Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Parlement moet nu terugkomen van reces, anders zijn ze geen knip voor de neus waard’

Als het aan hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer ligt dan moet het parlement zo snel mogelijk terugkomen van het zomerreces. Bij Dit is de Dag vertelde Brouwer dat Kamerleden zo snel mogelijk moeten gaan werken aan een ‘coronawet’, en als ze het belang van zo’n wet niet inzien, waarom zitten ze dan überhaupt nog in het parlement?


Jan Brouwer wordt gesteund in deze oproep door de PvdA-voorman Lodewijk Asscher, die aangeeft zo snel mogelijk een Kamerdebat te willen. Wachten tot 12 augustus – wanneer het zomerreces is afgelopen – slaat natuurlijk nergens, de Kamer moet zo snel mogelijk weer bijeenkomen. Zeker nu het aantal besmettingen weer aan het stijgen is.

Jan Brouwer is van mening dat wat er nu gebeurt, dat burgemeesters zelf bepalen wat de wet is, dat dát hartstikke ongrondwettig is. Nederland wijst graag naar andere landen wanneer zij inconstitutioneel bezig zijn, maar in feite doen we op dit moment hetzelfde aldus Brouwer. Brouwer vindt de kritiek van Aboutaleb dan ook nergens opslaan. Aboutaleb vindt rechtsgeleerden te kritisch, en niet kijken naar de realiteit. Rechtsgeleerden waarschuwen juist voor dit soort ongrondwettige handelingen.

“We krijgen woensdag de gekke situatie dat wij moeten luisteren naar zijn noodverordening, terwijl hij zich juist moet houden aan de grondwet. Daar heeft hij nota bene een eed van trouw over afgelegd. Het is een heel inconsistente redenering.”

 

“We hebben zo vaak andere landen verweten dat ze inconstitutioneel zijn. We moeten zorgen dat we een rechtstaat blijven. Hoofdregel 1 is dat de overheid zich aan zijn eigen gecreëerde regels houdt.”

Bovendien is er nog een ander belangrijk punt: waarom stuur je Kamer op zomerreces in een crisistijd? We zien de afgelopen twee weken het aantal besmettingen weer oplopen, maar toch gaat de Kamer gezellig op vakantie.

“Het gaat nota bene over de Nederlandse volksgezondheid en de Nederlandse economie. We staan aan de vooravond van één van de belangrijkste besluiten die we kunnen nemen. Doe dat op tijd, zodat niemand je iets kan verwijten. Daarvoor ben je gekozen.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. NO8DO

  Het is net als met het RIVM en OMT.
  De doorgeleerde puntmutsen denken het weer beter te weten dan Jan met de pet.

 2. JochemX

  Crisis? Waar?

 3. Gerda2

  Als het parlement op vakantie gaat, is dat voor mij een teken dat er helemaal geen crisis is.

 4. Winfrida

  Groot gelijk. Nu het crisis is (wordt ons wijsgemaakt), kan de Kamer maar beter terugkomen. Of vindt men vakantie belangrijker dan de volksgezondheid? Rare lui!

 5. Bullshit10

  Zo ist er is al lang geen crisis er is nog nooit een crisis geweest die hebben de landverraders kabinet zelf veroorzaakt
  Waarom omdat alle ministers onder vuur lagen zoals merker macron Rutte nu kunnen ze zich op de borst slaan en kunnen ze zeggen zie je wel wat zijn wij goed.maar de boemerang zullen ze keihard terug en hun bek krijgen en dan zijn ze hoop ik weg
  Stem fvd of PVV….. uit de eu

 6. A-BBa

  ‘anders zijn ze geen knip voor de neus waard’ Dat is de kern van het hele artikel.

 7. Aborifa

  Stel je voor dat je bij AH komt. Wil je een brood. Nee meneer er is geen brood, de bakker is een paar weken op vakantie.
  Dat parlement zou eens wat efficiënter moeten werken. Zich met beleid bezig houden en niet eindeloos debatteren over kwesties die op de werkvloer van een instelling of bedrijf thuishoren. En maar dik doen. En maar katten op bedrijven waar ze n.b. zelf van vreten.

 8. andergeluid

  Hoogleraar Jan Brouwer Als u zo goed op de hoogte bent weet u toch ook dat ze gewoon Agenda 2030 uitvoeren vind u dat dan wel rechtmatig?
  en als er een Pandemie uitgeroepen word wat het helemaal niet is en dat alle 194 landen die het UN verdrag getekend hebben dan meteen deze onnodige maatregelen nemen .
  En dat de WHO en het RIVM niet te vertrouwen zijn omdat ze hele andere belangen hebben.
  Ga u eens inlezen wat er allemaal werkelijk speelt en wie daar allemaal voor verantwoordelijk voor is Met onze nep Democratie
  Geld en macht blijkt een hele giftige combinatie

 9. Lefty

  Dat moet uitgerekend uit de koker van een PvdA-er komen. Het is wel duidelijk dat Wilders en Baudet in een Chasse patate zitten. Ze weten niet op wie of wat ze moeten schelden.

 10. J.C.

  Een papieren tijger, die zich drukt maakt over een papieren tijger………

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.