Dit gaat niet de goede kant op: veiligheidsregio’s krijgen nog meer macht! ‘Zij besturen nu ons land’

De afgelopen weken zagen we een radicale ommezwaai in de aanpak tegen het coronavirus: van een centrale aanpak naar een regionale aanpak. Maar is dit wel de gewenste oplossing? Experts vrezen dat er te veel macht naar de veiligheidsregio’s gaat, wat hen voor redelijk lange tijd de machtigste factor van bestuurlijk Nederland maakt. Moeten we ons zorgen maken? 


Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans ziet het met lede ogen aan, bestuurlijk Nederland wordt in vrij korte tijd radicaal omgebouwd. De uitwerking van dit plan kan gevolgen hebben voor vrij lange tijd. In feite wordt onze grote vriend Bruls een van machtigste mannen van Nederland door al deze noodverordeningen.

Ook andere hoogleraren zijn kritisch over de tal van nieuwe verworvenheden van de veiligheidsregio’s in Nederland. Iedereen heeft het, terecht, over de spoedwet, maar dit soort ontwikkelingen zijn even zorgelijk.

“Normaal werkt dit goed, maar deze crisis duurt nu wel heel lang”, zegt hoogleraar Regionaal Bestuur Marcel Boogers van de Universiteit Twente. “Je geeft daardoor lang ingrijpende bevoegdheden aan voorzitters zonder dat ze daar democratische verantwoording tegenover staat. In de Tweede Kamer wordt er nu tot op zekere hoogte vrij gedebatteerd. Regionaal is dat niet mogelijk, en dat dat is gek.”

Zonder dat het gros van de mensen het door heeft staat onze democratie toch op het spel. Is dit de weg die we willen inslaan? Of het de beste manier is om het virus te bestrijden is nog maar de vraag, ondertussen zien we dat onze democratie beetje bij beetje wordt aangetast.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernest Stern

  De fascistische staatsgreep van Führer Bruls.

  Te paard, te paard!

  1. ervi

   geen Fuhrer maar Gauleiter.

  2. NO8D0

   @ernestje mag weer reageren nadat betsie zijn verzorgster in het bejaardentehuis hem netjes eten gevoerd heeft.
   @ernestje toe maar stuur je woordjes maar naar dds.

   1. Charley Bingley

    BalkenbrijCombatFisifisiStart etc etc

 2. Blondie

  Dit toont eens te meer aan, dat de democratie kompleet is verdwenen in Nederland.

  Deze personen die nu de macht in handen hebben, zijn personen die zijn aangesteld door ?.
  Niets is via de democratische weg gegaan, Rutte verlegt allen de verantwoording naar personen, die niet ter verantwoording zijn te roepen.

  De leugens en de noodwetten, vliegen als zoete broodjes over het Binnenhof, ondersteund door de ME.

  1. hans-e-pans

   Toch weer erg slim van Mark R. en Hugo de J. en de andere verantwoordelijke om die verantwoording weer bij anderen neer te leggen zoals b.v.b. de burgemeester van Nijmegen Hubert B. die staan te springen om in de schijnwerpers te staan.

   Kunnen Mark R. en Hugo de J. en de andere verantwoordelijke later als er iets fout is gegaan/gedaan, altijd de schuld in de schoenen van die tweedelijns verantwoordelijken schuiven.

 3. Grasmaaier

  Zoals ik al eerder zei: De Corpona Spoedwet is disproportioneel en is een machtigingswet waarmee de burger in feite vogelvrij verklaard wordt, het parlement zichzelf opheft en de overheid alle macht naar zich toe trekt door per decreet te kunnen regeren – het einde van de democratie – veiligheidsregio’s hebben oncontro*leerbare alleenmacht.

  Iedereen die hier luchtig over doet mist het vermogen om de grote gevaren die hieraan kleven te overzien en helpen door hun dociele en inerte gedrag in feite mee om de cultuur van angst, dwang en contro*le uit te bouwen tot een dictatuur.

 4. 56RdK

  Onze democratie i s al aangetast. Lang geleden begon het verval al, toen tegen de wens van het volk de grenzen opengezet werden voor zogenaamde vluchtelingen en familiehereniging. Voor volk dat zich tegen ons verzet, hier alleen maar komt voor de sociale voorzieningen etc.

