Economische malaise begonnen: meer mensen in de bijstand, eerste stijging in 2,5 jaar

Het aantal mensen dat in de bijstand zit is met 12.000 gestegen naar 427.000. Vlak voor het tweede kwartaal begon de coronacrisis, nu het CBS met de cijfers van het tweede kwartaal komt wordt dit pijnlijk duidelijk. Vorig jaar vond er in de zelfde periode een stijging plaats van 2000. De coronacrisis heeft ons hard geraakt in het tweede kwartaal, en het einde is nog lang niet in zicht. 


Steeds meer jongeren belanden in de bijstand, met bijna een stijging van 5% is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Voor het eerst in de afgelopen 2,5 jaar is het totaal aantal bijstandsuitkeringen gestegen, de afgelopen jaren zag we een dalende trend.

Maar de coronacrisis heeft veel bedrijven en werknemers hard getroffen. We krijgen nu pas steeds meer concrete cijfers te zien van de gevolgen van deze crisis. Veel economen voorspellen dan ook dat de echte crisis, of de tweede golf van faillissementen, wellicht nog heftiger gaat worden dan de eerste.

Het heeft de overheid zo’n negen jaar gekost om een daling te krijgen in het aantal bijstandsuitkeringen, maar door de coronacrisis zijn we weer terug bij af.

Met de nog altijd dreigende eurocrisis gaan we zo wel een onzekere toekomst tegemoet. Er is veel onzeker, en wat de echt harde klappen gaan worden moeten we nog ontdekken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. combat le pelicule

  Het zal mij benieuwen of dit volk volgend jaar nog steeds leugenclown rutte blijft steunen?

  1. Grasmaaier

   Ga er maar van uit dat dat gebeurt, Combat. Het grootste deel van het Nederlandse electoraat is zwaar masochistisch en geniet er van om vernederd, misleid en kapot gemaakt te worden. De calvinistische aard, waarin lijden een belangrijke rol speelt, verloochent zich nooit.

  2. hans-e-pans

   Het domme volk onder de VVD-stemmers en stemgerechtigden zal gewoon op hem blijven stemmen.

   Mensen zijn gewoontedieren met een gebrekkig kortetermijngeheugen, waar sommige politici dankbaar gebruik van maken.

 2. Blitzkrieg

  Dit is nog niks… over 1.5 jaar is 40% (of meer) van Nederland werkeloos.

  1. combat le pelicule

   Dat zeg je goed 40% van Nederland waarvan 90% uit Afrika e.o komt

 3. Blondie

  Links maakt meer kapot dan u lief is.

  Bedankt Rutte.

  Ons geld gaat naar de EU en de mensen hier leven in armoede.

 4. RPML

  Dat kon je al in maart zien aankomen, daar hoef je het CBS niet voor af te wachten. Maar onze regenten dachten dat ze met een aalmoes wel bedrijven overeind konden houden. Helaas hebben al deze geschiedkundigen, politicologen en schoolmeesters nog nooit zelf een bedrijf gerund of gehad en stonden hun oren alleen maar naar virologen. Hun reactie zal dan ook wel zijn dat ze ‘geschokt’ zijn; op de 24e krijgen ze weer hun salaris overgemaakt uit de staatsruif en kunnen ze de wintersport gaan boeken. Wanneer gaan de politici en ambtenaren eens bloeden voor de ellende die ze veroorzaakt hebben?

  1. Grasmaaier

   “Wanneer gaan de politici en ambtenaren eens bloeden voor de ellende die ze veroorzaakt hebben?”

   Die kans is bijna nihil. Het ambtenarenrijk (van de laagste tot de hoge overheid) is een zichzelf in stand houdende en uitdijende machine, die pas voorzichtig gaat denken aan eerste, minimale bezuinigingsrondes als Nederland op punt van omvallen staat. Maar dan met een kaasschaaf die vliesdunne plakjes maakt. Ambtenaren en inkrimpen of ontslag? Een onmogelijke combinatie.

