Onrust binnen de FNV! Bestuurder roept op tot radicale ommezwaai

FNV-bestuurder Roel Berghuis heeft een pittige brief geschreven aan zijn medebestuurders en het FNV-ledenparlement opgeroepen voor radicale veranderingen. De Rooie-Rakkers-mentaliteit keert weer terug bij de FNV als het aan Berghuis ligt. De organisatie moet zich weer gaan inzetten voor leden, en weer meer naar buiten treden. Zal dit het startsein zijn van een terugkeer naar vroegere tijden? Krijgen we nu nog meer stakingen en demonstraties? Het aantal leden van de vakbond neemt al jaren af en volgens Berghuis komt dit door mentaliteitsverandering van de vakbond. FNV is teveel naar binnen gekeerd, en moet eigenlijk weer net dat extra stapje voor de leden gaan zetten.

Na de kritische brief, die naar zo’n 500 FNV-leden is gestuurd, heeft Berghuis al tal van positieve reacties gekregen. Genoeg leden delen de mening dat er iets moet veranderen, met de huidige koers van de vakbond is geen lang leven beschoren.

,,Ik sta hier dus niet alleen in”, zegt Berghuis. ,,Ik heb tientallen reacties gehad op mijn brief vanuit alle hoeken van de organisatie. We moeten daarom goed met elkaar kijken hoe we de toekomst moeten inrichten.”

Berghuis wil een cultuuromslag binnen de organisatie, en dit is een interessant punt. Al geruime tijd zijn vakbonden dino’s uit een ver verleden, de impact die zij hebben is nihil – althans zo op het oog voor de gemiddelde Nederlander. Willen zij nog enige mate van invloed hebben, dan moeten ze veranderen.

,,Wij zien onze eigen blinde vlekken niet en het is moeilijk om elkaar te confronteren met dingen die we liever niet van onszelf willen zien in een onveilige omgeving. Maar áls we dit voor elkaar krijgen ontstaat er automatisch ruimte voor creativiteit, voor positiviteit, voor een organisatie en vereniging waar mensen zich tot aangetrokken voelen en dat is wat we willen.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Bullshit10

  Echte mannen echte vrouwen hebben geen bond nodig die vechten zelf voor hun rechten als je je werk niet leuk vind zoek je ander werk verdien je te weinig praat dan met je baas krijg je er niks bij zoek dan ander werk
  Ik ben en mijn hele leven geen lid geweest van een bond ik heb mijn eigen verantwoordelijk genomen en dat hadden ze allemaal moeten doen
  De bond zit er alleen voor hun eigen gewin

  1. Che

   @Bull
   Met dit reaguursel laat je maar weer eens zien hoe ontiegelijk dom je bent.

   1. Bullshit10

    Che
    Dan ben jij dus geen echte man vrouw
    Dan hoor jij bij het categorie mietje

    1. Che

     @Bull
     Toe maar, bevestig je domheid nog maar eens.

     1. Oepsie

      Ik heb uw bijdragen eens goed bestudeerd. Uit mijn analyse, maak ik op, dat u geen arbeid verricht, dus eigenlijk een ‘onrendabele’ bent. En dat u niets meer om handen heeft, dan een vastgeroeste mening op het internet te verspreiden. We kunnen het kokervisie noemen Wat u hier dagelijks poneert, is complete flauwekul. En als laatste en zeker niet onbelangrijk, U stinkt!

    2. Oepsie

     Niet op reageren! Dit is ook zo’n eeuwige handophouder. Dat lees je met gemak, als je de vuilnis leest van wat ze hier uitbraken. Hangen graag de ‘altruïst’ uit. Dat is altijd makkelijk, als je nooit iets bereikt heb en daarom je gehele leven boos bent op een ieder die het beter heeft. Ze zijn eigenlijk het meest kwaad op zichzelf, omdat ze weten, dat ze de boot gemist hebben en dat het hun eigen schuld is.
     Er is een mooi woord voor,en dat is, een ‘onrendabele’!

     1. Bullshit10

      Oepsie
      Nee hoor ben alle dagen aan het werk 5 tot 6 dagen
      En omdat ik geen lid ben van een bond zou ik geen werk hebben.dat is nou een zielige opmerking
      Dank zij de bonden word álles onbetaalbaar altijd maar schreeuwen om loonsverhogingen maar jullie vergeten dat het ergens vandaan moet komen 3 keer raden waarvandaan

   2. LifeBuddy

    Commandante Che guevara, alle hervormingen van de sLinkse komen op het bordje van de werkman. De fnv hangt aan het slinkse jojootje en heeft overal ja op geknikt. Hoe ontiegelijk dom ben je.

  2. Aborifa

   Als de bond te weinig leden scoort, dus minder poen vangt, moet er even tamtam gemaakt worden. Gaat wel weer over. Behalve Che zijn er geen arbeiders meer.

