Horeca ziet omzet halveren! Afgelopen kwartaal heeft de horecabranche gigantische klappen gekregen

Horeca ziet omzet halveren! Afgelopen kwartaal heeft de horecabranche gigantische klappen gekregen

Lege terrassen, 2020 is een rampjaar voor de horeca. Bron: Shutterstock: Door Catarina Belova

Dat de horecasector een van de sectoren is die het hardst getroffen is door de coronacrisis wist bijna iedereen wel. Maar met de nieuwe CBS cijfers wordt duidelijk hoe groot de geleden schade wel niet is. Café's zagen hun omzet met zo'n 60% dalen ten opzichte van het eerste kwartaal. Voor hotels was de klap nog groter, zij zagen een daling van 75% ten opzichte van het eerste kwartaal.

Al in het eerste kwartaal van dit jaar was er een flinke omzetdaling te meten, zo'n 14% maar het tweede kwartaal liet pijnlijk zien hoe desastreus de lockdown voor de branche was. Met een omzetdaling van 60% in het tweede kwartaal, is de vraag hoe erg het verlies wel niet is in de zomerperiode.

Afgelopen weken werd al duidelijk dat veel horecaondermers niet blij zijn met de strikte regelgeving, voor hun omzet is dit desastreus. De zomerperiode zal naar alle verwachting ook een negatief record bereiken.

Het ondernemersvertrouwen heeft zelfs een negatief punt bereikt, op een schaal van 1 tot 100 komt het vertrouwen uit op -52,4.

De vraag is hoeveel ondernemingen nog zullen omvallen dit jaar, de crisis is nog lang niet over en het jaar duurt nog lang. Veel ondernemers hopen dat zij extra vergunningen krijgen om toch nog hun terras aantrekkelijk te houden voor klanten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Economie CBS horeca crisis Omzet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties