Column Jan Roos: ‘Wat een hypocriet tuig’

Nog geen week geleden kondigde ik hier met veel bombarie aan mij wat meer terug te trekken uit het maatschappelijk debat. Moraal van dat verhaal: het heeft geen zin. Als heb je gelijk, je krijgt het toch niet. We zijn nog geen week verder en ik heb alweer voor ophef gezorgd met een paar tweets over een groot maatschappelijk probleem. Het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan, al heb ik gezegd dat ik zou minderen en niet stoppen. Ik twitterde na de misselijkmakende executie van Bas van Wijk het volgende:

– Zullen alle deugers nou nooit het nieuws lezen en denken ‘we hebben er echt een enorme puinzooi van gemaakt met ons stupide wegkijken en doen alsof het niet is wat het is’?

– Het biomassadossier is exemplarisch voor dat denken. Iedereen weet dat het niet kan. Dat het niet waar is. Dat het mislukt is. Dat het wensdenken is. Een leugen. Dat het nooit gaat lukken. En toch stug doorzetten want dat is nou eenmaal de (doodlopende) weg die gekozen is.

– Die 5 kogels, die op een Nederlandse jongeman die iemand aanspreekt op diefstal, zijn afgeschoten kwamen niet alleen maar uit het pistool van de dader. Maar ook uit de van de mainstream media, de deugBN’ers, de wegkijkpolitici en de fatsoenspolitie. U heeft bloed aan de handen.

Natuurlijk werd ik van fout opportunisme, extreem-rechts populisme en politiek slaatje slaan uit deze walgelijke moord beschuldigd. Maar dat gebeurt ook bij een poezenplaatje. Dat is namelijk iedere keer de reactie, vandaar dat ik me steeds minder geroepen voel om iedere keer weer mijn mening op social media te gooien. Het is nooit goed of het deugt niet. Maar ergens hadden de deugers deze keer gelijk. Ik bedreef politiek over een zojuist vermoorde jongeman. Een 24-jarige kerel die iets zegt van een roofoverval op zijn vriend en dat moet bekopen met vijf kogels in zijn lijf. Zomaar neergeschoten op een overvol stadsstrandje waar moeders en kinderen verkoeling zochten. Door een groepje “jongeren” die een horloge wilde afpakken. Waar de media en politie een totaal nieuwe huidskleur voor hebben uitgevonden, namelijk de lichte. Het stond er echt bij het signalement, een lichte huidskleur. Terwijl iedereen weet dat dit geen groepje roomblanke Hollandse jongens waren.

Dus ja, ik bedreef politiek over deze laffe slachting van een onschuldige gozer. Omdat deze moord aantoont dat onze land, onze maatschappij, een nachtmerrie is geworden. Juist door alle mensen die denken te deugen door te zwijgen, door weg te kijken, door andere woordjes te bedenken om de waarheid te bedekken. Juist door de BN’ers die hun Instagram vol kalken na de dood van een doorgedraaide drugscrimineel in Amerika door politiegeweld bij zijn aanhouding, maar zwijgen als de huidskleur van het slachtoffer en de dader ze niet uitkomt. Die deugBN’ers die geen zier geven om een moord op een onschuldige jongen van 24, die tegen een roedel allochtone criminelen iets zegt als ze zijn vriend overvallen. Dat het morele kompas van dit soort mensen zo kapot is dat ze kijken of medeleven wel commercieel interessant is. Gillen dat Johan Derksen een racist is is immers beter voor je sportschool in Amsterdam dan zeggen dat de multiculturele samenleving een gevaar is geworden.

De mainstream media hebben het verhaal van Bas mondjesmaat of niet gebracht, maar hebben ons maanden geterroriseerd met George Floyd, racisme en hoe slecht wij blanken zijn. Politici die niet uitgesproken raakten over die arme Floyd, maar geen woord vuilmaken aan Bas van Wijk. Burgemeester Halsema die bij een Black Lives Matter demonstratie staat, maar pas dagen na de moord summier reageert met: ‘Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de Bas van Wijk. Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed.’ “Alles wijst erop”, terwijl mevrouw zonder dat er een bewijs was dat er sprake was van raciaal geweld tegenover George Floyd wel in coronatijd een demonstratie op de Dam toestond tegen racistisch politiegeweld want “het onderwerp was te belangrijk om het niet door te laten gaan”.

