‘In Hongarije zijn enclaves vol Nederlanders, die ons land om allerlei redenen ontvluchtten’

Nederland en Hongarije onderhouden al vele jaren uitstekende relaties op alle vlakken. Toch weten we eigenlijk maar bitter weinig van het land, maar oordelen wel…. Reden voor Frits Bosch om met Hongarije kenner László Marácz het zoeklicht op Hongarije te zetten. We doen dat in een aantal delen. Vandaag: de Hongaarse Opstand.

De Hongaarse Opstand was een massale volksopstand die duurde van 23 oktober tot 10 november 1956. De opstand ontstond spontaan en was gericht tegen het Stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije. De opstand begon als een vreedzame betoging van enkele duizenden studenten van de Technische Universiteit van Boedapest, die hun solidariteit betoonden met het Poolse Poznan, waar een opstand was neergeslagen. De leuzen waren “Russen naar Rusland” en “Imre Nagy aan de macht”. Inwoners van Boedapest sloten zich aan bij de studenten, die richting het parlement liepen. Vlaggen met het staatswapen werden neergehaald en het embleem van de volksrepubliek werd eruit geknipt. De rode sterren op gebouwen werden neergehaald, evenals het standbeeld van Stalin.

Partijleider Erno Gero noemde de betogers volksvijanden die er op uit waren om de macht van de arbeidersklasse te ondergraven en “de banden tussen onze partij en de roemrijke Sovjet-Unie te verbreken”. Het Hongaarse leger stond aan de kant van de opstandelingen en deelde wapens uit. Betogers koelden hun woede op kazernes van de geheime politie. Sovjettroepen moesten zich buiten Boedapest terugtrekken. Erno Gero riep de Sovjet-Unie te hulp.

Op 24 oktober vielen betogers het parlement binnen en dwongen de regering af te treden. Gero en premier András Hegedűs, vluchtten naar de Sovjet-Unie en Imre Nagy (1896-1958) werd premier. De nieuwe regering trad uit het Warschaupact. Gevangenissen lieten gevangenen, onder wie kardinaal Jozsef Mindszenty vrij. De opstand leek te slagen.

Maar Sovjettanks beëindigden die droom. Vanaf 4 november 1956 maakten ze met bruut geweld een einde aan de opstand tegen het communistische regime die amper twee weken had geduurd. In 1956 ontvluchtten ongeveer 200.000 Hongaren hun land. Het neerslaan van de ‘Hongaarse Opstand’ maakte heftige reacties los in Nederland. De Hongaren die in 1956 op de vlucht sloegen voor de Sovjettroepen die hun land binnenvielen, werden in Nederland met open armen ontvangen, althans door de bevolking. Het Kabinet-Drees III was niet enthousiast over de komst van de Hongaren vanwege de vrees van een te groot beslag op de economie en de verzorgingstaat in opbouw. Maar de ministers Ko Suurhoff en Herman Witte vatten de komst van de Hongaren op als een oplossing voor het tekort aan arbeiders in de bouw en in de mijnen waardoor het aantal naar 3.000 opliep. Het is een luttel aantal vergeleken met de honderdduizenden immigranten die we nadien binnenlieten. De meeste Hongaren integreerden uitstekend, en enkelen keerden terug naar Hongarije.

Dat is alweer 64 jaar geleden. Hongaren kwamen naar Nederland, maar inmiddels doet zich een omgekeerde beweging voor. Er zijn soort enclaves van Nederlanders die om uiteenlopende redenen uit ons land zijn vertrokken naar Hongarije.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

105 reacties

 1. Grasmaaier

  “Hongaren kwamen naar Nederland, maar inmiddels doet zich een omgekeerde beweging voor. Er zijn soort enclaves van Nederlanders die om uiteenlopende redenen uit ons land zijn vertrokken naar Hongarije.”

  Zeer begrijpelijk. Vriendelijke bevolking, spotgoedkoop, huizen in overvloed, volop ruimte en geen immigrant te bekennen.

  1. evil knievel

   Daarom!👍😜

  2. Cootje

   En het mooiste ze verzetten met alle middelen tegen het ondemocratische gedrocht in Brussel, en dikke Timmermans kan het niet winnen , net zo goed als in Polen., geweldig die luizen in de pels van die eng nekken . Die op geen huilie huilie op hun TV

  3. Chalres Bingley

   @grasmaaier en zo is t en hetzelfde gebeurt as we speak in Polen .
   Veel Nederlanders zijn het zat en hebben al een Poolse vrouw/man, dan word de stap heel klein om die kant op te gaan.
   Polen gaat echt de euro nooit gebruiken.

 2. Ritter

  Over 20 jaar zijn er nog enkele enclaves van autochtonen in Nederland. Dan is de autochtoon vreemdeling in eigen land geworden.

 3. Meriadoc Brandebok

  Noord/West-Europa (uitgezonderd het diep fascistische Duitsland en de diep egoïstische Fransen) is altijd ontwikkelder, democratischer, intelligenter en beschaafder geweest dan Oost- en Zuid-Europa en zal dat ook altijd zijn. De huidige ondemocratische ontwikkelingen in Hongarije bewijzen dat nog eens.

  Hongarije was een dictatuur in het interbellum, was een handlanger van de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog en zakt wederom weg in de ondemocratische corrupte top.

  1. Grasmaaier

   “…..het diep fascistische Duitsland…”

   🙂

   1. Meriadoc Brandebok

    🤷‍♂️

    1. Grasmaaier

     Godwin Brandebok is WOII nooit te boven gekomen en leeft nog geheel in het verleden.

     Kleine correctie: de Duitsers waren nazistisch, de Italianen fascistisch.

     1. Meriadoc Brandebok

      Klopt, Italië is ook geen land om naartoe te verhuizen.

    2. Stanly2000

     Guus, blijf maar lekker in de tuin met een glaasje fris zitten en kijkt toe hoe democratisch NL is. En ziet dat het goed was, let wel was!

     1. Meriadoc Brandebok

      is.

     2. Rene van der Grijp

      was.

     3. Beukman

      Altijd maar klagen, klagen, klagen over ons mooie land. Terwijl Nederland werkelijk een van de beste landen ter wereld is.
      De ironie is dat de luidste DDS-klagerds dit doen vanuit de eigen buitenlandse enclave.

     4. Meriadoc Brandebok

      Even de cijfers.

      h**p://mathijsbouman.nl/nederland-nog-nipt-een-na-beste-land-ter-wereld-maar-de-zweden-komen-eraan/

     5. Rene van der Grijp

      O ja, de cijfers. Er is niets zo manipuleerbaar als dit soort cijfers, Brandebok.

     6. Rene van der Grijp

      “Altijd maar klagen, klagen, klagen over ons mooie land.”

      Het is geen klagen, want ik heb er geen last van.

     7. Meriadoc Brandebok

      Je bent voorspelbaar, Rene.

     8. Rene van der Grijp

      Kan zijn, maar nog lang niet zo voorspelbaar als jij.

  2. Toverkol

   En hoe democratisch is Nederland zelf dan ?

 4. Ritter

  Je woont in Hongarije en kijkt vanuit dat land naar Nederland ( Noord/West Europa)

  Je ziet dan wijken waar geen autochtoon meer woont en de politie haar gezag heeft verloren. Wijken waarin steken en schieten normaal begint te worden.

 5. Blondie

  Het is simpel, de rivierdelta’s van de Rijn , de Schelde , de Maas liggen in Nederland.
  Vandaar die toegevoegde economische waarden.

  Voor de rest is Nederland een land zoals zovelen met een verdwenen democratie en zonder inspraak.
  Een land waar angst overheerst en de leugen regeert.
  Een land met een cordon sanitair.

 6. Maurits Dekker

  Dat is zeer dom geblaat heer Brandendebok.
  Kom op, u kunt veel beter.

  1. Meriadoc Brandebok

   Waarom? Heb ik ongelijk?

   1. Stanly2000

    Ja!!!

     1. Stanly2000

      Omdat u de regenten van Brussel napraat en überhaupt niet weet waar u het over heeft.

     2. Meriadoc Brandebok

      Je hoeft de mensen in Brussel niet te volgen als je zelf voldoende onderzoek doet.

     3. Stanly2000

      Waar heeft u zoal onderzoek gepleegd? Dagblad Trouw misschien?

 7. Fortiori

  Met al het geklaag over Nederland ziet de jonge goed opgeleide en geschoolde Hongaar het leven buiten Hongarije toch aantrekkelijker. Als die Nederlanders zich in enclaves terug trekken geeft al weer dat de integratie niet gladjes verloopt. Zou het zijn dat de Hongaar denkt “eigen volk eerst” net als wij?

 8. Rieks

  Om hoeveel Nederlanders gaat het dan in die enclaves? Meer dan 10 die een vakantiehuisje hebben aan het Balaton? Moeilijk om Hongaars te leren…..

  1. Isti

   Op dit moment ongeveer 5000. Bron: https://vbngb.eu

   1. Meriadoc Brandebok

    Er zijn 17 miljoen Nederlanders.

    Gaat nergens over dus.

    1. Toverkol

     Nee er zijn geen 17 miljoen Nederlanders !
     In die 17 miljoen zitten heel veel mensen die hier niet horen, en enkel hier zijn om de ruif leeg te vreten !

   2. Rieks

    Interessante site, dank voor de info.

  2. lucinde

   Inderdaad… dat zeggen de feiten ook.

   Max. 5000 maar de meesten wonen er niet permanent. Wil ook geen zinnig mens

   1. Rieks

    Dan nog is 5000 veel. In Polen bv., of Tsjechië wonen zeker geen 5000 NL ers.

   2. sharkey

    Als ik u geloven mag Lucinde zou ik geen zinnig mens zijn. Hier in Hongarije woon ik al jaren met veel plezier en in vrijheid wat ik in Nederland volledig gemist heb de laatste jaren. Hier hebben we rust, een mooie natuur en een vriendelijke bevolking zonder dominante allochtonen. Mijn advies aan u is: blijf fijn in Nederland!

 9. ko vadis

  Binnenkort in het theater Nederland; Blanke townships!

 10. Bes Tolen

  Meriadoc. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland anders genoeg fascistoïde groepen.
  De hele Rooms katholieke bevolking bijvoorbeeld zat toen nog onder de knoet van de autoritaire hiërarchie, die naar de pijpen van Rome danste. Die dacht op termijn hier nog eens de macht te kunnen overnemen.
  Na de oorlog is er gaandeweg wel veel veranderd. Nu is Nederland terug gevallen: voor het grootste deel min of meer links fascistisch, multiculturalistisch.
  Ook landen, die democratisch werden genoemd, hadden nogal eens agressieve regeringen, die de veiligheid in Europa in gevaar brachten. Engeland bijvoorbeeld. En daar onder van de eigen mensen. Dat leek bijzaak.
  Hongarije was ondanks haar regime voor de oorlog als een westers land te beschouwen. Net als Nederland. Zelfde welvaartsniveau enzovoort.

 11. evil knievel

  De plek waar ook ik heen zal gaan,als de verkiezingen van volgend jaar niet lopen als verw8!😁
  Kan ik van daar zien,hoe ons land verder de afgrond wordt ingesodemietert!😭

 12. rexm

  Ben bezig met een huis in Hongarije te kopen, zal niet meer lang duren en we zijn vertrokken.

  1. lucinde

   Je koopt hooguit een goedkoop huisje over de rug van een uitgemolken Hongaar. In de wintermaanden zit je fijn in je Nederlandse huis met alle comfort om je heen.

   1. toetssteen

    @Lucinde
    Totale zwets! Het draait om de grondprijzen! Een huis is helemaal niet zo duur en al helemaal niet als er niet diep geheid hoeft te worden.

   2. Ernest Stern

    Ja, de huizen zijn belachelijk goedkoop, maar dat komt omdat het land leegloopt. Hoger opgeleiden, democraten en jongeren vluchten massaal weg.

    Orbán probeert wanhopig mensen te bewegen tot het verwekken van meer kinderen. Triest.

    1. Grasmaaier

     Ook op een half uurtje rijden van de Nederlandse grens zijn de huizen spotgoedkoop Sterretje: in de Eifel koop je voor anderhalve ton een vrijstaand paleisje met een flink stuk grond waar je in Nederland dik een half miljoen voor moet neerleggen.

     Door het wanbeleid in Nederland kan geen starter meer een huis kopen of huren.

   3. combat le pelicule

    Wat is er mis met een goedkoop huis, sterker nog, al die illegale migranten krijgen ook voor niets een woonhuis ingericht en wel plus gratis zorg en gratis geld..

    1. combat le pelicule

     En daar hoor je niemand over, maar owee als een Nederlander dit doet..

     1. Aardvark blues

      …..

  2. Aardvark blues

   Ik kan het je aanraden, Hongarije is prettig om te wonen, de huizen zijn betaalbaar, de mensen vriendelijk en most of all, vrijwel geen moslim of Kaffer te zien, ideaal dus.

 13. deZwaluw

  In Hongarije zijn enclaves vol Nederlanders, die ons land om allerlei redenen ontvluchtten.

  In Nederland zijn de bungalowparken overbevolkt met Oosteuropeanen.
  Zij wonen daar waar Nederlanders niet mogen wonen.
  Nederlanders worden op die manier verjaagd uit eigen land.

  Dat alles is te wijten aan de huidige machthebbers.

  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit, voor het te laat is.
  Polen verlaat over 11 jaar als rijkste land de EU.
  Netto betaler willen ze niet worden.
  Gelijk hebben ze.

  1. lucinde

   Tuurlijk..ook voor jou…

   Hoeveel mensen ouden naar Frankrijk vluchten denk je?

   Volgens enkele grove schattingen van de Nederlandse Ambassade in Boedapest en de honorair consul van Nederland in Pécs zou het aantal Nederlanders dat een aanmerkelijk deel van het jaar in Hongarije doorbrengt ongeveer 5000 zijn. Dit zou dan inclusief expats , permanente bewoners en mensen die er een vakantiehuis hebben, inclusief hun gezinsleden

   1. deZwaluw

    @Lucinde,
    Inderdaad vluchten er ook Nederlanders naar Frankrijk.
    Er is namelijk grote woningnood in NL.

    Gelukszoekers krijgen met voorrang woningen toebedeeld.
    Allochtonen verpesten de sfeer in oude volkswijken
    Nederlanders mogen niet wonen in een bungalowpark.
    MOE-landers mogen dat wel.
    Dat is toch heel oneerlijk.
    Hongarije is een redelijk alternatief.

 14. lucinde

  Om aan dit stompzinnige stukje een eind te maken, hier cijfers die Frits te beroerd was om mee te geven.

  Volgens enkele grove schattingen van de Nederlandse Ambassade in Boedapest en de honorair consul van Nederland in Pécs zou het aantal Nederlanders dat een aanmerkelijk deel van het jaar in Hongarije doorbrengt ongeveer 5000 zijn. Dit zou dan inclusief expats , permanente bewoners en mensen die er een vakantiehuis hebben, inclusief hun gezinsleden

  Kortom…wat een dom stuk

  1. deZwaluw

   De Nederlandse ambassade in Boedapest is spreekbuis van de linkse dictatuur in NL
   Zoiets als: “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”.
   Als je daar waarheid van verwacht kom je bedrogen uit.

  2. Toverkol

   Ik geloof niet dat het “slechts” 5000 zijn.

 15. Beukman

  Het spreekt voor zich dat een echte Nederlander niet naar Hongarije verhuist.

  1. Stanly2000

   Nee die gaan naar Spanje zoals Kokkie oftewel Gebande3.
   “Je koopt hooguit een goedkoop huisje over de rug van een uitgemolken Spanjaard. In de zomermaanden zit je fijn in je Nederlandse huis met alle comfort om je heen.”
   Vrij naar Lucinde

   1. Gebande3

    @Stanly
    A: Nederland is mijn vaderland.
    B: De reuma in onder andere mijn handen is de rede dat ik de helft van het jaar in Spanje woon.
    C: Ons huis hebben we door een goede lokale aannemer laten bouwen.
    D: Inderdaad, ook onze Nederlandse residentie is van alle gemakken zoals airco voorzien.
    E: Problemen mee? Jammer dan.

  2. Meriadoc Brandebok

   Klopt, de Hongaarse cultuur is volledig tegengesteld aan de Nederlandse cultuur. Als je moeiteloos van de ene naar de andere cultuur kunt overgaan, van een tolerante, uiterst democratische rechtsstaat, naar een intolerante, ondemocratische machtsstaat, dan heb je je nooit Nederlander gevoeld.

   Kijk, als je nou naar het VK of Scandinavië zou verkassen, waar de cultuur veel raakvlakken heeft met de Nederlandse, ja, dat zou nog te begrijpen zijn. Maar Oost-Europa? Nee.

   1. Stanly2000

    Guus, geef eens een voorbeeld van de Hongaarse cultuur?

    1. Ernest Stern

     Bartók is een grote componist en Kertész een groot schrijver maar ik betwijfel of onze emigranten daar ooit van gehoord hebben.

