SGP-europarlementariër uit felle kritiek op doorgeschoten EU-regelgeving die beroepsvisserij de nek om zullen draaien

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) maakt zich ernstige zorgen over nieuwe EU-regels die de hele beroepsvisserij voor de kiezen gaat krijgen. De aankomende regels schieten compleet hun doel voorbij en behandelen straks zo’n beetje de hele sector als frauduleus. Ruissen houdt de focus bij zijn kritiek, maar volgens mij zien we hier een symptoom van iets breders.
De Europarlementariër noemt een aantal voorbeelden van EU-regels die hun doel compleet voorbijschieten. Voor Ruissen lijkt het probleem hem ook vooral daar in te zitten, dat ze ‘te streng’ zijn. Hij noemt: verplichte camera’s aan boord, extra weging van de visvangst aan land, verplicht hun locatie om de zoveel tijd door moeten geven, verboden voor bepaalde milieu- en diervriendelijke technieken, productielimieten (óók voor de onbedoelde bijvangst).

De europarlementariër gaat heel goed in op de reden of context voor die regels en de manier waarop het in de praktijk fout zal gaan, maar hij kijkt nauwelijks naar het gezamenlijke effect van die regels als ze allemaal geïmplementeerd gaan worden. Dat is veel interessanter, want daarmee kun je volgens mij meer het ‘ware karakter’ van de EU zien.

Ga maar na wat al die regels voor een uitwerking gaan hebben op die sector. Het kost nogal wat geld om gps-apparatuur en een aantal camera’s te installeren. Ook moet je voldoende reserves hebben om de financiële klap van de waardeloze bijvangst op te kunnen vangen. Zo kun je bij al die regels eigenlijk steeds weer hetzelfde patroon herkennen: het verhoogt de drempel om toe te kunnen treden tot die markt (en dus ook om erin te blijven).

Grotere bedrijven met meer kapitaal achter de hand vangen zo’n klap wel op (dikke kans dat zij die regels (samen met de Fransen) hebben ‘helpen’ schrijven), maar de kleinere bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Ook wordt het minder aantrekkelijk om een vissersbedrijf te gaan starten, waardoor uiteindelijk alleen de grootste spelers overblijven.

Dat kan toch haast niet anders? De kleinere bedrijfjes in die sector zouden zoiets nooit voorstellen (of steunen) namelijk. Het maakt in ieder geval pijnlijk duidelijk wat men in Brussel verstaat onder de ‘vrije markt’ en het ‘liberalisme’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Oepsie

  ”SGP-Europarlementariër uit felle kritiek op doorgeschoten EU-regelgeving die beroepsvisserij de nek om zullen draaien”? Die was dan heel snel klaar met ziin geld tellen. Want daar is de gemiddelde Europarlementariër ( met de hoofdletter E) de meeste tijd van de week mee bezig. Vraag maar aan “mevroi van ’t Veld”.

 2. combat le pellicule

  Weinig mensen beseffen dat vissen ook gevoel hebben.

  1. Ernest Stern

   Precies, combat, dat wordt voortdurend vergeten.

   🙂

   1. Stanly2000

    Ernest, schakel over op planten als voeding. O jé, planten hebben ook gevoel!

 3. DubbelZout

  Wel ja joh
  We schaffen gewoon alle regels af die de visstand en natuur moeten beschermen
  Dan is over 10 het hele probleem opgelost incl. de visserij zelf
  Zo heeft onze Lieve Heer het bedoeld zeker

 4. Broodnuchter

  VK zal wel blij zijn nu ze uit de EU zijn. Kunnen ze verder gaan met het (door Nederlandse uitgevonden) puls vissen. Ze lachen zich daar kapot. Zeker nu Nederland betaald voor de vroege pensioenen van de zuiderlijke landen.

 5. Kretoloog

  1 ding is zeker: van de Nederlandse minister voor visserij hebben de vissers niets te verwachten. Deze minister, Carola Schouten geheten van de partij ChristenUnie, heeft de vissers vorig jaar al als een baksteen laten vallen. En datzelfde doet deze tuthola nu met de boeren.

