SP-raadslid verlaat partij: ‘SP valt de anti-racismebeweging aan’

SP-raadslid Marijke Jongerman te Amersfoort verlaat de partij met pijn in haar hart. Tot haar grote schik voert haar partij – en voornamelijk het bestuur – een strijd tegen het zogeheten identiteitspolitiek. Sinds de benoeming van Ron Meyer is de partijtop erg kritisch op de identiteitspolitiek en de anti-racismebeweging, terwijl in haar ogen de partij dit juist moet omarmen. De druppel die de emmer deed overlopen voor haar was een zoveelste aanval van Ronald van Raak op de anti-racismebeweging. Het is al langer onrustig binnen de gelederen van de socialistische broeders en zusters. Interne kritiek wordt niet altijd gewaardeerd, terwijl een flink deel van de achterban liever een koerswijziging ziet moet het bestuur hier niks van hebben. De partijtop – zo meent Jongerman – wil zich niet binden aan de identiteitspolitiek en distantieert zich vaak genoeg van de anti-racismebeweging. Dit tot haar spijt, zij is van mening dat de SP dit juist moet omarmen. Dit is de reden dat ze niet langer lid zal blijven van de partij, en zelfs haar functie als raadslid neerlegt.

De SP boekt al jaren teleurstellende resultaten bij verkiezingen, misschien dat dit komt omdat de SP niet zoals andere linkse partijen haar principes wil verloochenen en overstappen op de identitaire tour. Deze keuze wordt dus niet altijd even gewaardeerd door lokale afdelingen of leden.

Ronald van Raak blijkt ditmaal de druppel die de emmer deed overlopen:

“Anderhalve week geleden heeft Ronald van Raak opnieuw een artikel gepubliceerd dat ik niet anders kan beschrijven als de zoveelste aanval vanuit de SP op de antiracismebeweging. Zowel in 2014 als 2018 heb ik bij de gesprekken voor mijn kandidatuur voor het raadslidmaatschap duidelijk aangegeven dat de strijd tegen racisme en discriminatie voor mij zwaarwegende punten zijn, en voor mij is na dit zoveelste incident in een hele reeks van incidenten de grens van wat ik nog kan en wil accepteren bereikt.”

 

Het doet me heel veel pijn na vele jaren actief betrokken te zijn bij de SP, maar helaas heb ik na lang wikken en wegen…

Geplaatst door Marijke Jongerman op Zaterdag 29 augustus 2020

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Blondie

  Prachtig toch, een Linkse partij die onderling niet dezelfde mening bezit.
  Een van de twee gaat de partij verlaten, om bovenstaande reden.

  Stel je voor dat het een partij was, waar Rutte het Cordon-Sanitair over had uitgesproken, wat had die Linkse commune dan tekeer gegaan.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

  1. RvdBe

   Natuurlijk, als rechtgeaarde sp,er ben je tegen alles wat de eigen cultuur/volksaard aan gaat en voor achterlijke plunderaars, geweldplegers en brandstichters, alles voor de goede zaak!

   1. Logica

    Nou nee hoor RvdB, daar kun je alle linkse partijen van betichten maar de SP niet. Zij willen opkomen voor de sociaal zwakkeren en ze zijn niet echt reactionair. Laat ik het zo zeggen, GL is vele malen erger.

    Probleem blijft de verdeeldheid. Waar mensen als Ronald van Raak inzien dat het huidige EU en immigratiebeleid ingaan tegen de belangen van de groep, daar zien anderen dat niet.

 2. LifeBuddy

  ” Alhoewel er meer overwegingen meespelen op de achtergrond dan alleen deze”. Ja, daar hoeven we lang over na te denken, als er een lid is die zich als [professor] voordoet en niet alleen lid van groensLinks maar ook van martijn, dan weet je wel waar sLinks voor staat. sLinks maakt alles kapot.

 3. Kretoloog

  15 minutes of fame voor een volslagen onbekend SP-raadslid. Dankzij DDS is haar naam nu aan de vergetelheid ontrukt.

  Maar…geeft ze haar zetel terug? Die informatie ontbreekt. En dat is in een notendop het probleem met de DDS-redactie. Die bestaat niet uit jounalisten. Want een beetje journalist zou naar die info op zoek gaan.

  Een paar jaar geleden (toen nog onder de naam Gekko) leverde zo’n constatering me een ban op. Van lange-tenenredacteur T.Engelbart. Ben benieuwd….

  1. Bart Reijmerink

   Ze geeft haar zetel terug ja, ze legt haar functie neer.

 4. Ernest Stern

  De SP is een populistische partij die het qua aanhang, net als de PVV, in belangrijke mate moet hebben van laagopgeleide en minder bedeelde Nederlanders. In die kiezersgroep is racisme wijdverbreid en daar moeten ze bij de SP rekening mee houden.

  1. Oepsie

   Blablabla. De speklapjes, zijn weer overdadig vet vandaag.

   1. Ernest Stern

    Eet smakelijk, Oepsie.

    1. Factor

     enz

  2. ervi

   Stern gebruikt de term populistisch te pas en te onpas, zoals het hem uitkomt.

   De SP zag trouwens in de jaren tachtig van de vorige eeuw het probleem met ( vooral Turkse en Marokkaanse) islamitische migranten al:” met name de consequente opvattingen die zij met hun islamitische geloof hebben, maken dat zij hoegenaamd kansloos in onze maatschappij staan”.( 1983- rapport SP Gastarbeid en kapitaal).

   De oplossing die de SP voorstond was eenvoudig: aanpassen of remigreren. Dit laatste met de oprotpremie van destijds 75.000 Gulden met terugbetaling van een deel van de sociale lasten, al naar gelang ontvangen uitkeringen, en begeleiding bij terugkeer.

   1. andergeluid

    oprotpremie van 75.000 Gulden en dan een deel naar gelang terug betalen???
    Ze hadden nooit zo,n voorstel moeten krijgen.
    Ze hebben al meer dan genoeg gekost ze zouden eerder 75.000 Gulden moeten betalen voor wat ze hier gekost hebben en meestal onterecht omdat ze hun papieren weggegooid hebben en alles bij elkaar liegen om een status te krijgen.

  3. Jack Flash

   Jij doet alsof je hoogopgeleid bent.
   Je bent het niet.
   Dat is jouw frustratie, nog te dom om te beseffen dat moreel en economisch/praktisch denken los kan staan van de mate van opleiding.
   Over jouw domme arrogantie zullen we maar zwijgen.

  4. Maurits Dekker

   De SP is een populistische populaire partij die het qua aanhang, net als de PVV, in belangrijke mate moet hebben van laagopgeleide en minder bedeelde verstandige Nederlanders. In die kiezersgroep is racisme gezond verstand wijdverbreid en daar moeten ze bij de SP rekening mee houden.

   1. Ernest Stern

    Maurits is betrekkelijk dom en ik sluit niet uit dat hij werkelijk denkt dat het omgekeerde beweren van wat de opponent beweert een zinnige vorm van debatteren is.

    1. Logica

     @Ernest, werk jij soms ergens in de asielbranche? Het zal me niet verbazen dat jij hier dagelijks zit om beroepsgerelateerde redenen.

  5. Logica

   Jij komt anders ook niet al te intelligent over. Die Gloria Wekker is ook hoog opgeleid. Ze is tevens het bewijs dat dat niets zegt over gezond verstand. Privé ken ik meer dan genoeg voorbeelden.

 5. RPML

  Zag laatst een interessant interview met Jan Marijnissen die met enige regelmaat de US bezoekt om te kijken wat het voorland doet; hij ziet de identiteitspolitiek, het anti-racismedebat en de cancel-cultuur als belangrijkste gevaren voor de samenleving omdat het vooral tot polarisatie leidt en niet tot oplossingen. ‘Ze’ zijn goed op weg in Nederland, in de US alweer de volgende ‘stage’ van deze splijtzwammen die niets anders tot doel hebben dan chaos creëren, want zelfs plinten kunnen sinds vandaag racistische zijn in Nederland…

  1. RPML

   2 jaar geleden… Jan Marijnissen: Hoe links ten onderging in de Nederlandse politiek

   h++ps://www.youtube.com/watch?v=9NrkGq-yX1g

  2. Maurits Dekker

   ….. want zelfs plinten kunnen sinds vandaag racistische zijn in Nederland…

   🙂
   Uw huis weer stralend met Koloniale plinten van:
   sfeerplinten.nl/koloniale-plint

