Cultuur van Nederlandse turnsport kan alleen veranderen door creëren van bewustwording

Ondanks de onduidelijkheid over de exacte omvang van het probleem, is de oplossing overduidelijk nog steeds de moeite waard. De crisis in de Nederlandse turnsport is namelijk het perfecte voorbeeld voor een situatie waarbij een rigoureuze bewustwordingscampagne daadwerkelijk zou kunnen helpen.
Diverse coaches van het topsportprogramma turnen voor vrouwen zijn op non-actief gesteld, waarmee ook het hele programma is stopgezet. Aanleiding hiervoor zijn de klachten vanuit oud-turnster Joy Goedkoop en de 26-jarige meervoudig Nederlands turnkampioene Wyomi Masela, die turncoach Vincent Wevers beschuldigen van fysieke en/of mentale mishandeling.

Het meeste van dit onwenselijke gedrag lijkt voort te komen uit een overwinningsdrang, een hypercompetitieve instelling. De coaches willen dat hun turnsters de top bereiken en dat ze bereid zijn om daar alles voor te doen. De ouders van die turnsters voeren eveneens de druk op die meiden op, om verschillende redenen. Iedereen kan zich wel een scenario bedenken, lijkt mij.

Terwijl die meiden, vanaf jonge leeftijd al, dus van twee kanten onder druk worden gezet, zijn ze niet opgewassen tegen die autoriteitsfiguren en kunnen ze maar nauwelijks tegengas geven. Daardoor worden sommige meiden wellicht voorbij hun limiet gepusht, en gaat het ineens op alle fronten mis.

Dit is een pathologische cultuur die je volgens mij wel in meer sectoren aantreft. Beurshandelaren, schoonheidswedstrijden (nog erger: voor kinderen) en wielrennen, noem het maar op. Het is zo’n pathologische competitiedrang, die vaak nog met de beste bedoeling in het leven werd geroepen.

Bij al die gevallen is volgens mij het enige wat helpt een cultuuromslag. Zorgen dat de grenzen van (in dit geval) zo’n meid niet overschreden worden; dat zowel de coach als de ouders kritisch reflecteren op hun motieven en handelswijze; en dat zo’n meid voor zichzelf op leert te komen (dus daar ook de ruimte voor krijgt). Volgens mij zijn in dit soort situaties de problemen concreet genoeg om te pleiten voor het teweegbrengen van een cultuuromslag, wat nog steeds zo vaak wordt bepleit bij situaties waar het totaal niet effectief is gebleken. De crisis in de turnwereld is volgens mij, en strikt in dat opzicht, een ‘mooie’ uitzondering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Lesley Bowen

  Zo’n meid…

 2. M. Brandenburg

  Ondertussen lachen de succesvolle turners en turnsters in het buitenland zich de pest om zoveel amateursime in Nederland met de meedoen is belangrijker dan winnen instelling, immers voor Nederlanders geldt dat een 5.5 gewoon naar boven word afgerond en ook een voldoende is… Hup iedereen een beker omdat je kwam opdagen en het dan gek vinden dat sponsoren niet in de rij staan.

  1. ervi

   Om de top in de turnwereld te bereiken is DDR-discipline noodzakelijk.Altijd al zo geweest.
   Wie daar niet tegen kan moet afhaken.

   Ik ben geneigd om de schuld bij de consument te zoeken. Dat wil perfectie en nieuwe wereldrecords zien; nog beter, nog sneller.

   1. Bloemkust

    Maar DDR én discipline, dat is hier schoppen tegen het zere been.

    1. Arbeider65

     Daarom wordt het hier ook nooit wat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.