BLM-‘vijand’ professor Piet Emmer: Men gaat selectief om feiten in het debat over slavernij en racisme

Historicus Piet Emmer, voor veel BLM-sympathisanten een gruwel want de man heeft het niet zo op feitenvrij gebrabbel. In een interview met het AD laat dé kenner over slavernij van zich horen, en ook over de misbruik aan de kant van BLM in deze discussie. Een goed interview, dat flink veel nuances brengt. 


Emmer, die internationaal ook flink wat status geniet, schreef het standaard werk over de Nederlandse slavernij. Hij kijkt al flink wat jaren met verbazing naar de discussie rondom slavernij en racisme. Hij vindt het nergens opslaan dat er wordt gedaan alsof al het racisme voortvloeit uit het slavernijverleden. Activisten, en ook activistische historici verwijten hem juist dat hij slavernij bagatelliseert.

,,Ik begrijp dat het erop lijkt dat ik dingen bagatelliseer. Maar dat is niet zo. Alleen ben je al snel fout als je niet in elke zin benadrukt dat de slavernij verschrikkelijk was. Natuurlijk was het dat, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Als historicus ben je er niet om morele oordelen te vellen, maar om dingen in perspectief te zetten zodat je de geschiedenis beter begrijpt. En om te snappen waarom Europeanen zich met slavenhandel inlieten, is het dus belangrijk te kijken hoe er in Europa in die tijd tegen onvrije arbeid werd aangekeken. Veel Engelse mijnwerkers waren bijvoorbeeld min of meer eigendom van de eigenaar van de mijn. Wie geen werk had, kon als landloper gedwongen worden elders te werken, net als weeskinderen en strafgevangenen, desnoods in een verre kolonie. En de omstandigheden waaronder veel volwassenen en kinderen hier tot in de 19de eeuw moesten leven, waren echt niet altijd beter dan die van slaven in Suriname en op de Antillen.’’

Emmer krijgt al jaren vanuit kritiek vanuit activistische hoek dat hij als historicus zaken met elkaar vergelijkt. Hij geeft aan dit te doen om kwesties in perspectief te zetten. Ja, de Europese slavenhandel was verschrikkelijk, dat erkent hij ook. Maar het lijfeigenschap in Europa, of de situatie van mijnwerkers en arbeiders in sommige Europese landen stond qua situatie gelijk aan de verschrikkingen van slavernij. Volgens Emmer is het meer dan normaal om ook deze kwesties te benoemen.

,,Om een beter beeld te kunnen krijgen van wat er écht gebeurd is vroeger. Bijvoorbeeld: na de oorlog had iedereen het gevoel dat we ons fel hadden verzet tegen de Duitse Jodenvervolging. Totdat iemand eens ging vergelijken hoeveel joden er na de oorlog eigenlijk nog in leven waren en dat vergeleek met andere bezette landen. Toen bleek dat er nergens zo’n groot percentage joden is vermoord als hier. Dat zegt iets over ons. Iedereen snapt zo’n vergelijking. Maar toen mijn Franse collega Olivier Grenouilleau onderzocht hoe groot de trans-Atlantische slavenhandel door Europeanen was ten opzichte van de slavenhandel door Arabieren en de slavenhandel in Afrika zelf, werd hij voor de rechter gesleept omdat hij westerse slavenhandel zou bagatelliseren. Gelukkig is die aanklacht ingetrokken.’’

Volgens Emmer is het ook een kwalijke ontwikkeling dat we het zwart-wit denken vanuit Amerika hebben overgenomen. Daar ging men in de progressieve hoek denken dat armoede onder de zwarte bevolking een erfenis was van de slavernij. Iets waar Emmer niet achter kan staan, dit is feitelijk onjuist volgens hem. En het zorgt ook voor een verkeerd denkbeeld.

,,Racisme en discriminatie zijn vreselijk en moeten worden bestreden. Maar het komt overal voor, in alle tijden. Ook in landen die nooit koloniën hadden. Als je kijkt wie in Nederland onderaan de sociaaleconomische ladder staan, dan zijn dat veelal Marokkanen. Die stammen niet af van slaven, in sommige gevallen eerder van slavenhouders, want de Berbers hielden slaven. Het is te simpel om net te doen alsof iedereen die zwart is slachtoffer is en iedereen die wit is daar schuldig aan is. Na 1800 waren de meeste Surinaamse slaveneigenaren niet blank. Door zwart-wit te denken ga je bijvoorbeeld voorbij aan de ergste vorm van racisme die we kennen: antisemitisme. Jodenhaat heeft niets met slavernij, huidskleur of koloniën te maken.’’

Voor de lezers die meer over Piet Emmer willen weten, raad ik dit interview aan:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Gascoine

  Het merendeel van die BLM figuren hebben toch écht niets te klagen?
  Behalve dan het feit dat er in Nederland blanke autochtonen wonen!
  Ze krijgen elke maand netjes hun uitkering op de rekening, daarbovenop komen nog de onrechtmatig ontvangen toeslagen, kindergeld en genieten daarbij van positieve discriminatie etc!
  De vroegere negroïde katoenplukkers en de Europese blanke slaven “de lijfeigenen” hadden pas echt wat te klagen!
  Jaja, in Europa waren in die voorbije tijden óók veel BLANKE slaven!

  1. perry

   gascoine/
   Oei, je weet toch dat de waarheid niet uitgesproken mag worden in het vals ‘empatisch’ altruïstisch links nederland?
   Foei!

   1. Drekie het Toiletmonster

    Graag het woord waarheid niet vervuilen met propaganda. Waarheid is gebaseerd op objectieve feiten. Propaganda heeft als doel om macht te behouden of te verkrijgen door laag iq mensen te beinvloeden. Ik zou zeggen doe een iq test en je weet tot welke categorie je hoort.

    1. Drekie het Toiletmonster

     Door context en schaal te verdraaien kom je met laag IQ mensen heel ver. Echter, ik als zelfdenkende prik hier zo doorheen. Transatlantische slavernij was immens door schaal en misdaden tegen menselijkheid. Ieder zichzelf respecterend geschiedenis boek over slavernij begint met het distantiëren van andere vormen van lijfeigenschap, zodat mensen niet trappen in dergelijke bewezen racistische argumenatie. Sorry maar niet iedereen die jouw text leest is een laag IQ schaap. Ik stel voor eerlijk te zijn over slavernij. Dat maakt je stukken geloofwaardiger tegenover anderen en tegenover die persoon die je ziet in de spiegel.

    2. NEXIT.

     zoals links dus al jaren doet , geef subsidies en toeslagen en ze eten uit je hand. Beetje propaganda saus er over heen wat populistisch gelul en op momenten die wel gevallen maak je wat opportunistische one liners en je hebt een slaven volk gemaakt.

     De waarheid is links vreemd zelfs als het linkse gezwam aantoonbaar meermaals onderuit gehaald is.

     Wat een I.Q test hiermee te doen heeft is mij totaal vreemd. Als of I.Q een garantie is voor degelijk beleid. Wederom zo een linkse dooddoener

     1. Canta

      NEXIT.
      “zoals links dus al jaren doet , geef subsidies en toeslagen en ze eten uit je hand. Beetje propaganda saus er over heen wat populistisch gelul en op momenten die wel gevallen maak je wat opportunistische one liners en je hebt een slaven volk gemaakt”.

      Ken je die uitspraak van : de pot verwijt de ketel…..
      Een meer populistische uitspraak die jij hier doet is moeilijk te vinden.

    3. Adriaen

     @ Drekie het Toiletmonster

     Ik heb de indruk dat u zich beter met het bemonsteren van toiletten kunt bezighouden dan met het valideren van IQ tests.
     Want daar heeft u overduidelijk geen kaas van gegeten.
     Vanwaar toch de behoefte de eigen onnozelheid publiekelijk te etaleren?

     1. Pierre Tombale

      Heb medelij met Drekie please.
      Zijn denkraam is zeer beperkt.
      Zoals hij ook hier weer demonstreert.

    4. Rene van der Grijp

     Drekie is waarschijnlijk een negert. Objectief is hij zeer zeker niet.

     1. Ernest Stern

      René is waarschijnlijk een blankert. In zijn eigen logica ben je om die reden niet objectief.

  2. Drekie het Toiletmonster

   Er is een grootverschil tussen het europese lijfeigenschap en slavernij. Dat is algemene kennis. Slaven werden gedwongen hun moeders te verkrachten, zodat ze makkelijker verkocht werden. Horigen werden wettelijk beschermd tegen dit soort misdaden. Slaven niet. De enige doelatelling die de pipo hierboven heeft is de authenticiteit van BLM te ondermijnen, door het vervormen van de werkelijkheid en te hopen dat laag IQ schapen die geen historisch boek open durven te slaan, hem gaan napapagaaien. Ken je eigen geschiedenis en denk kritisch na. Hier wat tips: https://en.m.wikipedia.org/wiki/White_defensiveness

   1. evil knievel

    WTF man,Drekie!?(of moet t toch Drekkie zijn!?)🙁🙈
    Over IQ n intellectueel gesproken!🤣
    Mijn bijdrages zijn niet om naar huis te schrijven maar die van schijthuismonster zijn helemaal van de pot gerukt!😁

  3. Drekie het Toiletmonster

   Blijkbaar klagen ze. Dus je hebt per definitie ongelijk. Daarnaast zegt je betoog over uitkeringtrekken alleen iets over jouw racistische vooroordelen. Nederlanders met een migratie achtergrond dragen bij om de sterk verouderde witte nederlandse bevolking via hun belastingafdracht betaalbaar te houden. Daarnaast zijn de grote werkloze en uitkeringtrekkende gemeentes te vinden in Friesland en Drenthe. En dan heb ik t niet eens over alle miljarden die jaarlijks naar de subsidie van boeren gaat, zodat ze zichzelf nog verder kunnen verrijken.https://en.m.wikipedia.org/wiki/White_defensiveness

   1. Bolkestein

    Bijdragen als je als bepaalde immigrantengroep(en) oververtegenwoordigd bent in werkloosheid, uitkeringsafhankelijkheid en criminaliteit? Je rekenvaardigheden zijn van likmevestje. Want deze bepaalde immigrantengroepen kosten ons alleen maar geld en we krijgen er alleen maar ellende voor terug.

 2. Ritter

  Het overgrote deel van de menselijke geschiedenis was slavernij gewone zaak.

  Zowat ieder land deed aan slavernij en slaven die vrij kwamen (zoals in het Romeinse rijk) konden ook slaven in dienst nemen.

  Kortom die tijden waren anders en mensen dachten anders over bepaalde zaken. Je moet altijd de context bekijken waarin iets voorkwam.

  In Afrika werden de slaven vaak gevangen genomen door andere zwarten en verkocht aan slavenhandelaren aan de kust.

  Er zijn ook veel blanken gevangen genomen en tot slaaf gemaakt tijdens de z.g Barbarijse slavenhandel.

  Barbarijse slavenhandel was de handel in slaven van de 16e tot in de 19e eeuw in gebieden aan de Barbarijse kust van Noord-Afrika. Het betrof het sultanaat Marokko en plaatsen in het latere Algerije, Tunesië en het westelijk deel van Libië.[

  Het westelijke deel van de Barbarijse gebieden viel onder de heerschappij van de Marokkaanse dynastieën en het oostelijke deel van de Barbarijse gebieden viel onder de heerschappij van het Ottomaanse Rijk.

  Op de slavenmarkten aldaar werd gehandeld in uit Europa en Sub-Saharaans Afrika gehaalde mensen.

  De Europese (blanke) slachtoffers werden aangevoerd door piraten vanuit de kustplaatsen van Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Engeland tot zelfs IJsland toe.

  Mannen, vrouwen en kinderen werden gevangengenomen in zulke mate dat sommige kuststreken ontvolkt werden.

  ht*ps://www.historischnieuwsblad.nl/omvang-christenslavernij-onderschat/

  1. Bolkestein

   Goed dat je dit, de waarheid dus, aan de dag brengt! Ga zo door!