 6. Skoll

  Identiteitspolitiek is ook de meest kansloze wat je kan bedenken in een democratisch land ,het is een gevalletje terug naar de middeleeuwen
  Het bevordert alleen maar onbegrip tussen de mensen
  Het zit vol cirkelredeneringen en het neemt het niet nauw met wetenschap en waarheid

 7. Pierre Tombale

  Ronald van Raak is een buitengewoon scherpzinnig politicus.
  En, wat mij betreft, de beste SP-volksvertegenwoordiger.
  Dat hij opkomt voor de autochtone Nederlandse staatsburger strekt hem tot eer.

 8. Appelstroop

  SP weet als geen ander waar BLM voor staat.
  Blij dat ze dit vergif zien voor wat het is en er kritiek op durven te uiten.

 9. macsjang

  Word wakker, muts. Het toegeven aan die zwarte schreeuwers leidt nergens toe. Als ze vandaag hun zin krijgen, bleren ze morgen over iets anders. Zet die roze bril eens een keer af.

 10. Logica

  Ik heb het al vaak gezegd, de SP is een partij waar mensen zitten waar ik wel sympathie voor heb. Ronald van Raak is hier een voorbeeld van.

  In veel opzichten zouden ze goed passen in een kabinet met de PVV. Maar toch zie ik dat niet zitten omdat de SP intern verdeeld is als het op immigratie en integratiebeleid aankomt. Dat gaat problemen opleveren.

  De SP kan zich beter opheffen. Gebeurt dat dan zal een deel richting Groen Links gaan en een deel naar de PVV. Voor de tere zieltjes die niet zo goed om kunnen gaan met wat hardere woorden is er goed nieuws. Wilders is nog steeds duidelijk in zijn mening maar gebruikt geen termen meer als kopvoddentax. Daarnaast is er binnen de PVV eenheid en geen gerommel. Men praat met 1 stem en dat heeft dit land nodig.

 11. Bambocheur

  Toen Marijke welbewust lid werd van de SP was de uitgesproken antisemitische Anja Meulenbelt een prominent partijlid. Nu racisme en discriminatie zich in Marijkes ogen niet langer beperkt tot het Joodse volk is plotsklaps Leiden in last. Het intrinsieke antisemitisme, met Karabulut als hedendaagse vertegenwoordiger, maakt de SP een walgelijke partij. Dat Marijke zich nu pas opwerpt als verdediger voor de “onderdrukten” maakt haar nog enkele gradaties walgelijker.

  1. Ernest Stern

   Mensen die wijzen op de onderdrukking van het Palestijnse volk worden op DDS steevast antisemiet genoemd.

   Tegen deze vieze leugen is geen kruid gewassen.

   1. Bambocheur

    Ach, de vermeende “onderdrukking” van de bevolking in de bevrijde gebieden. Maar daar gaat het hier helemaal niet over. Je hebt zeker weer te veel chocola gegeten.

    1. Ernest Stern

     Steun aan het Palestijnse volk is geen antisemitisme. Als je dat niet snapt houdt het op.

   2. ManusR

    Palestijnen zijn moslims en wensen uitsluitend de vernietiging van Israël, tijd dat ook jij je oogkleppen eindelijk af zet.

 12. 56RdK

  De SP maakt zich gereed voor samenwerking met de PVV en FvD.
  Voor een écht Nederland! Het land waar we met smacht op zitten te wachten!

 13. Telex

  Tja voor het geld hoef je niet bij de SP te blijven het meeste gaat toch in de partijkas. Dus is het principieel opstappen geblazen. Er zullen nog velen volgen. Wat jammer nou. Wat is van Bommel nu aan het doen.?

 14. Bes Tolen

  Rome beheerst met al haar leugens nog altijd de westerse wereld. Omdat tot voor kort van staatswege in elk land nog zware straf op kritiek op stond (godslastering e.d. bijvoorbeeld) en daar nog altijd de restanten van floreren (taboes), is er nooit een zindelijke zakelijk wetenschappelijk verantwoorde discussie ontstaan. De mythes heersen nog altijd. Goed voor grote verdeeldheid. We gaan er nog aan kapot.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.