval te zijn. Scroll je echter íets verder dan het AD heeft gedaan, dan lees je dit:

Niet 100 procent waar

Een kanttekening die moet worden gemaakt, is dat de perceptie van mensen niet voor de volle 100 procent waar hoeft te zijn, zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, die onder meer onderzoek doet naar de positie van oudere werknemers. ‘Als ik een baan niet krijg, is dat dan omdat ik een witte man ben van boven de 50?’ Vaak is dat gissen. Werkgevers zeggen zelden: je krijgt de baan niet, want je bent te oud.’

Wat er dus eigenlijk aan de hand is, is dat een oude man, een jonge vrouw of iemand met bijvoorbeeld een Turkse achternaam, niet bij een werkgever werd uitgenodigd. Vervolgens trekken zij zelf de conclusie dat het vanwege hun leeftijd, achternaam/afkomst etc. moet zijn. En als de werkgever zegt dat hij (om wat voor reden dan ook) een betere kandidaat heeft gevonden, dan wordt dat voor een smoes aangezien (wat het soms ook vast wel is).

En let wel, ik ontken niet dat discriminatie op de arbeidsmarkt een ding is, want dat bestaat wel degelijk. Ik geloof echter niet dat het in dezelfde mate voorkomt als de ervaringen van die respondenten. Laat ze eerst maar eens met harde bewijzen komen, in plaats van naar de ervaringen van mensen te vragen die een andere verklaring toch niet willen accepteren.

Maar dan dondert die anti-discriminatie markt, met al die sensitiviteit- en bewustwordingstrainingen, als een kaartenhuis in elkaar. Want al die diversiteitsonderzoekers en anti-discriminatie-consultants zouden dan zonder werk komen te zitten. En zeg nou zelf, échte discriminerende werkgevers zouden toch nooit zoiets als anoniem solliciteren willen implementeren? De hypothetische geadopteerde Afrikaanse M’kumbé de Vries ligt er dan in de tweede sollicitatieronde alsnog uit hoor. Ik snap ook niet zo goed waarom M’kumbé überhaupt voor zo’n discriminerende werkgever zou willen werken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Bunky01

  “De hypothetische geadopteerde Afrikaanse M’kumbé de Vries ligt er dan in de tweede sollicitatieronde alsnog uit hoor. Ik snap ook niet zo goed waarom M’kumbé überhaupt voor zo’n discriminerende werkgever zou willen werken.”

  Sterker nog ik denk dat de Afrikaanse M’kumbé de Vries helemaal niet hoeft te solliciteren. Immers het het geld komt toch wel binnen.

 2. Pescador

  ik ben ook gediscrimineerd want de ministers gaan al met 55 jaar met pensioen en ik moet door tot 67 dat is pas discriminatie

  1. Che

   @Pes
   Spannend om zomaar wat onzin neer te plempen, of niet dan.
   Hep u vakantie?

   1. M. Brandenburg

    Kan de racistische massamoordenaar Che ook uitleggen wat de onzin is? Politici met een beperkt aantal arbeidsjaren (12 jaar) kunnen vervolgens een levenlang op kosten van de belastingbetaler van hun pensioen genieten. Kent u ene Halsema die links lult en nog linkser haar zakken vult, Halsma zou in de politiek blijven en meer van dat soort onzin, totdat ze haar 12 jaar volmaakte en van de ene op de andere dag ging genieten van haar ouderdoms uitkering op kosten van de belastingbetaler. Een uitkering die ook niet gestopt word indien men als burgermeester ergens aan de slag gaat het is immers heen wachtgeldregeling, dus hoezo is het dat iemand die nooit zijn/haar leven een productieve baan heeft gehad na 12 jaartjes van hun pensioen kunnen genieten?? Dat is discriminatie ten top, normaal had geweest dat bij ontslag nemen er niet eens een uitkering zou zijn zoals bij gewone werknemers, bij gedwongen ontslag een wachtgeldregeling vergelijkbaar met de WW op exact dezelfde critieria en bij ontslag door schuld geen uitkering dan wel een strafkorting op wat ontvangen gaat worden. En uiteindelijk gewoon een sollicitatieplicht. Alles anders is volgens het wetboek discriminatie immers een ieder in Nederland woonachtig moet onder DEZELFDE OMSTANDIGHEDEN HETZELKFDE BEHANDELD WORDEN.

