DDS EXCLUSIEF! Bert van der Veer: “Laat corona een wake-up-call zijn voor wat ons mogelijk nog te wachten staat!”

Bert van der Veer is TV-maker, journalist en columnist. Onlangs heeft hij een nieuw boek uitgebracht, waarin het coronavirus een belangrijke rol speelt. In het boek wil hij ook het taboe over overbevolking doorbreken.

Hoe is De volgende crisis tot stand gekomen?
Ik was bezig met een ander boek. Daar moest ik voor op pad, maar toen corona losbarstte was dat een slecht idee. Maar ik moet nou eenmaal schrijven en dat virus was een onvermijdelijk thema. Alleen het laatste dat ik wilde was met corona op de loop gaan, met al helemaal geen complottheorieën.

En toen zag je het licht?
Ja, soort van. Ik zat een beetje te Googlen. Toen stuitte ik op een interview in Trouw. Dat ging over het taboe dat rust op praten en denken over overbevolking. Zoals het jaren geleden al over een onvermijdelijke pandemie ging (en die verhalen werden genegeerd) zo was er de voorspelde groei van 7,8 miljard mensen naar 10 miljard in 2015. Daar zijn we dus niet op voorbereid. We willen minder landbouw, we willen geen varkensstallen meer. Maar we gaan meer nodig hebben.

En jij zag daar een thriller in?
Ik had ook een essay kunnen schrijven, maar dat is mijn stiel niet. Uiteindelijk kwam ik op een soort organisatie van welgestelden die de coronatijd waarin angst en chaos heerst gingen gebruiken om het komende probleem aan de kaak te stellen. Maar wel op niet zo frisse wijze. Het moest wel een thriller worden.

Met natuurlijk ook de good guys…
Dat werd een groepje van zich bezighoudt met Dangerous Fake News. Die bestaat niet. Of wel, want ik werd wel vaker door de werkelijkheid ingehaald.

Zoals?
Bedacht ik dat de winkelstraten eenrichtingsverkeer moesten worden, gingen burgemeesters daarmee aan de slag.

Is het niet een beetje glad ijs waarop je je begaf?
Vast wel. Er wordt in De volgende crisis gepleit voor die eenkindstrategie in China. Voor stopzetten van ontwikkelingshulp. Voor de pil in het drinkwater. Dat vind ik niet. Daar heb ik mijn personages voor.

Denk je echt dat het mis gaat? We overwinnen wel vaker iets…
Zeker. Er zijn wetenschappers die veronderstellen dat de natuur wel in zal grijpen. Zo kun je ook naar het coronavirus kijken. Er zijn anderen die in de technologie geloven. Voor de voedselproductie bijvoorbeeld. Maar laat corona een wake-up-call zijn voor wat ons mogelijk te wachten staat.

En daar gaat je boek de wereld mobiliseren?
Als één omgezaagde boom in het Amazone-gebied.

Het boek ‘De Volgende Crisis’ is nu voor €19,95 verkrijgbaar bij oa AKO, Bol, Bruna en Bookspot. Het boek is tevens voor €12,95 verkrijgbaar als ebook bij o.a. Amazon en Libris.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. NEXIT.

  Als we nu gewoon afspreken dat we stoppen met experimenteren in laboratoria met virussen voor chemische oorlogsvoering zijn we al stappen dichterbij om virus uitbraken te voorkomen.

  Als we dan stoppen met de import van kansloze gelukszoekers over de hele wereld en stellen dat 17 miljoen mensen op 33 duizend vierkante kilometer ruim voldoende is en we eigenlijk terug moeten naar 14 miljoen hebben we de extreme drukte ook geregeld.

  Voorlopig blijven de deugneuzen angst zaaien terwijl hun idealen de grondslag dragen voor het gezeik waar we nu inzitten.

 2. Ritter

  Overbevolking in o.a Afrika…………………en waar gaan de jongeren in die landen waar heen?

  Naar waar het “gratis geld is”; waar de honingpot staat En dat is in Noord/West Europa.

  Nu de resessie er aankomt loopt Europa vol met mensen die geen werk zullen vinden en die levenslang aan de staatsruif hangen.
  ===============
  Wie wil er nu niet naar ons land migreren?

  “Waarom zou je thuis [BC: in het land van herkomst] nog lange dagen werken als je in willekeurig welk West-Europees land ook, meer koopkracht kunt verwerven door van een uitkering te leven?”

  ht*ps://opiniez.com/2020/08/04/bizarre-overheidspromotie-voor-nederland-asielzoekersland/bart-collard/

  1. Blokkeer-Fries

   Ongelofelijk hoe de zogenaamde regering Trutte en de EU machtswellustelingen omgaan met ons land. Elke simpele ziel weet dat al deze deels criminele gelukszoekers, ons niets komen brengen en enkel als een sprinkhanenplaag over ons land en Europa zwerven. De zogenaamde multiculturele Utopie is al vanaf de start gefaald. Hopelijk worden de deugstemmers wakker en kiezen ze volgend jaar niet voor het partijkartel. Enkel dan kan er verandering komen. #stemzeweg #nexit

   youtu.be/ylZqvNHRHzI

 3. Bolland

  Goede reclamespot voor Bert, dit is geen primeur krijgen, maar gebruikt worden..

  Goed gedaan Bert en midden in de doelgroep

 4. Adriaen van Bergen

  Als dat boek net zo eenzijdig is als zijn programma indeling?
  Laat maar.

 5. P.Sisterons

  Bert poets je jampotbodems eens. Misschien zie je dan wat er écht aan de hand is.

 6. Maurits Dekker

  Hebben we net de corona crisis en komt er al weer
  een nieuwe crisis aan: Bert van der Veer

 7. Jannes-46

  Ook lid van de Saskia Noort-bubbel?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.