   2. Beukman

    Meriadoc, al begrijp ik wat je bedoelt: ook Nederlanders die hun geluk beproeven in Scandinavië kan ik maar moeilijk als een echte Nederlander beschouwen.
    Wat ook geldt voor je partner: als je van Nederland houdt, dan neem je ook de onvolkomenheden voor lief. Wie emigreert omdat niet alles hem of haar bevalt, houdt niet van Nederland, en kan dus ook geen echte Nederlander zijn.

    1. Meriadoc Brandebok

     Dat laatste ben ik volmondig met je eens. Wie van zijn land houdt, verkast niet nar het buitenland, want een land is niet slechts een afgebakend stukje grond. Het is in feite een deel van je identiteit.

     1. Stanly2000

      Guus kom uit die tuin, kijk om je heen. Waar is jouw deel van de identiteit gebleven? Schiderswijk of Kanaleneiland? Dankzij uw heren in Brussel moeten we o.a. onze identiteit opgeven en overgaan in het grote Europa. We zijn al aardig op weg zal ik maar zeggen.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Stanly2000

      Elk land heeft zijn problemen, maar per saldo is het hier absoluut beter wonen dan in veel andere landen. Ik kan de feiten ook niet veranderen.

     3. Stanly2000

      In welke landen heeft Guus zoal gewoond?

     4. Meriadoc Brandebok

      Ik citeer mijzelf:

      “Wie van zijn land houdt, verkast niet nar het buitenland, want een land is niet slechts een afgebakend stukje grond. Het is in feite een deel van je identiteit.”

     5. Grasmaaier

      En ik altijd maar denken dat Godwin Brandebok een wereldburger is.

      Niks hoor: hij is een bekrompen chauvinistische en nationalistische patriot. Zeg maar, een echt AfD’er, een rechtse rednek, een rigide engnek een achterlijke boer die niet vreet wat ie niet kent.

      Wat moet het erg voor zijn je als je een links warhoofd bent!

     6. Rene van der Grijp

      De bevolkingsdichtheid alleen al is een grote factor die in het nadeel van Nederlands leefbaarheid spreekt. En zelfs dan nog blijven de leiders toestaan dat de grenzen open blijven voor parasieten die notabene voorrang krijgen op autochtonen.

      Ook België (Vlaanderen) is veel te vol maar daar is het landschap tenminste niet volgebouwd met die deprimerende flats en eindeloze rijtjeshuizen.

      Alleen de rijken kunnen zich in Nederland een vrijstaande woning permitteren. Op het Belgische platteland is het (nog) normaal, al zijn het vaak eenvoudige woningen. Leefruimte is een van de belangrijkste factoren voor het welzijn en ik ken geen enkel ander Europees land (Randstad) waar zoveel mensen zelfs in dorpen als een vogeltje in een kooitje leven dan Nederland.

     7. Stanly2000

      Uit dit antwoord blijkt dat Guus niet verder komt dan zijn tuin. Nu nog enkele voorbeelden van de Hongaarse cultuur! Of zijn dat de muggen van Ernst, maar dit heeft niets met cultuur vandoen.

     8. Meriadoc Brandebok

      @Grasmaaier

      Ik ben geen wereldburger, maar een Nederlander, maar jij bent kennelijk wel een werelburger in plaats van een Nederlander.

     9. Grasmaaier

      Ik ben wereldburger EN Nederlander. Ik kan overal wonen en gelukkig zijn. Moet je ook eens proberen. Oh nee, je bent opgegroeid in je bekrompen kerkdorp. Nee, dan lukt het niet.

     10. Meriadoc Brandebok

      @Stanly2000

      Wat hier te bewezen viel, was dat echte Nederlanders niet voorgoed verkassen.

     11. combat le pelicule

      Wat raar dat de hele wereld van occultje naar Nederland mag komen maar een Nederlander van occultje niet naar een ander land mag..

     12. Meriadoc Brandebok

      “Ik kan overal wonen en gelukkig zijn.”

      Precies dat is het punt: echte Nederlanders hebben aanstonds heimwee naar het eigen land, waar hun identiteit ligt, en kunnen niet zo overal settelen. Waar het grensbordje “Duitsland” of “België” zichtbaar is, verlaten ze hun meest intense thuis.

