Nu dit weer… ‘Vrijblijvend gebruik van Corona-app kan juist tot méér besmettingen leiden’

Onderzoeker aan de Harvard Business School Chiara Farronato waarschuwt voor het gebruik van de Corona-app, omdat het gebruik ervan vooralsnog vrijblijvend zal zijn. Dat vrijblijvende karakter zou zorgen voor schijnveiligheid, waardoor het juist tot méér besmettingen zou kunnen gaan leiden!

Vanaf 1 september is de privacybestendige CoronaMelder-app voor iedereen te downloaden. De GGD’s in de regio’s Twente en Drenthe gaan vanaf komende week al met de app aan de slag. De app moet aan gebruikers laten weten of ze in de buurt zijn bij iemand die heeft aangegeven besmet te zijn (geweest) met het coronavirus.

In China werkt eenzelfde soort app ontzettend goed. Volgens Farronato zit de doorslaggevende factor voor het succes van die app in het verplichte gebruik ervan. Want, zo stelt ze, wanneer het gebruik ervan vrijblijvend is, dan waant de gebruiker zich mogelijk veilig in een situatie waar die dat eigenlijk helemaal niet is. Dát kan er weer toe leiden dat er weer meer mensen besmet zullen raken.

Ze is ook absoluut niet zuinig in haar bewoording over de effectiviteit van zo’n app:

,,Om effectief te zijn, moet bijna iedereen de app gebruiken. (…) De Nederlandse app is vrijblijvend, net zoals corona-apps in andere Europese landen. Maar in de praktijk zie je dan dat maar weinig mensen de app downloaden. Dan is de app waardeloos of zelfs schadelijk.’’

 

“Als weinig mensen hem gebruiken creëert een corona-app schijnveiligheid. In Duitsland gebruikt nog geen 20 procent van de bevolking de app, en dat is een van de hoogste percentages van Europa. Dat betekent dat je slechts over een klein deel van je ontmoetingen mogelijk informatie krijgt. Maar zolang je geen notificaties ontvangt, voel je je veilig en ga je misschien juist met meer mensen afspreken. (…) Volgens deskundigen moet minstens 60 procent van de bevolking een corona-app gebruiken, wil die effectief besmettingen helpen voorkomen.”

De Nederlandse overheid die de app gaat promoten via tv- en radiospotjes, advertenties en online campagnes, is volgens haar een “verloren strijd”. Wat overigens niet betekent dat de app dan maar direct landelijk verplicht moet gaan worden. Ze pleit juist voor de inzet van die app op kleine schaal en noemt buurten, scholen en bedrijven als geschikte locaties, maar dan dus wel bij verplicht gebruik.

Eigenlijk geldt dit principe voor zo’n beetje alle corona-maatregelen. We zien het op Schiphol met de vrijwillige tests en het ‘strenge advies’ van het RIVM wat betreft quarantaine: grofweg de helft doet er niet aan mee. Dat is dweilen met de kraan open.

Het enige wat helpt is een relatief korte periode (van ongeveer een week of zes) met rigoureuze maatregelen. Nu is het zo, en dat zul je straks ook met die app gaan zien, dat de ene helft van de samenleving netjes afstand houdt en thuisblijft, terwijl de andere helft de verspreiding actief blijft voeden. Op een gegeven moment is die ‘brave’ helft de maatregelen ook weer zat en krijgt dan het virus alsnog voor de kiezen.

De enige oplossing op zo’n moment is om het alsnog te gaan verplichten. Dan is iedereen natuurlijk boos of gefrustreerd want ‘we hadden er al klaar mee kunnen zijn’. Steeds meer mensen zetten dan de hakken in het zand en in de Tweede Kamer blijven ze vooral roepen dat het een morele plicht is, maar wel één die vanuit onszélf moet blijven komen omdat we ‘geen China’ zijn. Niet dat het virus dat wat uitmaakt, maar het levert ons wel flinke schade op.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Gebande3

  Wat een geluk dat er iemand denkt dat een overheidsmaatregel misschien niet juist is.
  Kunnen we weer met zijn allen zeiken en zeuren.
  Negativisme viert hier hoogtij.

  1. NEXIT.

   kritisch is geen synoniem voor negatief dom cockje

  2. Robin Hoed

   Overheidsmaatregelen zijn nooit juist,
   omdat het zelden vrijwillig is.

 2. NEXIT.

  heb geen telefoon , dus geen app , dus doe niet mee

 3. Morgan4321

  Hij is open source, en compileert makkelijk. Op het moment dat het ergens verplicht gaat worden heb ik binnen 2 dagen een versie klaar die niks doet en doorgeeft en altijd aangeeft dat alles OK is. Die komt dan fijn op internet te staan zodat iedereen hem kan installeren. Probleem opgelost.

  1. Gebande3

   Lijkt mij leuk als een IC verpleegkundige hetzelfde doet als u aan de beademing ligt.
   Alles is oké hoor.

   1. AS210854

    👍👍👍

 4. JochemX

  Het is een hoax, bijna geen zieken meer. De app en het vaccin zijn mosterd na de maaltijd. Er is geen enkel bewijs dat er een tweede golf komt en het ‘succes’ van de app in China zegt helemaal niets. Liegen en verdraaien is door de CCP tot kunst verheven. Heer verlos ons van deze virus flauwekul.

 5. gargamel

  Gratis nieuwste telefoon en abonnement, dan zal ik erover nadenken.

 6. ervi

  Sterf toch met je Corona.

 7. LifeBuddy

  Nu dit weer… ‘Vrijblijvende kpn fon -app is ook een opgedrongen besmetting. Hoe lang blijft het nog duren dat de Vrijheid van het Volk wordt ontnomen.

 8. Anti Idioten

  Gaat toch weg met je onzin! Waar zijn de kritische vragen? Niemand stelt ze bij de DDS, jullie lopen allemaal mee met het coronaverhaal dat het zo gevaarlijk en dat al deze “verplichtingen” nodig zijn voor onze veiligheid.

  Zoek op de studie van New York! Daar staat dat mensen onder de 65 maar 0.09% ( minder dan de griep! ) sterft aan het virus, en mensen in die leefdtijd groep zijn overleden had 89% onderliggende gezondheidsklachten! Kan je vinden op worldometers.