 3. Ritter

  BLM is gebaseerd op een leugen.

  Het motto van BLM is “Hands up, don’t shoot”; gebaseerd op de schietpartij in Fergerson waarbij , volgens BLM , Brown door een agent in de rug werd geschoten terwijl hij zijn handen in de lucht hield.

  CNN promote dat verhaal en er braken rellen uit en er werd geplunderd.

  Later bleek het verhaal nep te zijn. Een onderzoek van de Grand Jury toonde aan dat Brown de agent aanviel en het wapen van de agent probeerde te pakken. Toen heeft de agent uit zelfverdediging geschoten.

  Ook blijkt uit de complete video van het Floyd incident dat van racisme geen sprake was. Maar toch word de leugen van “racisme” door BLM en veel media gepromoot.

  U kunt de volledige video zelf zien en zelf oordelen of er sprake was van “racisme” tijdens het Floyd incident.

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=YPSwqp5fdIw

 4. Ernest Stern

  ,,Racisme en discriminatie zijn vreselijk en moeten worden bestreden.”

  Dat ziet Emmer juist en dat is ook de kern van de zaak.

 5. rexm

  Op de herdenkingsdag van L.King, dronk ik altijd een bakje zwarte koffie, nu doe ik er maar een flinke scheut melk in.

 6. Edjan

  100% waar. En het vreemde is, dit heeft ca 25 tot 30 jaar geleden al eens in het wetenschapskatern van de Volkskrant gestaan. Toen dus ook al een linkse krant maar wel nog bezig met de waarheid.

 7. hans-e-pans

  Perdoonlijk denk ik dat een deel van de BLM-volgers/meelopers door maar veel te klagen en stampij maken en desnoods dingen te vernielen voordelen/privileges kunnen krijgen boven alle andere mensen.

  Het is ook opvallend dat veel, denk zelf zeker meer dan de helft, van de BLM-/meelopers niet echt een van geboorte meegekregen donkere huidskleur hebben.

 8. Pierre Tombale

  Ik zag een aardige variant op het uitgekauwde origineel: Black Olives Matter.
  En zo is het maar net.

 9. Adriaen van Bergen

  De meesten die over blm lopen te zeuren zijn miljonair nota bene. De blanke typetjes die erover mekkeren komen uit zeer welgestelde milieus. Deze personen zouden zelf aan de verdelen van de welvaart kunnen werken door hun eigen rijkdom te delen.
  Maar net als met de oproep om asielzoekers in huis op te nemen geven ze behalve een grote bek te geven niet thuis.
  Precies zoals Jezus dit al veel beter verwoordde in Matteüs 23 vers 1-12.

 10. Bolkestein

  Voor de waarheid en de feiten moet je niet bij links zijn. Maar dat wisten we toch al?

 11. Bes Tolen

  Volgens Emmer zo lees ik, is antisemitisme de ergste vorm van racisme. Helaas is het zo, dat oorzaken, die wel worden genoemd, onvoldoende wetenschappelijk onderzocht zijn. Waar dat aan ligt? Wel, aan de grote belangen, die met de godsdiensten gemoeid zijn. Het is zaak, dat oorzaken en hun gevolgen, die ook weer oorzaken kunnen inhouden, denk bijvoorbeeld aan het nazidom, eerlijk en grondig systematisch onderzocht worden. Het zal wel een te groot taboe blijven. Godsdiensten manipuleren alles en iedereen. Gelukkig zal de mensheid er niet mee worden. De ongelijkheid, die dit met zich meebrengt, is zo ernstig dat het farizeïsch is andere ongelijkheid wel te bestrijden maar die uit godsdienst voortvloeit niet. Daarom is de opstelling van veel internationale instellingen zoals bijvoorbeeld van de Verenigde Naties afdeling mensenrechten, ook te veroordelen.

 12. Bes Tolen

  Drekie. Blijkbaar speelt u graag voor onmens. Wel dan spoedig het allerslechtste toegewenst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.