OMT adviseert tiendaagse quarantaine, plaatst economisch belang boven volksgezondheid

Voor mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus, adviseert het Outbreak Management Team (OMT), op basis van ‘nieuwe inzichten’, een verkorte quarantaine-periode van tien dagen. En dat terwijl dit praktisch overal ter wereld minimaal veertien dagen is. Heel onverstandig!
De keuze voor een quarantaine van 14 dagen was gebaseerd op de incubatietijd van het virus, die volgens het OMT maximaal 12 dagen zou duren. De nu beschikbare wetenschappelijke literatuur, samen met gegevens afkomstig uit het bron- en contactonderzoek van de GGD’en (met hun enorme capaciteitsproblemen), zou aantonen dat de incubatietijd bij veruit de meeste mensen véél korter is dan die 14 dagen.

Nou, toen ben ik maar eens even rond gaan zoeken op internet. Gewoon om even te kijken of de rest van de wereld ook al op de hoogte is van deze ‘nieuwe inzichten’. Dat blijkt toch vies tegen te vallen!

Ik kwam namelijk dit meta-onderzoek tegen van 14 augustus, die met compleet andere conclusies komt. Ze wijzen op een groot probleem bij de vele onderzoeken die ze hebben gelezen. Namelijk dat het behoorlijk moeilijk is om precies vast te kunnen stellen wanneer iemand besmet is geraakt. Dat moet iemand meestal zelf aangeven (recall bias) en vanaf dat moment begint de ‘incubatie-teller’ te lopen. De onderzoekers hebben een (naar eigen zeggen) betrouwbare meetmethode ontwikkeld, die dat probleem bij de analyse elimineert:

This method enhances the accuracy of estimation by reducing recall bias and using abundance of the readily available forward time data. To the best of our knowledge, this study of incubation period involves the largest number of samples to date. In addition, this is the first article to consider the incubation period for COVID-19 as a renewal process, which is a well-studied methodology and has a solid theoretical foundation. The estimated incubation period has a median of 7.76 days (…) and a mean of 8.29 days (…), the 90th percentile is 14.28 days (…), and the 99th percentile is 20.31 days (…). By including the possibility that a small portion of patients may contract the disease on their way out of Wuhan, the estimated tail probability that incubation period is longer than 14 days is between 5 and 10%. Compared with the results published in Li et al. (3), Guan et al. (5), Backer et al. (6), and Linton et al. (7), the incubation period estimated in our study is notably longer.

Verder wijzen ze bij het hoofdstuk Discussion op de opmerkingen van onderzoekers bij de door hun geciteerde onderzoeken, die ook wijzen op veel langere (en lastiger te bepalen) incubatieperiodes bij coronapatiënten. Het OMT neemt dus nogal een risico met dit advies, want door de quarantaine te verkorten loopt Nederland veel meer risico om besmette mensen eerder ‘vrij te laten’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Kretoloog

  Weet je wat wel grappig is: Laatst las ik een wat ouder artikel van Wout, uit januari 2019. Daar stond onder: Wout Willemsen, een 28 jarige Tukker.

  Nu anderhalf jaar later is Tukker Wout nog steeds 28 jaar. Wat een openbaring, Wout heeft de eeuwige jeugd! Gedronken uit de Heilige Graal van Ronde Tafel Ridder Arthur.

  Wout, wat maak jij je toch druk om het Corona-virus. Jou kan toch immers niks gebeuren? Jij hebt het eeuwige leven, man!

  1. AS210854

   muggenziften is de dag taak van, kretoloog.

  2. EvertB

   Wout denkt ook aan de gezondheid van anderen. Aan die van jou bijvoorbeeld.

  3. kees cup

   Dit gevalletje kan ik geen muggenziften noemen!
   Als de heer Willemsen beweert al ruim anderhalf jaar 28 te zijn, wat niet de waarheid kan zijn, mag men zich afvragen hoe geloofwaardig zijn andere beweringen zijn.

 2. Blondie

  Rutte laat alle remmen los, de ophokplicht wordt deels vervangen door de App en als dat nog niet helpt, laat men gewoon wat rioolafvalwater in zee stromen.

  Het gaat goed in het Nederland van Rutte.

 3. marianne71

  Wat een gezeur. Wanneer je geen symptomen hebt is het besmettingsgevaar nihil. Er zijn ook zat mensen die het hebben en er niks van merken en dus ook niet in quarantaine gaan. Er zullen ook zat mensen zijn die wel weten dat ze het hebben en niet 14 dagen binnen blijven omdat 14 dagen hartstikke lang is. En volgensmij gaat het wel prima met de wereld.

 4. ervi

  Wout heeft zelf Covid-19 gehad en werd hier erg angstig door.Begrijpelijk.
  Maar Wout vergeet dat relatief een enkeling ziek is geworden.Zijn angstzaaierij is dus nergens voor nodig.

 5. NEXIT.

  hoeveel doden deze maand ?
  hoeveel op de I.C deze maand ?

  We hebben maatregelen afgekondigd om de druk op de I.C te kunnen sturen. Nu er geen druk op de I.C meer is kunnen we dus stoppen met alle idioterie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.