   1. Petrazoveel

    “Als de bond te weinig leden scoort, dus minder poen vangt…”

    De bonden ontvangen sinds dit jaar voor iedereen die in de CAO-gemeenten valt € 30 p.p.p.j. van de werkgevers ongeacht of een werknemer lid is of niet….

 2. ikweetwatikwil

  Nooit lid van een bond geweest, zag het nut er niet van.

  Als Che geen antwoord heeft gaat hij de ander voor dom uitschelden . Deze mensen kunnen slecht een andere mening verdragen. Ziek.

  1. Che

   Wel mee profiteren van CAO akkoorden, sociaal plan bij reorganisatie, sluiting bedrijf enz.
   Of wil je dat persoonlijk regelen met het bedrijf, ze lachen je vierkant uit.

   1. Bullshit10

    Che
    Dat regel ik zelf ik verlaat op tijd het zinkende schip dus nee ik heb geen bond nodig

    1. Che

     @Bull heeft nog nooit gewerkt.
     Tja, dan krijg je die onrealistische uitspraken.

     1. Oepsie

      Ik heb uw bijdragen eens goed bestudeerd. Uit mijn analyse, maak ik op, dat u geen arbeid verricht, dus eigenlijk een ‘onrendabele’ bent. En dat u niets meer om handen heeft, dan een vastgeroeste mening op het internet te verspreiden. We kunnen het kokervisie noemen Wat u hier steeds maar weer poneert, is complete flauwekul. En “U” stinkt!

    2. Fortiori

     Zonder de zekerheid van een WW zomaar het vrije veld in. Je komt niet eens de kapiteinshut in van het schip om je rechten te claimen. Voortijdig vertrekken heeft hij het liefst. Het kost ook geen vertrekpremie.

   2. ikweetwatikwil

    Ja hoor Che geloof jij maar alles wat ze je voor houden.

 3. Rieks

  Waarom komt hij daar dan nu pas mee?

 4. AS210854

  Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

 5. Ploppert

  WIE waren de leiders van FNV in de afgelopen decennia, en waar zijn ze nu?
  Na onderzoek blijkt FNV een mooie sprinkplank te zijn voor de carriere.
  En daarmee is de leider, en dus ook de organisatie, ongeloofwaardig.

  1. Piet51

   @Ploppert
   Wat een vreemde redenering. Als iemand een tijd voor de FNV werkt en daarna, heel veel ervaring rijker, een volgende stap in zijn/haar loopbaan zet, maakt dat hem of haar ongeloofwaardig. Dan houden we weinig geloofwaardige mensen en organisaties in Nederland over. Je verbeteren is blijkbaar verboden of gaat ten koste van geloofwaardigheid van jou of je organisatie. Meen je dat echt?

 6. J.C.

  Het kalf is al verdronken hoor…………(de vakbonden stonden erbij en keken ernaar)!

  1. Petrazoveel

   Inderdaad, de bonden zijn teveel op de stoelen van bijvoorbeeld VNG en ministeries gaan zitten en hebben veel te weinig aan de werknemers gedacht. Fatsoenlijke CAO’s hebben we de laatste jaren niet gezien, om het maar niet te hebben over hoe onze pensioenen zijn weggegeven door met name de FNV (iedereen weet dat de veel te lage rekenrente de oorzaak is van de kortingen, niet de heel behoorlijke omzetten die de fondsen hebben behaald, waardoor een ander pensioenstelsel helemaal niet nodig was).

 7. Opa73

  Ben ruim 40 jaar lid van een bond geweest was en is weggegooid geld geen donder aangehad want toen ik ze nodig had kreeg ik niet thuis maar die voorzitters hebben wel allemaal een leuke job daaraan overgehouden, de een werd zelfs min. president cq graaier bij ING, de ander zit in de raad van state, etc. die zaten er allemaal voor hun eigen ik.

 8. Edjan

  Misschien kan de FNV binnenkort weer aan de bak? De Telegraaf bericht dat het europese pensioenfonds dichterbij is dan u denkt. Volgens mij gaat de Nederlandse pensioenpot van 1500 miljard daar mooi in passe, om vervolgens verdeeld te worden over alle gepensioneerde europeanen. Solidariteit heet zoiets …

 9. Adriaen van Bergen

  De FNV bestuurders (alle vakbondbestuurders) hebben hele mooie baantjes op kosten van de leden. Ze doen er heel weinig voor. Beetje laten piepelen door de politici waar ze vaak graag naar willen overstappen, want dat zijn baantjes die nog beter betalen en waarbij ze nog minder doen.
  In het begin van mijn loopbaan ben ik wel eens in aanraking met ze gekomen als jonge programmeur.
  Juichend verhaal over de oudere programmeurs die er elk jaar 2 (of 3)% bij zouden krijgen.
  Daar zat je als jonkie niet op te wachten, natuurlijk want je salaris was al een stuk lager, terwijl je nog niet verouderde capaciteiten had.
  Toen dacht ik al: vakbondslid= weggegooid geld.