  Tegen de wens van het hier oorspronkelijk wonend volk verdragen werden en worden afgesloten die de souvereiniteit aantasten, die de inspraak verkwanselen, die het volk naast het opzadelen van onveiligheid ook nog eens zwaar financieel belasten.

  En nu deze gang van zaken, die Rutte met zijn zooitje heeft veroorzaakt, door vanaf december vorig jaar de aanpak totaal te verkloten, mede doordat ze zich laten leiden door die lul Van Dissel.

  Die verklote aanpak mocht en mag dus niet boven de tafel komen, dus werd en wordt er gefaseerd beleid opgesteld. Wat dus regionale aanpak betekent en de macht dus komt te liggen bij zo’n opgeblazen brulkikker zoals die Bruls.

  Ach, Rutte c.s. is niet in staat om een crisis zoals deze te leiden, maar ook niet verwondelijk, is een VVD’er en die hebben nu eenmaal een korte vooruitblik, een uitermate korte.

 5. Grasmaaier

  Wonderlijk, plotseling zijn de grootsmoelen Brandegeit, Stern, Che, Piet51 en Gebande3 in geen velden of wegen te bekennen.

  Zouden ze ook eindelijk nattigheid voelen?

 6. Petrazoveel

  Zoals gewoonlijk weer helemaal niets hierover op het nieuws…..

 7. Jack Flash

  Bolle Brullie vind ik wel een leuke naam voor zo’n stripfiguur.

  1. Jack Flash

   De linkschen onder ons hier beginnen te beseffen dat juist zij degenen zijn die als eersten eraan gaan?
   Het ruimt wel op.

 8. Piet Klein

  Dit is een faaldossier geworden. Waar eerste Rutte en de Jonge via theatrale persconferenties met veel media aandacht de wedstrijd wilden winnen en vooral de eer wilden binnen halen is het corona dossier een van dossier falen en verwarring geworden. De verdeeldheid in ongekend en lijkt haast onmogelijk om de regie in handen te krijgen. Het zo kunnen zijn dat er een stevige tweede golf aankomt, het zou ook kunnen zijn dat nu de maatregelen in verpleeghuizen en thuiszorg veel beter op orde zijn de zwakkeren beter beschermd zijn waardoor het sterftecijfer enorm mee gaat vallen bij een veel hogere gemeten besmettingsgraad. In dit laatste geval zijn de maatregelen dan achteraf gezien overbemeten en de daarbij behorende impact op de economie groter dan nodig. Ze zijn het gezag kwijt en de acceptatie voor maatregelen bij een te groot deel van de bevolking. Een te groot deel van de bevolking tot Koeman toe, die niet in quarantaine wil, accepteert de richtlijnen niet. Dit is een dossier geworden waarin de kans op succes en goed leiderschap nihil is geworden. Een methode is dan dat je het doorschuift naar andere partijen, in dit geval naar de veiligheidsregio’s. Het is voor Rutte en de Jonge de kunst om uit het centrum van de regie te komen om dan achteraf, bijvoorbeeld bij de verkiezingen het eens te kunnen zijn met de kritiek en dan te melden het is/was een verantwoordelijkheid die bij de veiligheidsregio ligt/lag maar zogenaamd niet mijn pakkie an. Voor de politici is het grote nadeel aan dit dossier dat effect van maatregelen en beleid snel duidelijk wordt. Helaas voor Rutte en zijn coalitie is dit systematisch op veel dossiers. Gelukkig zijn ze tot het inzicht gekomen dat de maatregelen op het stikstof dossier en het vinden van acceptatie daarvoor ook totaal niet klopten en hebben ze dit ingetrokken. Maar op andere onderwerpen, de pensioenen, de huizenmarkt, de migratie, de identiteitspolitiek, de zorg, de bakken geld die worden weggeven via de EU is net zo’n grote puinhoop. Rutte mag dan een aardige man zijn, zijn resultaten zijn belabberd.

  1. Jack Flash

   Goed zo Piet..
   Behalve; Rutte doet aardig,maar is het niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.