     13. combat le pelicule

      Vindt MB dit ook van Turken, Marokkanen en ander multiculty gespuis

     14. Grasmaaier

      Meriadoc verheft zijn intens bekrompen en in en in burgerlijke opvattingen tot algemeen geldende waarden en gedeelde gevoelens.

      Proest.

     15. Meriadoc Brandebok

      Grasmaaier beseft nog eens dat hij geen echte Nederlander is.

      🤦‍♂️

    2. Aardvark blues

     50 jaar geleden was Nederland een prima land maar de multiculturele droom van luchtfietsers hebben roet in het eten gegooid, alle grote steden zijn naar de klote geholpen, de misdaad tiert welig en je wordt welhaast onpasselijk van wat je om je heen ziet in de straten.

     1. Rene van der Grijp

      De multicul is mislukt. Zelfs zeug Merkel moest dat toegeven en inmiddels is deze olievlek nog een stuk groter geworden.

      Niemand hoeft op te sommen wat de (evidente) nadelen daarvan zijn en niemand hoeft de voordelen ervan op te noemen want dat kan op de achterkant van een postzegel.

      Dus dat West-Europa er op alle fronten op achteruit is gegaan is een inkoppertje.

      Alleen de linkse kuddedieren blijven het stug ontkennen.

     2. Ernest Stern

      “zeug Merkel“

      Niveautje weer, René.

      😠

    3. Rene van der Grijp

     Beukman en Brandebok ontpoppen zich als honkvaste nationalisten. Het kan verkeren…

     1. Grasmaaier

      Sterker: wie kritiek heeft op Nederland is geen echte Nederlander – alleen als je je leven lang smoorverliefd blijft op de moerasdelta word je door B & B waardig bevonden.

      Links is totalitair als intolerant als nooit tevoren.

     2. Grasmaaier

      als = en

     3. Beukman

      alleen als je je leven lang smoorverliefd blijft op de moerasdelta word je door B & B waardig bevonden.

      Niet “waardig”, Maaiman. Maar het valt moelijk vol te houden dat iemand die uit vrije wil zijn land verlaat, nog van dat land houdt.
      Jijzelf geeft voortdurend af op Nederland. Prima, aangezien je – voor zover ik weet – geen praatjes verkoopt over hoeveel je wel niet van dit land houdt.

     4. Ernest Stern

      Beukman en Brandebok tonen zich in elk geval geen landverraders.

     5. Rene van der Grijp

      Beukman schrijft: “Maar het valt moelijk vol te houden dat iemand die uit vrije wil zijn land verlaat, nog van dat land houdt.”

      Johan Cruijff ging naar Spanje maar een deel van zijn hart bleef altijd bij Ajax.

      Moet ik nog meer zeggen, Beukman?

     6. Beukman

      Johan Cruijff ging naar Spanje maar een deel van zijn hart bleef altijd bij Ajax.

      Stel je vrouw betrapt jou in bed met een andere vrouw. Jij stelt haar gerust: “Maar een deel van mijn hart is bij jou hoor.”

      Wedden dat je er met de deegroller van langs krijgt?

    4. Ernest Stern

     Op zichzelf is er geen bezwaar tegen dan een Nederlander emigreert naar het buitenland. Dat is ieder goed recht en de motieven ertoe behoren tot de individuele vrijheid.
     Wat wel ergerlijk en kwalijk is als deze emigranten vanuit het buitenland Nederlandse fora bezoeken om ons mooie land onder te schijten. Zielig is het ook, het toont de heimwee van mensen die het land belasteren dat hun de mogelijkheden bood te emigreren. Bovendien is het dom: men praat over een land waarvan men is vervreemd en niet meer goed kent.

 16. Ernest Stern

  Hongarije loopt leeg. Met name jongeren en hoger opgeleiden ontvluchten dit land vanwege een beroerde economie en een fascistische regering.
  Als gevolg daarvan zijn de huizen en de voorzieningen spotgoedkoop en kunnen ook armlastige Nederlanders daar comfortabel wonen en leven.

  Een nadeel is de permanente muggenplaag. Je zult dus met horren voor de ramen voornamelijk binnen moeten zitten.

  1. Aardvark blues

   Daar heb je die lul ook weer met zijn muggen, sodemieter toch op gek, je bent van zijn leven Den Haag nog niet uit geweest, je weet absoluut nergens van clown, en al zouden er muggen zijn is dit nog altijd te prefereren boven allochtonen en minderwaardige moslims.