  1. Bullshit10

   Adriaan
   Exact lid van een vakbond is inderdaad weggegooid geld

 10. M. Brandenburg

  Uiteraard is het probleem niet dat de FNV naar binnen is gedraaid, het probleem is de verwoivenheid met links, mensen willen een vakbond die voor hen opkomt maar niet is gelieerd aan linkse dan wel rechts partijen, een vakbond dient politiek neutraal te zijn en doen wat het beste is voor de werknemer en wat mogelijk is binnen het bedrijf, immers irrealistische eisen zorgt voor ontslagen en bedrijven die over de kop gaan. Vakbonden dienen met ELKE politieke partij samen te werken die opkomt voor de leden, ook als dat PVV of FvD zijn. Het gaat immers om de leden niet om de politieke carrieres van de bestuurders die zich maar wat graag in de linkse schijnwerpers werken om later aan de tiet van het belastinggeld te hangen.

  Het zou zelfs wettelijk verboden moeten zijn voor vakbondleiders om ook in de politiek werkzaam te zijn, elke keuze heeft consequenties, wil je er zijn voor je leden dan is scheiding met de politiek een keiharde vereiste.

  1. rujoleki

   Spijker en kop. Vakbond CNV en FNV zijn verraders. Nooit meer lid.

 11. rujoleki

  Beste Roel hou maar op .De vakbond fnv belazerd al jarenlang zijn leden. Nooit wil ik nog lid zijn van een vakbond die ons laat werken tot 67 of 68 jaar. In Frankrijk gaan ze nog steeds met 62 jaar met pensioen. De vakbond heeft voor mij en velen afgedaan.

 12. Bes Tolen

  Dus ontvangen de vakbonden een kleine 5 miljoen euro per jaar van de gemeenten. Dat zal heel wat gemeenteraadsleden niet bekend zijn. Zo kweek je wel luie vakbonden. Als gemeenten lui zijn helpt dat ook niet. En daar lijkt het wel op. Het beroerde is, dat de kwaliteit ontbreekt. Goed, het is al wat jaren terug dat een belangrijk adviseur uitriep: ,,Negentien van de twintig gemeentesecretarissen schieten veel te kort en de twintigste dan? Wel die kan er helemaal niets van”. Zou het nu ondertussen beter zijn? Je mag het niet verwachten met al die voorkeursregelingen. Die tasten elke organisatie aan. Zo is er weinig van te verwachten.

  1. Piet51

   @ Bes Tolen
   Die werkgeversbijdrage is helemaal niets bijzonders en geldt voor bedrijven al meer dan 50 jaar. Dat is vooral ook in hun voordeel van de werkgevers om zo professionaliteit aan de andere kant van de tafel te garanderen. Er zijn allerlei afspraken aan verbonden. Dat bedrag is overigens slechts ruim € 20 voor een voltijds medewerker.
   Maar belangrijker is, dat je CAO-afsrpaken nooit afzonderlijk moet beoordelen, maar als pakket. En dan zul je zien dat er meer afspraken zijn, de ene in het voordeel van de leden, andere in het voordeel van de werkgevers.

 13. Bes Tolen

  Piet51. Oneens met u. De vakbonden missen bekwaamheid wat de eerste tientallen jaren na de oorlog wel beter was. Toen had je mensen, die de praktijk kenden en door avondstudie ook binnen de vakbond op basis van bewezen kwaliteiten omhoog kwamen. Trouwens wat arbeiders wel zagen, kwam in grote bedrijven vaak niet bij de leiding terecht. Neem de scheepswerven. Bij een ministerie van financiën is dat geen geschiedenis maar één van de grote fouten waarvan pas laat dus de laatste jaren wat aan het licht komt. Hier heeft de vakbond foute invloed gehad door ja, zie hierna.
  De principiële fouten zijn vanaf Kok gekomen. Niet van Arie Groeneveld, die wist waarvoor hij stond. Kok liet ook foute lieden toe, die ook nog eens de hoofdplaatsen zijn gaan bezetten. Hardroepers navrante oud communisten. Wel mooie commissarisplaatsen gaan bezetten zonder kennis van zaken. Kok had als minister van financiën geen kennis van zaken. Maar de pers blijkbaar ook niet want anders was hij vast niet gebleven. Bij de rijksambtenaren werden de meest onderlegde groepen door ABVO KABO eerder gezien als vijand. Wel promotie voor middelbaar maar demotie voor de mensen met hoogwaardige kennis, die een veel groter bereik hebben met hun kennis van zaken. Allemaal verwaarlozing door de top.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.