   1. Meriadoc Brandebok

    De gepensioneerde ambtenaar Grasmaaier werd drie keer gepasseerd voor een promotie en heeft een mager ambtenarenpensioentje.

    Dat zet kwaad bloed.

    1. Grasmaaier

     Als Lulletje Rozenwater in het verleden een beetje opgelet had, had hij kunnen weten dat Grasmaaier zijn leven lang zelfstandig zelfstandig ondernemer is geweest.

     1. Gebande3

      ZZPer bij de plantsoenendienst dus.
      Zelfstandig grasmaaier en steelhanger.
      Een wereld carrière.

  2. Meriadoc Brandebok

   Jij hebt ook nog nooit een land bestuurd, maar denkt er toch veel van af te weten, dus dat is een dooddoener.

   1. RPML

    Een ondernemer die niet kan ondernemen kiept om; een ambtenaar die zijn vak niet beheerst gaat gewoon door… dat is het verschil

    1. Meriadoc Brandebok

     Dat is waar.

    2. Gebande3

     Een ondernemer die kan ondernemen heeft de effecten ervan op zijn bankrekenng.
     Een ambtenaar die zijn vak beheerst gaat gewoon door, wordt er geen cent wijzer van… dat is het verschil

    3. RPML

     De afgunst onder de ambtenarij naar de ‘grootverdieners’ wint het van de plaat voor hun kop over hun eigen functioneren. Zolang ze dienstbaar zijn voor hun leider op de apenrots doen ze hun werk tenslotte goed toch? Ze vergeten dat ze er zijn bij de gratie van de belastingbetaler, dat zijn de mensen die ze moeten dienen, en niet de ook weer naar boven likkende apen boven hen. En zo krijg je dus situaties waarbij BOA’s kinderfeestjes stilleggen terwijl hun grote baas een bruiloft viert en dezelfde regels aan zijn laars lapt en er geen BOA te bekennen is, er radarauto’s gaan rondrijden omwille van de ‘verkeersveiligheid’ (lees: inkomsten genereren), een Belastingdienst die gezinnen kapot maakt voor de poen of 2 ambtelijke organisaties die elkaar de moeder procederen om een marinehaven.

     1. NO8DO

      De wond, die een ambtenaar bij u achterliet door uw advies niet op te volgen, laat diepe sporen na.
      Tijd geneest niet alle mentale wonden.

     2. RPML

      Het is de ambtenarij die hun broodheren (de belastingbetaler) de nek om draaien. De overheid gedraagt zich als een marktpartij door winst te willen maken, terwijl dat a) hun taak niet is en b) als het misloopt de kasstroom gewoon weer oppeppen door de belastingen te verhogen of meer te gaan handhaven.
      Nu de gemeentes langzaam ook de pijn gaan voelen van wegvallende inkomsten, wat denk je dat ze gaan doen? 1) ambtenaren ontslaan omdat er minder werk is voor de toko of 2) de OZB opschroeven?

   2. Grasmaaier

    Als overheidsambtenaar en betaalde tro*l, springt Maria Brandegeit natuurlijk meteen in de bres voor haar collega’s. Rennen joh, over een kwartiertje begint de maandagochtend-vergadering. Kun je lekker verder slapen terwijl het blokhoofd de nieuwe coronamaatregelen bekend maakt.

    1. Meriadoc Brandebok

     Grasmaaier is een beetje bitter, aangezien hij het nooit verder geschopt heeft dan “zelfstandig ondernemer” bij de gemeentelijke plantsoenendienst.

