GGD-directeur Amsterdam: ‘Er is nog geen enkel bewezen geval van een herinfectie’

Er gaan verhalen de ronde dat er mensen opnieuw ziek zijn geworden van het coronavirus. Ze zouden slachtoffer zijn van een herinfectie, in de Amsterdamse raad wilde men hier duidelijkheid over. Is dit verhaal een broodje aap, of is het echt mogelijk dat men opnieuw besmet kan raken? De GGD-directeur van Amsterdam kwam met zijn expertise. PvdA-fractieleider Mbarki hoorde verontrustende verhalen, en wilde graag duidelijkheid. En in feite deelt heel Nederland zijn zorgen, is er een herinfectie mogelijk?

‘Ik heb gehoord dat er mensen tijdens de eerste golf besmet zijn geweest en die nu weer opnieuw Covid krijgen. Incidenten misschien, maar ik heb het wel gehoord zeg maar. Maar dat zijn allemaal landelijke onderzoeken natuurlijk en dat moet gevolgd worden. Het is dus niet zo dat als je het een keer hebt gehad je het daarna niet meer kan krijgen. Dat was het signaal eigenlijk. Zorgelijk.’

GGD-directeur De Jong was aanwezig in de raad om zijn verhaal te doen. En hij stelt men voor nu gerust, er is nog geen bewijs dat herinfectie mogelijk. Er is in feite nog te weinig informatie om deze claim te bevestigen of te ontkrachten, men weet eigenlijk nog te weinig.

‘Er is nog geen enkel bewezen geval van een herinfectie geweest na de eerste golf’, reageert viroloog De Jong. ‘Tijdens een infectie wordt immuniteit opgebouwd. Er zijn verhalen dat die immuniteit kortdurend kan zijn. Je ziet soms dat het aantal antilichamen afneemt. Wat dat betekent voor de bescherming is nog onduidelijk.’

Voor nu zijn er nog geen bewezen herinfecties, maar het uitsluiten dat het in de toekomst onmogelijk is doet hij niet. Net zoals bij andere luchtwegvirussen is er altijd een mogelijkheid.

‘Op een gegeven moment is er zeker wel een risico op herinfecties. Maar dat geldt ook voor andere luchtwegvirussen. Denk aan de snotneusvirussen. Na een jaar is er dan weer een risico. Maar dan praat je dus echt over een jaar en niet nu al.’

Zo zien we dat er nog steeds vrij veel onduidelijk is over het virus, wat niet altijd even hoopgevend is.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ab Infinitum

  Het valt mij op hoe in het OV de mondkapjesverplichting trouw wordt opgevolgd. Inclusief door de vaakgenoemde getinte jeugd. Zij nemen het dus serieus. De enigen die het verdommen zijn oudere dames. Die dragen de kapjes voor de keel of staren zonder maar een beetje voor zich uit. Reizen gratis hier in de metro maar riskeren een boete van 90 Euro. Slim, die oudjes.

  1. Blondie

   Het gratis reizen voor oudere is alleen gratis, als men in een bepaalde gemeente woonachtig is.

   En als die oudjes in een verzorgingshuis wonen, is hun door de overheid verteld, dat het dragen van mondkapjes door het verzorgend personeel, NIET nodig was.

 2. Blondie

  Deze man verteld gewoon de waarheid, de Linkse overheid jaagt de Corona mythe ieder moment weer, naar de burgers.

  Want gelijk zullen ze krijgen.

 3. M. Brandenburg

  “Zo zien we dat er nog steeds vrij veel onduidelijk is over het virus, wat niet altijd even hoopgevend is.”

  Er is helemaal niet veel onduidelijk, met miljoenen en miljoenen geinfecteerden en miljoenen en miljoenen herstelde patienten, en het aantal besmette mensen dat niet eens weet dat ze besmet zijn, is er niet één bewezen geval van herbesmetting, het is dus overduidelijk. Wat ook duidelijk is is dat de overheid en het RIVM juist angstzaaien door hun uitspraken die niet gestaafd worden de data die we voor handen hebben, terwijl we andere partijen die op dezelfde manier hun strijd tegen de coronamaatregelen voeren af doen als conspiciracy theorists of zelfs gekkies, die we niet serieus kunnen menen.

  Nu ben ik zo opgevoed om niet met twee maten te meten, ik zal dus de een langs de zelfde lat leggen als de ander, en wat ik zie is dat er niets maar dan ook niet uit de overheid onderbouwd kan worden om hun maatregelen te onderbouwen, zelfs het onderzoek dat het RIVM aanhaalt om de anderhalve meter te verdeidgen, terwijl zelfs dat onderzoek, ondanks dta het inderdaad heeft vastgesteld dat de grote druppels binnen een meter neerslaan, maar nog belangrijker dat onderzoek toont aan dat de grote druppels niet de bedreiging is. Volgens dat door het RIVM aangehaalde onderzoek word juist bewezen dat het de microdruppeltjes zijn, en die microdrubbeltjes zijn volgens dat onderzoek juist 55x besmettelijker dan de grote druppels die van DICHTBIJ in de luchtwegen owrden geblazen. Dus niet van een meter nee van dichtbij direct in de luchtwegen geblazen Druppels zijn niet zo gevaarlijk als de microdruppetljes die in de lucht blijven hangen. Dat houd in dat iemand die van dichtbij in p0laats van je te zoenen vol in je gezicht niest dan wel hoest zonder de reactie om in zulke gevallen het hoofd weg te draaien is zo gevaarlijk, dat wanneer je met diezelfde persoon in een slecht geventileerde kamer zit je nog steeds 55x meer risico loopt om besmet te worden, en zelfs dat gebeurd momenteel niet op grote schaal.

 4. Pescador

  hoax hoax en nog eens hoax, een virus kent geen tweede golf , nog nooit gebeurt en zal ook nu niet gebeuren. covid-19 is gewoon een griep met minder doden als de ons bekende griep maar omdat niemand meer de griepspuit wil gaan we dit proberen grof schandalig. rutte heeft geld gebeurd van de zoon van soros om een lockdown te regelen en net te doen of er een pandemie is . die pandemie is er niet. kijk maar naar het gedrag van rutte die is nu exact het zelfde als toe hij werd omgekocht door de shell vanwege de dividentenbelasting hij is weer omgekocht de klootzak.

 5. toetssteen

  Onze jongste zoon kreeg eerst Covid en herstelde supersnel, maar daarna kreeg hij de griep! En daar was hij twee weken doodziek van.
  Ik kan me zo voorstellen dat veel gevallen momenteel bij Covid gevoegd worden, zeker het plotsklaps verdwijnen van de griepcijfers. Kloppen doet het alleen niet.

  1. Ernest Stern

   Zoals meestal is dat bij heer Toetsteen lastig te achterhalen maar mogelijk beweert hij hier dat Covid niet meer is dan een onschuldig wintergriepje.

   1. Rood

    etc

   2. toetssteen

    @E.S.
    Voor jonge mensen veelal wel.

 6. NEXIT.

  Als herinfectie onmogelijk is moeten anti stoffen blijvend aanwezig zijn. We kunnen dus stoppen met het zoeken naar een vaccin.

  Fijn om te weten dat je het maar 1 keer kan krijgen of hebben we hier weer te maken met een charlatan die maar wat blaat in de kudde schapen ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.