Nee, ze hebben de trekker niet overgehaald. Dat was een kansparel. Maar ze zorgen er wel voor dat dit soort geweld normaal wordt door hun wegkijken. Alleen daarom zijn ze al medeplichtig aan alle slachtoffers. #GerechtigheidVoorBas

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. plakband

  Jan Roos: ‘Wat een hypocriet tuig’ (onze elite)
  Een afschuwelijke waarheid.

  Ik vraag mij af welk volk wordt vertegenwoordigd door onze ‘volksvertegenwoordigers’.
  Overduidelijk is er geen krachtige lobbygroep actief om onze ‘volksvertegenwoordigers’ te ‘helpen’ bij het maken van keuzes op het gebied van proactieve misdaadbestrijding. Wegkijken van de politiek is het gevolg. Het Volk, daar heeft de politiek niets mee te maken. Diep triest.

  1. deZwaluw

   @plakband,
   het merendeel van de volksvertegenwoordigers laten hun oren hangen naar de alom aanwezige lobbyisten. lekker gemakkelijk, je hoeft dan geen dikke rapporten te lezen maar kan lekker met je telefoon spelen. als er gestemd moet worden gehoorzaam je de steminstructie van de partijvoorzitter. als er reces is, en dat is het vaak, vier je vakantie. daar kun je oud mee worden en dan wordt je partij-mastodont genoemd met niet te vergeten, een gouden pensioen..

 2. Bunky01

  Het wordt hoog tijd om zich te bewapenen want de overheid doet niks. Voortaan het recht maar in eigen hand nemen.

 3. Marija

  Jan, je hebt helemaal gelijk en laat die kaffers maar lullen.
  Wij, DE GOEDE nederlanders, leveren een nutteloos gevecht tegen de bierkaai.
  Ik zou niet weten wat het tij kan doen keren en wij weer een fijn land worden.
  Inieder geval vind ik dat je het helder ziet en goed kan verwoorden.
  Ben het met je eens en ga door !

  1. DubbelZout

   Wat is uw definitie van GOEDE NEDERLANDERS ?

   1. Mushroom2100

    Ik denk dat ze daarmee bedoelt eenieder die hier bijdraagt, zich normaal gedraagt en de vinger op de zere plek duft te leggen in plaats van laf weg te kijken omdat de waarheid niet overeenkomt met zijn of haar zweverig linkse ideaalbeeld..

   2. NEXIT.

    geen slechte import

    1. DubbelZout

     Het zal u verbazen maar daar ben ik het dus helemaal mee eens
     Het probleem is echter dat je het van te voren nooit weet
     Stel u maakt deel uit van een groep van 1000 man waarvan 999 tuig is en u bent de enige brave burger van het stel
     Bent u dan ook tuig ?
     Ik zeg NEEN

   3. ikweetwatikwil

    Jan Roos je hebt groot gelijk.

 4. Blondie

  Het is vrij simpel Jan Roos.
  Een 20 tal maanden geleden liep een kleine groep Gele Hesjes in Nederland met een aantal vaste slogans over de Erasmusbrug.
  NOS IS FAKE NEWS.
  RUTTUP EN NEXIT.
  Rutte praat niet MET ons.
  Rutte praat OVER ons.

  Er is niets veranderd of toch.
  NOG meer leugens van Rutte.
  En nog meer doden door wapengeweld.

  1. DubbelZout

   “kleine groep Gele Hesjes”

   Ok en die kleine groep bepaald hier ff want de politieke agenda is ?
   Trouwens, waar zijn ze überhaupt gebleven…

   1. SubTec

    Nee, ze bepalen helemaal niet de politieke agenda. Waar haal je dat vandaan?
    Ze riepen slogans die achteraf allemaal waar bleken te zijn.
    Misschien moeten Nederlanders de volgende keer wat beter luisteren en niet dom achter Rutte en zijn bende aan blijven lopen.

    Ze staan zaterdag op het Malieveld.

 5. Yoyo

  Je kan niet anders zeggen dat Jan groot gelijk heeft.