    Dezelfde omstandigheden vind ik een leuke, een dubbel paspoort zou daarom bijvoorbeeld anders behandelt mogen worden dan iemand met 1 paspoort.

 3. Cycle25

  Ja maar….werknemer = loonslaaf, liberalen nemen gretig gebruik hiervan en de dienstenrichtlijn van popo Bolkenstein heeft dit beeld verergerd.

  VVD waant zich nog in de gouden eeuw, lang leve de loonslavernij.

  Des te meer bootjes en grenzen open gaan, des te meer subsidie villa’s en paleizen ingericht worden.

 4. Sando

  Wat een gelul waar komt dat nu weer vandaan Zwart?Mosilms?enz enz .

 5. ervi

  AD beweert dat de helft van de Nederlanders ooit is gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces.
  Dan zijn dat overwegend “witte” Nederlanders die zijn gediscrimineerd.

  Simons, Afriye, Akwasi, BLM, woke-gekkies en alle andere “wit is fout”-psycho`s, letten jullie ook even op ?

  “Witte” Nederlanders worden net zo vaak, misschien nog wel vaker, gediscrimineerd dan gekleurde Nederlanders.

  Jullie kunnen vanaf vandaag jullie muilen houden en julliezelf opheffen.

 6. Sabreur

  “Laat ze eerst maar eens met harde bewijzen komen, in plaats van naar de ervaringen van mensen te vragen die een andere verklaring toch niet willen accepteren.”

  Dit zeg ik dus altijd tegen kneuzen die klagen over discriminatie. Discrminatie is namelijk een misdrijf en dus strafbaar. Met alleen klagen stop je het niet. Als het echt is, dan heb je bewijs en doe je aangifte. Doe je dit niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk geen discriminatie en moet je niet klagen.

  1. Drekie het Toiletmonster

   Discriminatie komt t meest voor bij het aangifteproces.

   1. NEXIT.

    inderdaad , de voor gedrukte aangifte formulieren liggen al gereed

 7. Lex

  Ach ach het zijn toch zulke zielenpieten.

  Volgens mij worden ze al geboren met in hun hersenen geprogrammeerd ik ben discriminatie gevoelig.

  Donkere zwarte gevoelen jegens anderen.

  Anderen de zwartepiet toe spelen.

  Nederland is een van de meest tolerante landen met weinig tot zeer weinig discriminatie.

  1. Drekie het Toiletmonster

   Als wit persoon mis je de ervaring en huidskleur om hier een uitspraak over te kunnen doen. Dat is logisch.

   1. NEXIT.

    wit persoon ? leef jij in zombieland 🙂 🙂 🙂

   2. Reinoud van Gelre

    Dat is discriminatie, Drekie…
    Zit jij Lex nou buiten te sluiten omdat hij blank is?!

    1. NEXIT.

     allochtonen genieten de voorkeur !

 8. combat le pelicule

  Ja het gaat hard met de slapjanussencultuur in Nederland, bijna niemand kan meer iets hebben van een ander, een ziekelijke zieligheidsindustrie die ook nog aandacht genereert…

 9. Adriaen van Bergen

  Als ik kijk naar het salaris van mijn leidinggevende en dat van mij en ik kijk naar wie wat moet doen, dan voel ik me ook gediscrimineerd.

 10. Yoyo

  Big deal!
  So what!!
  Get on with your life!

  Wat een nutteloos onderzoek.

 11. harte385

  Iedereen die in Nederland vertoeft en klaagt over racisme op pakken en het land uit pleuren. dan zullen we eens laten zien en voelen wat racisme is

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.