Oud-DNB-president Nout Wellink over economische gevolgen corona: ‘ingrijpen komt weer te laat’

Nout Wellink, oud-president van de DNB, spreekt in een openhartig interview over de aanpak van de coronacrisis. Volgens Wellink is de overheid weer eens te laat, zoals zo vaak bij economische rampen huppelt de overheid achter de feiten aan. Hij vreest zelfs voor de eurozone, die in gevaar loopt door het mismanagement van de overheden in de EU. 


Er is vooral veel schijnveiligheid gecreëerd door overheden, dat het economisch allemaal nog wel te bolwerken valt aldus Wellink. Overheden vangen nu de harde klappen op, maar wanneer de storm over is zien we pas de echte gevolgen van de crisis. En dan weten we dus pas hoe hard we in onze portemonnee zullen worden geraakt.

„Wat er nu gebeurt, is als een tsunami. Nu zijn we veilig doordat overheden te hulp zijn geschoten. Maar pas als de tsunami achter de rug is en het stof optrekt, zie je wat er is vernietigd. Stel, een particulier krijgt uitstel van belastingen. Maar volgend jaar moet hij twee keer zoveel betalen. Of je hebt als ondernemer een werknemer in dienst gehouden en de markt is nu veranderd. Dan moet je hem alsnog ontslaan. Deze crisis kan langer duren dan de vorige. Bij de kredietcrisis kon je de oorzaak isoleren, dat was de financiële sector. Nu is de vernietiging die in de economie plaatsvindt veel breder.”

Europese politici zien de ernst van de economische gevolgen niet in volgens Wellink. Volgens hem staat de eurozone op ontploffen door reactief beleid. Hij schat zelfs de coronacrisis gevaarlijker voor de euro dan de eurocrisis.

„Ik denk het van wel. Omdat er nu grote landen bij betrokken zijn. Griekenland was een paar procent van het euro-bbp, Italië is veel te groot. Als Italië uitstapt, heeft dat niet alleen een impact op op de ECB, maar ook op de banken, door de grote verliezen die dan zullen worden geleden op het bezit aan Italiaanse overheidsobligaties. Dat haalt het hele financiële stelsel onderuit in Europa. Het doet ook meteen enorme twijfel rijzen aan Spanje, aan het hele stelsel.”

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Henk42

  Veel sectoren worden hard geraakt met name de horeca retail reisbranche .
  Als naar schatting 1/3 van de horeca failliet gaat heb je een groot probleem met alle aanverwante leveranciers Ed ook.
  Retail ,mensen kopen ineens vele malen meer online dan in de winkels.
  Kantoorpanden.leeg ivm thuiswerken.
  Ga zo maar door …dit word catastrofaal.

  1. Cootje

   Ja en in 2021 worden de volkstuintjes weer populair , dat schreef ik begin januari al , er zijn hier van die gelukzoekers die daar niet in geloven, maar buiten Europa gaat Corona in de hele wereld te keer , en die gaat een spoor van vernieling achter laten , en als de financiële markten met ze alle naar de nooduitgang gaan , vallen de landen met bosjes om . En dan is een volkstuintje handig , want geld en stenen liggen zwaar op je maag

  2. NEXIT.

   QUOTE dit word catastrofaal. END

   dit is catastrofaal. De echte cijfers worden weggemoffeld en we doen net of er niets aan de hand is. De politiek hoopt op een tweede golf zodat ze die de schuld kunnen geven. Daarna zullen de negatieve cijfers gegooid worden

 2. HD

  Geld van bank en zuinig zijn.

  1. EvertB

   Ingewijden in de Duitse politiek hebben officieus gelekt uit vertrouwelijke informatie. Zij hebben gemeld dat er plannen zijn om al het contante geld per 1 januari 2021 waardeloos te verklaren. Nederland heeft een sterke financiële verwevenheid met Duitsland en zou daarom mee gaan in deze Duitse beslissing.

 3. HD

  En wat spullen om je huis en gezin ie verdedigen, want van de roverheid kan je niets verwachten.
  Ben benieuwd hoeveel het koningshuis er bij de derde dinsdag in september bij krijgt.