  Ik ben ergens bang dat de zwijgende meerderheid( waar ik mijzelf ook toe vind behoren), de brave burger met huisje, boompje, beestje het opeens niet meer gaat pikken.
  De huidige slapjanussen- mentaliteit van links Nederland en alles wat daarmee samenheult, moet maar eens afgestraft worden!
  Hopelijk geven de volgende verkiezingen hoop op een andere koers.
  Mark R. en Jesse S. Mogen van mij niet meer meedoen.
  IJdele hoop waarschijnlijk.

 6. Meriadoc Brandebok

  “Dus ja, ik bedreef politiek over deze laffe slachting van een onschuldige gozer.”

  Je bent een viezerik, Roos, en een inhoudelijke reactie niet waard.

  1. Kretoloog

   Kleutertje Brandebok snapt niet wat sarcasme is.

   Flikker op Guus, en maak eerst je lagere school af voor je hier komt meepraten. Eikel!

   1. Yoyo

    Kretoloog ++++++++++++

 7. Canta

  Wat een lulverhaal. Ten eerste is nog niet bekend wie de dader is.
  Ten tweede: over welke BN ‘er heeft hij het als hij zegt dat ze wegkijken bij een dergelijke gebeurtenis?
  En dan heeft hij het over deugBN’ers ( negatief bedoelt) terwijl hij in zijn verhaal laat doorschemeren dat zijn denkwijze de enige is die DEUGT.
  Wie is hier nou eigenlijk de zogenaamde “deuger”?
  Het zou helpen als je die oogkleppen verwijdert.

  1. Logica

   Heb jij dan wel BN”ERS gehoord na de moord op Bas van Wijk? Zeg maar dezelfde figuren die wel moord en brand schreeuwden na de dood van topcrimineel Floyd.

   Jan Roos heeft helemaal gelijk.

   1. Canta

    Logica
    “Heb jij dan wel BN”ERS gehoord na de moord op Bas van Wijk? ”
    Heb jij Wilders of Baudet er over gehoord???

    1. Logica

     Ja, dat heb ik. Maar geef eens antwoord in plaats van een wedervraag stellen. Dat is zo’n doorzichtige tactiek om het geven van een antwoord te ontwijken. Je hebt gewoon geen inhoudelijk antwoord. Dat is wel duidelijk.

  2. Jannes-46

   Bedoeld tenminste als je dat bedoelt.

 8. JFU

  Een 10 en een griffel…niets meer aan toe te voegen!

 9. Heras

  Hoeveel bloed moet er nog vloeien door de multicultie afgod…hoeveel blanke mensen moeten er nog geofferd worden

 10. Jannes-46

  Ik meen te moeten constateren dat de werkelijke reden van de moord nog steeds niet duidelijk is. Moeten we niet eerst even daarop wachten voor een definitief oordeel?

 11. Willem Alexander

  oooooooooooohhhh wat een verademing om Jan te lezen, nadat we de afgelopen weken nogal wat ondermaatse opinie stukjes moesten slikken die niks met feiten te maken hadden. Bedankt Jan. Deze upgrade had DDS nodig.
  Ik blijf.

 12. Willem Alexander

  BAS LIFE’s MATTER

 13. Telex

  Blijf jij maar lekker doorschrijven Jan komt er ook nog eens iets oprechtst in de media

 14. Bes Tolen

  Wat mij nu afgelopen week extra opviel, was dat de politiek van nu en zo ook de mensen, die op de reguliere partijen stemmen van links en zelfs op nog wat midden en rechts, vergeleken bij een partij als de PvdA van de zestiger en zeventiger jaren, nu echt heel extremistisch zijn en ook heel onverdraagzaam. Dat viel mij extra op toen ik enige studie maakte van o.m. ”Tien over Rood” naar aanleiding van artikelen over de ontwikkeling door de jaren heen van de PvdA geschreven door de auteur Frits Bosch.
  De conclusie kan niet anders zijn dan dat het grootste deel van de bevolking een links fascistische politieke psychose heeft opgelopen. De één dan wel duidelijk meer dan de ander. Maar het is wel een zieke toestand en die verdient behandeling.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.