  Minister Schouten is de grootste flop van het kabinet Rutte 3.

  1. EvertB

   Carola Schouten is de vijfde Zomergast van 2020. Janine Abbring praat met haar op zondag 16 augustus om 20.15 uur op NPO 2.

   Wellicht een leuke gelegenheid om haar beter te leren kennen.

   1. Stanly2000

    Bedankt voor de waarschuwing!

   2. Kretoloog

    Hahaha, Carola Schouten beter leren kennen. Via een totaal voorgekauwd interview. Wat een giller!

    Nog steeds staat de B bij Evert voor Boerenlul.

  2. SilverFox

   De hypocriete schijnheiligheid en burgerlijke truttigheid druipen van deze dame af. Dat maakt haar in mijn beleving vreselijk onhebbelijk.

 6. RvdBe

  Zo, is die ff wakker!

 7. J.C.

  Met dank aan de constructieve 3 (D66, CU en SGP), tijdens Rutte I en Rutte II.

  Deze gefrusteerde zorg van de SGP doet me denken aan de 30 zilverlingen uit de Bijbel…………

  1. J.C.

   Paradox:

   Het CDA, CU en SGP verwijten de PVV “gebrek” aan christelijke waarden (vooral omdat de PVV ten aanzien van de islam stelt, dat de islam de christelijke waarden niet accepteert en nooit zal accepteren). Het paradoxale is natuurlijk dat deze 3 zich christelijk noemende partijen kennelijk wel de lijnen van D66 (abortus, euthanasie, levenseindepil, ongevraagde orgaandonatie, enz) zodanig kunnen omarmen, dat zij deelnemen aan de constructieve 3 (met D66) en deelnemen aan Rutte I, II en III (met D66). Geloven deze partijen nog in zichzelf?

   1. J.C.

    Misschien moet van der Staaij van de SGP eens, bijvoorbeeld tijdens de komende Algemene Beschouwingen, aan D66 vragen of zij enkele christelijke waarden kunnen noemen. En hoe zij de christelijke waarden verbinden met abortus, euthanasie, de levenseindepil voor alleen ouderen en de ongevraagde orgaandonatie.

 8. Che

  test

  1. werikke

   u bedoeld uw naam testikel ?

  2. NEXIT.

   hahaha

 9. Heras

  Dank zij Schouten van de (christen)unie.
  Allemaal voor de macht en het geld.
  Oplossing? Uit de Eu en lidmaatschap van de VN stopzetten.

 10. Heras

  Cobat, misschien wordt het tijd om eens een psychologisch gesprek aan te gaan met de vissen???

 11. M. Brandenburg

  Dit zie je toch in elke socialistisch geleide organisatie, de gekozen bedrijven die de Kadoos en leuke baantjes kunnen schuiven worden bevoordeeld en de concurrentie word de nek om gedraaid tot concurrentie niet meer bestaat en alles in het keurslijf van de gekozen bedrijven loopt. Deze man komt daar redelijk laat achter, en is weinig op de hoogte van de afgelopen 150 haat, dit gebeurd in elke socialistisch geleide dan wel land.

 12. SilverFox

  Je zou bijna denken dat er verkiezingen aankomen …

 13. andergeluid

  Die lobbyisten Van de EU zijn de bedrijf poedels van de Bilderberg groep Agenda 21
  daar zou ik me maar in gaan verdiepen dan.
  Daar zijn die doorgeschoten regels van de EU onderdeel van .
  wwg1wga qanons

 14. andergeluid

  Dit is toch waar het om draait
  bilderbergmeetings.org/meetings/meeting-2019/participants-2019

  Voorzitter: Victor Halberstadt, Leiden University
  Kathalijne Buitenweg
  Arnold Croiset van Uchelen
  Sigrid Kaag
  Koning Willen-Alexander
  Mark Rutte
  Jessica Uhl

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.