   1. Ernest Stern

    De opgewonden reactie bevestigt de juistheid van mijn observatie.

  2. nexit nu

   de tr0l die graag de feiten omdraait , een sukkel puur sang

 17. nexit nu

  ,

 18. Henk van Doorn

  Er is een duidelijke oorzaak voor de vlucht van Nederlanders naar Hongarije. Het land loopt leeg en alles is daar spotgoedkoop.

  ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/hongarije-loopt-leeg-met-honderdduizenden-tegelijk~b4148f77/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  1. Aardvark blues

   Wat vlucht is links geteisem, homoliefhebbers en multicul aanbidders, die kan je maar beter kwijt zijn dan blijft weldenkend rechts over.

   1. Beukman

    Wat merkwaardig dan dat Orbán probeert om die mensen tegen te houden.

    Oh, wacht even:
    De directeur van de Nationale Bank, György Matolcsi, erkende onlangs tegenover ondernemers dat 4 procent van de beroepsbevolking in het buitenland werkt. Hongarije heeft daardoor een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. Winkels, ziekenhuizen en grote bedrijven: overal wordt personeel gezocht.

    1. Grasmaaier

     Het is uitgesloten dat een ‘schreeuwend tekort’ op alle fronten van de arbeidsmarkt wordt veroorzaakt door slechts 4% van de beroepsbevolking. Dit percentage is veel te klein.

     Of Matolcsi overdrijft en fantaseert, of er liggen andere oorzaken aan ten grondslag. Wellicht een booming economie.

     1. Beukman

      Ze treedt in de voetsporen van 600.000 Hongaren die volgens officiële cijfers afgelopen jaren het land verlieten om elders in de EU te werken of te studeren. Sinds 1990, toen er ruim tien miljoen mensen in Hongarije woonden, is de bevolking met 5,5 procent gedaald. Jarenlang was vooral het lage geboortecijfer verantwoordelijk voor die daling, maar de laatste jaren speelt migratie de hoofdrol. Volgens sommige onderzoeken overwegen nog 400.000 mensen om weg te gaan.

     2. Grasmaaier

      Beukman, en hoeveel Polen, Roemen en Bulgaren denk je dat er elders in Europa werken?

      Alles uit het voormalige oostblok zoekt zijn economische heil in andere landen. En ook de emigratie uit die landen is hoog.

      Het is beslist geen probleem waar alleen Hongarije mee kampt, hoewel jij dat als linkse anti-Orban fanaat natuurlijk wel heel graag zou willen.

   2. Meriadoc Brandebok

    Kortom: de huizen in Hongarije raken de Hongaren aan de straatstenen niet kwijt, dus zijn de prijzen omlaag geschoten.

    1. Grasmaaier

     Bronnen graag, anders kunnen we gevoeglijk aannemen dat je lult, liegt en fantaseert.

 19. Isti

  De opstand begon niet in de steden maar maanden eerder op het platteland. Beambten hadden de opdracht gekregen landbouwgrond in beslag te nemen ten behoeve van de oprichting van collectieve boerderijen. Dit pikte de boeren niet en de beambten werden massaal gelyncht op de dorpspleinen. De staat stond volledig machteloos. Pas maanden later begonnen studenten in de hoofdstad de boeren te steunen. De Hongaarse staat en de Sovjet Unie hebben later de conclusie getrokken dat Hongaarse boeren beter met rust konden worden gelaten. Zodoende konden ze gedurende de hele communistisch periode hun producten na gedeeltelijk afdracht zelf verkopen. Ik herinner me de karrevrachten görögdinnye (watermeloen) die aan het eind van de zomer de stad in werden gereden door degene die ze verbouwd hadden. Deze constructie leidde ook tot vrijheid van ondernemerschap voor andere beroepen, zodoende werd Hongarije ook wel “de vrolijkste barak van kamp Oost” genoemd. Geen tekorten door deze vormen van ondernemerschap.

 20. Maurits Dekker

  WAARSCHUWING

  Dit forum wordt geteisterd door een aantal sujetten (waarschijnlijk één of twee personen met een groot aantal nicknames) die als TR0LLEN bestempeld kunnen worden.

  Dit zijn de namen welke zij gebruiken zijn:


  Che
  Ernest Stern
  Charles Bingley
  Meriadoc Brandebok
  Gebande3
  Namo Saya
  DubbelZout

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.