  1. Rood

   Alex kan en mag de wet niet tekenen want: “Niet normaal maken wat niet normaal is”
   WA 05-05-2020

 4. LifeBuddy

  Volgens Wellink staat de eurozone op ontploffen door reactief beleid. Als we toch naar de haaien gaan, dan maar snel Engeland achterna en NEXIT. Dan kunnen we de maffia een KO. tik verkopen.

  1. Ernest Stern

   LifeBuddy lijkt me echt een bestuurder die weet van de hoed en de rand.

   😹

   1. Gascoine

    ernst stern@
    En jij lijkt me echt een bestuurder die weet van toeten noch blazen, behalve je vrindje, blazen?

 5. Blondie

  Er zijn drie dingen die Nederland met zeer veel spoed moet uitvoeren.

  Stoppen met het Schengen verdrag.
  NEXIT.
  RUTTUP.

 6. Gebande3

  Nout Wellink, dat was toch die uitgerangeerde mastodont die nergens verstand van had en stilletjes van zijn pensioen moest gaan genieten.

  Niets zo flexibel als de mening van DDS en de reageerders.

  1. Grasmaaier

   “..dat was toch die uitgerangeerde mastodont die nergens verstand van had en stilletjes van zijn pensioen moest gaan genieten.”

   Eindelijk ben ik het volledig met je eens.

 7. Vrijedenkert

  Neut Wellink heeft groot gelijk…
  En daar komt nog bij: als noordelijke landen ook nog eens verplicht honderden miljarden moet storten in zuidelijk bodemloze knolookputten en grote groepen criminele kostgangers nachten achter elkaar massaal de grote steden afbreken je als overheid geen cent overhoud om het land weer op tekunnen bouwen als je gevolgen werkelijk zichtbaar gaan worden!

 8. Piet Klein

  Het bijzondere aan deze oud gedienden is dat ze selectief op de media hun visie kwijt moeten. Wellink is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de hoge schulden in Europa, is mede verantwoordelijk voor de doldraaiende geldpers in Europa. Zijn constatering dat Europa op ontploffen komt te staan zou kunnen kloppen maar vooral hijzelf is persoon die deze route heeft ingezet. Velen voorspellen het einde van het onmogelijke spoor van schulden maken en geldbijdrukken. Het is volstrekt helder dat dit spoor eens moet eindigen. Maar Wellink komt wel na de maaltijd met zijn opmerkingen. Het was beter geweest als hij, toen hij aan het roer zat van de DNB, had ingegrepen. Het tweede opmerkelijke is dat hij niet verder komt dan waarschuwen. Nu kan een kind de was doen. Iedereen ziet dat er enorme achteruitgang is in de economie. Iets beter geïnformeerd kan je weten dat de ECB/DNB een onmogelijke schuld hebben laten opbouwen zowel bij bij de landen als bij de ECB, de geldpersen in turbo laten draaien en dat daarmee tegelijkertijd de monetaire instrumenten compleet lam zijn geworden. Waarbij het nog de vraag is of ze zouden werken want ze hebben in de afgelopen tijd ook niet gewerkt. Voorspellen dat het spannend wordt en dat er mogelijk actie nodig is niet zo’n grote kunst. Wat ook ontbreekt is dat Wellink niet uitlegt wat er dan wel zou moeten plaats vinden. Dat is nogal jammer. Want juist de corona dip in de economie biedt mogelijkheden om onconventioneel in te grijpen. Als je vliegmaatschappijen wil saneren om CO2 te bezuinigen is dat nu het moment. Als je maatregelen wil nemen om te stoppen met onzinnig bijdrukken van geld en de schulden wil saneren is er geen beter moment dan wanneer de economie in de slow down zit. Vermoedelijk voor veel bestuurders en politici en mogelijk ook voor Wellink een beetje te hoog gegrepen om serieuze voorstellen te komen. En dat is jammer. Dat is meer dan jammer want zo gaan kansen om de koers te verleggen voorbij. Bovendien is Wellink ook nog adviseur in China en dat betekent dat we niet precies weten met welk motief hij op het podium stapt. Bovendien zien we allerlei figuren met enige bekendheid nu Wellink maar ook de Hond losse flodders afschieten die vaak de onzekerheid vergroten en geen consistente bijdrage zijn om de problemen op te lossen.