 5. Cootje

  Het gaat hier echt niet goed en het einde van het jaar is de werkeloosheid 7/8% maar in zuid Europa 30/40% van de beroeps bevolking , die landen moeten dat betalen uit de lopende begrotingen dan gaan die 750 miljard subsidie niet meer genoeg wezen , en als de financiële markten de stekker er uit halen gaat het dominosteentjes rollen , en kunnen we eindelijk dag zeggen tegen het gedrocht de Europese unie , broederschap wat ook Nederland naar de afgrond zal brengen maar wij komen er na een jaar of 5/6 wel weer boven op . Zuid Europa niet die zijn failliet, Corona de scherprechter en de uitvergroter van een totaal Mislukt idee

 6. Cootje

  De bekende volkstuintjes komen weer in het zicht

 7. Meriadoc Brandebok

  De economie zal een harde klap krijgen, maar zich gaandeweg stabiliseren. Dit is de trieste consequentie van diezelfde economische voorspoed die het Europeanen mogelijk maakte het virus uit China te doen overwaaien.

  1. Kretoloog

   Guus den Dooddoener trapt op DDS weer eens open deuren in. Voor de zoveelste keer.

   Volgend jaar kan Brandebok zich Guus den Doodgraver noemen: mag hij zijn links-christelijke idealen ter aarde gaan bestellen.

   1. Gebande3

    Kretoloog wordt kretoloos als Gekko weer een vlakgom is tegengekomen.

 8. NO8DO

  And now something completly different:

  Koopwoede in coronatijd: winkels draaien uitstekend

  De omzet in de detailhandel lag in juli 9,7 procent hoger dan in dezelfde maand van 2019. Dat is bijna een recordstijging, ware het niet dat in juni zelfs een stijging van 10,4 procent werd gemeten.

  Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

  Grote verschillen
  Hoewel de coronacrisis en de daaropvolgende lockdown bij een hoop winkeliers een groot gat in de omzet heeft geslagen, zijn er ook veel winkels waar het eigenlijk al het hele jaar vooral heel erg goed gaat.

  Sterker nog, als we naar alle winkels samen kijken, online en offline, dan zijn de omzetstijgingen een stuk groter dan de omzetdalingen. Alleen in april daalde de omzet van alle winkels samen, met 1 procent. In de maanden daarna steeg die juist erg hard.

  De verschillen zijn wel erg groot. De non-food-sector kreeg in maart en april wel harde klappen, toen veel winkels gesloten waren of er gewoon geen mens in de stad was te vinden. Maar inmiddels heeft die tak ook de weg omhoog weer gevonden, en hoe.

  Non-food-winkels noteerden in juli een omzetstijging van 10,2 procent. In juli ging het ook al crescendo, met een stijging van 9,4 procent. De maanden daarvoor was het wel sappelen.

  Kleding- en schoenenwinkels hebben rotjaar
  Dat er nu van die hoge groeipercentages worden gemeten heeft vooral te maken met het feit dat de klediding- en schoenenwinkels eindelijk weer wat minder beroerd draaien. Daar waren de omzetdalingen in maandenlang gerust dramatisch te noemen.

  In maart, april en mei daalde de omzet van kledingwinkels ten opzichte van 2019 met respectievelijk 41,2 procent, 57,7 procent en 23,7 procent. Schoenenwinkels deden het bijna net zo slecht. In juli is die daling afgenomen naar tussen de 1 en 2 procent, nog altijd minder dan vorig jaar.

  Bouwmarkten en supermarkten vieren feest
  Dat staat in schril contrast met sommige andere non-food-zaken. Neem nou de bouwmarkten: daar worden sinds maar groeipercentages gemeten van tussen de 22 en 40 procent. Een topjaar dus.

  Ook de webwinkels en de winkels in voedingsmiddelen draaien al het hele jaar lekker. Bij de webwinkels steeg de omzet de afgelopen maanden tussen den 20 en 40 procent. Bij de voedingswinkels lag de groei constant tussen de 5 en 12 procent.

 9. Factor

  Maar wist men niet wat er zou gebeuren als je een heel land op slot zou gooien?

  Rutte: “Dat ligt niet aan mij, dat ligt aan het virus.”

  Nooit geweten dat een virus maatregelen kon nemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.