 9. Cootje

  noutje heeft gewoon gelijk , maar dat wisten ze toch ook 20 jaar geleden met de introductie van die sloop munt. Als de zuid Europese landen toen hun munt om de 3/4 moesten devalueren , wij toen een hardere munt hadden dan de Duitsers die werden geconverteerd met de Duitse eenwording , zalm onze gulden met 10% korting heeft weggeven om mee te mogen doen en de multinationals hun handel in Europa niet meer hoefde in te dekken tegen de toen heersende valuta schommelingen , die waren en zijn voor de Europese belasting betaler, is Corona toch een zegen , die gaat het Europese ondemocratische gedrocht slopen , daar gaan geen 750 miljard aan helpen, 5/6 jaar in de armoe zitten , maar de zuid Europeanen zijn failliet en blijven failliet , haast 20 jaar opgelicht gaat ten einde komen , Een Europa wel een Arm europa

  1. Henk42

   @cootje klopt ,onlangs in Italië geweest maar wat een armoede daar.
   Een behoorlijk deel van huizen en fabrieken kantoorpanden restaurants staan leeg en dan bedoel ik jaren leeg en verwaarloosd.
   Infrastructuur is heel slecht.
   De maffia tiert daar welig en een groot deel word zwart gedaan in alle branches.
   Zelfs bij benzinepompen geweest waar niet eens een pinapparaat was.
   Alleen supermarkten met pin en de rest alles cash zelfs in de meest luxueuze winkels.
   Rutte heeft cart blanche gegeven aan de zuideuropeanen van ons belastinggeld.
   Ik overweeg sterk om met mijn gezin te vertrekken uit Nederland
   Gewone westerse landen ook Australië Nieuw-Zeeland en Canada behoren niet meer tot mijn keuze ivm met de blm gekte en de islam die daar met open armen word ontvangen.
   Eerder tjechie Slowakije Hongarije of polen ,omdat deze landen een behoorlijk lage staatsschuld hebben geen moslims toelaten(ze kennen de geschiedenis goed) en over het algemeen hard werkend volk.
   En met de gekke huizenprijzen hier zijn we spekkoper daar en zingen wij het wel uit met een eventueel simpel baantje.

   1. Crassus

    Gewoon Suriname ! Met de recente olie vondsten een verwachtingsvolle toekomst.
    Met uw AOW en pensioen bent u met 2000 Euro al “rijk” laat staan als u meer hebt.
    Met internet is het mogelijk overal op alle beurzen te handelen. En ze spreken Nederlands. Kijk Paramaribo, de duurste auto’s rijden er.

 10. Bes Tolen

  Cootje. Daar kon Zalm al niets meer aan doen. Lubbers had al de te hanteren koers afgesproken. [Zalm heeft zich wel meer geërgerd al ging het dan om kleinere posten]. De oude confessionele politiek zegeviert steeds. In Italië voor de volle honderd procent. Laster is altijd een groot wapen geweest in handen van het christelijk geloof en het Romeinse Rijk wat als vrijwel van hetzelfde laken een pak is te zien. Het opruimen van de geschiedenis van de Etrusken en Gallië en voor het grootste deel van de Germaanse had als doel te vernietigen wat we nooit mogen weten. We zitten aan alle kanten nog in de rommel tot we kapot zijn. Dat heet beschaving.

 11. Cootje

  De polderde Nederlander kijkt graag hoe een ander de kastanje uit het vuur haalt , Lubbers deed een greep in de pensioen potten, kok nam 0,25 cent om ze niet meer terug te geven, balkenden eerst het zuur en dan het zoet. Ruim 10 jaar een liberale premier heeft het land afgebroken waar bij een van de twee werkende partners zich als prostitué moet inzetten om te werken voor vadertje staat , en onze kinderen worden opgezadeld met de weggeef garanties zuid Europa , onze pensioenpot van 1500 miljard staat al in Europa en met de totale Corona armoede wordt die dadelijk de kop van jut om de solidariteit in stand te houden. In de Chinese geschiedenis boekje staat over 50 jaar Nederland was een rijke provincie van europa

 12. Telex

  Je hieft geen ex DNB bank directeur te zijn om te zien dat dit niet deugt. Zijn opvolger Klaas Vaak slaapt lekker verder. Het uitgeven van andermans geld gaat makkelijk af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.